Curierul Zilei - Primarii aprobă modificarea Codului Penal
PRIMA PAGINA arrow politic arrow Stiri Politic arrow Primarii aprobă modificarea Codului Penal
 Publicitate pdf

CELE MAI CITITE DIN ACEASTA SECTIUNE

Primarii aprobă modificarea Codului Penal
(10 voturi)
Friday, 03 February 2017

De teamă, funcţionarii nu mai semnau nici un document

Primarii aprobă modificarea Codului Penal

 

 Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţe de Urgenţă privind modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi graţierea. Una dintre modificările intrate în vigoare este dezincriminarea abuzului în serciciu dacă persoana acuzată nu a adus un prejudiciu mai mare de 200.000 e lei sau o vătămare gravă. De asemenea, în ordonanţă se prevede clar că abuzul în serviciu dispare în cazul actelor normative. 

Acum, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi pînă la hotărîri de Consiliu Local sau Judeţean, vor putea fi adopta­te fără riscul tragerii la răspundere penală a celor care le-au emis, da­că nu este atins pragul de 200.000 lei. Pentru a vedea dacă ordonanaţele de urgenţă sînt în asentimentul primarilor din Argeş, in­di­ferent de culoarea lor politică, şi îi ajută în luarea unor hotărîri, am stat de vorbă cu o parte dintre aceş­tia. Din discuţiile purtate cu edilii a reieşit că majoritatea sînt de acord cu decizia, considerînd că îi ajută, în primul rînd, pe angajaţi, deoarece unii dintre ei ajunseseră să refuze să mai semneze unele hîrtii, de teama de a nu face vreo gre­şeală, mergînd cu frică la serviciu. 

 Liviu Ioan Ţîroiu, primar la Cîmpulung Muscel - PSD: „Nu e o decizie care să pot spune că mă ajută pe mine, ci în primul rînd pe angajaţii din primărie. Spun acest lucru deoarece ei sînt vizaţi în mod special ca şi specialişti în lucrări de investiţii etc. Ei sînt cei care îşi a­sumă primii responsabilitatea. Nu pot spune că au scăpat de această teamă de a nu fi acuzaţi de abuz în serviciu, ci au această teamă în continuare, deoarece tot ce semnează ei este interpretabil. Modificarea în ce priveşte abuzul în serviciu îi ajută pe angajaţii noştri şi în nici un caz nu îi dezavantajează pe ceilalţi cetăţeni“.

Ion Georgescu - primar Oraşul Mioveni - PSD: „Nu pot să spun dacă acest lucru este bine sau rău, dar un lucru este cert: este încurajator pentru funcţionari. La Mioveni sînt peste 200 de oameni care lucrează pentru primărie, iar conducătorul răspunde pentru toţi. De exemplu, exista o anumită teamă în timpul Guvernului Cioloş, iar de atunci şi pînă acum, nimeni nu mai semna nimic. Nu poţi lucra şi nu poţi face nimic fără contabil, jurist etc. Nu se poate fără ei. Modificarea Codului Penal cred că are şi unele părţi bune“.

Angajaţilor le e frică să-şi pună semnătura pe acte 

 Eugen Mira - primar în comuna Căteasca - PMP: „Este binevenită această modificare a Codului Penal în  ce priveşte abuzul în serviciu. Am discutat chiar în această dimineaţă cu angajaţii din primărie şi spun că sînt încîntaţi de decizie şi că ar fi bine să rămînă aşa, să nu mai fie ca înainte. Angajaţii stăteau cam cu frică, deoarece nu ştiau dacă să îşi pună sau nu semnătura pe unele acte pe care trebuiau să le emită. Atît eu, cît mai ales angajaţii consideră că va fi mult mai bine cu această ordonanţă de urgenţă“.

 Gheorghe Voicu - primar în comuna Bîrla - PNL: „Am militat pînă acum împotriva modificării Codului Penal. Nu văd partea bună a acesor decizii luate în ce priveşte abuzul în serviciu etc. Ca primar, nu pot să mă bucur. Sînt total împotrivă şi nu trebuie să dăm legi pentru anumite persoane. Nu văd deloc avantajele acestei ordonanţe de urgenţă“.

„Am fost reclamaţi pe nedrept“

Vasile Tudorel Miriţă - primar în comuna Schitu Goleşti - PNL: „Vin dintr-o zonă în care am lucrat cu legi timp de 20 de ani şi consider că nu există o teamă vizavi de justiţie. Această ordonanţă nu este o facilitate pentru cei care calcă strîmb. Am păreri şi pro şi contra referitor la această decizie. În ce priveşte graţierea, respectă şi recomandările instanţelor judecătoreşti europene, în sensul des­congestionării penitenciarelor din România. Nu poţi compara doi ani de închisoare pentru unul care a furat o pîine, cu doi ani de închisoare pentru cel acuzat de corupţie. În  privinţa angajaţilor din primărie, chiar dacă nu recunosc, ei au o teamă“.

 Ion Boncoi - primar în comu­na Valea Mare Pravăţ - PSD: „Am ajuns într-o perioadă în care ne este frică să mai semnăm cîte ce­va. Atît eu, cît şi angajaţi ai primăriei am fost reclamaţi de mai multe ori, pe nedrept, dovadă fiind faptul că am fost declaraţi nevinovaţi şi nu am fost acuzaţi. Reclamagii e­xistă destui. Este foarte bine să e­xiste o asemenea lege, dar oa­menii trebuie să ştie că a­ceas­ta înseamnă să nu dai frîu liber la furturi, ci să faci lucruri bune în folosul comunităţii. Sper să fie o lege bu­nă şi să dispară din ţara asta certurile politice. Atît timp cît ai un Parlament şi un Guvern, ei trebuie să decidă, deoarece sînt în măsu­ră, nu oamenii de rînd, care pot fi influenţaţi sau care, unii dintre ei, nici măcar nu au fost la vot“.

„Mi-am declinat atribuţiile altor departamente“

 Bebe Ivan - primar comuna Băbana - PSD: „Abuzul în serviciu ar trebui să se refere la toată lumea, nu numai la funcţionarii publici. Eu, de exemplu, de ani de zile, mi-am declinat toate atribuţiile către alte departamente din primărie, iar func­ţionarii nu mai vor să semneze documente. Credeţi că procurorii nu sînt şi ei de acord cu această decizie, chiar dacă la televizor mulţi nu recunosc? Au şi ei rude în administraţie şi toţi stau cu frică“.

 Gheorghe Stancu - primar comuna Boţeşti - PNL: „Sincer, nu mai am încredere în nici un politician. Sînt dezamăgit şi nu cred că se va mai schimba ceva. Nimic nu s-a modificat de-a lungul anilor. Sînt dejamăgit, deoarece văd că există doar interese personale“.

 Nu semnau nici pentru Fonduri Europene 

 Constantin Panţurescu - primar Curtea de Argeş - PSD: „Este normal să fie pusă în practică această decizie, deoarece trebuie să recunoaştem că, pînă acum, salariaţii se fereau să facă dosare de administraţie etc. Lucrurile trebuie să fie clar delimitate. De cînd sînt în funcţia de primar, respectiv, de 6 luni, tuturor le este teamă să semneze anumite acte. Din punctul meu de vedere, există mai multe semne de întrebare în ce îi priveşte pe oamenii care au ieşit marţi seara în stradă, în Capitală. De exemplu, peste noap­te, toţi au devenit cunoscători ai legii şi, în zece minute de la anunţarea deciziei, oamenii s-au şi strîns în stra­dă. Este nevoie să se discute pe fiecare articol şi să se vadă clar cine beneficiază de aceste decizii. La primărie, toţi subalternii se fereau să mai semneze, deoarece noi centrăm, noi dăm cu capul“.

 Vasile Leau - primar comuna Boteni - PSD: „Este o ordonanţă bună, deoarece, pînă acum, salariaţii nu mai semnau nimic, nici măcar aprobările pentru Fondurile Europene. Aş vrea să se clarifice şi următorul aspect: pe noi, ne includ la funcţionari publici, iar dacă se întîmplă să greşim, ne încadrează la demnitari. Ar fi bine să se decidă, pînă la urmă, care este statutul nostru“.

Ce spune legea

Conform Ordonanţei de Urgenţă, prin articolul 1 se prevede că Legea nr. 286 din 2009 se modifică astfel: „Favorizarea săvîrşită de un membru al familiei sau afin pînă la gradul II nu se pedepseşte“. În ce priveşte abuzul în serviciu, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, în­deplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sînt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“. Ministerul Justiţiei a modificat condiţia de a exista o plîngere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi începută acţiunea penală. Ordonanţa prevede că dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Legat de conflictul de interese, noile prevederi arată că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin pînă la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Antonela Roşu

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 9258

Comentarii (19)
Scris de Raducanu cristi in 07-02-2017 10:36 - Vizitator
 
 
ce nu vor sa semneze ,cand esti corect nu vad ce ti se poate intampla. dar cred ca primarilor nu le convine situatia ca nu mai pot fura in voie .asteapta banii de la la dragnea si legea hotiei,
 
Scris de laura in 04-02-2017 00:44 - Vizitator
 
 
ha ha..daca nici ei nu aproba aceasta lege, apoi cine? nu e in interesul lor sa scape? nu se stie ca ciuma rosie e cea mai corupta? nu se stie ca Argesul e cel mai hot judet, fruntas in furturi?
 
Scris de verry good in 04-02-2017 00:44 - Vizitator
 
 
Pai, frateee daca respecti legile statului in care traiesti, nu trebuie sa-ti fie frica sa semnez un act, de orice fel. Numai ca voi, cu ganduri de imbogatire, bara/bara cu furnizorul... si ala de unde? trebuie sa bage in preturi, sa ramana cu ceva! si uite asa, pe banii publici faceti voi avere.
 
Scris de moromete in 03-02-2017 17:02 - Vizitator
 
 
Cred si eu ca primarii aproba acest lucru. 200000 lei la fiecare contract nu-i putin.Voi cat aveti salariile oameni buni?
 
Scris de Gigel in 03-02-2017 13:59 - Vizitator
 
 
Cineee? Pai acesti Primari sunt intrun vadit conflict de interese. Majoritatea au dosare de urmarire penala sau sunt deja condamnati. 
Ei sunt pusi acolo sa pazeasca nu sa fure
 
Scris de PROTESTE in 03-02-2017 10:54 - Vizitator
 
 
Pe vremea protestelor 'pasamite pro Raed Arafat' scriati in fiecare zi - si nu pentru Arafat erau protestele alea... 
 
 
Acum nu vedeti nici macar protestele din Pitesti? 
 
Russia Today transmite live din Piata Victoriei, la fel si alte agentii de presa straine.
 
Scris de raid in 03-02-2017 09:54 - Vizitator
 
 
Nu scrieti nimic de protestele de aseara din pitesti ?toata strada victoriei era plina de oameni.erau si copii ,tineri.sobolanii rosii de la psd erau ascunsi in gauri.
 
Scris de iancu in 03-02-2017 09:11 - Vizitator
 
 
scoateti psd in afara legii
 
Scris de iancu in 03-02-2017 09:08 - Vizitator
 
 
regret ca sunt contemporan cu ei
 
Scris de iancu in 03-02-2017 09:06 - Vizitator
 
 
acesti infractori vor sa fure tara
 
Scris de haiducu in 03-02-2017 08:34 - Vizitator
 
 
Cate-o tara,cate-un pic 
Pan n-o ramanea nimic! 
 
101×199999 lei×4 ani= ?
 
Scris de laura in 03-02-2017 00:52 - Vizitator
 
 
nu ati scris nimic de prosteste din Pitesti. De ce oare? nu-i nimic, scriu alte ziare argesene pe care le urmarim cu drag. Asta inseamna ca sunteti un ziar psd-ist.
 
Scris de Radu in 02-02-2017 15:41 - Vizitator
 
 
A dracu' sinergia faptelor, deci dacă rămâne ordonanța cu liber la furat, revine Pendiuc la primarie si Ionica tot nr.2 o sa fie!
 
Scris de Radu2 in 02-02-2017 11:45 - Vizitator
 
 
Saracii de ei,ce mai tremura ei ca nu pot sa mai fure,ca nu pot sa mai angajeze rude etc,etc. 
Sunt timorati . 
Mare grija sa nu ajnga sa-I scuipe lumea pe strada!
 
Scris de Radu in 02-02-2017 12:56 - Vizitator
 
 
Nu ne spuneti si despre marii ministrii "argeseni" din govern,alde:Valeca,Gerea si parlamentati ca Radulescu si altii... 
Mie mi-e rusine ca sunt argesean si contemporan cu ei !  
Rusine!
 
Scris de hotii aproba gratierea in 02-02-2017 09:14 - Vizitator
 
 
Voi nu ati vrut sa vedeti protestele de aseara? 
 
Ma mir ca nu l-ati intrebat si pe 'cel mai vechi primar de municipiu din Romania' ce parere are, acum ca a scapat de urmarirea penala si de proces... 
 
Stiu ce ar fi raspuns: 
- a slabit 20 kg in arest preventiv 
- a pierdut postul de primar, caci dorea sa bata recordul national la mandate de primar
 
Scris de becali in 02-02-2017 08:37 - Vizitator
 
 
bai curierul psd rau ati ajuns. au iesit sute de mii de oameni pe strazile din toata tara si voi niciun cuvant.asta da deontologie.
 
Scris de partidul hotilor in 02-02-2017 08:36 - Vizitator
 
 
greu efort intelectual am avut sa citesc acest articol... 
 
ce sa mai comentez?  
ca primarii ( care stiu ei prea bine ce acte au semnat si cu ce 'stimulente' au fost determinati de beneficiarii efectelor acelor acte... ) scapa de puscarie? 
 
Ca Pendiuc, primar de stanga, care pasamite tine cu poporul care locuieste la bloc si nu are centrala termica de apartament,  
ca acest 'cel mai vechi primar de municipiu din Romania'  
 
si-a construit o vila din salariul lui de bugetar? 
 
Bun, cu asa legi se da drumul la furat pentru 4 ani - apoi nu cred ca oamenii care au iesit in strada in aceste zile vor mai sta acasa in ziua votului.
 
Scris de Legalizare in 02-02-2017 05:23 - Vizitator
 
 
Nu mai se putea primarul fura nimic ca era arestat! 
Acum sa dat liber la furtul a 200000 lei! 
Tot e mai bine,decat nimic! 
5 furturi de 200 de mii si gata milionul! 
E legal!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Doar victoria contează!
Conteaza la ce ?????!!!!! Poate pentru propaganda psd care ne va spune ca nu e ultimul loc este locul 8 . :grin :grin ...
18/01/20 10:07 Mai mult...

Martori cercetaţi de DNA pentru nesinceritate!
Felicitari procurorului de sedinta!Martorii mincinosi n-au niciun Dumnezeu si schimba viata cuiva,la fel cum a facut med...
17/01/20 16:46 Mai mult...

Martori cercetaţi de DNA pentru nesinceritate!
@Maria: si politisti, desigur, si toate cu clasare sau NUP dupa ce au fost tinute prin sertare (fara celeritate) si fapt...
17/01/20 11:56 Mai mult...

RMN şi computer tomograf de ultimă generaţie!
Exact. Daca ai nevoie de un RMN te trimit la particular, la spital Muntenia, din cauza a nspe mii de motive
17/01/20 11:41 Mai mult...

RMN şi computer tomograf de ultimă generaţie!
Degeaba, ne vor trimite la cabinetele lor, sa ne ia banii, medici corupți și incompetenți
17/01/20 08:33 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info