Curierul Zilei - Totul despre alegeri!
PRIMA PAGINA arrow politic arrow Stiri Politic arrow Totul despre alegeri!
 Publicitate pdf

CELE MAI CITITE DIN ACEASTA SECTIUNE

Totul despre alegeri!
(0 voturi)
Saturday, 10 December 2016

Totul despre alegeri!

 

 Mîine au loc alegerile parlamentare. Circa 538.000 de argeşeni sînt aşteptaţi la urne să îşi aleagă cei patru senatori şi cei nouă deputaţi care îi vor reprezenta timp de patru ani în Parlament. Votul începe, mîine, la ora 7, şi are loc pînă la ora 21. După acest scrutin vom avea în total 466 de aleşi, faţă de 588 cîţi au ieşit la ultimele alegeri parlamentare. Românii din afara ţării au posibilitatea de a vota prin corespondenţă. 

La nivelul Argeşului, potrivit, informaţiilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), la data de 8 noiembrie 2016, numărul alegătorilor în Argeş era de 537.926. Votarea începe la ora 7 şi se termină la 21. După ora 21, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de vot. Persoanelor care la acea oră se află în sala unde se votează li se permite să îşi exercite dreptul de vot. Oamenii pot solicita urna specială în baza unor documente.

Deschis la Buletine

În noul Legislativ vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori. Norma de reprezentare este, potrivit legii, de un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să treacă de pragul electoral de 5 procente. S-au înregistrat 8.889 de cereri de vot prin corespondenţă ale cetăţenilor români din străinătate. La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În schimb, nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale (în acelaşi judeţ), aceştia pot vota la orice secţie din cadrul circumscripţiei. În acest caz, vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare. Totodată, cei care au cartea de identitate expirată pot merge pentru preschimbarea acestora atît astăzi, 10 decembrie, cît şi mîine, 11 decembrie, de la ora 9 la 21.  

Verificaţi electronic înainte de votare!

Potrivit legislaţiei electorale, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Votul este secret şi personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane. Este interzisă părăsirea secţiei de vot cu ştampile sau buletine de vot. Alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot. În acest scop, se va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care are un rol important în asigurarea corectitudinii procesului electoral, precum şi A­plicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor şi compararea a­cestora cu datele înregistrate. Îna­inte de a vota, se va prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea CNP-ului în sistemul informatic. În cabina de vot nu pot intra în acelaşi timp două persoane. La alegerile din 11 decembrie se vor folosi camere video. Filmările oficiale din secţiile de vot se referă exclusiv la numărătoarea voturilor şi corectitudinea procedurii.

147 deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota

Penitenciarul Mioveni anunţă că, la scrutinul ce se va desfăşura în data de 11 decembrie 2016, persoanele private de libertate îşi pot exercita dreptul de vot dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au vîrsta peste 18 ani; sînt cetăţeni români; au acte de identitate valabile; nu li s-a interzis acest drept prin hotărîrea judecătorească definitivă de con­damnare; solicită în scris preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să îşi exprime dreptul de vot prin intermediul urnei speciale; au domiciliul stabil în raza teritorială a secţiei de votare unde se află locul de deţinere. Pe­nitenciarul Mioveni este arondat secţiei de votare nr. 161 - Şcoala cu Clasele I-VIII George Topârceanu  din oraşul Mioveni. Din cele 599 persoane private de libertate aflate în prezent în custodia Penitenciarului Mioveni, doar 186 îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, iar 147 şi-au exprimat intenţia de a vota.

Număr de ordine la Casa Sindicatelor

După terminarea procesului electoral şi de numărare de voturi, procesul de predare-primire către Biroul Electoral de Circumscripţie se va face pe bază de număr de ordine. Preşedintele secţiei de votare însoţit de locţiitor va merge la Casa Sindicatelor unde vor lua un număr de ordine şi vor aştepta să le vină rîndul pentru a preda buletinele şi toate celelalte documente. Dacă la alegerile locale preşedinţii, locţiitorii şi operatorii au primit 65 de lei pe zi, acum aceştia iau 150 lei/zi. Pentru cinci zile vor lua 750 de lei impozabil, iar reprezentanţii partidelor politice 65 lei/zi, deci 195 lei impozabili.

Gratis cu trenul pentru studenţi

Studenţii şi elevii care vor să îşi exprime votul beneficiază de transport gratuit pe calea ferată, din localităţile în care studiază în cele de domiciliu şi retur, în perioada 8-12 decembrie. Călătoria gratuită pe calea ferată se va acorda dus-întors, de la localitatea în care studiază la localitatea de domiciliu, cu tren regio şi interregio, clasa a II-a. Biletul de călătorie se eliberează la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj, pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev/student. Este obligatorie procurarea biletului dus-întors. Pe biletul de călătorie se vor menţiona numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev/student.

În 141 de şcoli nu se fac luni ore

La nivelul Argeşului, luni, în 141 de şcoli, unde sînt secţii de votare, nu se fac cursuri, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii ISJ Argeş.  Această decizie vine după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis joi, 8 decembrie, o notă în teritoriu, potrivit căreia inspectoratele şcolare judeţene şi Birourile Electorale Judeţene pot decide suspendarea cursurilor pentru zilele de vineri, 9 decembrie, şi luni, 12 decembrie, în unităţile de învăţămînt preuniversitar în care vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile din 11 decembrie. Recuperarea cursurilor şi măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare pînă la sfîrşitul semestrului/anului şcolar sînt stabilite de consiliul de administraţie al unităţilor de învăţămînt, în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţămînt preuniversitar, aprobat prin ordin de ministru.

A.Dumitru

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 5462

Comentarii (1)
Scris de Xulescu ion in 12-12-2016 20:27 - Vizitator
 
 
Doi Romani din zece(UNUL TIGAN)conduc ROMANIA in urmatorii patru ani.URAAAAAA,,,,
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Tânăr furios, a incendiat gospodăria!
Omu' nu-i sanatos la cap ! Feriti-va de el, ori duceti-l unde-i este locul !
25/01/20 14:03 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Îngrozitor. Aflu că director de Spital este o pensionară îmbuibată de la penitenciar...cine este responsabil de eno...
25/01/20 13:50 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Domnule Primar,angajați medici tineri,care vor să muncească,terminați cu termitele cum este madam comisar șef Chirc...
24/01/20 21:47 Mai mult...

Rău platnicii riscă să rămână fără căldură!
Daca vreau sa ma debransez fiindca nu pot plati nu-mi dau voie Cum facem?
24/01/20 20:01 Mai mult...

Avem inspector şef nou la Poliţie!
Cum a scapat acest personaj cu aspect de militian comunist, din dosarul Mafia Permiselor? A fost suspect, apoi s-a pus p...
24/01/20 16:24 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info