Curierul Zilei - Primarii aprobă modificarea Codului Penal
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Primarii aprobă modificarea Codului Penal

*** Costul locului de la masa bogaţilor     *** Campanie de informare şi concurs în Şcolile din Mioveni      *** Cartofii şi utilităţile s-au scumpit!     *** PASTILA de UMOR      *** Mai puţine naşteri decît decese     *** Maşini multe, vînzări rare, în tîrgul auto     *** Pregătiţi-vă de Black Friday!     *** Ursul l-a muşcat de cap     *** Ameninţa că se aruncă de pe pasaj     *** Spărgătorii de la Orange Shop, rămîn în arest      *** Furau din maşini, locuinţe, societăţi...     *** Costache a fost achitat     *** Accident, cu trei răniţi şi trei maşini     *** O piteşteancă, campioană mondială     *** Învinşi greu de olteni!     *** Florin Nini: „Nu am fost constanţi”     *** Todorov: „Formăm o echipă unită“nbsp;    *** Stupu şi Ankomah, doar spectatori la Piteşti!     *** Liga 1 - Etapa 13     *** Victorii şi medalii la oină, handbal, volei şi karate     *** Gazdele, victorii pe linie    

 
Primarii aprobă modificarea Codului Penal Imprimare E-mail
(10 voturi)
vineri, 03 februarie 2017
Index Comentarii
Primarii aprobă modificarea Codului Penal
Pagina 2

De teamă, funcţionarii nu mai semnau nici un document

Primarii aprobă modificarea Codului Penal

 

 Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţe de Urgenţă privind modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi graţierea. Una dintre modificările intrate în vigoare este dezincriminarea abuzului în serciciu dacă persoana acuzată nu a adus un prejudiciu mai mare de 200.000 e lei sau o vătămare gravă. De asemenea, în ordonanţă se prevede clar că abuzul în serviciu dispare în cazul actelor normative. 

Acum, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi pînă la hotărîri de Consiliu Local sau Judeţean, vor putea fi adopta­te fără riscul tragerii la răspundere penală a celor care le-au emis, da­că nu este atins pragul de 200.000 lei. Pentru a vedea dacă ordonanaţele de urgenţă sînt în asentimentul primarilor din Argeş, in­di­ferent de culoarea lor politică, şi îi ajută în luarea unor hotărîri, am stat de vorbă cu o parte dintre aceş­tia. Din discuţiile purtate cu edilii a reieşit că majoritatea sînt de acord cu decizia, considerînd că îi ajută, în primul rînd, pe angajaţi, deoarece unii dintre ei ajunseseră să refuze să mai semneze unele hîrtii, de teama de a nu face vreo gre­şeală, mergînd cu frică la serviciu. 

 Liviu Ioan Ţîroiu, primar la Cîmpulung Muscel - PSD: „Nu e o decizie care să pot spune că mă ajută pe mine, ci în primul rînd pe angajaţii din primărie. Spun acest lucru deoarece ei sînt vizaţi în mod special ca şi specialişti în lucrări de investiţii etc. Ei sînt cei care îşi a­sumă primii responsabilitatea. Nu pot spune că au scăpat de această teamă de a nu fi acuzaţi de abuz în serviciu, ci au această teamă în continuare, deoarece tot ce semnează ei este interpretabil. Modificarea în ce priveşte abuzul în serviciu îi ajută pe angajaţii noştri şi în nici un caz nu îi dezavantajează pe ceilalţi cetăţeni“.

Ion Georgescu - primar Oraşul Mioveni - PSD: „Nu pot să spun dacă acest lucru este bine sau rău, dar un lucru este cert: este încurajator pentru funcţionari. La Mioveni sînt peste 200 de oameni care lucrează pentru primărie, iar conducătorul răspunde pentru toţi. De exemplu, exista o anumită teamă în timpul Guvernului Cioloş, iar de atunci şi pînă acum, nimeni nu mai semna nimic. Nu poţi lucra şi nu poţi face nimic fără contabil, jurist etc. Nu se poate fără ei. Modificarea Codului Penal cred că are şi unele părţi bune“.

Angajaţilor le e frică să-şi pună semnătura pe acte 

 Eugen Mira - primar în comuna Căteasca - PMP: „Este binevenită această modificare a Codului Penal în  ce priveşte abuzul în serviciu. Am discutat chiar în această dimineaţă cu angajaţii din primărie şi spun că sînt încîntaţi de decizie şi că ar fi bine să rămînă aşa, să nu mai fie ca înainte. Angajaţii stăteau cam cu frică, deoarece nu ştiau dacă să îşi pună sau nu semnătura pe unele acte pe care trebuiau să le emită. Atît eu, cît mai ales angajaţii consideră că va fi mult mai bine cu această ordonanţă de urgenţă“.

 Gheorghe Voicu - primar în comuna Bîrla - PNL: „Am militat pînă acum împotriva modificării Codului Penal. Nu văd partea bună a acesor decizii luate în ce priveşte abuzul în serviciu etc. Ca primar, nu pot să mă bucur. Sînt total împotrivă şi nu trebuie să dăm legi pentru anumite persoane. Nu văd deloc avantajele acestei ordonanţe de urgenţă“.

„Am fost reclamaţi pe nedrept“

Vasile Tudorel Miriţă - primar în comuna Schitu Goleşti - PNL: „Vin dintr-o zonă în care am lucrat cu legi timp de 20 de ani şi consider că nu există o teamă vizavi de justiţie. Această ordonanţă nu este o facilitate pentru cei care calcă strîmb. Am păreri şi pro şi contra referitor la această decizie. În ce priveşte graţierea, respectă şi recomandările instanţelor judecătoreşti europene, în sensul des­congestionării penitenciarelor din România. Nu poţi compara doi ani de închisoare pentru unul care a furat o pîine, cu doi ani de închisoare pentru cel acuzat de corupţie. În  privinţa angajaţilor din primărie, chiar dacă nu recunosc, ei au o teamă“.

 Ion Boncoi - primar în comu­na Valea Mare Pravăţ - PSD: „Am ajuns într-o perioadă în care ne este frică să mai semnăm cîte ce­va. Atît eu, cît şi angajaţi ai primăriei am fost reclamaţi de mai multe ori, pe nedrept, dovadă fiind faptul că am fost declaraţi nevinovaţi şi nu am fost acuzaţi. Reclamagii e­xistă destui. Este foarte bine să e­xiste o asemenea lege, dar oa­menii trebuie să ştie că a­ceas­ta înseamnă să nu dai frîu liber la furturi, ci să faci lucruri bune în folosul comunităţii. Sper să fie o lege bu­nă şi să dispară din ţara asta certurile politice. Atît timp cît ai un Parlament şi un Guvern, ei trebuie să decidă, deoarece sînt în măsu­ră, nu oamenii de rînd, care pot fi influenţaţi sau care, unii dintre ei, nici măcar nu au fost la vot“.

„Mi-am declinat atribuţiile altor departamente“

 Bebe Ivan - primar comuna Băbana - PSD: „Abuzul în serviciu ar trebui să se refere la toată lumea, nu numai la funcţionarii publici. Eu, de exemplu, de ani de zile, mi-am declinat toate atribuţiile către alte departamente din primărie, iar func­ţionarii nu mai vor să semneze documente. Credeţi că procurorii nu sînt şi ei de acord cu această decizie, chiar dacă la televizor mulţi nu recunosc? Au şi ei rude în administraţie şi toţi stau cu frică“.

 Gheorghe Stancu - primar comuna Boţeşti - PNL: „Sincer, nu mai am încredere în nici un politician. Sînt dezamăgit şi nu cred că se va mai schimba ceva. Nimic nu s-a modificat de-a lungul anilor. Sînt dejamăgit, deoarece văd că există doar interese personale“.

 Nu semnau nici pentru Fonduri Europene 

 Constantin Panţurescu - primar Curtea de Argeş - PSD: „Este normal să fie pusă în practică această decizie, deoarece trebuie să recunoaştem că, pînă acum, salariaţii se fereau să facă dosare de administraţie etc. Lucrurile trebuie să fie clar delimitate. De cînd sînt în funcţia de primar, respectiv, de 6 luni, tuturor le este teamă să semneze anumite acte. Din punctul meu de vedere, există mai multe semne de întrebare în ce îi priveşte pe oamenii care au ieşit marţi seara în stradă, în Capitală. De exemplu, peste noap­te, toţi au devenit cunoscători ai legii şi, în zece minute de la anunţarea deciziei, oamenii s-au şi strîns în stra­dă. Este nevoie să se discute pe fiecare articol şi să se vadă clar cine beneficiază de aceste decizii. La primărie, toţi subalternii se fereau să mai semneze, deoarece noi centrăm, noi dăm cu capul“.

 Vasile Leau - primar comuna Boteni - PSD: „Este o ordonanţă bună, deoarece, pînă acum, salariaţii nu mai semnau nimic, nici măcar aprobările pentru Fondurile Europene. Aş vrea să se clarifice şi următorul aspect: pe noi, ne includ la funcţionari publici, iar dacă se întîmplă să greşim, ne încadrează la demnitari. Ar fi bine să se decidă, pînă la urmă, care este statutul nostru“.

Ce spune legea

Conform Ordonanţei de Urgenţă, prin articolul 1 se prevede că Legea nr. 286 din 2009 se modifică astfel: „Favorizarea săvîrşită de un membru al familiei sau afin pînă la gradul II nu se pedepseşte“. În ce priveşte abuzul în serviciu, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, în­deplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sînt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“. Ministerul Justiţiei a modificat condiţia de a exista o plîngere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi începută acţiunea penală. Ordonanţa prevede că dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Legat de conflictul de interese, noile prevederi arată că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin pînă la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Antonela Roşu

 


Vizualizari: 7216

Comentarii (19)
Scris de hotii aproba gratierea in 02-02-2017 09:14 - Vizitator
 
 
Voi nu ati vrut sa vedeti protestele de aseara? 
 
Ma mir ca nu l-ati intrebat si pe 'cel mai vechi primar de municipiu din Romania' ce parere are, acum ca a scapat de urmarirea penala si de proces... 
 
Stiu ce ar fi raspuns: 
- a slabit 20 kg in arest preventiv 
- a pierdut postul de primar, caci dorea sa bata recordul national la mandate de primar
 
Scris de becali in 02-02-2017 08:37 - Vizitator
 
 
bai curierul psd rau ati ajuns. au iesit sute de mii de oameni pe strazile din toata tara si voi niciun cuvant.asta da deontologie.
 
Scris de partidul hotilor in 02-02-2017 08:36 - Vizitator
 
 
greu efort intelectual am avut sa citesc acest articol... 
 
ce sa mai comentez?  
ca primarii ( care stiu ei prea bine ce acte au semnat si cu ce 'stimulente' au fost determinati de beneficiarii efectelor acelor acte... ) scapa de puscarie? 
 
Ca Pendiuc, primar de stanga, care pasamite tine cu poporul care locuieste la bloc si nu are centrala termica de apartament,  
ca acest 'cel mai vechi primar de municipiu din Romania'  
 
si-a construit o vila din salariul lui de bugetar? 
 
Bun, cu asa legi se da drumul la furat pentru 4 ani - apoi nu cred ca oamenii care au iesit in strada in aceste zile vor mai sta acasa in ziua votului.
 
Scris de Legalizare in 02-02-2017 05:23 - Vizitator
 
 
Nu mai se putea primarul fura nimic ca era arestat! 
Acum sa dat liber la furtul a 200000 lei! 
Tot e mai bine,decat nimic! 
5 furturi de 200 de mii si gata milionul! 
E legal!
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics
Zi record

Marţi, 16.10.2018

--- 3.988 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info