Curierul Zilei - Scriitori argeşeni la apel
PRIMA PAGINA

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
Scriitori argeşeni la apel Imprimare E-mail
(2 voturi)
sâmbătă, 25 martie 2017

Carte nouă

Scriitori argeşeni la apel

 

 Recruţi. Rezervişti. Ostaşi în termen. Soldaţi, gradaţi, ofiţeri. Scriitorii argeşeni. Legitimaţi şi nelegitimaţi. În Uniune. În partide. Fără deose­bi­re de vîrstă, de cre­dinţă, de sex, de genuri litera­re. Bărbaţi, doamne şi domniţe. Chemaţi. Con­vocaţi. Adunaţi. Pe un platou de carte. De Magda Grigore. Coman­dant din oficiu. Avansat în grad de general. Cu doctorat în literatură.

Drepţi! V-aliniaţi! Cu cîntec, înainte marş! Pas de defilare! Onor spre public! Spectatori, cetăţeni de carte bună! Magda îi prezintă. Pe fiecare combatant, cu bastonul de mareşal în raniţă. În ordinea alfabetului latin:
Ştefan Dumitru Afrimescu suspectează realitatea de un continuu abis, iar privirea autorului, întoarsă înăuntru, caută parcă prin intermediul imaginaţiei şi al simţurilor stăruitoare o soluţie împotriva germinării pustiului.
Allora Albulescu Şerp propune pianina ca pe o metaforă a eului, iar zbaterea lui, risipirea/căutarea/cunoaşterea sunt percepute ca o muzică ontologică împătimită.
Ion Popa Argeşeanu îşi schiţează cu originalitate (auto) portretul liric prin secvenţele care, mai ales din perspectivă temporală, rămân unice în alcătuirea lor de un surprinzător optimism solar, cultivat cu încredere pe fondul angoasei ontologice a vîrstelor succesive.
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. Figură cunoscută şi controversată, autorul profită în ultimii ani de privilegiul longevităţii pentru a scrie, pentru a recupera realitatea trăită şi, nu în ultimul rînd, pentru a spăla o parte din păcatele istoriei care, aşa cum singur mărturisea la un moment dat, n-a fost tot timpul de partea sa.
Claudiu Bîrsilă. Cartea lui Claudiu Bîrsilă are dimensiunile romanului modern: construcţia care dă impresie de largheţe (labirintică temporal), acţiune slab conturată, aproape insignifiantă ca derulare evenimenţială în plan narativ, conflictul adevărat fiind doar unul interior, dilematic, subiectiv (prin persoana I-a) - obiectivat temporar (prin persoana a III-a).
Mircea Bîrsilă. Pentru poetul Mircea Bîrsilă contemporaneitatea are încă mito­­logie şi orice este supus semnului. O lectură şi, eventual, o relectură a volumelor semnate de autor de­­conspiră acelaşi poet meditativ, luminat de tristeţile sale.
Lucian Costache .Un roman captivant, cu o scriitură suplă şi o tehnică narativă modernă,
„Prima staţie înainte de Paradis“ (editura Tiparg, 2012, Piteşti) ne atrage atenţia asupra unui autor cu spirit reflexiv şi cu disponibilităţi multiple în plan meditativ. Diluviul narativ acoperă 444 de pagini, amintindu-ne parcă de o replică plină de umor a lui Creangă: Scuză-mă că ţi-am scris mai lung, dar n-am avut timp să-ţi scriu scurt.
Dumitru M. Ion. Poet, prozator, traducător, eseist care vede idei, după expresia lui Camil Petrescu, Dumitru M. Ion este, nu în ultimul rând, autor de cărţi pentru copii. După cinci volume de proză, vine cu o altă provocare pentru copii (şi pentru copiii-adulţi), cartea de poeme intitulată „În oraşul Farniente“, Editura Academiei Orient-Occident,Bucureşti, 2005.
Carolina Ilica. Este una dintre puţinele poete care nu s-au lăsat contaminate de paradigma estetică a optzeciştilor, preferând în mod consecvent o marcă lirică personală, în linie tradiţionalist-clasică. Se întâlneşte în acest sens, în geografia spirituală a poeziei contemporane, cu puţini poeţi şi poete care nu pot fi ancoraţi în sintaxa literară nouă, generaţionistă.
Ion Toma Ionescu. O poezie sensibilă, oarecum sinusoidală din punct de vedere axiologic, transpusă auctorial ca un ecou decodat al propriei ontologii, trăite sau imaginate, ne oferă Ion Toma Ionescu în volumul „Bursa Îngerilor“ (Editura Paralela 45, Piteşti, 2012).
Coniţa Lena. În contrast cu rezonanţa pseudonimului său literar, pe care şi-l revendică, poate, ca pe o apartenenţă voluntară la alte vremi, Coniţa Lena scrie o poezie a timpului său, densă, freudiană, compulsivă, care posedă toate atributele (post)modernităţii.
Alexandru Mărchidan. Spirit meditativ, probabil pînă în structura sa genetică, Alexandru Mărchidan a deprins obişnuinţa de a fi nomad în propriul suflet, de unde aduce la suprafaţă mărturii tulburătoare despre complexitatea vieţii interioare, despre ecourile lumii pluristratificate care ajung în noi, uneori neconştientizat, şi ne modelează, ne nuanţează, ne încarcă de energii, de efecte de lumină, de culoare, de sunet, dar şi de tristeţi, nostalgii şi melancolie. Iar toate acestea pot fi recuperate parţial şi pot fi îngemănate benefic-creativ în poezie, după unii teoreticieni poezia fiind una din cele trei mari gnoze ale ontologiei, alături de muzică şi de mistică.
Cristian Meleşteu. Un ro­man incitant, cu accente satirice, inedit prin construcţie şi prin inserierea simbolurilor, şi care completează generos activitatea literară anterioară a autorului, este cel semnat de Cristian Meleşteu, un tînăr scriitor care îşi consolidează încet şi sigur destinul literar.
Cristina Onofre. Există în cartea Cristinei Onofre o atmosferă intens personală, de trans-scriere a trăirii, ca o încercare de autodefinire: „Sînt femeia ce seamănă/cu măcrişul,/înfloresc dimineaţa-n câmpie“.   
Viorel Pătraşcu. Autorul este un bun povestitor, scrie aşa cum s-ar mărturisi unui interlocutor apropiat, stabilind încă de la început o relaţie bazată pe empatie între el şi cititor, o relaţie autentică, destinsă şi relaxa(n)tă.
Silvia Petre Grigore abordează poezia prin intermediul metaforei sugestive, transpusă într-un limbaj sensibil, modern, motivat, dispus la oferta socializării.
Valentin Predescu. Cititorul lui Valentin Predescu, fie specializat, fie profan, se va confrunta cu o vibraţie umană atipică textual în panorama ego-grafiilor post-modernităţii.
Nicolae Radu. Chiar dacă se întîmplă, iată, ca viaţa să fie în mod evident nedreaptă şi aducătoare de rătăciri existenţiale dureroase, tot ea este cea care oferă şansele unor noi configurări sufleteşti, restabilind în cazuri fericite demnitatea talentului autentic.
Liliana Rus. Atipică în ceea ce se vrea canon al generaţiei sale (de debut), poeta Liliana Rus are, în „Scrisoare Domnului Şirato“, Editura Carminis, 2006, ceva din fantezia poeţilor damnaţi, densitatea trăirii în autobiografismul imaginar tinzînd să detroneze realitatea obiectivă şi să fixeze ipotetic, în graficul existenţial auctorial, itinerariul spre paradis.
Ion Popescu Sireteanu. Ion Popescu Sireteanu este un consecvent cavaler al culturii, cu o chemare entuziastă spre pulsaţia vie a creaţiei de care a fost ataşat toată viaţa cu o solemnitate specială, tandră şi interiorizată.
Şi încă, „Călătorii epistolare“ cu Laura Bădescu, „Sound liric“ cu Cristian Bădiliţă, „Diversiuni în căutarea adevă­­rului“ cu Octavian Dărmănescu, „Mito­­logii personale“ cu Marie-Hélčne Fabra Brătianu, „Lungul drum al (aflării) Adevărului“ cu Roman Forai, „Un portret în UMBRA BIBLIOTECII“ cu Al. Th. Ionescu, „Despre bucuria necesară“ cu Leo­nid Dragomir şi Dan Ciachir, „Lucruri de citit“ cu Sorin Mazilescu, „Revelaţii şi (foto)grafii“ cu Alexandru Mărchidan şi Sorin Dănuţ Radu, „Cînd soarele inimii apune“ cu Zina Petrescu, „Un poet adăpostit sub o candelă“ cu Roman Preutu, „Întoarcerea la cruce“ cu Daniel Turcea, „A fi sau a nu fi - Stare de necesitate“ cu Ilie Vodăian, „Norocul şi geamandura istoriei“ cu Ion Popescu Sireteanu, „Sca­ra (din)spre cer“ cu Ana Vulcan Chirca…
O carte la timp şi binevenită. Magda Grigore scoate din toate cot­­loanele izolării şi singurătăţii, din umbra, abureala şi fumul clanurilor, scriitorii trăitori în acest colţ de provincie, pentru a-i face cunoscuţi comunităţii, ţării şi a-i ajuta să se cunoască ei între ei, cu bune, cu rele.
Necuprinşi aici, mai mici, mai mari,de toate genurile literare şi de toate vîrstele, de la barbă albă la barbă nerasă, îşi aşteaptă rîndul să fie îmbarcaţi în următorul volum al cărţii, care a şi fost început.
Dar autoarea a prins obiceiul să nu critice. Toţi scriitorii prezentaţi sînt fără cu­sur. Această atitudine nu dă bine nici pentru carte, nici pentru personaje, nici pentru autoarea care umblă cu bisturiul criticii în mănuşă de catifea.


Marin Ioniţă

     *
Biblioteci subiective/I. scriitori argeşeni, de Magda Grigore, Editura ALEAN, Piteşti, 2016    

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2806

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info