Curierul Zilei - Simfonia Lalelelor, pe drumul de ducă?
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Simfonia Lalelelor, pe drumul de ducă? Imprimare E-mail
(2 voturi)
sâmbătă, 07 mai 2016

Simfonia Lalelelor, pe drumul de ducă?

Apogeu sau acord final?

 

   Nu mă pot pronunţa. Nu am văzut-o la această ediţie, nu am ascultat-o. N-am palpat-o cu privirea, cu pulsul inimii, cu fluxul gîndirii. Am scris despre eveniment aproape în fiecare primă­vară, şi cu emoţie, şi cu laudă, şi cu rezerve. Din păcate, la data aceasta, nu-mi pot exprima o părere personală. Pentru că nu m-am putut bucura de participare. Aşa că am apelat la alte persoane. Şi cine altul ar fi fost mai potrivit decît părintele Simfoniei?

Dar, după părerea inginerului Ilarie Isac, ediţia din acest an a dat semne de oboseală şi îngrijorarea de alunecare pe panta descendentă. Organizată administrativ, printre alte priorităţi, fără contribuţii ştiinţifice şi artistice, fără poezie.  Îmi este dragă şi iubesc Simfonia. Dacă ar fi să decadă, ar muri ceva şi în mine...
N-aş vrea să cred ce mi se spune. Ar fi de dorit o dezbatere publică în caz că se află în criză acest simbol al oraşului modern care-a intrat şi în tradiţie. Dar cine să mai aibă timp de aşa ceva. Vin alegerile. Locale şi parlamentare. Bătălia este mare. Au început dezbaterile. Altele sînt preocupările...
Nu smulgeţi penele din aripile păsării zburătoare! Nu-i îngropaţi

Părintele
Simfoniei Lalelelor, în derută…
Aţi participat la ediţia din acest an a Simfoniei Lalelelor?
Cine şi ce ar fi putut să mă oprească?, îmi răspunde inginer Ilarie Isac. Am fost de faţă la aproape toate ediţiile de cînd am pus-o pe roate. Dar de data aceasta, nu ca participant. Am asistat şi atîta tot.
Din spatele tribunei?
Din toate colţurile. De unde se vedea mai bine.
Pe tribună nu s-a aflat nimeni dintre cei care am conceput a­ceastă manifestare sau am organizat primele ediţii. Doar cîţiva politicieni locali şi reprezentanţi ai administraţiei.
La prima ediţie, primarul de atunci tăia panglica...
Mistificare!... Cum plină de mistificări este şi cartea „Istoria Simfoniei Lalelelor“ semnată de unul, Mircea Pungoci... Nu a existat nici o panglică, nici o tribună! Fotografia cu pricina a fost luată de la alt eveniment. La data aceea, eu am fost cel care a rostit cuvîntarea, iniţiatorul acestei manifestări.
Cine v-a comandat proiectul? Ce obiective se cereau?
La început, Simfonia a fost doar o idee care a încolţit în capul meu... Mă aflam în Sala Sporturilor, la o mare adunare publică, nu mai ţin bine minte, poate înainte de nişte alegeri, unde participau obligatoriu toţi şefii de instituţii. Printre care şi eu, proaspătul director al Trustului Pomicol de la Mărăcineni. Pentru că nu mă interesa ce se discută acolo şi, cum aveam în priviri straturile de flori care inundau oraşul, mi-a trecut prin minte că ar fi bine să se organizeze o manifestare anuală pe această temă. Mi-am notat cîteva variante în carnet. I-am zis „Sărbătoarea Florilor“, „Oraşul pictat cu flori“, „Laleaua de Piteşti“, pînă la urmă m-am fixat la „Simfonia Lalelelor“. Avea şi o rezonanţă muzicală.
Şi dintr-un joc a ieşit un proiect...
Da! În zilele următoare s-a concretizat într-un proiect. Pe care l-am propus elitelor urbei. La în­­ceput, am fost primit ca un intrus. Nu aveau ei destule pe cap? Am stăruit, am găsit susţinere, am convins. Primăria a aprobat, a contribuit şi şi-a atribuit meritele. Dar acţiunea, în primele două ediţii, a aparţinut exclusiv trustului pomicol. De la proiect la organizare, pînă la sim­­-
pozioane şi chiar masa festivă luată la cantină. A fost darul specialiştilor de la trust, oferit oraşului. Puteam să cerem brevet de invenţie de la OSIM...
Cum arăta acel proiect?
O manifestare ştiinţifică şi tehnică, culturală, educativă, estetică, de stimulare şi învăţare şi, bineînţeles, de agrement. Şi am reuşit. Au participat cu material floral, cu expoziţii, cu standuri cele mai renumite instituţii şi staţiuni de cercetare şi producţie din ţară, din hotar în hotar, de la Constanţa la Baia Mare, instituţiile de învăţămînt universitare şi şcolare, florării, producători particulari... Cu prezentări de noi variante şi de hibrizi de flori, adaptarea de soiuri de import, arhitectură peisagistică în armonie cu sistematizarea oraşului, schimburi de experienţă, excursii şi vizite de documentare, aranjamente florale pentru interioare pregătite în vederea unor evenimente deosebite ca nunţi, botezuri, adunări festive oficiale. Plus tehnologii de cultivare şi de combatere a bolilor şi dăunătorilor. Participau cercetători, specialişti, profesori universitari, chiar academicieni... Cine şi-ar fi dorit mai mult?
Şi v-aţi mulţumit cu atît?
Cu strădanii am obţinut un teren de 20 de hectare - vă imaginaţi, 20, la Valea Măceşului, în marginea oraşului, pentru un parc şi o expoziţie permanentă de horticultură. Cu un sector pomicol, un sector de viţă-de-vie, un sector de legumicultură şi un sector de flori. Pavilioane, laborator, o bibliotecă, o librărie cu cărţi de specialitate, sală de prezentare şi chiar un cinematograf pentru proiecţii de filme documentare. Terenuri experimentale plus o platformă pe care să fie expuse cele mai noi dispozitive, unelte, utilaje şi tehnologii folosite în acest domeniu. O iniţiativă unică, cel puţin în ţară. Şi ce s-a ales de ea? Praful! Aprobarea retrasă, terenul trecut în alt circuit, nu ştiu dacă s-au mai păstrat pe undeva proiectul şi macheta...
Iniţiativa ar putea fi preluată în neterminata tranziţie? O iluzie!
Spuneaţi că aţi participat la ediţia din acest an! Chiar aşa, din spatele tribunei, v-aţi bucurat?
Ca toată lumea. Cum să nu te bucuri cînd vezi sute de oameni cu zâmbetul pe buze, cu privirile senine, deconectaţi de  preocupările cotidiene, măcar cu o floare sau un ghiveci în braţe.
Şi totuşi...
Da, m-aţi prins... Mă rîcîia pe suflet că nu mai era ce şi cum a fost... Dintr-o simfonie concertată, s-a ajuns la un târg comercial...
P.S.: Ziarul nostru rămîne deschis şi pentru alte puncte de vedere. Le aşteptăm pentru pagina de cultură care apare în fiecare sîmbătă.

     Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 11383

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info