Curierul Zilei - Carte nouă
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Carte nouă Imprimare E-mail
(1 vot)
sâmbătă, 06 mai 2017

 

Carte nouă


Am mai spus-o şi nu ezit să repet, pentru că fenomenul nefast se infiltrează în existenţa noastră ca mucegaiul în pereţi. Nu mai ştim să rîdem. Am uitat să ne mai bucurăm. Nu întîlneşti decît feţe posomorîte, triste, veştejite, îngrijorate, împietrite, răvăşite, chiar devorate. Ducem grijile cu noi. Grija zilelor de mîine, grija locului de muncă, grija bolilor şi a sărăciei, a viitorului copiilor, a bugetului, a ajutorului social, a pensiei.
 

În aceste condiţii, un spectacol este binevenit. Fie la teatru, fie la Filarmonică, fie la Centrul Cultural, la Bibliotecă, la Muzeu, oriunde. Să ne mai descreţim frunţile. Să ne mai oblojim rănile. Să mai uităm de presiunea nevoilor.
Un spectacol poate fi şi o lansare sau lectura unei cărţi. George Baciu nu scrie de azi, de ieri. Poezie lirică, poezie de meditaţie, chiar cu idei filozofice originale, poezie erotică, tablete, eseuri. Chiar şi cărţi de ştiinţă, cum este acea magistrală istorie a obştilor săteşti de la Rîul Doamnei. Călare pe un vraf de cărţi. Care numai din ignoranţă nu şi-au luat locul pe care îl merită. Să fie mai mult luat în seamă de Uniunea Scriitorilor. Să se scrie mai mult şi mai competent despre cărţile lui. Să primească premiile ce i se cuvin. Să ia parte la expoziţiile şi simpozioanele din străinătate. Să fie susţinut pentru intrarea în competenţa internaţională!
Modest, autorul aşteaptă. De mult se cuvine ca Uniunea Scriitorilor să-l primească pe scara elitelor, să se afle în topul premiilor literare, să fie propus la tîrguri, expoziţii, concursuri internaţionale, să i se deschidă uşa unei catedre universitare, să i se facă loc în Aula Academiei. Dar nu face parte din grupări literare, din găşti, din clanuri, nu petrece în chiolhanuri. Plus activitatea editorială prin revista „Pietrele Doamnei“.
Să facem haz de necaz! O veche şi înţeleaptă zicală românească. Unii ne cred superficiali. „Ia te uită la ăştia, rîd cu beleaua în spinare!“ De fapt, e vorba de un mod de rezistenţă. De supravieţuire. Face parte din structura noastră. Aşa au rezistat de-a lungul secolelor, chiar în momentele de restrişte, ca pe vremea năvălirilor barbare sau a altor invazii. Ne-am ţinut de glume şi n-am pierit.
De la o vreme însă, ne-am cam pierdut voia bună. Şi optimismul nostru, principala trăsătură de caracter. Şi fără el, ne ducem de rîpă... Cînd nu tăcem, ne plîngem şi ne văicărim. Nu mai rîdem. Nu mai glumim.
George Baciu, doctorul cu diplomă autentică, nu renunţă. Caută să-i vindece pe cei în suferinţă, ca un vraci prin descîntecul literar. În primul rînd, pe sine...
Într-o carte de buzunar, de ţinut la piept ca una de rugăciuni, explorează şi a­ceastă nişă.
După Anton Pann, Ion Creangă, Topîrceanu, Minulescu, Păstorel şi alţi umorişti, îşi pune şi el cartea pe tarabă. Dar, în mod ciudat, i se smulge din mînă şi circulă chiar înainte de a fi tirajul tras la numărul comandat în tipografie. „Parfum de femeie“. Titlul nu este original. După un film al talentatului actor Pacino, a rămas un bun comunitar.
Subiectul? Eterna poveste, FEMEIA! Despre care am putea spune că, din păcate, nu se poate nici cu ea, nici fără ea... Iar epigramistul contemporan Nic Petrescu adăuga: „Femeia te ridică, femeia te coboară!“
Autorul începe cu marea întrebare pe care o pune fiecare bărbat: „Ce e femeia?“ În cărţile lui Baciu, nu este nici o fiinţă sublimă, nici una abjectă! Femeia uzuală şi comunitară.
În vechea şi străvechea tradiţie ţărănească. Obiect de folosinţă. Obiect de amuzament. Jumătate de cruce. Care nu are îngăduinţa să treacă prin faţa bărbatului. Nici să meargă umăr la umăr pe uliţă. Trebuie să vină la cîţiva paşi în urma lui. La Biserică să-i stea în spate. În pronaos sau în pridvor.
De unde şi pînă unde „Parfum de femeie“? Scriitorul destramă acest mit. Spre deosebire de alte cărţi în care el o divinizează, aici nu rămîne din ea decît o făptură banală.
Ca valoare literară, cartea „Catrene cu parfum de femeie“ nu le depăşeşte pe celelalte. Dar se citeşte mai mult decît oricare. Şi mă tem că le acoperă tocmai prin facilitate. Nu te suprasolicită cînd o citeşti. Nu te obligă să descifrezi idei închise în metafore. O citeşti cu zîmbetul pe buze. Şi cu rîsul dinăuntru. Şi te simţi bine în această lume întoarsă pe dos.
Şi femeia se răsfaţă în pagini, aşa cum este, o făptură şi ea creată de Dumnezeu, fără parfumuri esenţiale, scăldată în zeamă de iarbă mare, de pelin şi de iasomie. Şi care, din cînd în cînd, îşi mai arată un picior dezvelit, un genunchi, şoldurile, sînii. Şi cititorul face zîmbre. Autorului îi lasă gura apă, simte parfumul iluziilor în nări şi scrie, noapte de noapte, în loc să se culce. Dar nouă, cititorilor, ne prinde bine...     
Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2377

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics
Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info