Curierul Zilei - Legea electorală, fără uninominal
PRIMA PAGINA arrow politic arrow Stiri Politic arrow Legea electorală, fără uninominal
 Publicitate pdf

CELE MAI CITITE DIN ACEASTA SECTIUNE

Legea electorală, fără uninominal
(1 vot)
Saturday, 12 November 2016

Legea electorală, fără uninominal

 

 De ieri, bătălia politică pentru Parlament a intrat în „linie dreaptă“. Vă prezentăm mai jos ce spune prevede legea electorală în vigoare.

Alegătorii pot vota doar în propriul judeţ. Dacă şi-au schimbat recent adresa, modificările trebuiau comunicate cu 45 de zile înainte de alegeri. Nici partidele nu mai pot schimba acum candidaţii. Dacă un candidat decedează sau renunţă după depunerea candidaturilor, el nu poate fi înlocuit. Dacă decesul survine după tipărirea buletinelor, votarea merge înainte, doar că nu i se atribuie mandat.

Defăimarea şi discriminarea, interzise

În campanie, acţiunile politice nu se pot face în unităţi militare şi în spaţiile din şcoli, în timpul cursurilor. În campanie sînt interzise, conform Legii 208/2015, discriminarea, incitarea la ură şi intoleranţă, defăimarea şi învrăjbirea religioasă ori etnică şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase. De asemenea, în emisiunile electorale, candidaţii trebuie să nu pună în pericol ordinea constituţională, să nu facă afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane sau moralei publice, să probeze toate acuzaţiile cu incidenţă penală sau morală şi să nu incite la discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală ori etnie.

13 parlamentari de Argeş

O noutate pentru acest an este revenirea la votul pe liste: diferenţa e că judeţul întreg este acum un singur colegiu cu mai mulţi parlamentari, iar ordinea acestora e dictată de partid, nu de voturi şi de algoritmul complicat, care putea produce surprize. Norma de reprezentare este de 1 deputat la 73.000 de locuitori şi 1 senator la 168.000 de locuitori.  Astfel Argeşului (Circumscripţia electorală nr. 3) îi revin 4 senatori şi 9 deputaţi, - la fel ca şi judeţelor Bihor, Braşov şi Galaţi. Parlamentari mai numeroşi au judeţele Bacău, Cluj, Dolj, Suceava şi Timiş (4 senatori, 10 deputaţi), Constanţa şi Prahova (5 senatori şi 11 deputaţi) şi Iaşi (5 senatori şi 12 deputaţi). Bucureştiul are 13 senatori şi 29 deputaţi. Cei mai puţini parlamentari (numărul minim, de 2 senatori şi 4 deputaţi) au circumscripţiile: Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa,  Mehedinţi, Sălaj, Teleorman şi diaspora.

Pragul, 5% sau 20%

Aparent, principiul reprezentării proporţionale e mai uşor de înţeles la votul pe liste, în practică, algoritmul de atribuire a mandatelor este acelaşi ca şi la votul uninominal. Redăm, mai jos, pe scurt, paşii acestui algoritm: # Biroul Electoral Central stabileşte partidele şi alianţele electorale care trec pragul. Acest prag e de 5% din voturile valabile sau (o noutate gîndită pentru UDMR) 20% din voturi, în 4 judeţe. # Pe fiecare judeţ, se calculează, separat pentru deputaţi şi la senatori, coeficientul electoral al circumscripţiei: numărul total de voturi ale partidelor care au trecut pragul, împărţit la numărul mandatelor pe judeţ - numărul întreg rezultat din această împărţire. În primă fază, fiecărui competitor i se repartizează deci atîtea mandate de cîte ori coeficientul electoral al circumscripţiei intră în numărul de voturi valabile primite. În acest calcul, la nivel de judeţ, apar, desigur, şi candidaţii independenţi, care pot primi un singur mandat.

Redistribuirea, complicată

După această primă fază, mandate neatribuite se comunică Biroului Electoral Central, împreună cu voturile valabile „neutilizate“. În a doua etapă a împărţirii: se repartizează mandatele pe judeţe, printr-o procedura matematică destul de complicată, dar care are meritul de a realiza distribuirea echitabilă pe plan naţional şi local. Procedeul e următorul: se adună voturile neutilizate ale fiecărui partid şi se împart, pe rînd, la 1, 2, 3, 4 etc., notîndu-se cîturile, cu 15 zecimale. Toate cîturile se ordonează descrescător, pînă la numărul total de mandate de atribuit. Ultimul cît, cel mai mic, reprezintă „coeficientul electoral naţional“. Fiecare partid va primi deci atîtea mandate de cîte ori acest coeficient se cuprinde în numărul de voturi neutilizate l Aceste mandate se împart apoi judeţelor, proporţional cu voturile neutilizate pe fiecare circumscripţie: voturi neutilizate local se împart la cele neutilizate naţional şi se înmulţesc cu mandatele pe care partidul trebuie să le primească. Rezultatele se ordonează iarăşi descrescător, pe ţară şi pe circumscripţii. În caz de rezultate egale, primează numărul de voturi neutilizate local, apoi cele neutilizate naţional, iar, la egalitate perfectă, BEC trage la sorţi. În mod asemănător se face şi ultima repartizare, pe judeţ. Dacă şi acolo e egalitate, partidele pot negocia sau se trage la sorţi l Este posibil, legal, să se reia alegerile într-o secţie sau  judeţ, dacă un competitor aduce dovezi temeinice că s-a modificat, prin fraudă, atribuirea mandatelor  - înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor şi încheierii pro­ceselor-verbale. În acest caz, pînă la repetarea alegerilor, atribuirea mandatelor e suspendată.

Călin Popescu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 6671

Comentarii (2)
Scris de Iaca cui in 14-11-2016 22:52 - Vizitator
 
 
Nu numai psd. 
Pe toți!
 
Scris de justitiarul in 12-11-2016 15:25 - Vizitator
 
 
SCOATETI-PSD-IN-AFARA-LEGII
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Tânăr furios, a incendiat gospodăria!
Omu' nu-i sanatos la cap ! Feriti-va de el, ori duceti-l unde-i este locul !
25/01/20 14:03 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Îngrozitor. Aflu că director de Spital este o pensionară îmbuibată de la penitenciar...cine este responsabil de eno...
25/01/20 13:50 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Domnule Primar,angajați medici tineri,care vor să muncească,terminați cu termitele cum este madam comisar șef Chirc...
24/01/20 21:47 Mai mult...

Rău platnicii riscă să rămână fără căldură!
Daca vreau sa ma debransez fiindca nu pot plati nu-mi dau voie Cum facem?
24/01/20 20:01 Mai mult...

Avem inspector şef nou la Poliţie!
Cum a scapat acest personaj cu aspect de militian comunist, din dosarul Mafia Permiselor? A fost suspect, apoi s-a pus p...
24/01/20 16:24 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info