Curierul Zilei - ÎNCOTRO, ŢARA MEA?
PRIMA PAGINA
Fapt diversl *** ️ Copii din Argeş abuzaţi sexual de milionari germani     Fapt divers *** ️ Afacerist în comă după o şicanare în trafic     Fapt divers *** ️ Accident cu 3 maşini şi 3 victime, la Mărăcineni     Social *** ️ Avem 23 de elevi de 10!     Social *** ️ Campania În primul rând, ASCULTĂ !     Sport *** ️ 20 jucători la reunirea lotului     Fapt divers *** ️ Camionul cu lemne a strivit trei maşini     Fapt divers *** ️ A furat motorină, bani şi accesorii auto     Fapt divers *** ️ Doi pompieri s-au pensionat!     Social *** ️ Se opreşte curentul în Călineşti     Social *** ️ Se inaugurează Renault Bucharest Connected     Sport *** ️ România, calificată în semifinale!    
 Publicitate pdf
ÎNCOTRO, ŢARA MEA? Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 29 iulie 2017


ÎNCOTRO, ŢARA MEA?

 

Sute de întrebări. O mare îngrijorare. „În­co­tro, ţara mea?“ Pe ce drum ai apucat? Se mai poate salva ceva? Ţi-a sosit timpul să fii ştear­să de pe harta lumii? După secole sub mi­gra­ţii şi între împă­ră­ţii? Încotro?

Academicieni, universitari, cercetători, istorici, scriitori, actori, artişti în toate domeniile, documentarişti, gazetari, elevi olimpici, studenţi excepţionali, profesori, profesionişti, ama­­tori, auditori, reprezentanţi de seamă ai elitei culturale şi ştiinţifice din România. Nici sub cupola Academiei, nici în aula Universităţii, nici în amfiteatre, nici în biblioteci, nici în săli de conferinţe sau spectacole, nici în marile oraşe, nici în Capitală! Ca în Antichitatea lui Socrate, cînd lecţiile se ţineau sub cerul liber şi se scria cu băţul pe nisip, înaltul forum a dezbătut problemele stringente pe iarbă, sub bolta copacilor.

La Goleşti, în curtea primei şcoli de limbă românească pentru fiii de ţărani şi clăcaşi.
O iniţiativă apărută sub presiunea evenimentelor, la chemarea istoriei.
Judeţul Argeş este unul care a fost jefuit de mai toate instituţiile importante, expediate pe oriunde, la Prahova, la Teleorman. Intrat în anonimat, iată se trezi să fie primul din ţară care trage semnalul celei mai grave ameninţări: moartea culturală.
DE UNDE PORNIM ?
Dintr-o situaţie de criză culturală accentuată. O spun vocile cele mai autorizate, de la academicianul Eugen Simion la academicianul Gheorghe Păun, de la ziaristul Bogdan Ficeac la istoricul Lucia Hossu Longin, la zeci de alţi participanţi.
Monumentele istorice, ma­­­nualele şcolare, copiii analfabeţi, poluarea limbii, „S-a cristalizat - specifică apelul de la Goleşti - şi s-a impus o cultură perversă, bazată pe fraudă, corupţie şi impostură, ce a subminat încă o dată afirmarea adevăratelor valori naţionale!“
Pericolul stă la pîndă, gata să ne înhaţe. Ne pierdem ţara, ne pierdem şi pe noi.
Aproape jumătate din pămîntul ţării a fost vîndut. În condiţiile actuale, se va vinde şi restul. Vom călca pe pămînt străin la noi acasă. Zeci de mii de cetăţeni, milioane, trăiesc printre străini. Ispitiţi, dar şi umiliţi. Copile scoase la vînzare pe trotuare. 80 % şi mai bine din prostituatele marilor oraşe europene sînt din România. Au ajuns şi în Americi, şi în Emirate, pînă la poli, oriunde se vinde carne vie. Se depopulează satele. Se surpă şcolile. Intră în derivă universităţile. Cultura toată se află în colaps.
AVEM POTENŢIAL
Elevi performanţi la toate olimpiadele internaţiona­­le. Studenţi români remarcabili în universităţile excelente din lume. Premii obţinute la Saloane de Inventică. Şi cîte alte performanţe în confruntările internaţiona­­le... Gloriile trecutului. Inte­­-
lec­­tuali a­­tinşi de aripa geniului. Eminescu, Haşdeu, Caragiale, Nicolae Iorga, Maio­­rescu. Marile personalităţi care au făcut Prima Unire din 1859, care au obţinut Independenţa din 1877 şi Unirea cea Mare din 1918. Marii patrioţi care au fost în stare să-şi sacrifice averea, familia, chiar viaţa pentru ţară: Bălcescu, Kogălniceanu, Fraţii Goleşti, Bră­tienii... Poetul Vasile Alecsandri, care s-a retras de pe lista candidaţilor la domnie, ca să lase loc altuia, considerat mai bun. Kogălniceanu, care a cedat locul pentru Cuza, ca să nu fie dihonie în guvern. Politicienii din Ţara Românească, ce erau pregătiţi pentru înscăunare, dar au lăsat locul liber pentru cei din Moldova, în interesul Unirii. Liderii din Basarabia, Bucovina, Ardeal, Banat, care au adus între hotarele României aceste teritorii, fără ambiţii personale. Ionel Brătianu, care a strîns românii dinafară între hotarele ţării, dar a rezistat tentaţiei şi îndemnului dinafară, de a îngloba şi Banatul românesc, care ajungea pînă sub poalele Belgradului, motiv de conflicte ulterioare.
Cîţi dintre liderii actuali ar mai fi în stare să-şi sacrifice averea, familia, poziţia socială, ascensiunea spre vîrful piramidei în interesul ţării?
 PUTEREA DECIZIEI, PUTEREA APELULUI
Să nu creadă cineva că toate acestea le află puterea pentru prima dată, din apelul grupului de la Goleşti. Criza culturală era cunoscută de la începutul tranziţiei. Poate chiar iniţiată. Stimulată. Determinată. Întreţinută. Din indiferenţă. Din interes. Se stăpî­-
neşte şi se conduce mai uşor populaţia fără cultură. Voturile sînt asigurate cînd nu trec prin conştiinţă. Cînd dospesc în burtă. Cînd pot fi cumpărate cu o sticlă de ulei, cu o pungă de făină, cu o găleată de plastic, cu un cîrnat sfîrîit pe grătar. Mai interesaţi de bunul mers al ţării, mai motivaţi, mai patrioţi erau tăbăcarii din mahalale, pieţarii, fraţii căuzaşi în timpul guvernelor lui Bălcescu şi Eliade.
Chiar şi un ministru poa­­te să fie manipulat mai uşor cînd e repetent sau corigent în dosarul cultural. Şi s-a văzut în toate guvernările, la toate partidele. Pînă şi un ministru al educaţiei şi culturii nu avea nici măcar studiile liceale. De ce să ne mirăm dacă ne gîndim la Romulus Zăroni, unul dintre miniştrii doctorului Petru Groza. Mai încoace, în vremea tranziţiei, ministrul finanţelor pu­­tea să fie un liberal, fost contabil în CAP, ministrul sănătăţii, un alt contabil de regiment, ministrul agriculturii, un electrician. Azi, la modă sînt penalii.
Tare mă tem că apelul de la Goleşti va rămîne în amintire ca o flacără pîlpîită din foc de paie. Să ne amintim apelul academicienilor din februarie, semnat de 82 de membri, numit identitate, suveranitate şi unitate naţională. Îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizată printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a
României... Reîn­­scrierea ten­­den­­­­ţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor funda­­men­tale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea genera­­ţiilor care vin după noi prin vînzarea pămîntului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor econo­mice, prin degra­­darea învăţămîntului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale... Ce s-a ales din toate acestea? A mişcat măcar un deget puterea?
Fără voinţa politică, fără decizie, fără legi promovate, toate iniţiativele oamenilor din elite se vor evapora ca roua sub arşiţă!             
   Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3313

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 11.06.2019

--- 2.989 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info