Curierul Zilei - Fuga din tradiţie pe aripi de muzică
PRIMA PAGINA
Social*** ️ Zeci de milioane cheltuite în campanie     Fapt divers*** ️ A incendiat gospodăria bunicii     Fapt divers*** ️ Casă distrusă de foc la Drăganu     Social*** ️ 20 de persoane munceau la negru     Social*** ️ Un câmpulungean, cel mai bun sportiv al Armatei Române     Fapt divers*** ️ „Dispărutul“ s-a întors!     Fapt divers*** ️ A atacat un om cu cuţitul, pe stradă!    
 Publicitate pdf
Fuga din tradiţie pe aripi de muzică
(0 voturi)
Saturday, 04 June 2016

Fuga din tradiţie pe aripi de muzică

 

 El e copilul care a venit pe lume cîntînd. Cînta înainte de a rosti primele silabe, primele cuvinte. Poate păsările, poate zumzetul de albine, poate răpăitul ploii, poate foşnetul vîntului i-au fost îndemnul. Şi vorbele de început: ma-ma, ta-ta, ma-ma, ta-ta… Ce minunată melodie!

 

La cinci ani a ieşit pentru prima dată pe scenă. Un public format din copii de medici şi părinţii lor. A cîntat, a fost aplaudat. Băiatul de-o şchioapă era îmbrăcat ca un maestru de concert. (Mama lui, printre altele, este şi pasionată de designul vestimentar.) Nu întîmplător a fost poreclit Micul Lord. Se ştie cît de puternică este tradiţia în familiile de medici, de muzicieni, de actori, de jurişti, de ingineri... Ca un destin care îşi pune amprenta pe fruntea fiilor încă de la naştere. Medici îţi sînt părinţii, medic ajungi!... Medic, tatăl lui Andrei, medic bunicul lui. Mama, medic şi ea. Dar el cînta mai înainte de a i se pune pecetea pe frunte.
Hei, de-ale copilăriei... Faci şi asta... Însă copilul s-a maturizat, dar nu s-a vindecat. Familia a fost la început dezamăgită. Pe de altă parte, nu putea să nu se bucure de succesele lui, care veneau unul după altul. I-au asigurat profesori competenţi încă din primii ani de şcoală. Apoi Liceul de Arte Dinu Lipatti din Piteşti, pe unde trecuseră nenumăraţi cîntăreţi pe scenele lumii, printre care vestita Felicia Filip. Concursuri, olimpiade, concerte (pînă şi cu Filarmonica din Piteşti).

Nu mai era cale de întors. Tînărul fugise din tradiţie pe aripi de muzică. Definitiv şi irevocabil. „Nu plînge, mamă, nu te întrista, tată! Vă iubesc!...”. „Cîtă iubire în casa asta!”.       
Mama a fost prima care a trebuit să cedeze... O cunoşteam pe Anca Popescu încă de cînd era elevă şi eu profesor la Liceul Zinca Golescu. Patru ani cît a învăţat aici, la o clasă de biologie, a fost performanta şcolii. Şi a terminat, cum s-ar fi putut altfel, şefă de promoţie. Minte limpede, organizată, avea un proiect clar, de la care nu s-a abătut. Ţelul ei, doctor în medicină. Şi asta a ajuns, într-o ramură de vîrf a medicinei, oncologia.
Tatăl lui Andrei, Adrian Tase, a cochetat şi el cu muzica în copilărie. A luat lecţii şi pornise bine. Dar, sub influenţa tatălui său, medic de profesie, s-a orientat spre me­­dicină.
Şi i-a şi plăcut. Azi, pianist amator. Cu reprezentaţii mai mult intime. Dar este un adevărat eveniment cînd apare în concert cu fiul său, Andrei, pe care îl acompaniază la pian. În rest, un medic cu ambiţii nestăvilite. Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean. Şeful Terapiei Intensive a Cardiologiei. Nu-i scapă nici un congres european sau internaţional unde se dezbat problemele inimii. Face cercetări. Publică studii de specialitate. Cadru didactic universitar. Dar Andrei rămîne în centrul existenţei lui.
La data aceasta, studentul Andrei Tase se află în sesiune la sfîrşitul anului I de la Conservatorul din Cluj. Examenul de instrument, chitară clasică, în trei reprize: solo, într-o formaţie de trei, în altă formaţie de 16. Toţi, studenţi chitarişti. În plus, pedagogie şi psihologie muzicală, pentru cazul cînd va deveni profesor, teorie, istoria muzicii şi alte discipline de specialitate.
Chitara clasică, instrumentul în care se specializează Andrei, este unul dintre cele mai rare în practica muzicală contemporană. Nu se integrează în orchestre. Chitaristul clasic este unul solitar, prin excelenţă solist. Eventual, şi cîntăreţ vocal. Andrei are şi o voce frumoasă. Dar nu se limitează la atît. Cîntă şi la pian. Şi este atras şi de muzica de jazz.
Repertoriul său pentru chitara clasică, compoziţii de Bach, scrise pentru lăută de Mauro Giuliani, un discipol al lui Mozart, şi de brazilianul Villa Lapus care a trăit la Paris, stabilit la Paris, unde a folosit în compunerile sale muzică sud-americană.
Nu sînt profet. Nu ştiu pînă unde va ajunge acest tînăr, îmbibat cu talent pînă-n ultima celulă. Vocaţia îi este stăpînă. Viitorul îi bate la uşă. Şi el bate la poarta celebrităţii. Familia îl susţine. Are prieteni. Admiratori. Profesori buni. Poate se va instrui şi în străinătăţi. Are posibilităţi.
Reuşita lui, pe care o sperăm, ar fi o mîndrie pentru familie, pentru toţi cîţi îl susţinem, pentru întreaga comunitate.
Aşteptăm...          

                                                                           
    Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4271

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info