Curierul Zilei - Hobaia, o baltă pentru profesioniştii de crap!
PRIMA PAGINA

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
Hobaia, o baltă pentru profesioniştii de crap! Imprimare E-mail
(0 voturi)
miercuri, 30 noiembrie 2016

Curierul zilei vă prezintă lacurile de pescuit

Hobaia, o baltă pentru profesioniştii de crap!

 

 Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, pentru a fi cît mai bine informaţi cînd vă programaţi o partidă de pescuit. Vom publica descrierile făcute de proprietarii bălţilor pe paginile de Facebook sau pe site. În această săptămînă, vă vom prezenta Complexul Piscicol Hobaia din judeţul Giurgiu, compus din două lacuri, care sînt renumite în toată ţara pentru exemplarele mari de crap, ştiucă şi şalău. În fiecare an, pe una din cele două bălţi se organizează concursuri pentru cei mai experimentaţi pescari de crap. Tot aici, în 2012 a avut loc şi Campionatul Mondial de Pescuit la Crap. Pe acest lac se antrenează şi echipa României, compusă din cei mai valoroşi pescari din ţară.

Complexul piscicol cuprinde 2 lacuri - Hobaia 1 şi Hobaia 2, şi este format prin acumulare din rîul Arges. Balta mare este re­cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune şi echilibrate piste de concurs din ţară. Aici se ţin constant în ultimii ani selecţiile pentru echipa natională, dar şi popularul concurs al APCR-ului, intitulat „Cupa Cupelor“.
Tot această baltă a format şi cea mai bună echipă naţională a României, echipă care a cucerit timp de 4 ani, consecutiv, medalii de argint şi bronz la Campionatele Mondiale! În  ce priveşte substratul, acesta este în mare parte tare, dar şi mîlos şi în anumite zone prezintă agăţături. Pe maluri sînt amenajate 23 de standuri cu umbrar, grătar şi coşuri de gunoi (17 pe balta mare şi 6 pe cea mică). În perspectivă se are în vedere amenajarea unui magazin cu articole de pescuit. Alimente se pot procura de la magazinul din sat.

Lacul Hobaia 2

Lacul Hobaia 2 - balta mare - cu o suprafaţă de 230 hectare, are o adîncime relativ constantă, care, spre mijlocul lacului, ajunge la 4-5 metri. Malul stîng este mai înclinat şi oferă adîncimi mai mari ale apei, chiar la 10-20 metri de mal; malul drept este mai puţin înclinat, şi apa ajunge la 4-5 metri, la o distanţă de 80-100 metri de mal. Partea stîngă a băltii este lipsită de stuf, cu excepţia ultimei porţiuni din baltă. Pe malul drept, stuful este bine reprezentat, începînd chiar de la jumătatea bălţii şi pînă la capătul ei. Tot în aceasta zonă, sub apă sînt fostele vii, formînd un adevărat adăpost pentru peştii mari. Bătrînii spun că în această zonă trăiesc exemplare de peste 30 kg. Densitatea de crap este foarte mare, exemplarele de 5-8 kg fiind preponderente. S-au capturat şi exemplare de crap românesc de 18-24 kg!!! Tenul este prezent în cantităţi uriaşe, exemplarele între 5 şi 12 kg fiind la ordinea zilei.
S-au prins exemplare de 20-26 kg. De asemenea, exemplarele de ştiucă şi şalău (10-12 kg) sînt bine reprezentate. Trebuie reiterat recordul de capturi pentru o manşă de 72 ore, record care a fost stabilit de echipa Senzor (Vlădeanu - Mateianu), în manşa 2 din 2004 a Campionatului Naţional, cu o cantitate de 284,3 kg, adică un peşte la fiecare 52 minute! Crapii sînt înnebuniţi după boiles, aroma preferată de ei fiind de departe squid & octopus. În 2007 la Cupa Cupelor s-a stabilit un nou record, cu o cantitate de 560 kg, în 72 de ore, record stabilit de echipa Mircea Gheran - Mihai Preduş. Aceeaşi echipă în 2008 îşi doboară recordul cu 760 kg în 72 de ore. Trebuie precizat că în concurs punctează numai crapul şi tenul de peste 1.500 grame.

 Lacul Hobaia 1

Lacul Hobaia 1 - balta mică - are o suprafaţă de circa 80 hectare şi adîncimi ale apei de pînă la 12 metri. Lăţimea dintre maluri ajunge la peste 400 de metri. Pe fundul bălţii sînt foste livezi şi stîlpi de înal­tă tensiune, un paradis pentru fauna piscicolă. Balta este destinată mai mult antrenamentului pescarilor de competiţie, nefiind organizată aici pînă în prezent nici o competiţie. Balta este populată cu crap, şalău, ştiucă, cteno, fitofag, caras şi cîteva exemplare de somn. Datorită bogăţiei în hrană naturală şi numeroaselor locuri unde peştele găseşte adăpost, exemplarele sînt mari şi foarte mari.

 Cum se ajunge la baltă

Pentru a ajunge la Complexul Piscicol Hobaia, recomandăm două rute:
1. Cea mai simplă rută este pe Autostrada Bucureşti - Piteşti (km 30) - Bolintin Vale - Hobaia. Se merge pe Auto- strada Bucureşti - Piteşti pînă la km 30, după care se face dreapta spre Bolintin Vale. Mai departe prin centrul Bolintinului, se trece podul peste Argeş şi se ajunge la indicatorul stînga spre Ogrezeni. Din Ogrezeni se ajunge în satul Hobaia. La intrarea în sat se urmează drumul drept (nu la stînga) şi se ajunge la Troiţă. Aici se face stînga din nou şi prima uliţă la dreapta se intră în Complexul Piscicol Hobaia.
2. A doua rută: din Bucureşti - Militari - Mihăileşti - Hobaia. Tot drumul este asfaltat. Drumul pe marginea bălţii este pietruit, astfel că accesul este posibil şi pe ploaie. Pe baltă s-au montat umbrare pentru a putea petrece cîteva ore în natură împreună cu familia la un grătar.

Regulament pescuit

1. Se pescuieşte numai din incinta bazei Hobaia, iar zona de pescuit va fi indicată de către administratori, fiecărui pescar, urmînd ca, la ieşirea din bază, pescarii să se supună controlului auto efectuat de paznici.
2. Se pescuieşte cu maximum 4 lansete (undiţe).
3. Fiecare pescar poate fi însoţit de o persoană cu drepturi şi obligaţii egale în  ce priveşte pescuitul (se poate pescui în echipă de 2 pescari).
4. Copiii cu vîrsta sub 14 ani şi femeile care însoţesc pescarii care achită taxa de pescuit pot pescui cu o undiţă gratuit exclusiv în sistemul prinzi şi eliberezi (C&R).
5. Plantatul cu navomodele NU este permis.
6. Se pescuieşte (la lansete) exclusiv cu momeală pe fir de păr.
7. Sînt permise doar monturi cu un singur cîrlig şi cu posibilitatea eliberării plumbului (sau năditorului) în cazul ruperii firului principal.
8. Pescarii trebuie să fie dotaţi cu saltea de primire, spray dezinfectant şi saci de păstrare ecologici.
9. Este interzisă păstrarea în acelasi sac a capturilor de către mai mulţi pescari şi cedarea peştilor prinşi altor pescari.
10. Capturile cu greutate mai mare de 4 kg vor fi eliberate imediat.
11. Peştii morţi din cauza manipulării necorespunzatoare vor fi imputaţi la preţul stabilit de administratorul lacului şi predaţi acestuia.
12. Pescarii şi însoţitorii sînt obligaţi să se comporte civilizat, fără urlete, scandal, muzică şi alte manifestări huliganice.
13. Orice neînţelegere între standurile de pescuit sau între două sau mai multe grupuri de pescari va fi adusă la cunoştinţă administratorului lacului pentru a fi remediată.
14. Luarea de măsuri de către unul din pescarii implicaţi într-un eventual incident va duce la excluderea lui din incinta bazei şi ridicarea dreptului de a mai pescui pe Hobaia.
15. Standurile se vor lăsa curate, gunoiul fiind strîns şi depozitat în sacii de gunoi primiţi la venirea pe lac.
16. Orice abatere de la vreunul din punctele prevăzute în regulament atrage după sine evacuarea persoanelor implicate şi interzicerea de a mai pescui pe Hobaia.
17. Odată cu primirea bonului în urma achitării taxei, pescarii vor semna pentru însuşirea regulamentului şi a penalităţilor în cazul nerespectării acestuia. În cazul abaterilor grave (distugerea de bunuri, furtului de peşte sau bunuri din incinta bazei) ne rezervăm dreptul de a anunţa instituţiile în drept, autorii urmînd sa suporte rigorile legii.

Condiţii generale

Ziua de pescuit începe la ora 6,30.
Se pot reţine10 kg de peşte, crap, caras şi cteno, între 2 şi 4 kg inclusiv.
Exemplarele de peste 4 kg se eliberează, deoarece sînt reproducători.
Cine doreşte să reţină peste cantitatea admisă mai poate reţine 5 kg de caras contra sumei de 6 lei/kg.
Bonurile se achită la fermă, după care se intră pe baltă.
Pentru cei ce doresc o taxă mai mică există posibilitatea achiziţionării unui permis de 10 sau 20 şedinţe.
Preţul este 1.200 lei, respectiv, 2.400 lei, cu respectarea aceloraşi condiţii.
150 lei/24 ore - Catch & Release (prinde şi eliberează), numai cu recomandare.
Pe perioada competiţiilor se pescuieşte pe balta mică. Regulamentul şi taxa de pescuit sînt aceleaşi.
La sfîrşitul partidei de pescuit se lasă locul curat.

Taxe

150 lei/12 ore - taxa pescuit standard pe ambele lacuri la Hobaia.
Contact:    0722.608.877 sau 0724.311.102.

Prezentare generală

Distanţă oraş: 35 km de Bucureşti
Tip apă: lac acumulare
Specii peşti: crap, caras, biban, ştiucă, şalău, cteno
Calitate drum: foarte bun (asfalt)
Cazare:     N/A
Facilităţi (ponton, WC etc.) - Da
Tarif 12 h    - 150 lei
Tarif 24 h - 150 lei - în sistem C&R
Număr lansete            - 4
Pescuit nocturn      - Da
Cantitate Reţinută    - 10 kg
Pescuit din barcă      - Nu
Suprafaţă/hectar - 300 ha 

M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3163

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info