Curierul Zilei - Ferăstraşul mic, la Muzeul Judeţean
PRIMA PAGINA
Fapt diversl *** ️ Afacerist trimis în judecată pentru ucidere din culpă     Fapt divers *** ️ Turistă maghiară muşcată de viperă     Fapt divers *** ️ A adormit la volan!     Fapt divers *** ️ Începe procesul lui Vâlcov     Editorial *** ️ Cadoul pe care îl aşteaptă Dragnea la închisoare     Sport *** ️ Debut de foc!     Cultural *** ️ Andrei şi Adrian Tase, în concert!     Fapt divers *** ️ Agentul a intrat pe interzis     Fapt divers *** ️ Bătută măr şi târâtă de păr pe stradă     Social *** ️ Drum naţional distrus de viitură    
 Publicitate pdf
Ferăstraşul mic, la Muzeul Judeţean Imprimare E-mail
(0 voturi)
vineri, 03 februarie 2017

Exponatul lunii februarie,

Ferăstraşul mic, la Muzeul Judeţean

 

 Muzeul Judeţean Argeş expune în luna februarie 2017, în cadrul miniexpoziţiei Exponatul lunii, Ferăstraşul mic (Mergellus albellus Linnaeus, 1758). Una dintre cele mai mici specii de raţe din ţara noastră, are lungimea de 38 - 44 cm, anvergura aripilor de 56 - 69 cm, iar greutatea de 500 - 800 gr. Aparţine subfamiliei ferăstraşilor (ordinul anseriforme - lebede, gîşte, raţe).

Masculul este inconfundabil, în penaj de cuibărire este alb, iar în zona ochilor, pe ceafă, spate şi aripi este negru.

În Argeş, poate fi văzut pe lacurile de acumulare

Femela, imaturul şi masculul în penaj de „eclipsă“, din lunile de vară şi de toamnă, sînt foarte asemănători între ei, cu cap cafeniu şi gît, spate şi aripi brun-cenuşii, restul corpului fiind alb cu nuanţe fumurii. Ochii sînt negri, iar picioarele, gri. Ciocul, cenuşiu-albăstrui, prezintă un cîrlig la vîrf şi lamele ca nişte dinţi pe margini. Trăieşte pe lacurile şi rîurile din taigaua nordică a Europei şi Asiei, făcîndu-şi cuibul în scorburile din copaci, mai ales în cele scobite de ciocănitoarea neagră (Dryocopus martius), şi hrănindu-se cu peşte care constituie felul său principal de mîncare. În migraţie şi în timpul iernii, stă în compania altor raţe lîngă ţărmul mării şi pe lacuri întinse, indiferent dacă sînt naturale sau artificiale. Jocul nupţial este destul de spectaculos, masculul ridicînd creasta de pe frunte şi trăgînd capul înapoi, pe spate, deşi ciocul rămîne îndreptat înainte. Zboară repede, îndepărtîndu-se la orice semn de pericol, şi este expert în scufundări. De obicei, nu scoate sunete. În ţara noastră, este oaspete de iarnă, rareori pasăre cuibăritoare, prin Delta Dunării. În Argeş, apare în număr mic, din octombrie pînă în aprilie, îndeosebi pe lacurile de acumulare. Piesele expuse, doi masculi şi o femelă, vor putea fi admirate în vitrina special amenajată în holul central al vechii clădiri a Muzeului Judeţean Argeş, de marţi pînă duminică,  între orele 9 - 17.

 I.Ivănoiu
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 2468

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info