Curierul Zilei - Jurnaliştii şi-au serbat ziua!
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow Social Economic arrow Jurnaliştii şi-au serbat ziua!
Aniversare
 Publicitate pdf
Jurnaliştii şi-au serbat ziua!
(1 vot)
Wednesday, 04 May 2016

La iniţiativa prefectului,

Jurnaliştii şi-au serbat ziua!

 

 Ieri, reprezentanţii mass-mediei argeşene s-au reunit pentru a marca ziua de 3 mai - Ziua Mondială a Li­bertăţii Presei. La acest eveniment organizat de Instituţia Prefecturii au fost prezenţi oameni de presă, directorii instituţilor deconcentrate din judeţ şi cîţiva purtători de cuvînt. În cadrul discuţiilor avute la această masă rotundă s-au subliniat cîteva puncte importante pentru industria mass-mediei actuale, dar s-au acordat şi diplome de excelenţă pentru întreaga activitate.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, la o iniţiativă venită în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991. Istoria a dovedit că presa ocupă un loc important în evoluţia societăţii şi e nevoie ca acest liant, mass-media, între oameni şi autorităţi, să-şi facă datoria în continuare cum ştie mai bine. Despre mass-media în tot ansamblul ei, plecînd de la începuturile presei libere în Argeş şi dificultăţiile economice, pînă la ne­voia de transparenţă a reprezentanţilor autorităţilor locale în dialogul cu presa s-a discutat la prima ediţie a evenimentului organizat de Instituţia Prefectului Argeş de marcare a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. La eveniment au fost prezenţi atît reprezentanţii mass-mediei argeşene, directori şi redac­tori, dar şi şefii instituţilor de­­concentrate. Cel care a deschis se­ria discuţiilor a fost prefectul Cris­tian Soare, care a precizat că, „indiferent de vreme şi de oră, ziaristul trece peste orice obstacol să ne ofere nouă, cititorilor, informaţia“. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, a pr­e­cizat că libertatea presei înseamnă „libertatea la opinie şi a cuvîntului“, iar implicarea presei în apărarea intereselor cetăţenilor şi a prezentării evenimentelor în adevărata lumină sînt importante. Subprefectul Emilian Dragnea a subliniat importanţa parteneriatului pre­să - administraţie.

„Presa este liberă“

Directorul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu, Octavian Sachelarie, a făcut o trecere în revistă a începuturilor presei şi a parcursului acesteia, subliniind importanţa şi ro­lul pe care mass-media îl au în societate. Constantin Bărbulescu, de­canul de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii de Stat din Piteşti, a vorbit despre rolul a­cestei instituţii educaţionale în formarea jurnaliştilor. Apoi, pe rînd, directorii principalelor publicaţii din Argeş au luat cuvîntul. Mihai Golescu, de la cotidianul „Argeşul“, a explicat: „Cred că presa este liberă, scrie ce vrea şi uneori şi prostii. Ea uită, însă, uneori, că are nişte responsabilităţi. Dacă ne-am asumat să facem presă, ne-am asumat să informăm corect cititorul nostru şi raportat la nişte criterii care ţin de profesie şi de etica profesională“. Acesta a adus în discuţie şi iniţiativa concretizată a UZP prin care s-a modificat articolul 1 al Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, prin introducerea unei noi categorii care vizează uniunile de jurnalişti. Potrivit Legii nr. 8/2006, „cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, a­flată în plată la data solicitării“, iar indemnizaţia nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizaţia acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările ulterioare.  Mai departe, Constantin Neguţ - cotidianul „Curierul zilei“, a punctat: „E frumos să vorbeşti după 24-25 de ani de pre­să, de experienţă în spate! Au trecut foarte multi jurnalişti pe la Cu­rierul zilei. A fost o fabrică de formare a jurnaliştilor în Argeş pînă să apară facultăţile. Mă bucur că am rezistat“. Ba, mai mult, acesta a taxat lipsa de transparenţă a unor directori de deconcentrate şi a recomandat celor de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane să trimită studenţii de la Jurnalism în practică.

Mass-media în piaţa economică

Cristina Munteanu, de la Antena 1 Piteşti, a adus în atenţia celor prezenţi nu numai responsabilitatea socială a presei, ci şi supravieţuirea mass-mediei într-o piaţă e­­conomică liberă: „Este o luptă destul de mare astăzi să faci presă. Nu există cenzură comunistă, dar există o cenzură economică. Respect profund pentru colegii mei ca­re fac presă într-un stat în care, din păcate, sîntem pe locul 49 într-un top mondial: avem liberatate de expresie, dar n-avem o presă sustenabilă, n-avem o presă funcţională! Pentru că avem o nesiguranţă a locurilor de muncă, avem o salarizare care nu este pe măsura muncii pe care o fac cei mai mulţi, o situaţie economică dificilă“. Camelia Bădulescu - săptămînalul An­cheta, a vorbit despre parteneriatul între instituţiile statului şi mass-media. Acest parteneriat trebuie să aibă la bază cîteva principii clare şi respectate de toţi: menirea presei este să aducă informaţie: o informaţie corectă, la timp şi nu neapărat informaţia care convine spaţiului public. Avem o responsabilitate socială faţă de cetăţeni, care aşteaptă o atitudine corectă şi informaţii reale. Presa nu este ostilă mediului public. Dacă ne priviţi ca un partener, toată lumea va avea de cîştigat“. Gabriel Grigore - Jurnalul de Argeş, a precizat că  „presa nu trece printr-o perioadă prea fericită ei, pentru că în general nici societatea românească nu e în cea mai bună formă“. Ulterior, fiecarei instituţii de presă i-a fost oferită o diplomă de excelenţă.

A.Dumitru  Foto: I.Tudor

„Să rămîneţi obiectivi!“

Şi primarul Mioveniului, Ion Georgescu, a avut de transmis un mesaj ziariştilor, cu ocazia Zilei Libertăţii Presei. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, pe care o sărbătorim pe 3 mai, le urez reprezentanţilor mass-media multă sănătate şi realizări profesionale! În calitate de primar al oraşului Mioveni, vă doresc să rămîneţi obiectivi şi fideli dreptului fiecărui cetăţean la adevăr şi la o informare corectă, aşa cum aţi fost şi pînă acum. Sincere felicitări şi viaţă lungă în presa scrisă şi audiovizuală. La mulţi ani!“, a spus primarul. 

   S.Mihai

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3051

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Catalog 2019
Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 03.09.2019

--- 4.591 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info