Curierul Zilei - Asasinii pădurilor
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Asasinii pădurilor Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 04 martie 2017

CÂND REALITATEA  BATE  LITERATURA

Asasinii pădurilor

Nu se fură ca în codru, se fură codrul tot

 

 Domnilor senatori, deputaţi, miniştri, politicieni, consilieri şi preşedinţi de tot felul, directori, inspectori, prefecţi, primari, silvicultori! Opriţi hoţii de lemne! Nu mai lăsaţi tîlharii de codri să distrugă pădurile! De-i îngăduiţi vă faceţi părtaşi cu ei. Nu vă pătaţi conştiinţa cu sîngele codrilor, cu sîngele copacilor, cu sîngele pămîntului, cu sîngele viitorului! Mandatele trec! Trecători sîntem şi noi! Important este ce rămâne! Nu lăsaţi să rămînă în urma voastră o ţară pîrlogită.

Cît am aşteptat un parlament nou, care, credeam noi, alegătorii, nu se poate să nu oprească jaful din păduri. Dezastrul era prea mare.
Numai un surd nu poate să audă bocănitul topoarelor, scrîşnetul fierăstraielor şi joagărelor, vaietul şi plînsul copacilor, huruitul camioanelor, zgomotul roţilor de tren cu vagoane încărcate cu buşteni şi cherestea, gea­mătul şlepurilor şi vapoarelor, grele şi ele, încărcate cu lemne.
Numai un orb nu poate să vadă cum sînt doborîţi copacii pe întinsuri de hectare nenumărate, cum se mistuie codrii seculari în foloasele intereselor, cum o iau razna torenţii, cum îşi ies râurile din matcă, cum curge la vale pămîntul vegetal de rămân goi munţii de piatră, cum se surpă dealurile, cum înnebunesc animalele sălbatice şi păsăretul, rămase fără adăpost.
Numai cineva cu mintea beteagă sau îmbătat de pofte cu acumulări dubioase poate să susţină că acesta este un fenomen normal.
Ce să credem despre noua putere? Va avea ea dorinţa, voinţa, puterea să oprească această catastrofă? Deocamdată nu sînt sem­ne! Guvernul, Parlamentul, partidul aflat la cârmă, care ar trebui să o­prească aceste excese, se face că nu le vede. Are treburi mai importante: ordonanţe de urgenţă pe care să le abroge şi să le convertească în legi cu valenţe care să permită să fie mistificate. Dar cum rămîne cu pădurile? Propunerea de protecţie a lor nici nu a figurat pe lista pe care am votat-o. Dar noi am sperat…
Într-adevăr, nu e deloc lesne să faci aşa ceva. Una e să discriminezi abuzul în serviciu sau să goleşti penitenciarele, altceva să opreşti defrişarea pădurilor.
Au apărut două categorii de tîlhari de păduri: hoţii mărunţi, cu căruţa sau chiar cu spinarea, şi hoţii mari, cu autotrenurile, cu vagoanele, cu vapoarele.
    Care sînt mai periculoşi?
Hoţii mărunţi adună găteje, crengi uscate, doborîturi de vînt, mai rar se încumetă să pună la pămînt copaci sănătoşi în plină vegetaţie. Dar ei sunt prea mulţi şi prea permanenţi. Şi nu prea ai ce să le faci. Nu-i sperii nici cu amenzile, nici chiar cu arestul sau puşcăria. Ei sînt exasperaţi. Nu au cum să supravieţuiască decît din pădure. Toate guvernele, toate parlamentele, toate partidele care au fost la putere în timpul tranziţiei nu şi-au bătut capul cu această problemă. Pentru comunităţi întregi de cetăţeni fără pământ şi fără locuri de muncă, nu există altă şansă de a-şi asigura traiul mizerabil. Dacă altă soluţie nu caută, puterea îi aruncă în pădure, unde îşi câştigă hrana şi animalele sălbatice. Nu este de mirare că pot să se sălbăticească şi ei. Să sară cu securea asupra paznicilor, pădurarilor, silvi­cultorilor, proprietarilor.
A doua categorie este a hoţilor care fac parte din clanuri, din firme, din companii naţionale şi internaţionale mai mult sau mai puţin legale, care au autorizaţii, aprobări, contracte, plătesc impozite. Dar chiar de n-ar fi vorba de aranjamente dubioase, de licitaţii favorizate, de comisioane grase, efectul tot ar fi ca­-
tastrofal, terenurile tot ar rămîne ster­pe, pădurile doar în amintire.
Hoţii de păduri… Nu vin din poveştile şi legendele cu haiduci. Cei mici, dintr-o civilizaţie ancestrală. Uneori, aflaţi în condiţie sclavagistă (cum se întîmplă la Berevoeşti, în judeţul Argeş, campion la defrişări…).
Cei mari, nişte domni din noua aristocraţie, cu vile şi castele, cu maşini de lux, cu excursii peste hotare, chiar cu proprietăţi în străinătate şi conturi în bănci secrete. Nu lipsesc cei vîrîţi în partide, în administraţie. Persoane respectabile. Nu sparg nici case, nici bancomate, nici capete. Că bagă în buzunar codri seculari, că înfulecă păduri întregi, o fac prin bani în conturi, în viramente, pe carduri. Nici nu văd copacii. Unii nici nu pot fi văzuţi la faţă. Ei îşi conduc afacerile din alte ţări. Pentru ei, doborîrea pădurilor româneşti nu este decît o afacere bă­noasă şi nimic altceva.
Domnilor din clasa politică şi din adminstraţie, opriţi asasinii pădurilor. Nu staţi indiferenţi! Nu-i favorizaţi! Nu vă asociaţi! Nu vă lăsaţi corupţi! Nu vă bateţi joc de încrederea şi autoritatea ce vi s-a încredinţat! Nu vă pătaţi conştiinţa! Stopaţi dezastrul! Acţionaţi! Pînă nu e prea tîrziu…  

 Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3085

Comentarii (1)
Scris de MIRCEA IANCU in 07-03-2017 20:06 - Vizitator
 
 
FELICITARI ! Dar va ia cineva in seama ???
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info