Curierul Zilei - Poate fi oraşul PITEŞTI capitală culturală europeană?
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ Şoferul beat s-a urcat pe scuar     Fapt divers *** ️ Elevi prinşi cu marijuana     Fapt divers *** ️Iubitul părăsit i-a bătut pe îndrăgostiţi     Fapt divers *** ️Şase maşini incendiate din răzbunare!     Editorial *** ️ Cei mai iubiţi dintre români vor pierde alegerile     Sport *** ️ Victorie obţinută fără emoţii!     Social *** ️ A renunţat la funcţia de manager     Social *** ️ Cea mai mare creştere economică din Europa     Social *** ️ Se opreşte curentul în Poienarii de Muscel     Social *** ️ Se optează pentru admitere separată    
 Publicitate pdf
Poate fi oraşul PITEŞTI capitală culturală europeană? Imprimare E-mail
(3 voturi)
luni, 01 februarie 2016

Poate fi oraşul PITEŞTI capitală culturală europeană?

 

 Încep cu Filarmonica. Cea mai tînără instituţie culturală din oraş şi, fără îndoială, cea mai renumită la această oră... Concerte memorabile... Colaborări cu certe valori muzicale, cîntăreţi şi dirijori din ţară şi de peste hotare. Opere clasice din istoria muzicii universale. Director, scriitorul Jean Dumitraşcu, care îşi sacrifică proiectele literare şi tot timpul de creaţie acestei activităţi... 

Teatrul Davila, cu peste jumătate de veac de activitate cu actori de prestigiu, ce e drept insuficient de folosiţi, cu un repertoriu bogat în piese de teatru româneşti şi chiar din literatura universală, şi un lucru demn de reţinut, promovarea unor dramaturgi locali aflaţi la debut... Muzeul Judeţean, şi el cu veche tradiţie, cu o secţie de ecologie unică în ţară şi în tot sudul european, cu activitate arheologică şi de cercetare istorică, cu o zestre de exponate încă din timpuri preistorice... Muzeul de la Goleşti, cu un profil şi el unic poate în întreaga Europă... Centrul Cultural de la Florica cu numele lui Brătianu, care, trezit din somnolenţă, ar putea fi revigorat... Muzeul de Arte Plastice, cu opere reprezentative, de la Grigorescu la Rudolf Schweitzer - Cumpăna. Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu, una dintre cele mai bogate şi active din ţară... Centrul Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care nu se ocupă numai de răspîndire, ci şi de adunare. Culege creaţii folclorice şi etnografice, descoperă şi pune în valoare creatori care altfel ar rămîne anonimi.

O Galerie de Artă Naivă, care găzduieşte opere apreciate pe plan european. Şi să nu uităm că artiştii naivi argeşeni au fost primii care au atras atenţia lumii asupra acestui fenomen... Centrul de Creaţie Plastică al Copiilor, aflat sub îndrumarea profesoarei Elena Stoica, cu expoziţii şi premii din Japonia pînă în America Latină, trecînd, bineînţeles cu lungi popasuri prin Apusul European... Filiale ale Unuiunilor de Creatori, ca cea a Scriitorilor şi cea a Artiştilor Plastici... Expoziţii în străinătate, din Egipt pînă în Statele Unite... Un liceu de muzică şi artă plastică, din care şi-au luat zborul cîntăreţi vocali şi instrumentişti sau pictori şi graficieni ajunşi cunoscuţi în întreaga lume. Cenacluri literare din care au pornit scriitori azi binecunoscuţi. Centrul Cultural, fostul Palat al Culturii, de fapt Casa de Cultură a Oraşului, cu activităţi fără pereche, ca festivalul de muzică tradiţională Zavaidoc sau Simfonia Lalelelor, cu trei reviste culturale, „Argeşul“, „Cafeneaua Literară“ şi  „Restituiri“, pagini culturale şi de literatură în suplimentele „Curierul Artelor“ şi „Săgetătorul“ din cotidienele „Curierul zilei“ şi  „Argeşul“ şi alte ziare, periodice publicate de instituţiile culturale, o societate a folcloriştilor, Casa de Cultură a Sindicatelor cu oferte pentru întreaga populaţie a oraşului, printre care Cenaclul Literar şi de Jurnalism „Sind Junior“ al elevilor, studenţilor şi tineretului din urbea noastră şi din alte localităţi din judeţ, aflat la al unsprezecelea volum din antologia care cuprinde cele mai bune lucrări ale membrilor săi, săli de expoziţii precum cea de la Centrul Cultural sau cea de la „Metopa“ din centrul oraşului, formaţiuni corale şi de dansuri precum „Doina Argeşului“, „Dorul“, „Armonia“, „Corul Veteranilor“, „Corala Dumitru Georgescu Chiriac“, Trupele de teatru pentru copii şi tineret , teatru profesionist pentru aceeaşi categorie de vîrstă „Aşchiuţă“, Cinematografe moderne unde pot rula filme la cel mai înalt nivel tehnic, Şcoala Populară de Artă, Casa de Cultură a Studenţilor, Edituri cu tradiţie deja în tiraje de carte şcolară, de carte de poezie, proză, teatru, multe alte oferte, printre care şi traduceri din literatura universală, concerte, spectacole, vernisaje şi nenumărate alte posibilităţi care s-ar putea afla la dispoziţia unor manifestări de talie europeană.
Întrebarea este dacă pornind de la această realitate, oraşul Piteşti a fost înscris în concursul pentru cucerirea locului de Capitală a Culturii Europene, care, la ediţia următoare, urmează să se stabilească în România. Chiar dacă nu ar fi ajuns să cucerească acest loc, concursul ar fi însemnat o revigorare a activităţii culturale, mă gîndesc, în primul rînd, la un sediu pentru Filarmonică. Şi la o finanţare mai susţinută pentru toate unităţile culturale. O stimulare şi o motivaţie pentru cei care dirijează cultura în oraş  şi pentru cei care o creează.   

     Marin Ioniţă

„Sîntem departe de a fi competitivi“

Iată răspunsurile şefilor de instituţii la întrebarea dacă participăm sau nu în acest concurs. 

„Piteştiului îi lipseşte patrimoniul local“

Managerul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu: „Din păcate, Piteştiul nu poate concura pentru titlul de capitală europeană culturală din cauză că îi lipseşte patrimoniul cultural local. Nu avem turism cultural, pentru că nu există obiective de interes pentru turişti. Trebuie să atragi prin ofertă. Piteştiul este un oraş industrial, un fost tîrg care acum se dezvoltă. În viitor, dacă vor apărea clădiri reprezentative pentru municipiu, poate să concureze“.
Directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Filofteia Pally: „Cred că doar Goleştiul ar putea fi capitală europeană culturală. Din păcate, în Piteşti, nu s-a prezervat suficient de bine patrimoniul cultural construit, mai exact arhitectura secolelor XVIII şi XIX. Clădirile nu sînt conservate şi prezentate aşa cum s-ar cuveni unei tradiţii culturale locale. Strada mare şi-a pierdut farmecul de odinioară. Încă nu avem un sediu al filarmonicii. Cînd Sibiul a concurat la acest titlu pe o perioadă de 5 - 6 ani s-au investit peste 300 de milioane de euro în centrul vechi atît din fonduri europene, cît şi de la Ministerul Culturii. Sibiul este un loc în care chiar simţi că poţi călători în istorie. Sînt puse în valoare cu un mare rafinament două epoci: epoca medievală şi cea modernă. Să ne punem întrebarea cît s-a investit în ceea ce reprezintă imaginea modernă a Piteştiului şi cît ne mai trebuie să putem fi comparaţi cu Sibiul în care pulsează nu doar mărturii materiale, cît şi spirituale. Cum ne raportăm la istorie, ce facem cu clădirile monumente istorice care sînt într-un stadiu avansat de degradare cum este Galeria de Artă din secolul XIX? Sîntem departe de a fi competitivi“.
Directorul Centrului Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Sorin Mazilescu: „Teoretic am putea fi, dar Piteştiul nu are istoricul vechilor oraşe, ca de exemplu Curtea de Argeş, Cîmpulung, Craiova. Avem instituţii, dar nu avem clădiri istorice. Nu ne putem făli doar cu Primăria, Muzeul Judeţean şi Galeria de Artă. Nu avem spaţii de concerte şi expoziţii“.

„Ar putea fi peste cîţiva ani“

Şeful Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer - Cumpăna din cadrul Muzeului Judeţean Argeş, Augustin Lucici: „Piteştiul ar putea fi peste cîţiva ani capitală culturală europeană. Există disponibilitare din partea oamenilor de cultură care şi-ar dori acest lucru.  Important este să fie cît mai mulţi care să-şi dorească şi trebuie investiţi bani în muzee şi celelalte instituţii de cultură. Muzeele ar trebui să fie pe primul plan“.
Directorul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu: „Ar putea fi capitală europeană culturală, dar nu acum, ci peste cîţiva ani, în viitorul apropait dacă se fac anumite investiţii pe baza unei strategii cu obiective clare. Trebuie pregătit publicul ţintă prin organizarea a cît mai multe manifestări culturale şi trebuie restaurate clădirile monumente istorice din oraş“.
Directorul interimar al Teatrului Al. Davila din Piteşti, Matei Varodi: „Într-un viitor incert pe care nu l-aş putea preciza, Piteştiul ar putea fi capitală culturală europeană. Sînt foarte multe criterii de îndeplinit şi deocamdată în România e o concurenţă foarte serioasă între centrele universitare foarte puternice. Cred că ar putea să acceadă în viitor şi Piteştiul pe această listă. Se fac lucruri interesante în Piteşti în activitatea cenaclurilor literare, în activitatea instituţiilor de spectacole, dar toate astea trebuie să intre într-un circuit naţional şi abia apoi să ne putem bate şi pentru a fi capitală culturală europeană“.

„Centrul conferă un aspect cultural“

Carmen Dumitrache, director Centrul Cultural Piteşti: „Da, consider că municipiul Piteşti poate fi capitală europeană, în contextul în care aici există o bogată viaţă culturală, desfăşurată de instituţiile de profil. Mai mult, în Piteşti sînt valoroşi creatori de cultură, cum ar fi artisti plastici, scriitori şi poeţi consacraţi, dar şi aspiranţi la preferinţele publicului consumator de cultură. Pe lîngă instituţiile publice de cultură, în speţă Filarmonica, Muzeul Judeţean Argeş, Teatrul Alexandru Davila, Centrul Cultural Piteşti, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, municipiul Piteşti are în zestrea sa spirituală o serie de lăcaşe de cult şi monumente istorice, care pot fi incluse într-un circuit cultural al judeţului Argeş şi  chiar al zonei Sud Muntenia. Centrul Piteştiului conferă urbei un aspect cultural, elevat, prin prezenţa fîntînii muzicale, care constituie o reală atracţie pentru turişti, şi nu numai, dar şi prin modernizările succesive, care au avut loc şi continuă să se desfăşoare în frumosul Oraş al Lalelelor“.
Viceprimarul Piteştiului, Laurenţiu Zidaru: „Eu cred că poate să fie. De ce nu? A fost Sibiu, putem fi şi noi. Cred că avem destui oameni de cultură care să se afirme şi au ce să compunice“.
Dan Teodorescu - director Direcţia de Dezvoltare şi Patrimoniu, din cadrul Primăriei Piteşti: „E clar că nu pot răspunde cu da sau nu. Ca părere personală ne-am bucura să se întîmple asta! Şi Municipalitatea ar fi gata să acţioneze pe foarte multe planuri să sprijine o iniţiativă de acest gen. Prin ce se întîmplă şi cum arată, s-ar merita să tindă spre aşa ceva. Nu cred că Sibiul are mult prea multe argumente în plus faţă de Piteşti. Sigur, Sibiul este un un  oraş medieval cu farmecul lui, dar, de cealaltă parte, Piteştiul are o latură de modernism şi contemporism local la fel de importante. Nu văd decît argumente pro!“.        

                                  I.Ivănoiu, A.Dumitru

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4185

Comentarii (11)
Scris de tudor in 04-02-2016 09:34 - Vizitator
 
 
DA pentru ca oricum locuri de munca nu sunt DIRIJOR TUDOR PENDIUC
 
Scris de ePI-cAT in 02-02-2016 14:46 - Vizitator
 
 
D-le marin Ionita, 
 
Frumoasa incercarea de exercitiu imaginativ si imagistic, o intrebare cu mult mai retorica si plina de substart filosofic dacat aceea a celebrului Hamlet, " To be or NOT to be?" 
Pitestiul va deveni si mai curand, decat vor multi sa recunoasca, orasul-iarmaroc de odinioara,unde la mare cautare erau caii de diligente,iar geambasii, oamenii de afaceri ai zilelor noastre.Cat despre Capitala Culturala si Europeana,poate generatiile ce vor urma noua,astazi inca ne luptam cu 'rosul' ce acopera viata acestui oras,atat pe dinafara,dar mai ales pe dinauntrul mentalitatilor noastre.
 
Scris de Mos NICOLAE in 01-02-2016 19:32 - Vizitator
 
 
Da,se poate,daca ne-am raporta la valorile culturale pe care le-a dat MUSCELUL si ARGESUL tarii de-a lungul istoriei!NU am timp sa le trec in revista si nici spatiul necesar,pentru ca de la prima lucrare cu caracter pedagogic a lui Neagoe Basarab sau de la prima scrisoare in limba romana-cea a lui Neacsu din Campulung-si pana astazi,au trecut secooole!SI-S MULTE,MULTE VALORI.Si-apoi, cu o singura brosura, aparuta pe vremuri,in conditiile de atunci-D.Baciu,LUMINI MUSCELENE-nu prea se stie nimic despre ai nostri.Ar cam fi cazul sa ne facem cunoscuti,sa scriem,sa scriem,sa scriem !!! E un indemn adresat celor ce cu competenta stiu sa o faca!!! Off,sa nu mai vorbesc despre sediul si noile cladiri ale UNIVERSITATII DE STAT DIN PITESTI care arata de parca ar fi camine de nefamilisti!Unde-au fost arhitectii,oamenii de arta,de cultura?
 
Scris de Cezar in 01-02-2016 16:22 - Vizitator
 
 
O gluma sinistra. Pitestiul in ultimii 25 de ani, cu mici exceprii, dar mai ales in ultimii 10 ani, a involuat serios si rapid. Noi suntem o umbra a ceea ce am fost odata. Cum poate sa fie Pitestiul cce, dat fiind ca avem toate strazile bombardate, distrugem parcuri si taiem copaci. Nu avem parcari suficiente si centrul orasului are pavele date cu bidineaua? Haideti sa ne vedem lungul nasului si sa-i lasam pe altii care merita si pot. Noi nici echipa de fotbal fanion a orasului nu o mai avem, dar ne credem 'capitala culturala europeana'! Intai trebuie sa scapam de conducerea corupra si incompetenta a orasului si abia mai apoi sa incercam sa vrem mai mult de la noi! :)
 
Scris de Unul in 01-02-2016 12:08 - Vizitator
 
 
la cum arata cu toate strazile si trotoarele sparte cred ca ar fi perfect.Capitala culturala la inevolutie
 
Scris de nu in 01-02-2016 11:05 - Vizitator
 
 
nu, din pacate
 
Scris de Mishu in 01-02-2016 02:06 - Vizitator
 
 
Mai multe baraci in centru, mai multe cluburi de manele, mai multe kitch-uri pe Strada Mare si SIGUR devenim capitala culturala europeana.
 
Scris de gabriel in 30-01-2016 19:08 - Vizitator
 
 
E o gluma nu? Doamne fereste sa incerc sa ajungem o capitala industriala! Sa avem locuri de munca, o speranta in plus! Mai bine devenim capitala culturala, ca ne tine foarte mult de foame cultura nu?
 
Scris de Comisaru" in 30-01-2016 13:52 - Vizitator
 
 
...NICIODATA...prea multa tiganie!
 
Scris de haiducu in 30-01-2016 07:44 - Vizitator
 
 
DA!Putem deveni capitala europeana ptr.ca: 
-avem cultura demolarilor a tot ce a apartinut culturii arhitehtonice,economice si sociale 
-avem cultura spagii,a minciunii 
-avem cultura violentei verbale si fizice 
-avem cultura promovarii nonvalorilor,pe baza de relatii  
-avem cultura promovarii falsei culturi 
Ex.din art.sunt insuficiente.Visam,speram,dar...cu o floare....!
 
Scris de Bercu Iulian in 30-01-2016 00:18 - Vizitator
 
 
In niciun caz!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info