Curierul Zilei - De la omul comunitar la omul abisal
PRIMA PAGINA
Fapt diversl *** ️ Afacerist trimis în judecată pentru ucidere din culpă     Fapt divers *** ️ Turistă maghiară muşcată de viperă     Fapt divers *** ️ A adormit la volan!     Fapt divers *** ️ Începe procesul lui Vâlcov     Editorial *** ️ Cadoul pe care îl aşteaptă Dragnea la închisoare     Sport *** ️ Debut de foc!     Cultural *** ️ Andrei şi Adrian Tase, în concert!     Fapt divers *** ️ Agentul a intrat pe interzis     Fapt divers *** ️ Bătută măr şi târâtă de păr pe stradă     Social *** ️ Drum naţional distrus de viitură    
 Publicitate pdf
De la omul comunitar la omul abisal Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 11 februarie 2017

Caseta cu portrete

De la omul comunitar la omul abisal

 

 Hei, tu, omule? Cine eşti? Cu ce te legiti­mezi? Cu ce chipuri în carte, de-ai stîrnit atîta reacţie? Demoni? Îngeri? Apariţii? Stafii?

Cîinii. Căţeii. Dulăii. Mîrîie. Gata să sară. Să latre. Să urle. Să muşte. Să sfîşie: „Aţi auzit ? Aţi văzut ? S-a găsit şi Sachelarie să publice o carte. Plină de plagiate!“. Şi parcă n-ar aştepta decît un semnal, o asmuţire să se repeadă.
Dar cine este Octavian Mihail Sachelarie? Şoarece de bibliotecă? Molie de catedră? Funcţionar de stat? l-am întrebat… Din toate cîte ceva, dacă e să vorbim metaforic. În bibliotecă, nu se mai ştie de cînd. Pe coridoarele, în amfiteatrele, în sălile de curs ale Universităţii din Piteşti, parcă ar face parte din inventar. Îşi încasează salariul pe ştat şi semnează ştate de salarii. Din cînd în cînd şi autor de cărţi.
De-l întîlneşti pe stradă, nu se impune prin nimic. Omul obişnuit. Pe unde trece, pe unde se duce, nu face zgomot. Modest pînă la extrema acceptată. Nu e bărbatul care să se bată pentru priorităţi. Îi lasă pe alţii să dea din coate şi să-i treacă înainte. Cu o singură condiţie: Să nu-i calce pe bătături!
Nu e strîngător de succese. Poate nici de a­­venturi erotice, deşi a pîlpîit  multă vîlvătaie pe tema asta. Un semn că este foarte vulnerabil şi bîrfele îi aşteaptă paşii deviaţi.
Dar cine este omul? Să-l lăsăm să se prezinte singur: Trebuia să vă mărturisesc că am o viaţă dublă. Sînt, oficial, sociologul, managerul de bibliotecă. Mulţi dintre dvs. m-aţi priceput ca un personaj sobru, autoritar, perfecţionist, cîteodată chiar dur şi distant. Dar mai am o personalitate, cea interioară. Am trăirile mele, sentimente, nostalgii, regrete, amintiri… Am simţit că trebuie să vă împărtăşesc, în acest moment, o parte din ce sînt cu adevărat şi nu am spus pînă acum.
Şi toate acestea strînse în volumul „Confesiuni afective - Imposibila reîntoarcere“.
O să vă întrebaţi: De ce acest titlu? Nu vreau să fiu melodramatic, dar cu fiecare moment din viaţa noastră, trăit cu folos sau nu, ne scufundăm într-un noian de flash-uri la care nu ne mai putem întoarce.
În toate lucrările pe care le-am citit, fie chiar David Cooperfield al lui Dickens, re­­-
venirea în copilărie însemna o reîntîlnire cu Paradisul inocenţei şi al bucuriei. Chiar cînd autorul nu putea să evite în­­trebarea fundamentală a copilului : „Ce ai făcut din mine?“. I se întîmplă actorului Anthony Quinn sau scriitorului Horia Lovinescu. Dar cîtă plăcere, cîtă bucurie, cît extaz la Creangă, la Eminescu, la Sadoveanu, la Ionel Teodoreanu, la Cezar Petrescu şi atîţia alţii!...
Cartea nu e una de impresii. Nici colecţii de maxime celebre. Octavian Sachelarie nu este un simplu colecţionar. Un arhivar. Un ghid într-un muzeu. El este scormonitor de comori în adîncul veacurilor de înţelepciune şi lus­­-
truieşte bijuteriile ca să le dea o şi mai mare strălucire în vitrina de noutăţi pentru toţi. Comentează. Argumentează. Cugetă. Se mărturiseşte. Intră fără sfială în dialog cu marile somităţi ale istoriei, Homer, Virgiliu, Tacitus, Eschil, Sofocle, Aristotel, Platon, Socrate, Dan­te, Shakespeare, Garcia Marquez, Bor­­ges, Iorga, Jean Jacques Rousseau, Eminescu, Diderot, Dostoievski, Baudelaire, Edgar Allan Poe, pînă la Liiceanu, Patapievici, Andrei Pleşu, Mircea Cărtă­­res­cu.
De latră cîinii, treaba lor. Plagiatul, doamnelor şi domnilor, este cu totul altceva. Întrebaţi-l pe Ponta. Pe Laura Codruţa Kovesi. Care nu au păţit nimic. De fapt, nimeni nu a fost executat pînă acum pentru aşa ceva, nici Esop, nici Eschil, nici Sofsocle, nici Euripide, nici Moliere, nici Shakespea­re… Nu-l legaţi la stîlpul infamiei pe domnul Sachelarie, nu-l duceţi la bara justiţiei cu cătuşe! Lăsaţi cîinii să latre la lună!... Cel mai nevinovat dintre cei arătaţi că au plagiat este omul din templul cărţilor Bibliotecii Judeţene.
La nord de sine. La sud de Eden. Spre toate punctele cardinale. Pe ce alt drum îl poartă pasul gîndului pe domnul Sachelarie? Şi, de închizi cartea, afli că autorul te îndeamnă să te foloseşti de toate drepturile cititorului: „Dreptul de a nu citi, de a sări paginile, de a nu termina cartea, de a citi oriunde, de a citi pe sărite, de a citi cu voce tare, de a tăcea“.
 Hei, tu... Hei, omule...
ÎNCOTRO?!  

 Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 6411

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info