Curierul Zilei - Misterele lui Ion Barbu, dezlegate
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Misterele lui Ion Barbu, dezlegate Imprimare E-mail
(3 voturi)
marţi, 21 martie 2017

Un brand local neexploatat destul

Misterele lui Ion Barbu, dezlegate

 

 La Biblioteca Judeţeană a avut loc ieri încă un eveniment în cadrul Programului „Argeşeni, valori naţionale“, organizat de Prefectură, dedicat, luna aceasta, lui Ion Barbu (născut pe 18 martie 1895, la Cîmpulung). În sală au fost prezenţi elevi de la Liceul teoretic care îi poartă numele, dar şi de la alte unităţi. Lor le-au vorbit prefectul Cristian Soare, directorul Bibliotecii, Octavian Sachelarie, inspectorul şcolar general adjunct Mihaela Crişan, directorul Muzeului Judeţean, Cornel Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Cristian Cocea, academicianul Gheorghe Păun şi fostul profesor la Brătianu şi inspector şcolar Gheorghe Oprescu, autor de lucrări de istorie locală.

Dl Oprescu a intrat în detalii mai profunde despre personalitatea celui evocat, ceea ce i-a făcut pe puşti să ridice privirile din telefoane, exclamînd „Ce tare e!“, trecînd amuzaţi cu vederea mo­mentele în care vîrstnicul vorbitor nu îşi amintea cîte un amănunt: „În fine...“ Biografia neromanţată a fost completată de academicianul Păun - care, vorbeşte, cum se ştie, ca din carte, şi pe înţelesul tinerilor.
Prestigiul lui Ion Barbu, unul din produsele-fanion ale Colegiului Brătianu, nu este exploatat la potenţialul lui de mediul argeşean: el rămîne de obicei o figură enigmatică, greu de asimilat, deşi este cunoscut de toţi prin poezia sa în­văţată în şcoală, care îi dă totuşi o aparenţă de distanţă inaccesibilă. Iată ce ar trebui să ştim despre el.

 De ce se cheamă şi Ion Barbu, şi Dan Barbilian?

Primul e pseudonimul de poet, celălalt, numele adevărat, cu care semna ca matematician. Ion Barbu se nu­mea bunicul lui, un zidar sărac şi emigrant, care a murit tînăr, de supărare că a fost pus să plăteas­­că o lucrare pe care o modificase, pentru că fusese proiectul greşit. Fiul acestuia (tatăl poetului) a fost pus să jure, cînd era copil, că va fi un judecător drept, în amintirea ce­lor întîmplate. Tot în copilărie a fost numit Barbilian de un dascăl care purta barbă (barbilia, în latină), ca­re i-a dat această poreclă, pentru că existau mai mulţi Barbu (ca să nu sune feminin, a adăugat „n“ la final, şi de aici Barbilian). Constantin Barbilian a ajuns un judecător atît de drept, încît era mutat mereu drept răzbunare pentru deciziile sa­le incomode pentru mulţi. Despre naşterea lui Dan se povesteşte că s-a respectat o superstiţie în vogă atunci, ca sub patul celei care naşte să se afle o pisică. Cineva a fost trimis departe să aducă una, dar a murit asfixiată în sacul în care a fost adusă. Toţi s-au speriat, crezînd că e semn rău, dar i­me­diat s-a găsit una blîndă, în curte, care a intrat singură sub pat. Chiar atunci a venit pe lume Dan, căruia îi rămăsese pe cap o pieliţă - drept pentru care i s-a zis tătălui său că „va fi un om mare“.

 Cum de e şi matematician, şi poet, în acelaşi timp?  

Tînărul Dan Barbilian a urmat liceul Brătianu, locuind la internat. Era olimpic la matematică, iar mintea sa strălucită a fost remarcată chiar de Gheorghe Ţiţeica - atunci la olimpiadă se creau probleme, nu doar se rezolvau, iar ale lui erau excepţionale, fiind deci îndrumat spre această ramură. Avea un coleg de cameră de la care a prins şi gustul pentru latura umanis­tă - putea traduce din elină şi latină şi com­punea poezii. I s-a zis s-o lase baltă cu această ramură, dar a spus încă de atunci că va deveni unul dintre cei mai mari poeţi români - şi a perseverat. Totuşi, domeniul său principal - care îi sus­ţinea şi preocupările literare, e­ra matematica. A devenit un mare profesor, iar titlul cunoscutului său volum „Joc secund“ spunea că poezia trebuia să rămână pe planul doi. De altfel, este azi cel mai cunoscut matematician român, celebru pentru „spaţiile Barbilian - Barbilian spaces“ - o descoperire prezentată pe două pagini, la o conferinţă din Praga, care i-a asigurat pînă astăzi un nume în matematica mondială.
A scris poezie în salturi, iar cunoscătorii (mai ales o carte Mihai Botez - unul din numeroşii matematicieni fascinaţi de poezia sa) au pus în evidenţă o legătură între opera poetică şi cea matematică - celor care încep să îl descifreze, poezia sa nu mai e ermetică - în general, foloseşte simboluri, ca în matematică, şi elemente, clase de mulţimi cu aceeaşi valoare.

 Anecdote despre el.

Se spune că a avut pretenţia, cînd preda la facultate, ca un om care intrase în sala de curs să se încălzească să ştie noţiuni elementare de algebră superioară. A ţinut mult la un cîine (i-a şi dedicat o poezie), iar cînd un coleg l-a vizitat cu o problemă, l-a prins tocmai cînd înmormînta, cu cîţiva apropiaţi, patrupedul. A asistat puţin, apoi nu a îndrăznit să spună de ce a venit. A doua zi, Barbilian spune: „A înnebunit cutare: a venit ca să asiste la înmormîntarea cîinelui“. Un superior i-a cerut o dată să îi treacă o rudă (mai loază). După e­xamen, a venit şi l-a anunţat în public, de faţă cu colegii: „Infamia s-a produs“.

 S-a drogat?

Ar putea reprezenta un element biografic negativ că a consumat pentru o perioadă droguri, ori că scria uneori şi în cafenele. Aflăm însă că a suferit o de­presie cînd, după ce a fost trimis la studii în Germania, a fost abandonat acolo. Era disperat şi se gîndea că moartea e aproape. Atunci a apelat şi la opiu, dar a fost salvat de soţia nemţoaică, Gerda (pe ca­re a adus-o în România). A devenit însă unul dintre cele mai sobre şi autoritare personaje ale culturii epocii - bastonul ameninţător şi mustaţa îi creau o impresie de om foarte sever, inclusiv cu el însuşi. Ultima vară din viaţă (în 1960, îna­inte de decesul din 1961) şi-a petrecut-o în reşedinţele episcopale de la Curtea de Argeş.

 Ce relaţie a avut cu politica?

Barbu a fost un om de dreapta, a cochetat cu legionarismul epocii şi chiar i-a scris o poezie favorabilă lui Hitler. După 1945 nu a mai publicat, deşi a continuat să scrie. A fost în pericol să fie renegat, dar şansa lui a fost că unii matematicieni, care îi ceruseră lui Antones­cu să renunţe la războiul cu URSS, au fost recuperaţi şi „adoptaţi“ de regimul comunist (printre ei, Moisil şi Stoilov). Aceştia au intervenit pen­tru el, în numele solidarităţii de brealsă, conştienţi de valoarea sa ştiinţifică.

C.Popescu  Foto: I.Tudor

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4384

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info