Curierul Zilei - Am pierdut încă un savant
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Am pierdut încă un savant Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 26 martie 2016

Am pierdut încă un savant

Solomon Marcus, din stirpea lui Einstein

 

 Şi nu mai avem prea mulţi. Şi ne dezechilibrăm cu fiecare savant pe care îl pierdem. Dar cine ne întreabă pe noi? Asta e! Tot ce se naşte... Mi-e frică să rostesc cuvîntul... Dar sîntem supuşi legilor biologiei, legilor firii, legilor universale. Cu o moarte e dator fiecare.

În ciuda modestiei sale, Solomon Marcus a fost unul dintre savanţii care au creat epocă. A apărut pe scena ştiinţei şi artei româneşti, pe care le-a îngemănat ca un titan. Tocmai cînd se părea că în estetică nu mai e nimic de spus în afară de obosite repetiţii. Ideile lui au produs un adevărat şoc în lumea ştiinţifică contemporană, înţepenită în comoditate.
Nu ştiu cum se era la data aceea în univerităţile din străinătate, dar el a fost primul care a introdus matematica în estetică şi estetica în matematică. Nici aritmetică, nici algebră, nici trigonometrie, nici calculul probabilităţilor sau poate din toate cîte ceva, ce contează? Nu a făcut-o ca să însumeze, să facă scăderi, înmulţiri sau împărţiri, să găsească cel mai mic numitor comun sau cel mai mare multiplu. Ci ca să caute esenţe. A rezolvat ecuaţia cu cele mai multe şi cele mai mari necunoscute. El este omul care a produs în domeniu marea cotitură. Şi care va rămîne pentru totdeauna în istoria care a început să se scrie odată cu el.
Solomon Marcus face parte din stirpea lui Einstein. Dacă ar fi trăit în străinătate, poate mai rapidă şi mai cuprinzătoare i-ar fi fost ascensiunea şi celebritatea. Poate că ar fi ajuns şi mai departe cu studiile sale. Dar a preferat să rămînă în România. Aici, pe malul Dunării, unde curg la vale multe idealuri. Dar şi pe malul căreia înfloresc şi multe speranţe. În acest sens, Solomon Marcus este mai român decît mulţi români născuţi în acest neam.
Cu o putere de muncă peste măsură, a lucrat pînă la sfîrşit şi mai avea multe proiecte de realizat. Şi nu evita să-şi spună cuvîntul şi în alte privinţe, să se cheltuie şi în alte activităţi decît cele strict de specialitate. Pînă în ultima zi, a participat la discuţia pe tema reformei învăţămîntului. Spirit critic şi cu idei inovatoare, avea un vehement punct de vedere în problema relaţiei  dintre manualul şcolar, profesor şi elev.
Iubit de populaţia universitară şi chiar şcolară, preţuit de oamenii de ştiinţă, a rămas profesorul ideal pînă în ultima clipă.
N-au trecut decît cîteva zile de cînd a fost asezat în cimitirul evreiesc din Bucureşti, alături de Tudor Vianu şi alte personalităţi care au făcut istorie în literatura şi cultura română.  

 Marin Ioniţă

Colaboratoarea noastră, poeta Maria Mona Vîlceanu, a parti­cipat la adunarea de doliu.

In memoriam

Duminică. 20 martie 2016, zi cu soare rece de martie, la capela cimitirului Filantropia din Bucureşti, flori, cuvinte de dragoste şi lacrimi au însoţit pe ultimul drum fiinţa pămîntească a academicianului Solomon Marcus.
Au fost mulţi participanţi, mai ales matematicieni,  acad. Ionel  Valentin Vlad - preşedintele Academiei, acad. Gheorghe Păun, studentul şi discipolul profesorului, Ion Iliescu, şeful Comunităţii Evreieşti din România, Mihai Sora, ministrul Comunicaţiilor. Printre scriitori, editorul Calin Vlasie.
E o atmosferă solemnă, ne despărţim de o minte sclipitoare şi de un om excepţional, al cărui spirit a vegheat cu grijă asupra celor care i-au fost în jur. Aud cuvintele de adresare către cercul profesoral: „Lăsaţi tineretul să-şi spună cuvîntul!„;
Rănile deschise ale învăţămîntului românesc au fost răni în inima sa, la aniversarea împlinirii vîrstei de 90 de ani ne spunea surîzînd: „Cuvîntul cheie Proiect, SĂ AI PROIECTE!“;
Un veritabil testament - profesiune de credinţă este discursul de recepţie la Academia Română, Singurătatea matematicianului. Scriitorul, profesorul şi matematicianul şi-au dat mîna adesea în cărţile sale.
     Remarcabilă este puterea gîndirii acestui mare om al culturii noastre, clarviziunea, aproape profetică a ideilor sale:
      Viaţa fără Internet nu mai e posibilă! Internetul nu e doar un nou instrument de lucru, e mult mai mult. După ce îl valorifici cum trebuie, devine o a doua natură, îţi schimbă viaţa. Multă lume are această prejudecată, că duşmanul culturii e calculatorul, că tineretul de azi nu mai citeşte. Am descoperit elevi din ultimele clase de liceu care nu citiseră mai nimic, dar care au demonstrat o capacitate extraordinară de a construi un discurs şi care au organizat dezbateri extrem de interesante pe teme de ei alese. Erau inteligenţi, şi nu din cărţi, era evident că s-au format pe o cale alternativă, în care internetul a avut un rol fundamental. Ideea că toată cultura e în cărţi ar trebui revizuită”.
    Nu se poate trăi în afara Timpului, dacă încerci să-l defineşti, cazi într-o capcană, există mai multe feluri de timp, ne învăţa în cartea despre Timp. În timpul eternităţii s-a mutat acum spiritul atît de îndrăgit al savantului.   

   Maria Mona Vîlceanu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2419

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics
Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info