Curierul Zilei - Glasul tăcerii
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Glasul tăcerii
(0 voturi)
Saturday, 25 February 2017

CARTE  NOUĂ

Glasul tăcerii

 

 În oraşul meu nu trece o săptămînă să nu se lanseze o carte, două. La Biblioteca Judeţeană, la Centrul Cultural, din cînd în cînd la Muzeul Judeţean, la Muzeul din Goleşti, la Librăria Eminescu, la Librăria Ceainăria Mea. În judeţ, la Curtea de Argeş, la Cîmpulung, la Costeşti, la Topoloveni.  

Dincolo de închipuire

Aseară şi în visul meu… Se făcea că păşesc pe o scară cu covor, într-un sanctuar, sub o cupolă de catedrală, cu cărţi în vitrine şi icoane de aramă pe pereţi. Nenumăraţi oameni, pe băncile de rugăciune. Alţii, de jur împrejur, în picioare, ţinînd cu umerii pereţii să nu se prăvale. Cunoscuţi, necunoscuţi, scriitori, actori, artişti plastici, ingineri, profesori, doctori, gazetari, istorici, cititori în hrisoave şi în stele… O vestală a focului nestins, frumoasă, intelectuală, cu voce de vrăjitoare binevoitoare, ridica în slăvi un poet care prindea strălucire sub vorbele ei. Şi, iată, şi un înalt prelat, cel mai mare preot din această parte a lumii, care îl îmbrăţişează şi îl binecuvântează pe autor. Şi îl înfăţişează ca fiind spiritul care visează, care este ca o melodie ce ne încîntă urechea, trăind într-o rază de soare…
Şi o muzică divină, izvorîtă parcă din cer. Şi predicatori fără de număr, care declamă poeme din carte, ca din creaţia poetului din episodul „Cîntarea Cîntărilor“, aflat în cartea sfîntă a Scripturii…
 Iar scriitorul a dezlegat la gură saci de cărţi şi a împărţit la fiecare enoriaş câte una…
 Nu era decît o lansare de carte visată. Dincolo de închipuire. Aşa ceva nu s-a întîmplat în realitate niciodată. Dar, pe trezire, am aflat că chiar aşa se întîmplase. Era lansarea de carte a lui Dan Drăgoi, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene, unde a avut loc evenimentul. La întrunire a participat şi ÎPS Arhiepiscopul Calinic şi actualul prefect al judeţului, domnul Cristian Soare, în găzduirea directorului Octavian Sachelarie şi cu o mare şi selectă asistenţă.

 Poetul şi Mecena

Blestemul scriitorului român şi al multor altora din toate timpurile este să nu poată ieşi în lume fără ajutor din afară. Nu încape îndoială că şi părintele Iliadei şi al Odiseei a fost sponsorizat. Virgiliu, marele poet latin, a primit o moară din partea patricianului Mecena, ca din uiumul ei să-şi poată achita cheltuielile cu facerea şi desfacerea scriiturilor. Shakespeare a fost susţinut financiar de Lorzi, Goethe de Prinţi… Prima şi singura carte a lui Eminescu a fost susţinută de Titu Maiorescu… Dan Drăgoi nu a stat cu mîna întinsă şi cu căciula scoasă de pe capul plecat în faţa sponsorilor. Nu s-a nevoit, nu a cerut, nu s-a umilit. Din strînsura lui şi-a plătit cartea. Şi a putut să o dăruiască. Prinţi şi scriitori. Lord şi poet. Virgiliu şi Mecena într-o singură persoană…

Ctitorul

 Ctitor de biserică şi de carte. Ţîşnit pe neaşteptate din negura timpului. Înainte de coroana de lauri a poeziei a fost încununat cu cea a omului de ştiinţă aplicată. Nici de aur, nici cu nestemate, doar cu flori de prun…
 Printre atîtea soiuri de pomi fructiferi, Institutul de Cercetări şi Producţie Pomicolă din Mărăcineni, printre atîţia oameni de ştiinţă, a rodit şi doi poeţi, pe Nicolae Branişte şi pe Dan Drăgoi. Nu întîmplător, amîndoi cu faţa spre Pronia Cerească. Nicolae, fiul unui vestit preot, cunoscut şi peste hotare, Emanuel Branişte. Şi spre confirmarea credinţei, o carte de poezii intitulată chiar aşa, „Impresii divine“. Şi lui Drăgoi, cine să-i pună credinţa la îndoială? Înainte de a pune cuvinte, propoziţii şi fraze plămădite din idei şi sentimente, unele peste altele, ca să temeinicească o carte, a aşezat cărămidă peste cărămidă în zidirea Bisericii de la Valea Mare. Şi înainte de a zugrăvi cu metafore şi epitete coli de hîrtie, a împodobit cu chipuri de sfinţi pereţii sfîntului locaş.
Un răgaz de aproape două decenii între cele două cărţi de literatură. Tînărul care în anii studenţiei la Facultatea de Horticultură, colabora frecvent cu poeme la Televiziune şi era cotat ca o speranţă a tinerei generaţii. Dar după terminarea studiilor, s-a dedicat cercetării. Cu împliniri în producţie şi peste patruzeci de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi în străinătate.
Plus două cărţi de specialitate, după cum aflăm din prezentare.
Ultimul volum, publicat în 1916 la Editura Tiparg, este un adevărat mozaic literar: poezie de meditaţie, religioasă, de dragoste, de amintiri, de bucurie, de tristeţe, ba şi de umor, inspirate din realitate şi din imaginaţie.
Şi orologiul care bate, bate, cadenţa timpului ireversibil… 

 Marin Ioniţă 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2109

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info