Curierul Zilei - Cui ne laşi, Împărate?
PRIMA PAGINA

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
Cui ne laşi, Împărate? Imprimare E-mail
(4 voturi)
marţi, 19 iulie 2016

De Ziua Naţională a Franţei,

Cui ne laşi, Împărate?

 

 Vocile. Dau năvală. Mă asal­tea­ză. Mă invadează. De pretu­tin­deni. Furtună. Vijelie. Nebu­nie. Îmi bat ca vînturile în u­rechi. Îmi pătrund prin pori.

 

Napoleon. Se toarnă în mine. Otravă. Balsam. În piele. În sînge. În creier. În măduva spinării. În ţesătura oaselor. În miezul organelor. Se plămădeşte. Creşte. Se zideşte. Se construieşte. Statuie în mine. Mă umple de el. Îmi ia locul. Mă dă afară din mine. Ţine-mă, Doamne, să nu-mi pierd minţile!...
Smulg coroana cu diamante din mîinile Papei. O trag peste urechi. Faceţi loc! Trece Împăratul!
Corsica. Franţa. Italia. Spania. Austria. Rusia. Dau foc Moscovei...
Familia. Copilăria. Şcoala Militară. Armata. Revoluţia. Bastilia. Marat. Sînii Charlottei Corday în vîrful suliţelor „sans culottes“- ilor.
Danton. Capul Regelui. Eşafodul. Tînăr ofiţer în armata revoluţionară. Pun tunurile în bătaie pe străzile Parisului. Ajung în atenţia lui Robespierre. Incoruptibilul. Dar şi capul lui se rostogoleşte în coşul cu tărîţe, după al lui Danton.
Egiptul. Franţa se apără peste hotare. Comand Armata Republicană. Trupele însoţite de savanţi. Misterul Pira­­midelor. Sfinxul.

Mormintele Regilor. Inscripţii. Papirusuri. Des­­-cifrate. Champollion.
Ramses. Nefertiti. Cea mai frumoasă femeie din lume. O voi muta la Paris. Poate la Versailles. Mamelucii. Atac prin surpriză. Masiv. Mulţi ca grăunţii de nisip ai deşertului. Savanţii şi măgarii la mijloc. Măgarii cu poverile. Savanţii cu ştiinţa. Deopotrivă preţuiţi şi ocrotiţi. Înving. Mă reped la Paris fără permis. Consiliul. Directoratul. Pun mîna pe frîile puterii.
Iosefina. Văduva neconsolată a generalului. Frumoasă. Coche­tă. Poziţie socială. Aristocrată de ultimă generaţie. Aud şoapte în jurul meu: „Vînător de fuste si de glorie!“. Şi ce dacă!
Inspectez gărzile. Noaptea. Singur. „Stai! Stai că trag!“. Insist. „Sînt Napoleon!“. „Poţi să fii şi mama lui! Pe aici nu se trece!“. Trimit a doua zi să fie adus la mine acest ostaş care ştie să-şi facă datoria. Este introdus în cabinet. Sînt uluit. Caporalul sînt eu. Mă uit la el. Mă uit la mine în oglinda cât peretele. Nu ne deosebeşte decît uniforma. „Mama ta a fost în Corsica, mai înainte cu un an de a te naşte?“. „Nu! Tatăl meu a umblat pe acolo la vremea aceea!“. Îl fac ofiţer. Dacă se remarcă, îl numesc în locul primului mareşal care va cădea în luptă! Asta pentru că a refuzat să fie dublura mea! Îmi trebuie o sosie! Care să mă înlocuiască în diferite împrejurări. Eventual, să fie ucis în locul meu...
Frumoasa Iosefina. Plînge neconsolată. N-am ce face. Politica. Diplomaţia. Ambiţia. Provocarea austriacă. Ţara ocupată va deveni moştenire prin căsătorie. Un copil. Îl vrea. Maria Antoaneta. Îl doreşte. Îl avem! Suprema garanţie...
Răutăţi feminine: “Le petit général génial!“. Da, sînt mărunt de statură! Se fac glume pe chestia asta! Doamna din proaspăta aristocraţie... Nu o iert... La prima sindrofie, mă plec în faţa ei cînd trece: „Passez , beauté passée!“. „Comme votre gloire, Majesté!“. Da, începe să îmbătrînescă, dar nu vrea să recunoască!...
Mulţime de oameni. Îl remarc pe Beethowen. Îl chem la mi­ne. Îi strîng mîna. Da, îi cunosc compoziţiile. Am ordonat să se cînte la Palat. „Sînteţi un adevărat vrăjitor!“. Este încîntat. „Vă dedic Smfonia a noua! Patetica!“.
Înving peste tot. Nimic nu mă mai opreşte. Armata este în extaz.
Sînt prea ocupat. Am atîtea de făcut. Cînd sînt la Paris, dictez în acelaşi timp la mai mulţi funcţionari. Nu se ţin de mine. Lucrez zi şi noapte. Pînă în zori.
„Împărate, a sosit doamna aceea...“.  „Condu-o în dormitorul meu!...“. „Împărate, vă aşteaptă!...“.  “Spune-i să se dezbrace!“.  „Împărate, nu mai are răbdare?“.
„Spune-i să închidă ochii şi să viseze!“. „Împărate, împărate !...“. „Spune-i să se îmbrace şi să plece!...“.
Codul juridic. Terminat. Semnat. Parafat…
Viena… Contesa Walewska… Val după val... E atît de seducătoare...“. „Împărate, întîrziem campania!...“.
Cîmpia rusă. Spulberăm armata ţarului. Moscova. Intrare triumfală. Cuceritorul. Teme­­rarul. Tolerant. Dar ce-mi vine să dau foc Moscovei! Damblaua lui Nero?
Arde Moscova! Pierre Bézuhov! Rusul care mă admira. Şi pe care aveam de gînd să-l pun la conducerea ţării ocupate! Strigă în gura mare: „Napoleon a înnebunit!“. Şi se aruncă pe fereastră. Toţi mă urăsc pe aici. Nu-i pot folosi decît pe cei mai ticăloşi trădători.
Îmi ridic în cap întreaga Rusie. Cei care crezuseră în idealurile Revoluţiei şi în mine, ca reprezentant al ei, mă considerau un dictator. Pentru aristocraţie, eram deja un demon, Antihristul pe pământ. Ţăranii, chiar aşa, iobagi, îşi apărau petecul de pămînt şi bojdeuca. O cană de vodkă simplifica situaţia. Spiritul slav, cînd se porneşte, nimic nu-l stăvileşte...
Borodino. Fiarele tunurilor au înţepenit. Soldaţii, şi ei. Gurile de foc au amuţit. S-au terminat cartuşele. Ostaşii, cît se mai ţin pe picioare, amorţiţi de frig în hainele lor necălduroase. Pufoaice, pîslari, căciuli cu clape peste urechi în blănuri, în piei de oi, de urşi, de lupi, soldaţii ruşi.
Cîmpia întinsă, presărată cu cadavre. Cu muribunzi. „Ma­mă-mamă!“…
Mă strîng bine în manta. Gerul mă pătrunde până în măduva oaselor. Telegarii par de nea. „Fuge Împăratul!“.
Urlă lupii. Haite de cîini. Corpuri sfârtecate. Mîini, picioare... Care încă se mai zbat în zăpadă ca o pasăre tăiată. Capete desprinse de trup, care încă mai clipesc. Explozii. Şuierat de gloan­ţe. Fum. Un soldat rănit, ajuns la capătul puterilor, roagă pe cineva să-i înfigă sabia în piept. Corbii. Negri. Ciorile. Întunecă zarea. Nu mai au răbdare. Îşi înfig pliscurile în rănile proaspete. Ghearele. Dau afară din piept inima care încă mai pulsează. Ochii. Îi fascinează.
Mă ascund în fundul burdufului trăsurii. Mînă caii, soldat! Pînă pleznesc. Vîntul spulberă zăpada. Omătul astupă cadavrele. Şi muribunzii. De cad prizonier, Ţarul rusesc mă va arunca într-o cuşcă cum a făcut-o Timur Lenk cu Baiazid.
Mîini, picioare retezate. Pîntecul despicat. Ţestele cu orbite goale şi însîngerate.
Împărate, de ce pleci? Cui ne laşi? Împărate... Trebuie să salvezi Franţa!
Mînă, mînă caii… Te aud, Fran­­ţa mea! Împăratul e cu noi! Vive la France!

 Prof. Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 9892

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info