Curierul Zilei - Mii de oameni, la Goleşti!
PRIMA PAGINA

Fapt divers *** ️ Poliţistul împuşcat a murit     Fapt divers *** ️ Turist polonez căzut pe munte     Fapt divers *** ️ Şoferul obosit a ajuns e contrasens     Sport *** ️ Derby de tradiţie în Trivale!     Social *** ️ Adormirea Maicii Domnului     Fapt divers*** ️ Turist polonez căzut pe munte     Social*** ️ Comparaţia este făcută cu mediul privat     Social *** ️ Datoria externă a României a crescut     Social *** ️ Nu vă căutaţi perechea pe internet    
 Publicitate pdf
Mii de oameni, la Goleşti!
(2 voturi)
Monday, 05 September 2016

De Ziua Fiilor şi Fiicelor Argeşului şi Muscelului,

Mii de oameni, la Goleşti!

 

 Ziua Fiilor şi Fiicelor Argeşului şi Muscelului a adunat, sîmbătă, la Muzeul Goleşti, mii de participanţi. La această ediţie, au fost premiaţi 51 de tineri argeşeni cu rezultate excepţionale la învăţătură şi în sport, precum şi cei 14 finalişti ai concur-sului „Cea mai frumoasă argeşeancă şi cel mai frumos argeşean, purtători ai costu-melor populare de sărbătoare“. La eveniment, primăriile din judeţ, grupate în 9 zone reprezentînd Argeşul, au prezentat produse culinare specifice, de la păsat şi bulz, la pastramă, viţel la proţap sau fasole. Am remarcat şi meşterii populari veniţi din diferite zone ale judeţului cu obiecte tradiţionale. Un minus ar fi prezenţa slabă a personalităţilor de la centru.

La cea de a X-a ediţie a Zilei Fiilor şi Fiicelor Argeşului şi Muscelului, au participat şi Cetăţenii de Onoare, dar şi Fiii şi Fiicele Argeşului. Printre cei prezenţi la eveniment, au fost: preşedintele Curţii de Conturi - Nicolae Văcăroiu, europarlamentarul Viorica Dăncilă, preşedintele PSD de Argeş, senatorul Şerban Valeca, deputaţii Simona Bucura - Oprescu, Radu Vasilică, Gheorghe Marin, Cătălin Rădulescu, primarii din mai multe localităţi din Argeş, fostul edil-şef al Piteştiului, Tudor Pendiuc, consilieri judeţeni şi alţi oameni politici. Pentru o parte din public, CJ Argeş a pus la dispoziţie transport gratuit cu autocarul.

Tinerii, premiaţi

Au fost premiaţi elevii care au luat 10 la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat, premianţii la olimpiadele naţionale, precum şi cei mai buni studenţi de la Universitatea din Piteşti şi Universitatea Constantin Brâncoveanu. Totodată, au fost premiaţi şi cei 14 finalişti ai concursului „Cea mai frumoasă argeşeancă şi cel mai frumos argeşean, purtători ai costumelor populare de sărbătoare“.

Fuego, spectacol de marcă

În acest an, la întîlnirea Fiilor şi Fiicelor Argeşului şi Muscelului de la Muzeul Goleşti au fost invitate să participe, pentru a se promova, şi primăriile, cărora le-au fost puse la dispoziţie 9 standuri reprezentînd zonele judeţului. Aceştia şi-au expus produsele culinare specifice şi au adus obiecte specifice tradiţionale. Am regăsit în corturile primăriilor de la păsat şi bulz, la pastramă, viţel la proţap, fasole, sarmale, fruncte sau chiar plăcinte. Costume populare vechi, genţi tradiţionale făcute din materiale noi, tricotaje şi multe alte obiecte care reprezentau zona. Evenimentul s-a încheiat cu mai multe recitaluri de muzică tradiţională ale unor ansambluri din Argeş, însă capul de afiş a fost Fuego. Acesta a fost apreciat de spectacori, unii chiar au cîntat cu el şi s-au bucurat de fiecare moment. La final, invitaţii au luat parte la o serbare cîmpenească.

Copiii apreciază arta sculptatului în lemn

Zona dedicată meşterilor a fost o atracţie pentru cei mici. Meşterul popular Gheorghe Mateescu, de 72 ani, a predat sculptura în lemn ca o artă celor doi învăţăcei ai săi. Din mîinile sale ies obiecte de uz gospodăresc, mic mobilier ţărănesc şi obiecte de artă decorativă. „Lucrez de peste 20 de ani şi am participat la peste 50 de tîrguri naţionale şi internaţionalre, cumulînd, în familie, 80 de premii. Sînt singurul promotor al programelor analitice din şcolile de artă şi meserii care au fost înfiinţate de Regina Maria în perioada interbelică“, ne-a spus meşterul. Apoi ne-a arătat o parte dintre obiectele care au ieşit din mîinile lui şi ale copiilor pe care-i învaţă această artă. Printre cele mai interesante, butoiul - pedeapsa beţivului, un butoi de dimensiuni mici şi cu dop sculptat, înfăţişînd un beţiv de care se leagă un ţoi. Cei doi învăţăcei ai meşterului popular sînt fraţi: Radu (11 ani) şi Cristinel Micuţ Vasile (12 ani). „Acum două luni am început să învăţ. La început a fost greu, dar îmi place foarte mult“, ne-a spus Cristinel. Fratele lui, Radu, adaugă: „Nu a fost greu să învăţ. Îmi place cel mai mult să fac dintele de lup (n.r. - un model folosit pe sculpturile din lemn). Îmi place că munca mea este apreciată“. Profesorul celor doi copii ne-a explicat că îşi alege învăţăceii cu mare grijă: „Îi iau din familii de meseriaşi şi e importantă schimbarea formei pedagogice de la simplu la greu. Trebuie apoi să le vorbeşti de tradiţie, pentru că ei pot fi susţinătorii culturii noastre“.

Meşteri populari, de mici

În aceeaşi zonă a meşterilor populari l-am găsit pe Alexandru Ţapu, un copil de-o schioapă care mînuieşte războiul cu mare dexteritate. Este în anul doi la secţia externă de la Rucăr a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti: „Am 12  ani şi sînt începător. Am vrut să învăţ să ţes la război pentru a mă mîndri cu acest lucru. Acum fac un tricolor. Cel mai mult mi-a plăcut să împletesc,“  ne-a spus el. Profesoara copilului, Nicoleta Vorovenci, meşter popular, ne-a dezvăluit că la secţia din Rucăr sînt mai mulţi băieţi la acest curs, pentru că ei sînt mai conştiincioşi. Şi de obiectele expuse în standul secţiei Rucăr s-au bucurat vizitatorii. O altă secţie externă a Şcolii de Artă oferea lecţii gratuite copiilor dornici să prelucreze lutului.

„Dorim să ne păstrăm valorile“

Am discutat şi cu cîţiva dintre cei prezenţi. Preşedintele CJ Argeş, dr Dan Manu: „A fost o ediţie jubiliară, ocazie cu care am premiat tinerii talentaţi ai judeţului. Felicitări cadrelor didactice şi în egală măsură şi părinţilor că au asemenea talente şi au contribuit din plin pentru realizarea lor! Simt că este dorinţă şi plăcere de a fi aici împreună odată pe an. Acest lucru înseamnă că dorim să ne păstram valorile, tradiţia şi obiceiurile“. Europarlamentarul Viorica Dăncilă: „Este o sărbătoare care trebuie să fie un exemplu pentru multe zone. Adună fiii şi fiicele Argeşului, răsplăteşte munca şi dă încredere unor tineri. Şi, ceea ce e foarte important, această reuniune arată tradiţia, mîndria, portul popular şi obiceiurile din această zonă, care sînt deosebit de frumoase. Acest obicei al dvs., care este de mulţi ani, ar trebui să fie împrumutat şi de alte judeţe, pentru că asta ne reprezintă şi ne dă unicitate în Europa“. Şerban Valeca: „Este o ediţie deosebită prin faptul că au integrat mai mult şi probabil că la anul vom integra toate zilele comunelor sub egida Zilelor Argeşului şi Muscelului. Cred că, faţă de ceilalţi ani, reprezintă o plusvaloare şi sper să crească în fiecare an“.  Tudor Pendiuc: „Este o manifestare de suflet a noastră, a argeşenilor, care beneficiază de o vreme frumoasă, de o organizare bună, de o prezenţă deosebită şi de o mobilizare a primăriilor, a agenţilor economici, a instituţiilor de cultură aşa cum trebuie într-un loc încărcat de istorie. Într-un loc care a marcat multe momente ale istoriei noastre. Felicitări organizatorilor, felicitări preşedintelui CJ Argeş, dr Dan Manu, felicitări Consiliului Judeţean şi mulţumiri iniţiatorului, dl Constantin Nicolescu“. 

A.Dumitru  Foto: I.Tudor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2571

Comentarii (1)
Scris de TEACHER in 05-09-2016 16:31 - Vizitator
 
 
Felicitari Guvernulu pentru hotararea de a stimula absolvenții care au obținut media 10 la evaluarea națională și la bacalaureat. Dar profesorii disciplinelor de examen de ce nu sunt macar nominalizati si sa primeasca o diploma ca oricum cu bani nu sunt obsnuiti. Oare aceste performanțele realizate de elevi erau oare posibile fara cadrele didactice?
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info