Curierul Zilei - „În 2020, putem avea 3-4 sportivi la Olimpiadă“
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
„În 2020, putem avea 3-4 sportivi la Olimpiadă“
(0 voturi)
Wednesday, 28 December 2016

Directorul CSM Piteşti are aşteptări mari de la medaliaţii clubului

„În 2020, putem avea 3-4 sportivi la Olimpiadă“

 

 CSM Piteşti a încheiat anul 2016 cu rezultate destul de bune. Clubul condus de către Gheorghe Dinu a obţinut, în acest an, în jur de 250 de medalii la competiţiile interne şi internaţionale la care a participat. Gru­parea din Ştrand a avut participanţi la Campiona­te­le Balcanice, Campio­na­­te­le Europene şi Campio­­natele Mondiale de seniori cu rezultate destul de bune. CSM Pi­teşti rămîne şi în acest an cel mai important club sportiv din Argeş după numărul de medalii obţi­nute, dar şi unul dintre cele mai bune din ţară.

Conducătorul clubului a făcut bilanţul pentru anul care se va încheia peste cîteva zile şi a stabilit obiectivele pentru 2017. Dinu este convins că munca pe care o va face în aceşti ani se va vedea la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo. Oficialul argeşean este convins că CSM Piteşti va fi bine reprezentat la competiţia supremă şi chiar speră la un loc pe podium.   

Campionii sînt greu de ţinut

Cum a fost 2016 pentru CSM Piteşti?

- Pot spune că 2016 a fost un an acceptabil spre bun pentru clubul pe care îl conduc. Bun din toate punctele de vedere. Noi ne desfăşurăm activitatea pe două sectoare. Activitatea administrativă şi activitatea sportivă. Din punct de vedere sportiv, am reuşit să avem un buget acceptabil, iar rezultatele sînt bunicele. Am reuşit un număr de 24 de medalii la atletism, 7 la box, 91 la judo, 24 la kaiac - canoe, 7 la lupte, 69 la nataţie, 22 la sambo, 1 la radioamatori şi un loc 1 la baschet Divizia A. Pe plan naţional am avut un total de 246 de medalii ceea ce este satisfăcător spre bine. Am avut reprezentare internaţională. Am reuşit la kata un loc 1 şi un loc 2 la Campionatele Europene, un loc 7 la Mondiale. Avem medalii la Balcaniadă la judo cu 7-8 sportivi, participări încă 6-7, ceea ce este bine, participare la Campionatele Mondiale de Atletism prin Adrian Dragomir la 20 km marş, Doroczi Ciprian la Campionatele Balcanice, Dragomir Denisa la Balcaniada de seniori, Mondialele de seniori la Alergare Montană. La lupte avem o medalie la Campionatele Balcanice de cadeţi prin Mihai Croitor. La înot avem o mare realizare prin Bogdan Scarlat care a participat la Campionatul Mondial în bazin de 25 m care a avut loc în Canada. A obţinut un loc acceptabil avînd în vedere că a fost prima participare. Acel loc 21 poate fi îmbunătăţit de la o etapă la alta, el fiind foarte tînăr pentru această probă. Mai este Marinescu Popazov care a participat la Concursul Ţărilor Central Europene şi a luat medalie cu ştafeta. La Sambo avem un loc 5 la Campionatele Mondiale de seniori.

Se putea mai bine?

- Totdeauna este loc de mai bine şi în planurile noastre pentru perioada 2017 - 2020 este în atenţie participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Avem 2 - 3 candidaţi care pot ajunge. Mă refer la Scarlat de la înot, la Adrian Dragomir de la atletism, la Alexandru Raicu de la judo. Aceşti trei sportivi ar avea vîrsta şi valoarea ca în 2020 să ajungă la Jocurile Olimpice. Este posibil să mai fie şi alţii. Rămîne de văzut ce se va întîmpla pînă atunci. Ca să ajungă la această competiţie trebuie să o luăm pas cu pas. Mai avem şi juniorii care trebuie să se afirme la competiţiile la care vor participa. Avem preocupare, avem grupele bine stabilite şi acum rămîne să vedem cum le derulăm. Mai trebuie să-i susţinem financiar, să creăm prioritate pentru aceşti sportivi de ciclu olimpic şi juniorii pentru următorul ciclu olimpic. Partea administrativă este o necesitate tot pentru sportivi. Trebuie să le asigurăm hrana în primul rînd. Aceasta ar trebui să fie mult mai bine conturată însă lipsa dispensarului de medicină sportivă este o problemă. Poate se va clarifica în mandatul ăsta. Avem nevoie de un nutriţionist specialist pe activitatea sportivă. Vitaminizarea trebuie să fie făcută în baza unor analize.

Colaborare foarte bună cu autorităţile locale

Cum decurge colaborarea cu SCM Piteşti, clubul finanţat de autorităţile locale?

- La capitolul colaborări ar trebui să încep cu administraţia locală. Pot spune că această colaborare pe care o avem cu Municipalitatea este bună spre foarte bună. Automat ne conduce şi la colaborarea cu SCM - ul care a dat rezultate bune la secţiile de atletism şi judo. Avem o colaborare bună şi cu LPS-ul  care a reuşit să se mute în casă nouă. Este o treabă formidabilă. Dacă şi ei vor reuşi să rezolve problema căminului, a cantinei sportive va fi perfect. O relaţie foarte bună avem şi cu CSU Piteşti. Mulţi dintre sportivii noştri sînt şi studenţi.

Care sînt problemele cu care vă confruntaţi?

- O mare problemă la ora actuală este menţinerea sportivilor seniori în activitatea sportivă. Nu avem legislaţie, nu avem nimic în acest sens să putem să-i menţinem. Angajarea în producţie este o mare problemă. Dacă nu se rezolvă, numărul sportivilor pentru Jocurile Olimpice, Campionatele Europene şi Mondiale de seniori se va împuţina. Nici măcar nu va stagna. Am avut experienţe de acest gen din cauza vîrstei. În perioada anilor ‘70, exista o Hotărîre de Guvern prin care orice sportiv integrat în cîmpul muncii avea posibilitatea să fie scos din activitate şi să practice şi sportul. Nu înţeleg de ce, la ora actuală măcar atît să se facă. Este neapărat necesar. O altă problemă este situaţia salariilor. Doamna ministru Lipă a rezolvat o problemă parţială. A deblocat premierea sportivilor şi a antrenorilor, mai puţin a administraţiei. Mi se pare incompletă măsura. Fără administraţie, nimic nu merge. Dacă administraţia nu coordonează, nu dirijează şi nu urmăreşte performanţa sportivă, mi-e greu să cred că se realizează de la sine. Antrenorii nu mai pot face şi administraţie, şi antrenorat. E foarte complicat. Trebuie să ne împărţim sarcinile. Sportivul este cel care execută şi beneficiază de eforturile administraţiei şi antrenorului. La ora actuală, administraţia este foarte puţin stimulată. Şi ca salarii, dar şi inclusiv problema premierii care în HG 1447 era menţionată. La deblocarea primelor s-a referit expres doar la sportivi şi antrenori, administraţia nefiind nominalizată. Şi atunci ne ferim de probleme. Cînd vine Curtea de Conturi, dacă nu scrie şi administraţie, se impută. Cred că această stimulare ar putea fi reorganizată, regîndită. Cred că ar da rezultate. O stimulare a rezultatelor sportive ar face diferenţa între cei care muncesc. I-ar stimula mai mult pe antrenori şi pe cei din administraţie să-i sprijine mai mult pe cei care reuşesc.

Refacerea sportivilor, o mare problemă

Sportivii au condiţii bune de refacere după efort?

- O altă problemă este refacerea după efort şi după accidentări. Mă refer la metodele de refacere. Un duş şi o saună nu sînt suficiente. În afară sînt metode de refacere de care noi doar am auzit. Trebuie să vină specialiştii din acest domeniu şi să ne spună ce trebuie pentru îmbunătăţirea acestui aspect. Cazarea sportivilor de performanţă este o altă problemă care trebuie rezolvată. Ei trebuie să piardă cît mai puţin timp de la locul de antrenament la domiciliu. Hrana şi şcoala sînt foarte importante. Transportul la competiţii este o altă problemă. Am reuşit la secţia de judo reparaţii capitale. Am reuşit la kaiac să avem condiţii bune. Avem condiţii bune la bazin, condiţii bune şi foarte bune la atletism. Mai puţin bune la lupte şi box şi destul de proaste la sambo. Lucrăm cu copii din alte localităţi.

Care sînt perspectivele pentru 2017?

- Cred că, dacă vom avea un buget mai mare sau asemănător ca în 2016, va fi bine. De buget depinde şi activitatea sportivă. Şi programul activităţilor sportive aduce un buget corespunzător. Trebuie să eficientivăm banii pe care îi avem prin rezultate cît mai bune.

Ce investiţii veţi face anul viitor la bazele sportive pe care le aveţi?

- Sînt mulţumit de ce am făcut pînă acum. Sper să primesc şi în 2017 bani pentru repararea părţii de sus a căminului pentru sportivi. Avem probleme şi cu cantina sportivă unde trebuie să ne reorganizăm datorită contextului juridic. Asta este situaţia. Dacă mi-am făcut căminul, dacă vom reface pista la patinoar pentru a-i da folosinţă atît iarna, cît şi vara şi dacă vom micşora consumul de curent, de instalare şi dezinstalare va fi bine.    

Legislaţia trebuie adaptată

Ce aşteptări aveţi de la noul ministru al sportului?

- Dacă cel care va fi numit va vrea să facă ceva pentru sport, sigur va începe cu o întîlnire cu reprezentanţii administraţiei. Să ne cunoaştem într-un fel sau în altul şi să ia pulsul acestei activităţi. Dacă va începe cu baza, să stea de vorbă separat şi de mai multe ori să înţeleagă problemele sportului de performanţă. Cluburile sportive reprezintă talpa performanţei. Aici se face iniţierea, aici se caută şi se poate vedea sportivii. Dacă noi prezentăm marfă de calitate, se vor rezolva problemele. Dacă cluburile nu vor da sportivi de calitate, federaţiile nu au ce pregăti. Ei lucrează cu marfa noastră. Nu sînt foarte multe lucruri care ar trebui rezolvate. Noi nu cerem bani, ci doar să se creeze cadrul legislativ pentru sport de performanţă. Trecerea dispensarelor de medicină sportivă în subordinea Ministerului Tineretului şi Sporturilor. Banii care sînt alocaţi de la Ministerul Sănătăţii să treacă la sport. Guvernul nu trebuie să dea mai mulţi bani. Bazele sportive pe care le au Direcţiile Judeţene de sport ar trebui să treacă la cluburi. Direcţiile Judeţene nu se ocupă de selecţie şi iniţiere. Ele se ocupă de administraţie. Treaba lor este să facă alte activităţi în teritoriu, să se ocupe de sportul de masă şi de activitatea de tineret. Bazele sportive ar trebui să fie administrate de cei care fac sport. Nu sînt bani în plus. Se schimbă doar administratorul. Unde administratorul este OK, baza sportivă este OK.

Legislaţia actuală ajută sportul de performanţă?

- Noi ne desfăşurăm activitatea conform legislaţiei în vigoare. Legislaţia trebuie adaptată la solicitările vremurilor, pentru că asta este situaţia. Menţinerea sportivilor seniori la nivelul cluburilor este o mare problemă. Dacă avem cadrul legal pentru angajarea sportivilor, sigur vom găsi şi banii ca să putem menţine la un nivel ridicat sportivii seniori. Dacă se va rezolva şi problema premierilor, antrenorii îşi vor propune obiective de mare performanţă şi se vor aloca bani şi de premieri. Cadrul legislativ ar putea fi făcut prin hotărîri de guvern sau ordine de ministru. Altă treabă ar mai fi schimbarea criteriilor de evaluare. La ora actuală natalitatea a scăzut enorm, a dispărut sportul sindical şi trebuie să eficientizăm ce avem. Să ţinem cont şi de faptul că mai sînt şi calculatorul, tableta, telefonul şi alte activităţi în care nu se transpiră. Copiii se duc şi îşi omoară timpul liber pe activităţi la care nu se transpiră. Costurile se regăsesc după acea în sănătate, iar problemele sînt mult mai costisitoare.

Diferenţe mari la premieri

Există diferenţe mari la premierile sportivilor?

- Ar trebui să avem un indicator de volum şi unul de calitate. Dacă avem aceste lucruri, ne ierarhizăm fără mari probleme. Una este să spui că un club are un număr de medalii şi alta este să spui că are un număr de sportivi medaliaţi. E diferenţă de la cer la pămînt. În anumite sporturi, un sportiv nu poate să ia decît o medalie, iar în altele, poate lua 70, cum am avut spre exemplu la CSM. Un sportiv a luat 70 de medalii la campionatul naţional. Dacă îi dădeam premiere 100%, era o sumă colosală conform reglementărilor în vigoare. Dacă ăla cu o singură medalie era campion mondial, lua şi el un sfert din cît lua ăla de la Campionatele Naţionale. Sînt multe mărunţişuri care trebuie reglate, dar numai prin legislaţie. Noi nu sîntem directori, noi sîntem administratori. Asta e legea la ora actuală. Nu putem să ne impunem anumite puncte de vedere, pentru că bugetul este pe sectoare. Legea este asta care este. Noi facem doar propuneri.

Cam în cît timp credeţi că CSM Piteşti va mai avea un medaliat olimpic?

- Noi sperăm ca la următoarea Olimpiadă să avem un sportiv care urcă pe podium. Din păcate, pînă acum, CSM Piteşti nu a obţinut decît două medalii olimpice în 2000 la Sydnei cu acelaşi sportiv. Participanţi am mai avut şi vom mai avea. Este foarte greu la Jocurile Olimpice să obţii medalii, avînd în vedere contextul internaţional. La nivel internaţional, foarte importantă este calitatea sportivilor. Dacă noi nu reuşim să-i creştem pe cei care au calitate, este greu să facem faţă. Dacă nu avem o strategie, dacă nu avem o idee de a promova sportivi de calitate, nu se va face performanţă. Eu spun că CSM Piteşti are la ora actuală 3-4 sportivi de mare calitate. Timpul va demonstra dacă cel puţin unul va lua medalie la Jocurile Olimpice. Plus Robert Glinţă care a plecat de la noi. Dacă şi cei pe care i-am dat la Dinamo sau Steaua nu se pierdeau, am fi avut mai mulţi. În 2016, Ionela Cosma dacă ar fi fost bine ţinută la Dinamo, putea fi medaliată. După calităţile şi rezultatele ei pe care le avea la Piteşti, merita şi putea să fie pe podium. Un sportiv de Jocurile Olimpice nu se face peste noapte, dar în momentul cînd îl ai, îl dai şi se pierde ce poţi să mai spui?

M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1738

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info