Curierul Zilei - HESYCHIA ŞI ALEXANDRU MĂRCHIDAN
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ S-a răsturnat cu maşina în şanţ     Fapt divers *** ️ A distrus o maşină de epocă     Fapt divers *** ️ Casă distrusă de o oală cu ceară uitată pe foc     Social *** ️ Firmele îşi plătesc cu greu facturile!     Sport *** ️ Meci doar pentru palmares!     Sport *** ️ Proiectul de învăţare a primului ajutor, un succes!     Social *** ️ „Campionii Bucuriei” a reunit la start 200 de copii!     Sport *** ️ Piteştenii Preda şi Ungureanu, favoriţi la medalii!     Sport *** ️ Strategii folosite primăvara la crap    
 Publicitate pdf
HESYCHIA ŞI ALEXANDRU MĂRCHIDAN Imprimare E-mail
(6 voturi)
sâmbătă, 05 noiembrie 2016

  CARTE NOUĂ

HESYCHIA ŞI ALEXANDRU MĂRCHIDAN

 

 Elev. Profesor, eu. Nu mă a­grea. Îi admira pe Lică şi pe Bîrsilă. Băiatul ştia să aleagă…

Inteligent şi talentat. Îi prevedeam un viitor strălucit. Ceea ce avea să se confirme. Premii peste premii la toate concursurile unde participa. Publicat. Comentat. Apreciat. Student evidenţiat. Asistent la Catedra de Filozofie a Universităţii din Piteşti. Secretar literar al CJPCPCT Argeş. Director de editură. Doctor în ştiinţe şi modest cît îi stă bine…
După mai multe cărţi, autorul unei neobişnuite culegeri de poezii. Cu un titlu nu ştiu cît de potrivit. Eu nu l-am înţeles. Şi cîţi ca mine. Editura Alean se adresează în primul rînd populaţiei native, intelectualilor în devenire…
Născut la Slobozia, sat cu nume parcă predestinat, Alexandru Mărchidan nu se lasă încorsetat în nici o modă literară. Influenţe vagi dacă există, sunt bine asimilate. Modernism, postmodernism, generaţia în blugi, um­bre trecătoare peste o creaţie solară.
Nu-şi calcă pe urme. Departe de a cădea în manierism. Îşi croieşte mereu drumuri. Bate în toate direcţiile.
Jocuri  din copilărie: „…aplecat peste copilărie/Tata şoptea rugăciune cînd adormeam,/Şi cuvintele făceau un pod,/Între el/ Dumnezeu/ şi mine/Cel de dincolo de somn...“.
Jocuri erotice: „se întunecă pămîntul/dinspre înăuntrul său/ numai între noi/mai poate fi ascuns/un sîmbure/de lumină/ne desprindem/ unul din altul/cît un cuvînt de înţelesul său“. Sau: „tu/eşti/cea mai frumoasă fereastră/prin care mă privesc“.
Jocuri estetice: „…caut poemul în care nu ai reuşit să ajungi pîn’aici/în care silabele şi lacrimile şi rugile/au făcut o furtună şi o apă mare şi un foc/şi te-au oprit/şi deşi n-ai crezut niciodată/în zidul acela/mă zidisem eu“. Sau: „stoluri/de clipe/cu multe colţuri/sînt gîndurile noastre/înainte/înapoi/sus/jos/stînga/dreapta/nenumărate puncte cardinale…“.
Motivul timpului: „ca o pisică/cu miros de zăpadă/timpul a intrat/pe uşa din faţă“.
„Dar/timpul/nu a mai rezistat/propriei tăceri“ sau  „S-au întors fiicele cal-de/ ale timpului/peste întrebări care îngheaţă privirea/peste apele în care/niciodată visele nu tac/şi se înspăimîntă/de acest timp!“.
Motivul zidului: „Doar pentru că aştept/în cuvintele tale/ieşirea din acest zid…“, „întregul zid îşi neagă materia/întregul cerc se schim­­bă în sferă/întreaga noapte iese din lanţul ei/de aceea mă tem/ cînd vreodată nu ar veni ziua/o aripă nevăzută undeva în univers/se trezeşte o dată cu tine/şi lasă zidurile/în urmă…“, „va intra prin ziduri/o pasăre/cu ciocul de foc/şi va ciuguli/tăcerea!“.
Motivul morţii: “există/un sens invers/al morţii/amintirile mersului ei/prin lume!“.
Motivul filozofic: de fapt, totul este filozofie, în această carte, în această poezie.
Copil al lui Dumnezeu, Alexandru Mărchidan intră în joc îngăduit şi de Părintele Ceresc: „Cel ce vine de sus este deasupra tuturor“ sau „Doamne, Cel ce ai ieşit din moarte ca dintr-o cămară“ ori  „Într-o inimă de foc/Le va răsădi Cristos. /Lerui ler’/Veacuri lungi de vreme/ Scutură din ochi păstorii/Şi pe nume de botez ne/cheamă/Dîndu-ne la fiecare/Cîte-un rost“, „Dumnezeule Doamne,/dă drumul/celei scări/de un capăt/şi lasă să urc/o vreme fără furtună/fără sabie/fără soare cu dinţi - /n-am învăţat încă/să le frîng/în mine“, „gîndind/la Dumnezeu/inima/ mi/s-a făcut/o/lacrimă/mare“.
Poeme de dragoste. De meditaţie. De ce nu, şi religioase… Alexandru Mărchidan, un poet polivalent, care nu ştie să se oprească.
                           *
  Cartea este ilustrată magistral de Sorin Dănuţ Radu, licenţiat în Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei la Universitatea din Bucureşti, cu stadii îndelungi în străinătate, cu fotografii.

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3069

Comentarii (2)
Scris de Vali in 17-11-2016 10:03 - Vizitator
 
 
Valoarea articolului este data de primul rand al domnului profesor (dupa cum el insusi se numeste!): "Elev. Profesor, eu. Nu mă a­grea. Îi admira pe Lică şi pe Bîrsilă. Băiatul ştia să aleagă…"  
Oare cine este acest respectabil domn' profesor care nu isi semneaza articolul?!  
Poate e o incercare pentru amandoi - ca abia am intrat in Postul Craciunului....
 
Scris de Albert in 12-11-2016 11:11 - Vizitator
 
 
Un mare Om cu o modestie extraordinara..!!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info