Curierul Zilei - Pelerin în ţara lui
PRIMA PAGINA

*** „Noul ministru trebuie să rezolve blocajele din justiţie“     *** ️Ordinea partidelor de pe buletinele de vot     *** Ratele vor scădea!     *** Se opreşte curentul în Ştefăneşti     *** Mioveniul, buget de 25 milioane euro!      *** 850 de oameni şi-au căutat de muncă      *** Sfinţii zilei      *** Galaxy A60 şi Galaxy A40s, lansate oficial    *** Energie şi proiecte noi!    *** PULPĂ DE PORC CU CIUPERCI    *** Evenimente 19 aprilie de-a lungul vremii    *** DORUL s-a întors din Palma de Mallorca    *** Scranos, fură parolele utilizatorilor şi vă lasă fără bani!    *** Cîştigătorii concursului „Ştiu şi aplic”      *** Lucrările pe DN 73 bat pasul pe loc    *** Exerciţiu de amploare al pompierilor la spitalul TBC     *** Duster vs glisieră la Schitu Goleşti!     *** Nu se ţin slujbe în bisericile unde au loc renovări    *** Record de amenzi     *** 42 de percheziţii la proxeneţi     *** Tată şi fiu, spărgători de case!     *** Cinci bărbaţi reţinuţi după descinderi     *** Liga Campionilor     *** Mioveniul joacă marţi cu Petrolul!     *** CS Dacia, calificată la Turneul Semifinal     *** Handbalistele joacă în deplasare     *** O nouă identitate vizuală pentru FRF      *** Astra şi Viitorul, favorite!     *** Baraj între play-off şi play-out      *** 80 de piloţi la Raliul Argeşului!     *** Vor 3 puncte şi în Capitală!     *** „Joacă doar cine merită!“     *** Guvernul va finanţa construirea Sălii Polivalente!     *** Preda şi Ungureanu boxează la Campionatul European    

 Publicitate pdf
Pelerin în ţara lui Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 26 martie 2016

Viaţa ca în romane    

Pelerin în ţara lui

 

  Isac. Numele ebraic îl are din cărţile bisericeşti. Familie de creştini ortodocşi şi credincioşi. Român curat. Oltean din Gorj. Botezat Ilarie.
De-l întîlneşti pe stradă, e un om oarecare. Nu-ţi atrage atenţia prin nimic. Poate fi orice om cumsecade. Cetăţean din cetate. Dar umblă tot timpul preocupat. Parcă ar vorbi întruna cu oameni. Cel mai des cu sine. Formulează, corectează. Fraze din idei care să pătrundă în urechile înfundate de miniştri, de premieri, de preşedinţi. Poate se va găsi cineva care să-l audă. Să-l înţeleagă. Să pună mecanismul în mişcare. Cel înţepenit de 25 de ani. Înţepenit. Ruginit.

 

De un sfert de secol, acest om toceşte pragurile Ministerului Agriculturii. Nu îi ajung degetele de la mîini ca să numere miniştrii care s-au tot schimbat. Îl cunosc toţi portarii. Paznicii. Unii se mai îndură să-l anunţe. „Cine?“. „Bătrînul acela din Piteşti?“. „Ce mai vrea?“. „Aceeaşi problemă, dar cu noi argumente!“.

„Altădată!“. Şi el pleacă, cu geanta subsuoară...

Ilarie. Ilarie Isac, doctor, unul dintre cei mai mari specialişti ai României în domeniul pomiculturii. Poate va fi auzit de el şi actualul ministru al Agriculturii, care era student la Facultatea din Piteşti - Tehnologia Construcţiilor de Maşini, pe cînd domnul inginer Isac Ilarie conducea Institutul Naţional de Pomicultură din Mărăcineni. Dar ce are de-a face tehnologia construcţiilor de maşini cu agricultura? A răspuns cineva vreodată cînd nenumăraţi miniştri analfabeţi în domeniul pe care-l dirijau nu au avut timp să se şcolarizeze pentru că au fost prea repede schimbaţi?

Legitimaţia la control

 În minutul în care paznicul îi controlează actele, domnul Ilarie Isac se întreabă: „Dar la urma urmei, cine sînt eu şi ce vreau?“ Copil legănat pe genunchii lui Mihalache, întemeietorul Partidului Ţărănist, mergea de mînă la şcoală cu tatăl său, învăţătorul, un adevărat apostol şi iluminător al satului, cu serbări, conferinţe şi alte manifestări culturale şi edita două publicaţii pentru ţărani, răspîndite pe tot teritoriul Olteniei şi peste hotarele provinciei, vîrît la închisoare pentru că ataca autorităţile, ales deputat pe cînd se afla după gratii, domnul Isac, tatăl lui Ilarie, intrat în parlament, se confrunta de la tribună chiar cu savantul Nicolae Iorga şi nu ezita să-i atace virulent pe liderii propriului partid care intrau în cîrdăşie cu alţi politicieni în afacerile bancare, de licitaţii şi furnizări şi de dotare a armatei.
        Într-un asemenea mediu a crescut şi s-a format Ilarie Isac pînă la invazia trupelor sovietice. Tatăl arestat şi dus la muncă forţată la Canal, fiul de chiabur şi de fost politician se descurcă greu la şcoală şi în facultate, trebuind să-şi asigure cele necesare prin muncă şi promovarea prin competenţă. Intrat în „cîmpul muncii“, ca inginer stagier, bănuit ca orice urmaş de „duşman de clasă“, răzbeşte prin succese repetate, care nu pot fi contestate. Şi prin timpul cînd sistemul se foloseşte de persoanele competente, pe care le pune sub supraveghere. Cercetător la Staţiunea Pomicolă din Voineşti, în curînd director al acestei unităţi, nu trece mult timp pînă să fie instalat director în minister, cu buletin de Bucureşti şi locuinţă de la stat. Dar, pînă la urmă, obţine aprobarea de a transfera întreaga direcţie a pomiculturii din minister la Staţiunea de Cercetări din Merişani. Şi aşa ajunge domnul Isac părintele pomiculturii moderne româneşti. Reorganizează staţiunile pomicole, promovează cercetători tineri, îi reactivează pe cei cu experienţă, înfiinţează plantaţii pe criterii  ştiinţifice. Importă şi  aclimatizează soiuri productive de pomi fructiferi, obţine hibrizi de calitate superioară şi chiar creează varietăţi noi cum ar fi mărul de Voineşti şi România, decenii întregi tributară străinătăţii, începe să exporte fructe şi chiar material săditor. Noile livezi, intensive şi superintensive, cu pomii întinşi pe spalieri, ajung la o producţie de 15 - 20 de tone la hectar faţă de 3 - 4 tone din livezile clasice.
Dar se instalează tranziţia... Legitimaţia oficială a domnului Ilarie Isac nu mai este valabilă.

Persoană  particulară  

 Noua putere îl aruncă afară. Dar nu asta îl doare pe domnul Ilarie Isac. Inima-i este sfîşiată de faptul că se pulverizează plantaţiile de pomi moderne, în care s-au investit sume uriaşe din bugetul ţării. Împărţite în proprietăţi pe crîmpeie de rînduri, rămase neîngrijite, se degradează. Se pot vedea pomi sălbăticiţi, care, în loc de fructe, fac spini.
Dar domnul Ilarie Isac nu mai are nici o răspundere. Însă şi le asumă de unul singur. Înfiinţează Asociaţia Naţională a Pomicultorilor din România, care pregăteşte propuneri pentru ministere şi guverne mai multe şi mai importante decît mulţi specialişti oficiali, plătiţi pentru aşa ceva.
Pentru liniştea şi odihna sa, domnului Ilarie Isac i-ar ajunge familiile celor doi fii medici, unul stabilit în Franţa, altul cu cabinet în Bucureşti, şi nepoţii de la ei, pensia lunară, prietenii, amintirile... „De ce nu te astîmperi?“. „Ce ai de cîştigat?“. „Dar ce am de pierdut?“. „Dacă nu ai de pierdut, dar nici de cîştigat, ce te-a apucat?“. „Îşi pierde ţara pomicultura!“.

 Ţara

 Cîţi oameni de la putere se mai gîndesc la ea altfel decît ca la o vacă de muls?
Pomicultura? Ce-i aia? Ce mai contează când nu le pasă cum se defrişează pădurile, de rămîn colinele sterpe, cînd torenţii turbează, cînd se cară pămîntul la vale, cînd ies apele din matcă şi înghit gospodării şi animale şi oameni, cînd crapă dealurile şi se surpă peste drumuri şi peste sate? Cînd din aceste catastrofe intră bani în conturile celor de la putere şi din afaceri. Pe cine mai doare în cot de mere, de pere, de prune, de caise, de piersici, de coacăze... Există destule pe tarabe şi în magazine din Uniunea Europeană, din Turcia, din China, din Ţările Americii Latine...
Domnul Ilarie Isac bate la uşile preşedinţiei încă de pe vremea lui Ion Iliescu. Nu primeşte satisfacţie nici de la Constantinescu, nici de la Băsescu, nici de la Iohannis mult aşteptatul. Ce să mai vorbim de Stolojan, Ciorbea, Tăriceanu, Boc, Ponta şi alţi premieri, de miniştrii cărora li s-au şi uitat numele. Nimeni nu este interesat în nici un fel de redresarea agriculturii româneşti. „Petiţia dvs. a fost orientată spre Ministerul Agriculturii!“… „Petiţia dvs. a fost îndrumată spre autorităţile de resort!“. Care petiţie? Omul nu cere nimic pentru sine! El nu face altceva decît să depună documentaţii, proiecte şi studii din partea Asociaţiei Pomicultorilor din România sau în nume personal, bazate pe experienţa ţărilor europene.
Prea singur pentru un război atît de mare! Dar porneşte spre alte uşi, cu servieta veche sub braţ... Ce şanse mai sînt în ţara în care cuvîntul patriotism a devenit de prisos, în care datoria de cetăţean sună anapoda?!
Moare pomicultura românească! Şi nu o poate salva o persoană particulară, oricare ar fi ea!... Ce e de făcut?

Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2334

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info