Curierul Zilei - 60 de ani de la moartea poetului Nicolae Labiş
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
60 de ani de la moartea poetului Nicolae Labiş Imprimare E-mail
(2 voturi)
sâmbătă, 17 decembrie 2016

60 de ani de la moartea poetului Nicolae Labiş

 

 L-am cunoscut într-un cojoc. Şi cu o căciulă tuflită. Cunoscuse elita literară bucureşteană, Sadovea­nu, Călinescu, Arghezi, Bogza, Beniuc, Marin Preda, Miron Radu Paraschivescu, redacţiile toate. Copilul - minune. Dar îi plăcea să pozeze. Nu ştiu cum ne-am împrietenit. Să fi fost că eram cazaţi în acelaşi dormitor? Am ajuns un fel de prieten de taină. Mi se mărturisea în momentele de restrişte. În mahmureala de după excese. Bahice şi senzuale. Cînd se întreba ce e cu el. Cînd nu era mulţumit nici de răspunsul pe care l-a dat lui Marin Preda: „Am un demon în mine şi vreau să-l ucid!“. Avea conştiinţa genialităţii. Eu aveam impresia că forţa să ajungă şi mai repede undeva mai sus. A ajuns. Undeva de unde nu s-a mai întors…

 

Nu era mulţumit de mine. Probabil pentru că îl mai şi certam. Dar tot la mine se întorcea cînd era istovit, sictirit. Prietenii lui cei mai buni, Ştefan Luca şi Imre Portik. În oraş, Mărgărit de la Iaşi. Care-l duceau la pierzanie. De Covaci nu am auzit în perioada aceea. Avea încredere în mine. Pe un buştean din curtea şcolii mi-a citit Balada Căpcăunului. Era vorba de uriaşul care ţinea păsările în colivie, dar, cînd le-a dat drumul să zboare în libertate, s-au întors să-i culeagă grăunţe din palme. Stalin şi ţările lagărului socialist…
Despre Labiş s-ar putea scrie cîteva sute de pagini. S-au şi publicat cărţi întregi. Altele se află sub tipar. De ce aş mai adăuga şi eu? Cam tot ce am avut de spus se află în volumul „Kisseleff 10. Fabrica de scriitori“. Care, într-un tiraj suplimentar de la a treia ediţie, cea de la editura Adevărul, se află de vînzare în librăriile Auchan.
Cîteva cuvinte, totuşi, după sfîrşitul tragic al poeţilor, la vîrsta de numai 21 de ani. Am îndoieli că a fost asasinat din motive politice. Argumentele mele? El nu prezenta nici un pericol pentru putere, iar puterea nu avea interes să-l elimine. Dimpotrivă, îşi pusese în el toate speranţele şi încerca să-l facă marele poet al clasei muncitoare. Fiul iubit care mai rătăcea cîteodată, dar putea să fie readus la matcă. Labiş avea uşa deschisă la Comitetul Central al Partidului. Iată două exemple dintre cele mai grăitoare: Vinul pe care l-am băut noi de Revelion a fost adus de el din protocolul Comitetului Central. Altă­dată m-a dus de mînă acolo ca să cer o anchetă în legătură cu eliminarea mea din şcoală. Ofiţerul de la uşă, cu pistolul la şold, mi-a pus mîna în piept, dar a fost suficient ca Labiş să-i spună: „Lăsaţi-l, e cu mine!“.
Nu avea rival în aprecierea puterii. Se desprinsese foarte mult de ceilalţi din generaţia lui. Pe cine altcineva ar fi putut să conteze? Poetul nu a afişat  o poziţie ostilă în timpul evenimentelor din Ungaria. Şi chiar dacă ar fi fost aşa, şi chiar dacă ar fi participat în mod public, nu ar fi fost sancţionat mai greu decît, de pildă, soţii Covaci. Şi, în sfîrşit, dacă s-ar fi hotărît să-l suprime, n-ar fi avut nevoie de un asemenea scenariu în care să se compromită. Cîteva picături de otravă ar fi fost de ajuns. De mergem pe urma evenimentelor din acea noapte fatală, Labiş a băut pînă s-a ameţit într-un bar, s-a mutat apoi într-un alt local unde a continuat, a ajuns într-o staţie de tramvai măturată de vînt, clătinîndu-se pe picioare, şi a mers paralel cu vehicolul înainte ca acesta să oprească şi din mers s-a urcat pe scara cu zăpadă îngheţată, da­că nu cumva alunecase mai înainte între tampoane.
Sîntem bolnavi de scenarită şi încă nu ne-am vindecat. Eminescu a fost ucis cu praştia, Marin Preda cu otravă, Dan Deşliu înecat în mare, toţi din motive politice, de ce n-ar fi fost omorît şi Labiş? Puterea comunistă ar fi fost în stare. Foriş, Lucreţiu Pătrăşcanu, alţi asemenea indezirabili. Dar, încă o dată, de data aceasta de ce nu ar fi făcut-o?
Neplauzibilă ni se pare şi ipoteza că Labiş căuta să-şi regizeze sfîrşitul. Convins că este un poet terminat, care nu merită să mai trăiască steril şi din amintiri. Rămîn la părerea că a fost un accident stupid. Pînă cînd nu se vor clasifica lucrurile pe date certe, orice variantă rămîne cu drept de a fi luată în consideraţie.
Extras din interviul cu scriitorul Marin Ioniţă de Mihai Stan, apud „Dincolo de tăcere“, Convorbiri esenţiale cu personaje neconvenţionale, Editura Tiparg, Piteşti, 2016

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1935

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info