Curierul Zilei - Preot acuzat de profanare de morminte
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow stiri fapt-divers arrow Preot acuzat de profanare de morminte

*** 16 centre de susţinere a Bacalaureatului     *** Măsuri pentru intrarea în legalitate a utilizatorilor clandestini     *** Termocalor a emis 1.466 de facturi pentru 485 lei     *** Hoţul de lemne, urmărit penal şi pentru ultraj     *** Un recidivist a vrut să violeze o elevă de 16 ani     *** Şi-au băgat mortul în altă criptă     *** Ziua Dunării, sărbătorită de ABAAV     *** Sînzienele, sărbătorite mîine     *** Filmele săptămînii 22 - 28 iunie      *** Rezultate CM 2018     *** Vicecampioana mondială, umilită!      *** Rezultate baraj, Liga a III-a, manşa tur:     *** Bascovul forţează promovarea      *** Balta Lilieci, accesibilă pentru toate buzunarele!    

 
Preot acuzat de profanare de morminte Imprimare E-mail
(2 voturi)
luni, 17 iulie 2017

Protopopiatul Muscel, zguduit de un nou scandal

Preot acuzat de profanare de morminte

 

Un nou scandal zguduie din temelii lumea bisericească din Muscel, după ce nora unor persoane decedate în urmă cu 45, respectiv 34 de ani, susţine că locul în care-şi dorm somnul de veci răposaţii, situat în cimitirul din Lăzăreşti, a fost profanat. Femeia spune că mai bine de trei sferturi din mormînt a fost ocupat de o altă criptă, care aparţine fostului primar din Schitu Goleşti, Ion Şerbănel, şi întreabă acum unde sînt osemintele, de ce a fost mutată crucea şi cum de a fost posibil ca locul de veci să fie dat altcuiva, în condiţiile în care a plătit pentru el la zi. Preotul paroh neagă acuzaţiile de profanare, însă n-a reuşit să o convingă pe femeie că nu s-a umblat la mormîntul socrilor, aşa că aceasta a făcut plîngere la Poliţie şi la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Cîmpulung.         


 „Am văzut lucrat peste bolta socrilor mei un alt mormînt nou!“

Totul ar fi ieşit la iveală în momentul în care Angela Mitarcă, venind de la Bucureşti spre Cîmpulung, însoţită de fiul ei, a trecut pe la cimitirul din Lăzăreşti să lase nişte flori la mormîntul socrilor. Crucea nu mai era pe amplasamentul iniţial şi atunci cei doi şi-au dat seama că altcineva a construit o nouă criptă pe suprafaţa unde erau îngropate rudele lor. „Pe 6 iunie, într-o sîmbătă, am venit cu băiatul de la Bucureşti şi am oprit la cimitirul unde am socrii înmormîntaţi ca să plantez nişte flori la mormînt. Ajungînd acolo, am văzut că nu mai era locul de veci cum îl ştiam noi. Era ceva mişcat pe-acolo. Ne-am uitat mai atenţi şi am văzut lucrat peste bolta socrilor mei un alt mormînt nou. Crucea era aruncată pe un alt loc de veci din dreapta, la fel şi suportul pentru lumînări. Mai mult decît atît, sub o tablă erau doi saci de rafie cu osemintele socrilor. În 1973, mi-a murit socrul, iar în 1982, l-am scos pe dînsul şi am băgat-o pe mama soacră. Acum mi-au scos şi sicriul, am şi înregistrare la băiat, la Bucureşti. Ei ce-au făcut, mi-au ocupat mai mult de jumătate din mormîntul socrilor, mi-au făcut săpătură, că am văzut cărămizile sparte de la boltă şi atunci mi-am zis că e profanare. I-am spus băiatului că nu punem mîna pe nimic, ca să nu zică că am făcut noi ceva“, ne-a declarat Angela Mitarcă. Femeia i-a cerut socoteală preotului paroh, însă explicaţiile acestuia au fost evazive. „Am văzut aşa dezordine şi am dat un telefon la preot. Acesta, foarte mirat de ce i-am spus, mi-a zis să venim a doua zi dimineaţă la biserică. Am venit înainte să înceapă slujba şi deja dînsul se schimbase total. Am văzut că ridicase crucea socrilor cu nişte oameni care lucrau pe-acolo, că e şantier. Mi-au zis că osemintele sînt la căpătîi, îngropate, unde era crucea mea înainte. Dar eu cred că erau în sacii de rafie. Am tot zis că voi cădea cu preotul la pace, să-l mute pe ăla de-acolo, că el mi-a stricat mie lucrarea. Aşa era normal. Eu, la vîrsta mea, nu mai pot să umblu cu lucrări, cu altă cheltuială. Şi mi-a spus că a hotărît el, preotul, fără să mă anunţe, să bage pe altul. De ce? Pentru că a văzut că a murit soţul, că el se îngrijea de mormîntul socrilor. Dacă trăia soţul, nu că se băteau, dar respectivul care s-a băgat acum, Şerbănel, fostul primar, nu avea curajul să se bage. Eu acum nu pot să mă bag cum se băga soţul, au făcut ce-au făcut. Dar eu mă bat pînă la capăt, că mi-au stricat rostul familiei acolo şi nu aveau nici un drept“, susţine femeia.

Locul de veci, plătit pînă în 2016

Angela Mitarcă a ţinut să mai precizeze că, timp de patru ani, după ce s-au schimbat preoţii, nu a plătit taxele pentru locul de veci al socrilor, fiindcă i-a murit soţul şi a avut probleme medicale, însă, în prezent, este cu plata la zi. Are dovada plăţii, iar de la biserică i-a fost eliberat un act de concesiune pentru locul de veci, pe 13 iulie 2017. „Patru ani n-am fost, pentru că murise soţul... Nu am neglijat, am tot fost mereu, am făcut curat, am văzut că nu s-a întîmplat nimic. Pe preoţi nu-i găseam, că mă duceam şi eu după amiază, nu mă ducea la slujbe. Eram şi bolnavă, că am avut şi o bacterie în corp şi abia am scăpat. Acum, cînd am venit de la Bucureşti, bucuroasă că mi-au ieşit analizele mai bunicele, am găsit mormîntul devastat. Locul de veci e plătit pînă în 2016, am plătit între timp. Mă înţelesesem cu preotul, pentru că i-am spus: Dom’le, acum dacă s-a întîmplat aşa, că mi-ai aruncat crucea, pe socrii i-ai scos, ai umblat la mormînt trei sferturi, ai scos oasele, cred că şi sicriul, pentru că a recunoscut preotul, că l-am înregistrat, că a scos şi sicriul. Acum neagă, iar cel care a făcut lucrările mi-a zis că nu a găsit nimic acolo. Mi-a spus că a făcut săpătură, mai din potecă, din aleea din dreapta, unde erau picioarele mortului. Şerbănel ăsta e o fiinţă înaltă, undeva la 2 metri, şi sigur că i-a trebuit loc mai mult. Aşa că mie mi-a lăsat porţiunea asta, un sfert din mormînt. De aia nu vreau să umblu şi am făcut sesizare la Poliţie şi la Parchet. Mi-au dat actul de concesiune ieri (n.r. - pe 13 iunie), l-a obligat protopopul. În locul meu e trecut Şerbănel Ion. Eu unde sînt? Am plătit, mi-au dat chitanţă, ca să nu zică că m-am dat cu ei. Eu spun că e profanare de morminte. Trebuie să iasă adevărul la suprafaţă. Chitanţa o am făcută, că patru ani nu am putut să mă duc, că am fost cu soţul, pe urmă am fost eu bolnavă. L-am întrebat cît să plătesc şi unde sînt osemintele socrilor şi unde le bagă? Mi-au ocupat şi mi-au şi profanat. Pînă la urmă ce-au făcut? A adus locul ăsta între morminte, a făcut proces verbal de anulare a acestuia, că era dat şi locul ăsta, unde zicea că m-a mutat pe mine, şi a zis să rămîn eu acolo. Am vorbit şi cu băiatul şi am zis să rămînă aşa cum zice el. Am fotografiat totul, pe faze... Mi-a dat locul ăsta, zicea că a anulat procesul verbal, şi atunci i-am spus că vreau să plătesc. Şi am plătit 340 de lei“, a încheiat Angela Mitarcă.

Preotul paroh neagă acuzaţiile de profanare a mormîntului

De partea cealaltă, preotul paroh Felix Albu neagă acuzaţiile de profanare şi susţine că lucrarea s-a făcut în urma unei hotărîri a Consiliului Parohial. „Pînă în 2016, din 2009, dînsa nu a trecut pe la biserică. Pe soţul dînsei l-a îngropat la cimitir, la Flămînda. În 2015, în Consiliul Parohial, s-a discutat problema locului de veci al domnului Mitarcă. Eu am fost la dînsa, la Cîmpulung, dar n-am găsit-o. Dînsa mi-a spus că a fost plecată la Bucureşti cu probleme de sănătate. L-am întrebat pe părintele Cornel, care a fost preot aici, şi mi-a zis că domnul Mitarcă e înmormîntat la Cîmpulung, nu mai vine dînsa aici. Hotărîrea şi legiuirea Bisericii spune aşa: Dacă o familie sau o persoană nu se îngrijeşte de locul de veci timp de 7 ani, acest loc, prin hotărîrea Consiliului Parohial, se poate lua şi da mai departe. În cazul dînsei trecuse 9 ani. A zis că nu a reuşit să mă găsească. Pînă în 2016 nu a achitat nimic. În 2017, prin februarie sau martie, a venit dînsa aici, după ce s-au făcut lucrările acolo. Lucrarea s-a făcut în noiembire, anul trecut. A zis că eu sînt de vină. A venit băiatul dînsei şi m-a rugat să discutăm ca de la bărbat la bărbat. Este locul bunicilor mei, mi-a zis, te rog, vreau să ţin de el. Am văzut că ne putem înţelege şi i-am zis că vorbesc cu persoana care a preluat locul dînşilor să îi dăm loc în altă parte. Dumneavoastră, i-am zis, dacă vreţi să achitaţi cît puteţi, un an, doi, patru, cinci, pe suma respectivă eu vă tai chitanţă şi intraţi în posesie şi anulez procesul verbal. A fost de acord şi mi-a lăsat nişte bani. E un mormînt acolo şi dînsa zice că ne-am băgat la ea şi i-am profanat mormîntul. Dar abia apoi urmează mormîntul ei. Noi nu avem cum să profanăm mormîntul. Lucrările se fac cu aprobarea Consiliului Parohial. Osemintele sînt acolo, nu s-a umblat la mormînt“, precizează preotul paroh. În afară de Poliţie şi Parchet, incidentul se află şi în atenţia protopopului de Muscel, Petre Moşoianu, care speră într-o soluţionare amiabilă. „Eu văd doi vinovaţi în acest caz. Primul, Angela Mitarcă, pentru că atîţia ani nu a trecut pe la cimitir şi nu a plătit taxele, iar al doilea este preotul paroh. Nu trebuia să-i elibereze actul de concesiune şi să-i ia banii din urmă!“, e părerea preotului Moşoianu.
N.Manole

Vizualizari: 2121

Comentarii (1)
17-07-2017 14:08
 
Femeia este de apreciat ptr faptul ca a fost la atatea zeci de ani sa puna flori socrilor la mormant , restul e tacere .
Vizitator
 
Adi

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

 


  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curieruluicăutare personalizată

Horoscop zilnic

Google Analytics
Sfinții zilei

Zi record

Luni, 4.06.2018

--- 4.322 vizitatori unici ---

 
 
 

Mersul trenurilor

Flag Counter