Curierul Zilei - Greaca, o baltă renumită de crap!
PRIMA PAGINA
Website Title : wRock.org
 Publicitate pdf
Greaca, o baltă renumită de crap! Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 04 martie 2017

Curierul zilei vă prezintă lacurile de pescuit

Greaca, o baltă renumită de crap!

 

 Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, pentru a fi cît mai bine informaţi cînd vă programaţi o partidă de pescuit. Vom publica descrierile făcute de proprietarii bălţilor pe paginile de Facebook sau pe site, dar şi comentariile pescarilor despre partidele de pescuit făcute pe aceste lacuri. În această săptămînă, vă vom prezenta balta Greaca - Cercani, din judeţul Giurgiu, o baltă renumită pentru capturile de crap şi caras. Cei care vin pe acest lac au şanse mari să prindă exemplare de talie mare. În fiecare an, pe această baltă se organizează concursuri de pescuit la care participă concurenţi din toată ţara. 

Lacul se află în comuna Grea­ca din judeţul judeţul Giurgiu, între satele Zboiu şi Puţu Greci. Accesul se face pe un drum asfaltat pînă la intrarea pe baltă. Pe marginea lacului este drum pietruit, accesul fiind facil chiar şi pe ploaie torenţială. Crapul comun (românesc) şi crapul-oglindă (salontă) sînt speciile dominante, avînd aproximativ următoarea distribuţie: 4 tone de 1- 4 kg, 4 tone de 5 - 9 kg şi 4 tone de peste 10 kg. Cel mai mare exemplar capturat este de 22,5 kg. Pe lîngă aceste specii, în lac mai există caras, sînger (fitofag), biban şi ştiucă.

Populări

- în martie 2011 s-a populat cu 400 de crapi (3,5 tone), astfel: 100 cu greutatea între 10 şi 14 kg, 100 între 9 şi 10 kg şi 200 între 7 şi 9 k;
- în aprile 2010 s-a populat cu 80 de crapi avînd greutatea mai mare de 10 kg;
- în anul 2009 s-a populat cu 50 de crapi cîntărind peste 10 kg;
- pe lîngă aceste populări cu exemplare de talie mare, anual se populează cu crapi de talie medie (2 - 5 kg).

 Date tehnice

- suprafaţa: 18 ha luciu de apă;
- adîncime: lacul are adîncimi variabile, între 1,3 şi 1,5 m (înspre coada lacului) şi 2 - 3 m (în partea din faţă);
- substrat: mal;
- agăţătură: stepi în pri­ma parte a lacului.

Facilităţi

- 40 de locuri de pescuit amenajate, majoritatea avînd umbrar cu masă şi băncuţe;
- personal civilizat şi prietenos;
- parcare păzită;
- toalete din loc în loc;
- grătare mobile (disponibile la cerere).

Reguli şi condiţii de pescuit pe bază de abonament

Abonamentul este nominal şi netransmisibil.
Durata unei partide de pescuit este de 12 ore, intervalele orare fiind 6,00 - 18,00 (partida de zi) şi, respectiv, 18,00 - 06,00 (partida de noapte).
Abonatul are dreptul la un număr de partide conform abonamentului achiziţionat, acestea putîndu-se cumula în partide mai lungi de 12 ore (de exemplu, 24, 36, 48 de ore).
Partidele incluse în abonament sînt valabile numai pentru anul în curs.
Abonatul trebuie să îşi facă rezervare cu minimum 24 de ore î-
na­intea partidei (pentru alegerea locului de pescuit, pentru a evita aglomeraţia şi pentru a se asigura că nu este vreun concurs în desfăşurare).
Se pescuieşte cu maximum patru (4) scule (lansete, undiţe etc.) pe un loc de pescuit.
Abonatul are dreptul să fie însoţit de un coechipier cu drepturi depline sau familie. Începînd cu a treia persoană în plus, se achită o taxă de 10 lei/persoană.
Abonatul răspunde pentru persoanele care îl însoţesc pe baltă.
Se pescuieşte cu maximum două (2) cîrlige pe montură. Abonatului care este prins cu mai mult de două cîrlige pe montură i se anulează abonamentul pe loc.
Se poate folosi orice fel de nadă.
Sînt permise nădirea şi plantarea cu navomodelul (fără taxă suplimentară).
Fiecare abonat va avea obligatoriu spray antiseptic, saltea de recepţie (avînd minimum 2,5 cm grosime) şi sac de păstrare (pentru cei care doresc să reţină peşte). Acestea se pot închiria şi de pe baltă: 3 lei/12 ore saltea şi 1 leu/12ore sac de păstrare.
Abonatul are obligaţia să mînuiască cu grijă peştii prinşi, indiferent de greutatea peştelui: prins, cîntărit, fotografiat şi eliberat cu grijă.
Abonatul care doreşte să reţină peşte are dreptul să reţină numai exemplarele care au greutatea cuprinsă între 1 şi 4 kg, plătind 15 lei/kg.
Abonatul trebuie să păstreze liniştea pe baltă (să nu deranjeze vecinii).
Scăldatul este interzis.
Pe toată durata partidei de pescuit, maşina abonatului va staţiona obligatoriu în parcare (parcare închisă, păzită şi supravegheată vi­deo).
Abonatul e obligat să anunţe da­că doreşte să părăsească bazinul piscicol (indiferent de oră şi de problema apărută). Abonatului ca­re părăseşte bazinul piscicol fără a anunţa (indiferent de justificare) i se anulează abonamentul pe loc.
Abonatul este obligat să lase curat locul unde a pescuit (inclusiv să strîngă chiştoacele de ţigări şi cojile de seminţe).
Furtul (ascunsul) peştelui prin orice formă duce la anularea abonamentului pe loc şi publicarea cazului pe website-ul bălţii.

Reguli şi condiţii de pescuit cu taxă pe partidă

Pescarul nu va putea să schimbe tariful din C&R în pescuit cu reţinere sau invers, pe durata partidei de pescuit.
Prioritate au abonaţii pe balta Greaca - Cercani. Pescarii cu taxa pe partidă pot pescui numai dacă sînt locuri libere nerezervate de abonaţi.
Pescarii cu taxa pe partidă nu au dreptul de a rezerva locul de pescuit.
Pescarul cu taxa pe partidă poate pescui exclusiv pe timpul zilei (partida de zi), pe durata a 12 ore, între orele 6,00 şi 18,00.
Pescarul care doreşte să reţină peşte are dreptul să reţină numai exemplarele care au greutatea cuprinsă între 1 şi 4 kg.
În cazul în care optează pentru pescuit cu reţinere, pescarul poate reţine mai mult de 5 kg de crap plătind 20 lei/kg pentru ce depaşeşte cele 5 kg incluse în taxă.
Se pescuieşte cu maximum patru scule (lansete, undiţe etc.) pe un loc de pescuit.
Pescarul are dreptul să fie însoţit de un coechipier cu drepturi depline sau familie. Începînd cu a treia persoană în plus se achită o taxă de 10 lei/persoană.
Pescarul răspunde pentru persoanele care îl însoţesc pe baltă.
Se pescuieşte cu maximum două (2) cîrlige pe montură.
Este permisă nădirea şi plantarea cu navomodelul contra unei taxe de 40 lei/12 ore.
Se poate folosi orice fel de na­dă.
Fiecare pescar va avea obligatoriu spray antiseptic, saltea de recepţie (avînd minimum 2,5 cm gro­sime) şi sac de păstrare (pentru cei care doresc să reţină peşte). Acestea se pot închiria şi de pe baltă: 5 lei/12 ore saltea şi 2 lei/12 ore sac de păstrare.
Pescarul are obligaţia să mînuiască cu grijă peştii prinşi indiferent de greutatea peştelui: prins, cîntărit, fotografiat şi eliberat cu grijă.
Pescarul trebuie să păstreze liniştea pe baltă (să nu deranjeze vecinii).
Scăldatul este interzis.
Pe toată durata partidei de pescuit, maşina pescarului va staţiona obligatoriu în parcare (parcare inchisă, păzită şi supravegheată video).
Pescarul este obligat să anunţe dacă doreşte să părăsească bazinul piscicol (indiferent de oră şi de problema apărută).
Pescarul este obligat să lase curat locul unde a pescuit (inclusiv să strîngă chiştoacele de ţigări şi cojile de seminţe).
Furtul (ascunsul) peştelui prin orice formă duce la terminarea partidei de pescuit şi publicarea cazului pe website-ul bălţii.
Este permisă nădirea şi plantarea cu navomodelul contra cost: 40 lei/12h. 

Pescuit pe bază de abonament

5 partide de 12 ore - 200 lei.
10 partide de 12 ore - 300 lei.
20 partide de 12 ore - 500 lei.
Nelimitat partide de 12 ore - 1.000 lei.
Fiecare abonat va primi şi semna un contract în dublu exemplar, care va conţine mai multe clauze. Pentru contravaloarea abonamentului, pescarului i se va emite o chitanţă. Evidenţa partidelor de pescuit se va ţine într-un registru aflat la administratorul bălţii. Fiecare partidă va fi datată şi însoţită de următoarele informaţii: durata partidei, cantitatea pescuită (împreună cu evidenţierea capturilor), cantitatea reţinută şi plătită de abonat (dacă a fost cazul) şi, obligatoriu, semnătura abonatului.

Traseul pînă la baltă 

50 km (Bucureşti - Frumuşani - Herăşti - Hotarele - Greaca) Mergeţi pe DN4 (Bucureşti - Olteniţa) pînă la borna kilomentrică pe care este scris „Olteniţa 31 km“şi, apoi, mai departe, pînă la prima intersecţie unde vedeţi o benzinărie pe partea dreaptă. La intersecţie, viraţi la dreapta pe DJ401B, urmărind indicatorul către Herăşti, Hotarele. Mergeţi pînă la intrarea în Herăşti, unde viraţi la stînga către Hotarele pe DJ401. Ajungeţi în Hotarele în centru şi acolo viraţi la stînga. Urmaţi şoseaua principală care virează la dreapta. Mergeţi pînă la ieşirea din comună, continuaţi pe DN5A (fost DJ401) pînă la intersecţia cu DN41 (care vine de la Olteniţa) şi virati la dreapta pe DN41 spre Greaca. Ajungeţi în Greaca, mergeţi pînă la o intersecţie unde vedeţi pe partea dreaptă o staţie de autobuz de culoarea albastră şi viraţi la dreapta. Mergeţi pînă la ieşirea din sat şi continuaţi drumul, treceţi printr-o vale şi ajungeţi pe digul care desparte două balţi. După dig ieşiti de pe soseaua asfaltată virînd spre balta din stînga (Greaca - Cercani) şi continuaţi drumul pietruit de pe marginea bălţii pînă la clădirea administraţiei. 

Pescuit cu taxă pe partidă

Pescarul trebuie să aleagă unul dintre cele două tarife disponibile înainte de începerea partidei:
a) pescuit în regim catch & release (C&R) - 50 lei/12 ore (numai cu recomandare de la un abonat);
b) pescuit cu reţinere - 120 lei/12 ore (sînt incluse 5kg de crap).

Comentariile pescarilor

dragos.melcher, 11 mai 2015:

„Am luat un crap la 2 kg (in jurul pranzului) la porumb de plastic pe fir de par cu “miros” de ananas (la aproximativ 20-25 m de mal) precum si vreo 1 kg de caras palmas. S-a prins in stanga mea, pe locul 1,2 cam 2-3 crapi si deasemenea chiar in fata administratiei la fel 1 bucata la vreo 1,5-2 kg (si cred ca mai pe toata balta si ceilalti pescari au avut activitate). Liniste si curatenie exemplara; la plecare esti controlat in bagajele care urmeaza sa le pui la loc in masina (lucru care e mine unul nu m-a deranjat). Sunt reguli care daca sunt respectate esti bine venit oricand. Paznicii foarte amabili. Mi-au spus atat ei - cat si domnul George -, ca daca ai nevoie de gratar, se rezolva. O locatie frumoasa, linistita, un loc unde o sa revin cu placere si o sa-l recomand numai persoanelor serioase spre a petrece cateva ore de neuitat intr-un decor minunat“.

 floryn 08 februarie 2015:

„O ultima partida  efectuata pe final de an cu inca un prieten, pe o vreme mohorata, specifica anotimpului in care ne aflam. Am ajuns la 7 exact cand s-a luminat si ne-am apucat de treaba. deja la 7:45 toate sculele erau in apa. Pe la 8;30 a venit primul crap pe la 2 kg dupa care un pic de pauza pana pe la 10 cand a inceput sa manance mai bine si ca vara reusind sa prind un total de 8 buc la lansete si captura partidei inca un crap la undita de 4,1kg la undita, drill superb care m-a facut sa stau cu sufletul la gura asteptand sa vina primavara mai repede. Pacat ca a fost ziua asa de scurta si pe la  ora15 deja a trebuit sa strangem“.

Stefan Ciuca, 06 august 2014 :

„Pe 12 iulie am avut parte de o partida foarte buna pe Greaca, cu 3 capturi foarte frumoase, multi ciortani si activitate in permanenta! Multumiri administratiei pentru conditii si intelegere, vom reveni cu drag, intotdeauna!“

paulletta, 05 august 2014:

„O partida efectuata de un abonat impreuna cu familia. Partida a fost abordata cu mult tact si rezultatele au fost bune. Spre finalul partidei a fost pus pe salteaua de primire un frumos crap romanesc care a cantarit 10,400 kg. Dupa sedinta foto, pestele a fost eliberat“.

MARIUS MRS, 18 martie 2015, la 8:02:

„Am facut o partida FF.BUNA. la plantat. am luat mult peste intre 1,5 si 5 kg, cel din poza cred si din cate stiu,cel mai mare prins pe 2014, aici12,40 kg….dar si dimineata unu la 9,6 kg..in rest aceeasi relaxare pe o balta frumoasa“.  

  M.Duinea
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2982

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info