Curierul Zilei - Vulturul pescar, exponatul lunii
PRIMA PAGINA

*** Prea multă Manu-factură      *** 28 de şoferi lăsaţi pietoni      *** Şi-a omorît soţul şi a luat doar 7 ani      *** A ucis un copil ţinîndu-şi fiul în poală      *** Viteza l-a dus pe cîmp      *** Şi-a rănit mama, grav!     *** Bătăuşii de la Oratia, condamnaţi a treia oară      *** Se opreşte curentul la Negraşi      *** Proiecte de reabilitare a străzilor din Piteşti      *** Biserica Maica Domnului resfinţită      *** Surprize mari şi cîştiguri multe!      *** Sfinţii zilei      *** PUI LA CEAUN      *** Evenimente 21 ianuarie de-a lungul vremii      *** Deputatul Rădulescu vrea suspendarea      *** Eclipsă totală de Lună!      *** Ce mai fac colegele de serie ale CS Mioveni şi FC Argeş      *** 9 goluri la debutul lui Opriţa!      *** Vor promovarea în Liga Naţională      *** Echipa ideală a debutanţilor      *** Vrea FC Argeş pe podium      *** FC Argeş vrea şi echipă de tineret!      *** Zvenko Buljan şi-a reziliat contractul!      *** Porcişteanu participă la Winter Rally Covasna!      *** Andreea Panţuroiu, sportiva anului 2018!     

 
Vulturul pescar, exponatul lunii Imprimare E-mail
(1 vot)
vineri, 07 octombrie 2016

La Muzeul Judeţean Argeş,

Vulturul pescar, exponatul lunii

 

 Muzeul Judeţean Argeş expune în această lună, în cadrul miniexpoziţiei Exponatul lunii, vulturul pescar (Pandion haliaetus). În ţara noastră, această pasăre răpitoare de zi din ordinul Falconiformes este considerată a fi exclusiv o specie de pasaj, fiind întîlnită numai în migraţie, atunci cînd se deplasează între locurile de cuibărire, din nord, şi cele de iernare, din sud.

Primăvara, pasajul se desfăşoară, de regulă, în aprilie şi mai, iar toamna, în octombrie şi noiembrie, dar pot fi văzute, mai ales în Delta Dunării, păsări care migrează şi în martie sau septembrie, luna octombrie aflîndu-se deci în mijlocul pasajului de toamnă.

În Argeş, văzut rar

 Şi în judeţul Argeş, specia poate fi observată, însă foarte rar, trecînd peste cursurile mari de apă, dar şi peste uscat. Imaginea păsării apare şi pe sigla European BirdWatching Day 2016 (Ziua Europeană a Observării Păsărilor), organizată pe plan naţional la începutul lui octombrie de Societatea Ornitologică Română, fapt care justifică, încă o dată, alegerea sa ca exponat al acestei luni. Vulturul pescar este răspîndit aproape în întreaga Lume, cuibărind în mare parte din nord-vestul, nordul, centrul şi estul Europei, dar şi în Asia şi America de Nord, la sud de Cercul Polar, unde este migrator, precum şi în unele regiuni dintre Ecuator şi Paralela 45°, unde este sedentar. De asemenea, rămîne tot timpul anului pe ţărmurile Australiei, pe multe din insulele care separă oceanele Indian şi Pacific şi în Caraibe. Iernează, cu precădere, în nordul Americii de Sud, partea centrală şi sudică a Africii şi în India. Are dimensiuni medii (lungimea - 52-60 cm, anvergura aripilor - 152-167 cm), fiind mai mic ca acvila de munte, dar mai mare decît ereţii. Silueta de zbor este unică, corpul fiind masiv, cu aripi lungi şi înguste şi coadă scurtă, amintind de un pescăruş de talie mare. Partea superioară a corpului este maro (cu pene cu vîrf albicios, la juvenil), iar cea ventrală este albă, aripile avînd, dedesubt, puncte negre şi o dungă închisă, la păsările adulte. Creştetul este albicios, peste ochi prezintă o dungă întunecată, iar pe piept, o dungă cafenie, neclară. Preferă să trăiască în apropierea lacurilor cu apă dulce, unde îşi instalează cuibul în locuri expuse, pe stînci sau pe vîrful arborilor. Depune, de obicei, trei ouă, deschise la culoare şi cu pete cafenii, cam de mărimea celor de găină, clocite de ambii parteneri, timp de 35 de zile. Puii sînt hrăniţi în special de femelă cu hrana prinsă de mascul, iar la vîrsta de două luni pot zbura. Mănîncă numai peşte, pe care îl caută zburînd pe loc, la înălţimi de 10-40 m, plonjînd cu capul şi picioarele înainte, afundîndu-se, adesea, complet în apă. În privinţa protecţiei, face parte din Anexa I a Directivei Păsări, din Anexa II a Convenţiei de la Berna şi din Anexa II a Convenţiei de la Bonn. De asemenea, este inclusă în Anexa 3 a OUG 57/2007, este exceptată de la vânătoare, conform Legii vînătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, şi este menţionată în Cartea Roşie a Vertebratelor din România. Piesa expusă pe 1 octombrie, în holul clădirii-monument istoric a fostei prefecturi a judeţului Argeş, a fost preparată în urmă cu 62 de ani, în luna octombrie. Este o pasăre imatură, conservată în colecţia de vertebrate superioare a Muzeului Judeţean Argeş.

 I.Ivănoiu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 1730

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics






































Zi record

Luni, 07.01.2019

--- 3.633 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info