Curierul Zilei - Cum ne echipăm pentru munte
PRIMA PAGINA arrow Social Economic arrow Cum ne echipăm pentru munte

*** O stafie bântuie prin România - stafia lui Zelea Codreanu      *** ️Se opreşte curentul în Piteşti     *** Cinema Lumina redat spectacolelor     *** Întîlnire a medicilor de familie, la Mioveni     *** Femeie de 90 de ani accidentată      *** Hoţi prinşi în flagrant!     *** Doi răniţi, în accident     *** Nebun cu un cuţit în mînă, pe stradă    *** Şofer turc, beat la volan    *** Pieton beat făcut una cu pămîntul    *** „Ţineţi mintea deschisă şi învăţaţi permanent!“    *** Ora să ştim     *** Biscuiţii Popular şi un mix de fructe, retraşi de la vînzare!     *** Teo Vlad, în expediţie pe Everest     *** Dacia a participat la Forul Industriei Auto     *** Sfinţii zilei      *** Moştenire şi avantaje materiale!     *** Ruladă de porc cu struguri     *** Evenimente 25 martie de-a lungul vremii     *** Rezulatete primei etape din preliminarii Euro 2020     *** Remiză albă la Petroşani!     *** Înfrîngere după greşeli în apărare    *** Naţionala U21, învinsă la limită     *** Pribeagu, locul 1 la Cupa Viva    *** Emil Săndoi a plecat de la FC Argeş!     *** Concurează cu un bolid de 200.000 euro!    *** Bianca Andreescu, în sferturi la Miami!    *** Campion de lupte la toate categoriile!   

 Publicitate pdf
Cum ne echipăm pentru munte Imprimare E-mail
(0 voturi)
vineri, 19 mai 2017

 

Cum ne echipăm pentru munte

Hainele speciale de drumeţie uşurează buzunarul


Amatorii de drumeţii montane care nu vor să ajungă subiect de ştiri trebuie să se echipeze adecvat. Mulţi sînt tentaţi să creadă că hainele obişnuite sînt suficient de bune, dar şi aici doar variantele specializate fac posibil efortul parcurgerii unui traseu în siguranţă.

 

Am analizat ce oferă piaţa în acest domeniu, împreună cu Gabriel Vintilă, montaniard experimentat şi consultant de vînzări al unui magazin de profil din Piteşti. „Oamenii au început, încet, să înţeleagă importanţa echipamentului, dar mai există încă persoane care merg cu pantofi de stradă sau blugi în zonelegreu accesibile, ca Bîlea Lac, încercînd să urce pe munte total nepregătiţi“ - a observat specialistul. Dacă rolul bocancilor şi al rucsacului nu mai trebuie subliniat, trebuie spus că şi între elementele vestimentare există o ierarhie a importanţei - cea mai mare diferenţă se vede la jachetele de ploaie sau tricouri - ni se spune.
l Pantalonii scurţi pot părea la fel ca cei foarte ieftini, dar calităţile celor pentru drumeţie, care costă în jur de 150 lei, sînt altele. Buzunarele la spate, în care poţi ţine briceagul, busola şi altele, au fermoarul închis cu cheiţă prelungită, uşor de prins şi de desfăcut. Buzunarele din faţă sînt adînci, să nu piardă ceva. Iar principala diferenţă o dă materialul: a­cesta se usucă foarte rapid şi absoarbe umezeala - de la ploaie sau transpiraţie - spre deosebire de bumbacul hainelor de stradă, care se îmbibă şi ţine frig. Iar faţă de un fîş obişnuit, lasă pielea să respire, eliminînd căldura. Se întinde în patru direcţii, ca să nu stînjenească în mişcare şi să nu se rupă - căci presiunea nu se e­xercită pe cusătură. Au găici pentru curea, dar şi o curea proprie, reglabilă în talie.
l Pantalonii lungi pot fi din cei convertibili - care se fac scurţi, dacă e cald, desfăcînd fermoarul. În principiu, proprietăţile sînt aceleaşi ca mai sus. Modelele bune au jos, spre exterior, fermoare - ca să poată fi trecuţi peste bocanci sau să lase aerul să intre. La unele variante fermoarul nu desface, ci doar lărgeşte pantalonul, iar elasticul poate strînge oricît capătul - dacă aşa ajută la mers. Pe interior, unele sînt acoperite cu un material rezistent la abraziune, pentru protecţie gleznelor - la loviturile de călcîi, contra pietrelor sau crăcilor. Altă zonă de protecţie e mai sus de tibie, la „genunchii preformaţi“ - o umflătură care ajută la urcat şi e întărită contra loviturilor în stîncă. Buzunarele sînt cu fermoar - impermeabil -, şi cu plasă înăuntru, prin care te poţi răcori. Materialul e deci rezistent la ploaie, cu uscare rapidă şi în acelaşi timp „respirabil“ - proprietăţile sînt combinate în proporţii diferite, în funcţie de categorie: M3 e cea mai „respirabilă“, iar M1, mai rezistentă şi mai călduroasă.
Chiar şi vara, pantalonii lungi sînt potriviţi, pentru că poate ploua, se mai trece prin jnepeni care zgîrie, şi protejează contra viperelor. Pantalonii de trekking de la o firmă mare costă cam 575 lei, dar alţii, la jumătate. Există şi modele wind-proof, la care materialul, permiţînd pielii să respire, nu lasă să treacă vîntul. Toţi au elastic în talie, iar unii şi o curea inclusă - dar şi găici largi, pentru cine vrea alta (se vînd şi curele sintetice uşor de reglat, la circa 80 lei). Pentru că pantalonii, chiar dacă se usucă rapid, nu evită udarea, în rucsac trebuie să avem suprapantalonii impermeabili, care se pun pe deasupra, la nevoie. Cei de vară - primăvară - toamnă costă în jur de 200-400 lei, în funcţie de firmă şi de categorii. Unii au fermoare pe lateral şi pot fi îmbrăcaţi fără a da jos bocancii, lipindu-i pe­­ste picioare. Se pot păstra fermoarele deschi­se, pentru o r­ă­co­rire mai bună, căci stau prinşi doar în membranele din capăt. Diferenţa faţă de soluţia pelerinei e gradul de „respirabilitate“. Şi acest material permite mer­sul prin ploaie 3-4 ore fără udare şi  supraîncălzire - pe cînd impermeabilul u­dă prin transpiraţie la fel ca ploaia.
l Există două variante de tricou recomandate. Prima e cea sintetică (ce nu reţine apa). Materialul de calitate are o structură specială, protejează faţă de ultraviolete, culoare reflectorizantă, lungime mai mare la spate şi cusături „plate“ - în alte locuri decît umărul, ca să nu irite la purtarea rucsacului. În lateral, are „panouri“ de găurele, prin care pielea respiră. Materialele sintetice absorb transpiraţia şi se usucă rapid - altfel, tricoul umed, pe lîngă disconfort, face să simţi frig la orice adiere. Tricourile se pun direct pe piele, iar dezavantajul lor e că materialul rigid poate provoca bărbaţilor răni la sfîrcuri, la activităţi mai intense - maraton, sau purtări îndelungate. În plus, prinde miros de transpiraţie, astfel încît, dacă nu ai unde să îl speli, trebuie să iei cu tine multe de schimb, atîrnînd greu, la un sejur mai lung. De aceea, există şi tricouri din materiale naturale - lînă merino. Acestea au un grad apropiat de uscare (deşi cele sintetice rămîn mai bune), dar cu proprietatea că ţin căldura chiar cînd sînt umede. Se usucă în timp şi nu prind miros nici dacă sînt folosite zilnic două săptămîni - cu doar o scurtă aerisire, dimineaţa. Noile modele cu fibre cool-lite se şi usucă mai rapid - de aici, diferenţa de preţ faţă de cele sintetice: 300 lei, faţă de 134 lei.
l În afară de tricou, pe munte, e recomandată, chiar şi vara, jacheta flauşată (fleece), care poartă numele materialului cel mai cunoscut („polar“) - pentru răcoarea de seară sau schimbările bruşte ale vremii.
Grosimile şi densităţile materialului sînt diferite - pentru vară e suficientă cea de 100 g (costă circa 350 lei). Cei friguroşi pot să mai ia pe dedesubt o bluză de corp, cu mînecă lungă - şi acestea au diferite densităţi (150, 200, 260), deşi la pipăit, diferenţa se simte foarte puţin. Cea ultra light, de 150, e pentru vremea caldă (şi costă circa 300 lei).
l Îmbrăcămintea la munte trebuie să respecte principiul foilor de ceapă: în straturi. Iar stratul exterior îl reprezintă jacheta de ploaie (450 lei). Faţă de un fîş obişnuit, e mai elastică şi  mai „respirabilă“.
Gluga (ascunsă în guler, cu fermoar protejat de vînt şi ploaie) e reglabilă - protejînd faţa. La fel, mînecile. Se pot deschide, cu fermoare, găuri la subraţ, pentru eliminarea căldurii. Din acelaşi motiv, buzunarul e din plasă. Există şi varianta stratului exterior cu jachetă de vînt (windproof), care respiră mai bine cînd nu e umezeală, eliminînd căldura, dar nelăsînd vîntul să treacă.
l Există şi şepci rezistente la ultraviolete, flexibile, care preiau transpiraţia. Dar, în general, se plătesc doar rezistenţa superioară şi marca, atunci cînd se dă pe ele 150 lei. De regulă, pentru munte, acoperămîntul de cap recomandat este buff-ul, un fel de cilindru tubular, care poate fi făcut fes (învîrtindu-l la mijloc şi întorcîndu-l pe dos), bandană (să nu curgă transpiraţia în ochi), manşetă la încheietura mîinii (tot pentru şters transpiraţia), fular (pe gît şi gură), elastic de păr, cagulă etc. (un buff costă între 40 şi 120 lei). l Chiar şi chiloţii (de tip boxer) - trebuie să fie tot din materiale speciale - costă între 40 şi 170 lei.
l Un accesoriu important sînt beţele de trekking - care, spre deosebire de lemnele rupte pe traseu, au lungimea reglabilă, mînerul de cauciuc pe care nu se transpiră ajutînd la echilibrarea greutăţii (susţin chiar 30-40% din total), însă nu în degete, ca la beţe, ci prin cureluşele prinse astfel încît să susţină greutatea în încheieturi - căci nu se poate merge mult cu mîna încordată“.
Vîrful de carbid nu zgîrie, dar e dur, rigid şi previne alunecare. Un set de două cîntăreşte 3-400 g - şi, în cazul celor de calitate, costă 270 lei.
l Lanternele frontale cu LED-uri ţin 100 de ore pe treapta mică şi la jumătate, pe treapta mare. Stau fixate pe frunte cu bandă elastică şi o zonă aderentă. Unele bat la 40 m, altele, la 200 m, în funcţie de preţ. „La un traseu de cîteva ore, nu ştii ce se întîmplă - te poţi accidenta. Ai nevoie de ele, ca şi de un set de baterii de rezervă - unele se încarcă şi prin USB, ca telefoanele“. Printre accesorii se mai numără ochelarii cu protecţie anti-vînt, găuri anti-aburire, protecţie UV şi flexibili, şi chiar bidonul de apă potrivit. l Cel mai important, nu e nevoie să mai spunem bocancul potrivit: modelele de trei sezoane sînt ceva mai scumpe, dar sînt flexibile, echilibrează bine greutatea şi, spre deosebire de cei care se poartă iarna pe stradă, asigură în acelaşi timp respiraţie şi protecţie la apă, frig şi şocuri, printr-un complex sistem de straturi, cu materiale speciale. În cel mai rău caz, se pot lua mocanci mid-cut, ceva mai joşi, dar totuşi suficient de înalţi. Cei doar pentru vară nu oferă atîtea tipuri de protecţie, dar sînt mai uşor şi flexibili (costă sub 400 lei, faţă, de peste 600, ceilalţi). Desigur, se recomandă şi ciorapii speciali - aceştia nu se sucesc, au întărituri în locurile care preiau şocuri, previn bătăturile şi se aerisesc bine (fac aproape 100 lei).
l La fel de important este rucsacul, care se cumpără în funcţie de mărime şi conformaţia corpului, după un sistem de măsurare special. Toate au (spre deosebire de cele de şcoală) şi un sistem de prindere jos, care duce 80% din greutate pe şolduri, protejînd coloana. E important sistemul cu care se evită transpiraţia la spate: fie prin aderenţa în relief sau cu un sistem - plasă, care lasă aerul să circule. Unele rucsacuri au şi loc special pentru un rezervor de apă cu furtun, din care te poţi alimenta în mers.
Călin Popescu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2082

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiExclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info