Curierul Zilei - Cultura şi ochelarii de cal ai Consiliului Judeţean
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ Tâlhărit în bar, la păcănele!     Fapt divers *** ️ Au plecat cu mortul, a luat foc casa!     Economic *** ️ România, cea mai mare inflaţie din Europa     Sport *** ️ „Am controlat jocul, mai puteam marca!“     Social*** ️ Majorarea accizelor la ţigări, amânată     Fapt divers*** ️ Motociclist rănit, în accident     Fapt divers *** ️ Femeie dispărută de acasă!     Social *** ️ Trei viitori pompieri de nota 10!    
 Publicitate pdf
Cultura şi ochelarii de cal ai Consiliului Judeţean
(4 voturi)
Saturday, 26 November 2016

Cultura şi ochelarii de cal ai Consiliului Judeţean

 

 Consiliul Judeţean merge înainte. Cu succese. Dar cu ochelari de cal. Nu prea are habar de fenomenul cultural. Au fost alegeri locale. Şi ce dacă? S-a schimbat conducerea, dar a rămas aparatul. Vechii funcţionari înţepeniţi în scaune, în scheme şi în mentalităţi. Ei sînt cei care pun pe masa deciziilor informaţii, documente, proiecte. După tipicul ruginit. Nu au iniţiative decît cît au interese personale. Cînd au cîte ceva de cîştigat. Un contract cu ONG-urile pentru o excursie culturală în valoare de zeci de milioane de lei cade bine. Nu pentru cultură, care tot Cenuşăreasă rămîne, de la preşedintele Tecău la preşedintele Manu.

Pînă mai deunăzi, altfel se petreceau lucrurile. Chiar în anii de criză, cînd sub Băsescu şi Boc se tăiau fonduri fără milă, cînd dispăreau activităţi, se închideau teatre, se lichidau muzee în judeţul Argeş, muzeele, teatrul şi celelalte instituţii culturale funcţionau fără oprelişte. Festivalurile judeţene, naţionale şi internaţionale colcăiau pe toate scenele. Formaţiuni de la noi se prezentau cu succes prin Italia, Spania, Franţa, Grecia, Ma­­cedonia, Ucraina, Egipt şi nu numai atît. Şi să nu uităm că se mai şi publica cîte o carte. Cu banii cheltuiţi în acţiuni zise culturale, dar fără nicio valoare, s-ar fi putut tipări toate cărţile scriitorilor argeşeni pe timp de zece ani.
Dar ce importanţă are cartea pentru înalţii func­­ţionari şi demnitari ai Consiliului Judeţean. Ştiu ei că educaţia nu poate fi făcută fără cultură? Şi cultura stă în primul rînd în cărţi, dacă sînt bine folosite ? Sau nici educaţia nu-i interesează? Aşa, din curiozitate, i-aş întreba pe aceşti domni cîte nume de scriitori argeşeni pot să pronunţe? Cîte titluri de cărţi? Au auzit ei de prozatoarea Oana Mujea, cea cu cărţi traduse în limbi străine? Dar de Cristina Onofre, cu trei premii internaţionale primite la Paris şi volume de poezie publicate în Franţa? Care circulă şi în Italia, în limba lui Dante? De Vavila Popovici, care publică în America şi poposeşte în librăriile europene? De Mircea Bîrsilă, socotit cel mai bune poet din ţară la această dată… De Nicolae Oprea, critic literar imbatabil? De Ion Popescu Sireteanu, Mihail Ghiţescu, George Baciu, Virgil Diaconu, Alexandru Mărchidan, Dumitru Augustin Doman, Jean Dumitraşcu, Viorel Pătraşcu, Constantin Vărăşcanu, Nicolae Ra­du, Ion Toma Ionescu, Ion Dincă? De poetele  Zina Petrescu, Denisa Popescu Martin, Magda Grigore, Allora Albulescu Şerp, Liliana Rus, Nicoleta Popa, Daniela Voiculescu? Pot să ne convingă cei cu pîinea şi cuţitul că au citit măcar o carte? Că au fost mai importante excursiile acelea turistice? Cu cît vor fi contribuit în realitate acele drumuiri la tezaurul cultural al judeţului? Dar în activitatea educativă? Cu ce s-au ales participanţii la acele distracţii? Sînt ei mai competitivi, mai merituoşi, mai educaţi, mai morali? Scriu poezii, pictează tablouri, compun melodii? Cartea nu e o glumă. Rămîne în rafturile bibliotecilor pînă în generaţiile viitoare. Scriitorul este cronicarul vremii. Fiecare carte este şi un document al timpului, cu oameni, cu evenimente, cu fapte, cu stări ale comunităţii şi cu stări ale sufletelor. Dacă nu e cultură, nimic nu e. Iar cultura începe cu literatura!... Spectacolele de teatru, spectacolele muzicale, cele coregrafice, chiar operele plastice au la bază un scenariu, scris sau nescris.
Şi mai gîndiţi-vă, domnilor, vă rog, la timpul fără zile şi fără nopţi al creatorilor de frumos şi adevăr. La insomniile scriitorului aplecat deasupra hîrtiilor goale pe care să le umple cu gînduri şi imagini, cu ceva din fiinţa lor. La munca lor, pe care nimeni nu o plăteşte. La cărţile care rămîn în sertare pentru că autorii nu au bani să plătească tipăritura... Lucru dovedit, există, în frumoasa noastră tranziţie o adevărată invazie de maculatură. Cine are bani, tipăreşte orice făcătură, care nu e literatură. Nu există nicio stavilă, niciun control de calitate. Poate că tocmai această suprasolicitare a împăienjenat şi ochii domnilor de la Consiliul Judeţean. Dacă tot există atâtea cărţi, care apar spontan, de ce să intervenim? De ce să subvenţionăm?
Dar nu literatura este problema problemelor, mai sînt şi alte cerinţe culturale la fel de presante. Vedeţi ce se petrece cu teatrul la această oră! Bulibăşeala de acolo! Vedeţi cum se degradează monumentele istorice. Vedeţi cum sînt lăsate să se descurce instituţiile culturale în dublă subordonare. Vedeţi cum nu prea se mai găsesc fonduri pentru expoziţii de artă plastică în ţară şi străinătate. Şi nici pentru concursuri şi festivaluri. În timp ce banii se consumă pe excursii prin ONG-uri. Cheltuieli de cazare, de transport şi bineînţeles comisioane grase. Şi cîte ceva bani şi pentru buzunarele particulare, pentru că altfel nu s-ar organiza şi nu s-ar accepta asemenea aberaţii.
Vedeţi, domnule preşedinte în funcţie, că vă alunecă din mînă problema culturală? Şi în instanţa amintirilor, nu vor fi chemaţi la bară, împreună cu dumneavoastră, funcţionarii pe care îi aveţi! Veţi fi singurul răspunzător în faţa viitorului!  

   Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2068

Comentarii (2)
Scris de Virgil Diaconu in 28-11-2016 11:15 - Vizitator
 
 
In fine, după ancheta privind cultura făcută in cotidianul ****** si după alte trei articole pe această tema aparute in presa din Pitesti, articolul prozatorului si omului de presa Marin Ionita are calitatea de a repune, în mod competent, problema culturii si a finantării ei. Nu pot sa cred ca acest glas nu va fi auzit și că lucrurile nu se vor misca in sens pozitiv.
 
Scris de Ion Toma Ionescu in 26-11-2016 14:34 - Vizitator
 
 
Ochi de auzit! Zice bine Marin Ionita, patriarhul argesean al literelor
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 06.08.2019

--- 2.722 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info