Curierul Zilei - Grădina de acasă
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Grădina de acasă Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 04 martie 2017

Interviul săptămînii

Grădina de acasă

 

 La Leordeni. La Văleni. La Voineşti, în multe gospo­dării din zona colinară, livada începe din pragul şi de sub streaşina casei. Se cultivă pomi fructiferi şi pe malul şanţului, şi pe marginea drumului. Este bine, domnule inginer Ilarie Isac, preşedinte al Societăţii Naţionale a Pomicultorilor din România?

 

 - Pămîntul e făcut să rodeas­că. Omul, să-l foloseas­că. Orice valorificare e bi­­­ne­­­venită.

Dar, în nenumărate sate de cîmpie, curtea nu e decît o „bătătură“. „Dejugătoarea“. Lo­­cul în care se trage căruţa, în care se leagă vara vitele de un salcîm, de o salcie sau de un dud, porcul de un ţăruş, unde cresc buruienile în care scur­mă găi­nile…

- Să ştiţi că nu mai este chiar aşa… Şi pe acolo se cultivă pomi altoiţi, zarzavaturi şi flori, bolţi cu viţă-de-vie, curtea devine tot mai mult, şi cam peste tot, grădina din jurul casei. Iar acesta nu este decît un început.

Şi ce ar mai fi de făcut?

- Să trecem şi peste această etapă…

Ştiu, domnule inginer, că optaţi pentru altceva. În studiile, în proiectele, în propunerile dumneavoastră căutaţi să convingeţi că cea mai eficientă formă este ferma specializată. Fiecare gospodărie ţără­­neas­că să devină o fermă profilată, fie pe pomicultură, fie pe zootehnie, fie spre viticultură, fie pe creşterea şi îngrijirea vitelor (vaci de lapte sau de carne, porci la îngrăşat, păsări ouătoare, oi pentru lînă etc.). Gata cu gospodăria hibridă. Cel care cultivă meri sau pruni să-şi cumpere laptele, brînza şi smîntîna, ouăle şi pîinea pentru masă, cel care creşte animale să-şi cumpere mere şi struguri! Nu este aşa?

- Da, aceasta este agricultura raţională. Ferma de zece - cincisprezece hectare, profilată, cu utilaje şi tehnologii adecvate, în care să nu se risipească energia în activităţi diverse. Unitate în care să lucreze fermierul cu familia sa, să realizeze profituri, care să-i asigure dezvoltarea. Gospodăria patriarhală este una doar de subzistenţă, iar în condiţiile actuale, nici măcar atît. Nu sunteţi convins?

Eu, domnule inginer, visez o casă cu flori de pe prispă, cu răzoare şi brazde de lăptuci, de varză, de ceapă, de fasole şi de praz, cu mărar şi pătrunjel, cu urzici la umbră, cu garduri de coacăze şi muşchi fără ţepi în locul celor de mărăciniş şi uluci, cu fructe în toate anotimpurile, de la căpşuni şi cireşe pînă la strugurii pe care să cadă bruma. Cu vacă de lapte, cu şorici şi slănină de la porcul meu din coteţ, cu ouă şi pui de la găinile mele, cu un ciolan sau o mică seră într-un sat electrificat, asfaltat, canalizat, cu aducţiune de apă…

- Ca orice ţăran şi conservator, şi emancipat…

Şi dumneavoastră veniţi din ţărănime…

- Este adevărat, şi pe mine mă trage inima într-acolo, dar nu mai merge aşa... Să ştiţi că Institutul de Cercetare şi Producţie Pomicolă din Mărăcineni, al cărui director am fost, a întocmit şi astfel de proiecte pentru vremea respectivă !

Care, din păcate, nu s-au aplicat!...

- Nu din vina noastră!...

Care erau motivaţiile?

- Numărul aproximativ al gospodăriilor familiale este de pes­te şase milioane, cu o medie de o mie - o mie cinci sute de metri pătraţi fiecare, însumînd în jur de un milion de hectare, cu o folosire de cinci - zece ori mai intensivă decât în extravilan.

Şi cum îşi propun specialiştii dumneavoastră să sprijine, pî­nă una - alta, această realitate?

- Să asigure şi să facă publice concepte, module, pînă la nivelul de proiecte - cadru de sistematizare şi modernizare a gospodăriei familiei din intravilan. Ajutor material direct, cu deosebire pentru gospodăriile cu loturi demonstrative, material săditor, pomicol, seminţe, plante den­­dro­­logice. Să fie folosit compostul şi gunoiul de grajd în locul îngrăşămintelor chimice nocive, tehnologii şi utilaje potrivite, loturi de­monstrative pe terenuri acordate şcolilor, asistenţă tehnică din partea inginerilor agronomi… Iată numai cîte­­va exem­­­­ple dintr-o serie largă de proiecte!
Este o necesitate naţională imediată declanşarea unei acţiuni pentru sistematizarea şi modernizarea gospodăriei săteşti în scop economic şi ambiental, care, în acelaşi timp, să satisfacă considerentele ecologice, să asigure o bază pentru agroturism, hrana necesară şi prisosuri pentru pia­ţă. Dar aşa ceva nu se poate fără contribuţia primăriilor şi consiliilor judeţene.

Dar tot nu renunţaţi, domnule inginer, la ferma profilată pe care o susţineţi?

- Aceasta este şansa de viitor, ne place, nu ne place, vrem, nu vrem…     

    Marin Ioniţă 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3363

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info