Curierul Zilei - „Filosofie, credinţă şi drept“
PRIMA PAGINA

*** Decupaţi din acest articol 396 de cuvinte. Este cadoul meu pentru voi     *** ️Codurile penale modificate de urgenţă      *** În Argeş, investiţii de peste un miliard de lei      *** A scăzut datoria publică a României      *** Vin ajutoarele de urgenţă!      *** Reţinut pentru a fi extrădat     *** Percheziţii la tiriştiicare furau marfa    *** Falşi angajaţi de la Salubritate, cereau bani!    *** Ieri, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia     *** „Tedi- Şcoala Siguranţei“, la Cîmpulung     *** Se opreşte curentul în Mioveni     *** Concurs de simulare de procese     *** I-a ars casa de la o lumînare!     *** Militarii musceleni, la Cincu     *** Autoturisme de epocă la Retroparada Primăverii 2019 în Cîmpulung     *** Sfinţii zilei      *** Noroc cu carul!     *** CURCAN CU ROZMARIN    *** Evenimente 18 aprilie de-a lungul vremii    *** Liceul cu cei mai mulţi elevi calificaţi la olimpiade naţionale    *** Elevii vor încondeia ouă    *** Excursie prin Europa    *** Gala de balet „Surîsul primăverii... la Piteşti”    *** „Kareu de aşi” la Piteşti     *** Gala de balet „Surîsul primăverii... la Piteşti”    *** Liga Campionilor    *** Reguli noi pentru promovare    *** Tenis: Flavia Ogrezeanu, un nou premiu    *** Trei musceleni la Campionatul Balcanic de Marş    *** Raliul Argeşuluire vine în circuit!    *** Trei musceleni la Campionatul Balcanic de Marş    *** „Mă antrenez pentru aurul olimpic“   

 Publicitate pdf
„Filosofie, credinţă şi drept“ Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 03 septembrie 2016

„Filosofie, credinţă şi drept“

 

 Marţi, 30 august, sala Simpozion a Centrului Cultural Piteşti a găzduit o manifestare culturală de excepţie, prilejuită de lansarea cărţii „Filosofie, credinţă şi drept“ a cunoscutului judecător şi lector universitar dr Marius Andreescu, carte tipărită la Editura Universitară Piteşti, 2016. În cele 514 pagini ale acesteia, sînt cuprinse 37 de studii şi eseuri, precedate de un Cuvînt Înainte al autorului.

„Prezentul volum - scrie a­­cesta - care cuprinde stu­­­­dii susţinute la diferite congrese, conferinţe sau seminarii se adresează oricărui cititor, indiferent de profesie, dar care este preocupat de a găsi sensuri şi semnificaţii în fenomenalitatea, de multe ori debordantă, a juridicului şi socialului“,
Au participat demnitari, invitaţi de onoare: Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş, şi Ionel Voica, secretarul judeţului Argeş. Conducători de instituţii, Carmen Dumitrache Salub, directoarea Centrului Cultural, conf. univ . dr Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii Piteşti, membrii redacţiilor revistelor „Restituiri“, revistă-document a Centrului Cultural Piteşti, şi „Carpatica literar-artistică“ revistă a Ligii Scrii­­torilor Filiala Argeş, reprezentată de redactorul-şef, ing. Nicolae Cosmescu.
Moderatorul manifestării, istoricul Marius Chiva, redactorul-şef al revistei „Restituiri“ a prezentat un impresionant Curriculum Vitae al eruditului autor, din care aflăm că Marius Andreescu s-a născut la Piteşti, pe 11 februarie 1957, a absolvit Facultatea de Drept din Sibiu (1982) şi Facultatea de Drept din Bucureşti (1991), devenind doctor în drept al Universităţii Bucureşti (2007), avînd specializări şi documentări în Anglia, Letonia şi la Curtea Europeană de Justiţie, Luxemburg, 2008 .

A ocupat şi ocupă funcţii şi demnităţi în domeniul justiţiei, dintre care preşedintele Judecătoriei Piteşti, al Tribunalului Ar­­geş şi Secţiei Penale a Curţii de Apel, unde lucrează în prezent ca judecător. În paralel, desfăşoară o susţinută activitate didactică la Universitatea Piteşti. Asistent şi apoi lector al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, conducător de Masterat al aceleiaşi facultăţi.
Activitatea ştiinţifică este la fel de bogată. Este coautor şi autor a 15 cursuri universitare, autor a şase monografii în domeniile Drept, Teologie şi Filozofie şi a peste 150 de articole publicate în ţară şi peste hotare.
Referitor la ultima apariţie editorială, după prezentarea CV-ului, a luat cuvîntul autorul, care a expus cîteva concepte şi principii ale Dreptului, s-a referit la noţiunile de libertate, echitate, proporţionalitate, legitimitate, făcînd trimiteri la filosofi precum Aristotel, Kant şi Constantin Noica, reflectînd asupra posibilităţii şi necesităţii unei filosofii a Dreptului, dar nu uită să amintească şi iubirea creştinească.
Apariţia cărţii a fost salutată în scurte alocuţiuni de: Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş, Ionel Voica, secretarul judeţului Argeş, Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii Piteşti.
Subsemnatul, luînd cuvîntul, l-am asemuit pe autor cu un copac cu rădăcinile adînc înfipte în filosofia Antichităţii, urcîndu-şi seva prin trunchiul Renaşterii şi Modernităţii şi răspîndind seminţele înţelepciunii în rîndurile studenţilor şi publicului larg, făcînd apel şi la Constituţiile liberale din 1866 şi 1923.
În încheiere a luat cuvîntul scriitorul nonagenar Mihail Ghiţescu. Acesta a subliniat importanţa demersului filosofic pentru cunoaşterea esenţei lucrurilor şi fenomenelor şi descoperirea adevărului.
    Prof. drd. Constantin Vărăşcanu 

Limba română


Limba-n care m-am născut,
Luminat de Legea karmei,
Fost-a-mi leagăn, dar şi scut,
Laptele şi vorba mamei!

Limba-n care am crescut,
Învăţînd un grai de astru,
A fost iarba ce-am păscut,
În fîntînă de albastru!

Limba-n care vieţuiesc,
Şi mi-e inimii Ursită,
Este graiul strămoşesc,
Aurul cernut prin sită.
Poem de Constantin Vărăşcanu

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2135

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info