Curierul Zilei - Are, n-are oraşul centre culturale?
PRIMA PAGINA
Website Title : wRock.org
 Publicitate pdf
Are, n-are oraşul centre culturale? Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 13 mai 2017

 

Are, n-are oraşul centre culturale?


Şi a fost odată, ca niciodată, un Palat al Culturii. Nu mai este! Clădirea a fost cedată justiţiei. Funcţionează acum acolo Curtea de Apel. „Să avem curtea noastră, să ne judecăm pe la Rîmnicu Vîlcea sau cine ştie pe unde“, spunea primarul de atunci. Care, după cum se ştie, n-a apucat să beneficieze de această facilitate. În ciuda grevei foamei făcută de directorul Palatului şi de o parte din personal, clădirea a fost evacuată şi activitatea mutată în alt loc, întru totul necorespunzător, destinat expoziţiilor, spectacolelor de mare amploare etc.
Reamenajată, a devenit Centrul Cultural, strîmtorat într-un spaţiu de constrîngere…

Dar chiar în aceste condiţii, avem de-a face cu un adevărat focar de cultură, pe vatra căruia flăcările nu se sting niciodată. Nu există zi în care să nu se întîmple cîteva evenimente.
Simpozioane, lansări de carte, întîlniri cu scriitori şi cu oameni de ştiinţă, dezbateri de evenimente contemporane şi istorice, spectacole, repetiţii ale formaţiunilor artistice, activităţi de club, redacţiile revistelor Argeş, Cafeneaua literară, Restituiri, Carpatica şi a publicaţiei Informaţia Piteştilor, cercuri pentru copii, de pictură, de muzică şi alte activităţi.
Dar la data aceasta, zvonul public pare a deveni o realitate îngrijorătoare: se scoate la concurs postul de director al Centrului Cultural. Teama este să nu ajungă acolo un ins din afara mediului cultural. Care să nu aibă priceperea necesară, studiile adecvate, priceperea, pregătirea şi experienţa dovedite, fără de care nu se poate. Dacă se va urmări neapărat instalarea unui personaj  fără alte merite decît cele politice sau aflat sub protecţie, dacă acel concurs n-ar fi decît o perdea care să acopere cacialmaua, viitorul Centrului Cultural ar fi foarte incert. Dar vom vedea…
Şi încă un Centru Cultural al Municipiului, de data aceasta numit Multifuncţional. Nu-i înţeleg titulatura, care este prea mare pentru ce se petrece acolo. Este vorba de noul sediu al Filarmonicii. Realizat prin renovarea, adaptarea şi modernizarea fostului Cinematograf Bucureşti, aşezat în vadul cultural cel mai frecventat din acest oraş. Sală nouă de concerte, de unde se poate percepe fidel orice sunet, din orice colţ. Existenţa acestui edificiu şi cheltuielile făcute pentru realizarea lui, ca şi cele pentru întreţinere, sînt destul de justificate pentru activitatea Filarmonicii. Nu ştiu ce proiecte se pregătesc pentru viitor. Oricum, în acest loc fără tradiţie în domeniu, Filarmonica s-a impus printre cele de elită din ţară. În privinţa asigurării conducerii, lucrurile sînt clarificate. Locul de director a fost cucerit prin concurs de Jean Dumitraşcu, omul de cultură care are meritul înfiinţării acestei instituţii.
Biblioteca Judeţeană este un alt focar de cultură. Şi aici, mulţimi întregi îi trec pragul în fiecare zi, de dimineaţă pînă seara. Într-o clădire nouă, monument arhitectural, cu sute de mii de cărţi, în sala de lectură, în depozite, în compartimente, pentru toate categoriile de cititori de la cei pitici care de-abia desluşesc alfabetul, pînă la şcolari, dăscălime, cercetători, universitari, căutători de documente în colecţii de carte veche şi arhive. Dar Biblioteca Dinicu Golescu nu se rezumă numai la împrumuturi de carte şi lectură în sălile ei. Activitate diversă, la nivelul tehnicii mondiale, schimburi de experienţă cu alte biblioteci din ţară şi chiar din străinătate, proiecţii, expoziţii de pictură şi grafică, de cărţi, texte afişate pe ecran sau chiar în rame pe pereţi, nimic din ce e nou în lume nu-i scapă acestei instituţii.
Ar mai fi şi Centrul Cultural Brătianu, cu sediul în domeniul de la Florica. Ar fi şi parcă n-ar fi, din punct de vedere cultural. Evenimentele culturale le putem întîlni peste săptămîni şi săptămîni, peste luni. Personalul cultural angajat provizoriu, plătit de Consiliul Judeţean, nu prea se vede în peisaj. Să amintim că această locuinţă a aparţinut familiei Brătienilor, cei care au jucat un rol important în istoria ţării, realizînd chiar Marea Unire. Dar edificiul, aflat acum în posesia unor moştenitori, fără respect pentru înaintaşi şi a unor proprietari infiltraţi, este scos la vînzare. Ca să fie cumpărat de Consiliul Judeţean sau de Ministerul Culturii, ar trebui şi justificarea unei intense activităţi culturale, care, la data aceasta, este în dificultate. Se caută, am aflat, şi aici un director stabilit prin concurs. Să sperăm că probele nu vor fi viciate.
Şi încă un Centru Cultural în Cartierul Găvana. Motivaţia principală, valorificarea unui fost cinematograf, ca să nu stea clădirea goală. Fireşte că nu numai pentru atît s-a desfiinţat, fapt unic în ţară, Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, fosta Casă a Creaţiei. Activitatea de cercetare, mutată la Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti, laolaltă cu învăţăceii ucenici în activităţi amatoristice. La Găvana, centrul de spectacole şi concerte, cu personal neprofesionist, absolut amatorist, angajat şi plătit de Consiliul Judeţean.
Fanfara care defilează la sărbători şi la cortegiul unor personalităţi trecute pe cealaltă lume. Nişte coruri care rătăceau fără rost. Doina Argeşului. Ansamblul Dorul. Trai neneacă. Director intermediar, un avocat. Ce se va alege? Vom reveni!                                                                                              
Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2417

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info