Curierul Zilei - Interviu cu poeta Cristina Onofre
PRIMA PAGINA

*** Şedinţă ordinară la Topoloveni      *** ️Lucrări de investiţii în Piteşti”     *** Conacul Brătianu prin ochii elevilor      *** Maşinile cu volan pe dreapta, nu mai trec RAR-ul      *** Incendiu la Rucăr      *** Reţinut după ce şi-a terorizat socrii     *** În arest după ce a condus fără permis      *** Bun de plată după ce a cîştigat altcineva    *** Montura pentru crap    *** Localizarea crapului sălbatic    *** Preliminarii CE 2020    *** Vor victoria în Ardeal     *** După puncte la Petroşani!     *** România debutează azi în Suedia!     *** Încă două medalii pentru CS Dacia Mioveni     *** Turneu semifinal de volei, la Mioveni     *** Sfinţii zilei      *** Promovare la locul de muncă!     *** Ruladă mozaic cu caşcaval     *** Evenimente 23 martie de-a lungul vremii     *** Emeric Imre în „Zugravul“, la Filarmonica Piteşti     *** Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei    *** Filmele săptămînii 22 - 28 martie    *** Închis pentru infracţiuni rutiere     *** Au transportat o femeie de 250 kg     *** Două fetiţe şi o femeie, rănite în accident    *** Copiii au aflat cum sunt amprentaţi infractorii   

 Publicitate pdf
Interviu cu poeta Cristina Onofre Imprimare E-mail
(1 vot)
sâmbătă, 07 ianuarie 2017

Anul nou vine cu muncă, sinceritate, tăcere

Interviu cu poeta Cristina Onofre

 

 M.I.: Cu ce bilanţ păşeşte poeta Cristina Onofre pragul noului an? În ţară şi peste hotare?

C.O.: Pe scurt ar fi aşa: o carte publicată la Paris la editura „7 écrit“ într-un tiraj de 2.000 de exemplare pe hîrtie şi un număr nelimitat de exemplare online, carte la care iau drepturi de autor (cartea fiind publicată pe banii editurii; un juriu a decis publicarea cărţii pentru că „editura doreşte impunerea poeziei de calitate în Franţa“ - acestea a fost „verdictul“ de acceptare) şi o altă carte de poeme publicată (tot pe banii editurii; mulţumesc pe această cale directorului editurii!) de către editura „Detectiv literar“ din Bucureşti, condusă de scriitorul Firiţă Carp, carte prefaţată de scriitorul Nicolae Dabija şi postfaţată de doctorul în filozofie, Marian Nencescu.

M.I.: Legitimaţia la control: care-i cartea anului?

C.O.: Dat fiind faptul că „Templierii lucrurilor simple“ s-a aflat la a patra ediţie, să zicem că ar putea fi, pentru mine, cartea anului.

M.I.: A apucat să se difuzeze? Avem primele ecouri?

C.O.: Am avut destul de multe ecouri cu această carte, şi nu numai.

M.I.: În România nu prea se face deosebire între sriitorii amatori şi cei profesionişti. Din ce categorie crezi sau simţi că faci parte? Cu ce argumente?  Ce confirmări ai avut de-a lungul timpului?

C.O.: V-aş răspunde cu un citat din Biblie: „Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lîngă împăraţi, nu lîngă oamenii de rînd“. Cred că acel „om iscusit“ din exemplul ales de mine trebuie mai întîi să muncească, iar în cazul nostru, al scriitorilor, este necesar să citeşti ceea ce s-a scris, să citeşti şi să triezi ceea ce se scrie. Vedeţi că am lăsat la urmă partea cu scrisul, pentru că a fi iscusit în ceea ce scrii nu numai că e foarte greu, dar e şi înşelător. E nevoie să îţi învingi orgoluiul, să învingi ispita care îşi şopteşte la ureche că eşti cel mai bun, să laşi timpul să treacă peste ce ai scris, ca peste o îndrăgostire, pentru a vedea cum bătrînul timp te face, cu durere în suflet ce-i drept,  să arunci ceea ce ai scris aşa cum tot el vindecă o îndrăgostire parşivă. Şi de altfel, cum ar putea un om să săvîrşească ispravi mari, să rabde truda, să accepte greutaţile dacă n-ar iubi din toată inima ceea ce şi-a pus în gînd să facă?

M.I.: De  cînd în Franţa? Cum ai fost primită? În periferia literaturii de acolo?  Cu girul unor scriitori renumiţi, unor universitari, academicieni, vestiţi oameni de litere? Te mai susţin? Editurile te mai traduc, te mai publică? În franceză? În italiană?

C.O.: În Franţa din 2005, în Italia mai tîrziu, prin 2007. Da, referitor la giruri, am avut giruri pornind din România, de la domnul Eugen Simion, un mare om de cultură, care pe atunci era preşedintele Academiei Române şi despre care se ştia că este intransigent şi nu face concesii nimănui şi căruia i-am lăsat la secretariat proiectul de carte. Am aşteptat opt luni şi răspunsul a venit sub formă de prefaţă a cărţii mele „Poema ‘naltei domnişoare“.  Apoi a urmat girul profesorului universitar Cornel Ungureanu la cartea „Generalul sau o iarbă înălţată pînă la cer“. În Franţa, am fost publicată în aproape toate revistele de literatură din Paris şi din marile oraşe. Da, profesori universitari, academicieni, scriitori, redactori şefi de reviste literare din ţară, din Franţa, din  Italia şi de pe continentul african mi-au susţinut şi îmi susţin poezia.

M.I.: Cronici? Evidenţieri? Premii? Altă răsplată?

C.O.: Mulţumesc Divinităţii pentru daruri. Cronici, evidenţieri, premii, medalii, da. Altă răsplată: acel ceva special pe care îl surprind în privirea unui spectator atunci cînd ascultă un poem al meu.

M.I.: Un întreg detaşament de poete în Piteşti. Care sînt camaradele tale? În ce relaţii vă aflaţi? Faceţi front comun ca să impuneţi arta literară în această urbe?

C.O.: Cuvîntul „detașament“ mă duce cu gîndul la detaşamentul de pionieri de altă dată. Am fost comandant de detaşament de pionieri. Aleasă pe merite la învăţătură. Era frumos să vezi toţi elevii strînşi în careu în jurul tău. Să-i ai pe profesori alături. În Piteşti sînt şi poeţi şi poete. Pentru fiecare am un sentiment aparte. Nu prea îmi place să declar ceea ce simt pentru cineva. O poezie aleasă e mai presus de cel care a scris-o, însă nu fac imprudenţa să separ scriitorul de scrisul său. Aşa că mă bucur de tot ce e literatură şi creator, de aici şi de pretutindeni.

M.I.: Prietenii? Afinităţi? Concurenţă? Indiferenţă? Dispute? Invidii?

C.O.: Prietenii, da. Afinităţi, da. Concurenţă, indiferenţă, dispute, invidii, de ce? Nu le văd rostul. Fiinţa mea triază stările. Pe cele care o împovărează le aruncă. De celelalte, se bucură.

M.I.: Anul nou cu ce vine pentru tine? Scrii programat? Laşi totul pe seama inspiraţiei?

C.O.: Anul nou vine cu „muncă, sinceritate, tăcere“ ca să răspund cu un titlu pe care îl prefer, un titlu al filozofului Thomas Carlyle. Şi voi continua să dau un citat din această splendidă carte: „Este o nobleţe veşnică, şi chiar o sfinţenie în Muncă. Oricît de întunecat ar fi, oricît şi-ar uita înalta lui chemare, tot mai e o nădejde în omul care munceşte într-adevăr şi cu seriozitate“. Niciodată nu am lăsat totul pe seama inspiraţiei. Da, scriu consecvent, dar nu chiar zilnic, pentru că îmi place să las ideile să treacă din inimă spre creier, apoi să le întorc din nou în inimă şi apoi să le trec în alt stadiu: acela de a fi scrise şi apoi citite. De cine? Mai întîi de cei doi buni prieteni ai mei: creierul şi inima mea.

GEAMGIU

Tînăr,
cu ochi ca măslina verde,
cu vorba tunînd a ploaie,
pe spatele drept purtînd suportul din lemn
cu geamuri în el, cu ne-geamuri.
O rază de soare
atingea pieziş sticla
dînd vestea pe garduri,
pe caldarîm,
pe case...
Geamuri!
Geamuri!
Vînd geamuri de rouă,
vînd geamuri care se topesc odată cu ploaia,
vînd geamuri
cu miros de levănţică şi rozmarin.
Geamuri!
Geamuri!

LUNTRAŞ

Haine cu parfum de fluviu
purta luntraşul,
ca penele păsărilor de apă lucind,
ca plecările de pe ţărm
fluturînd
în urmă o batistă...
Burta luntrei privea
cerul noros al adîncurilor,
vîslele adunau putere din ape.
Luntraşul era mereu
cu gîndul la soare,
mereu cu gîndul
la peştii subţiri
ai ploilor
ce cad uşor
peste pămînt şi ape.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1927

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info