Curierul Zilei - Omul care ne trebuie
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Omul care ne trebuie
(3 voturi)
Saturday, 05 August 2017

CASETA CU PORTRETE

Omul care ne trebuie

 

Dacă fiecare deputat, fiecare senator, fiecare demnitar bine plătit şi cu pensie mare asigurată ar face măcar pe jumă­tate cum face omul acesta pen­tru comunitate, altfel ar arăta ţara asta. Chiar ar merita numele de Grădina Maicii Domnului. Ţara care are de toate. Numai de oameni care s-o conducă cum trebuie, interesaţi şi pentru altceva decît pentru punga lor n-a avut parte.

Din guvern în guvern, din parlament în parlament, din preşedinţie în preşedinţie, dezastru după dezastru. Cu cetăţeni ca Băjenaru la cîrmă nu ne-am întreba acum unde e automobilul de teren ARO, tractorul românesc, combinele, maşinile grele, utilajul petrolifer, cîmpurile de sonde, fabricile de medicamente, institutul de seruri şi vaccinuri şi alte produse de elită căutate în toată lumea.
Pentru tot ce face,
Constantin Băjenaru nu primeşte nici un ban de la stat, nici din altă parte. Nu are firmă particulară, nu e salariat în nicio întreprindere. Cum s-ar spune, lucrează pe cont propriu. Şi dacă nu ne-ar fi teamă de cuvinte pe care le considerăm uzate, am zice că el a repus pe picioare vechile expresii: mun­ca voluntară şi munca patriotică. Cine mai e azi în stare de aşa ceva? Să sacrifice timp, energie şi uneori chiar mai mult pentru binele social, fără nicio răsplată?
Cea mai recentă contribuţie este monumentul constructorilor drumului Transfăgărăşan, înălţat între munţii semeţi de la Piscul Negru.
Nu este opera lui. Autorul, un alt pasionat de artă şi patriot autentic, inginerul Constantin Samoilă. Care ar fi singur cu lucrările lui în casă, fără strădaniile lui Băjenaru. Şi s-a mai găsit şi un al treilea: inginerul Marin Meculescu, coleg în facultate cu Samoilă, şi el atins de aripa creaţiei. Omul cu rostuirea, cu banii din punga lui, cu meşteri zidari, pietrari, constructori, şi ei plătiţi, cu betonul, cu fierul, cu mortarul, cu macaraua, cu basculantele. Trei magi ca în poveste...
Băjenaru, cel mai mobil dintre ei. Toată iarna şi toată primăvara a trebuit să bată drumuri, să ciocăne la uşi, să convingă, să ia aprobări de la autorităţi, de parcă treaba asta nu ar fi căzut în obligaţiile acestora. Şi cînd totul a fost gata, în ziua inaugurării, Consiliul Judeţean, care nu sponsorizase lucrarea cu niciun leu, deşi figura în protocol, ca principal partener, s-a răzgîndit brusc şi a suspendat mijloacele de transport pentru invitaţi. Toată noaptea, Băjenaru a trebuit să facă apel la mila altor autorităţi, care s-au lăsat înduplecate.
Omul nostru nu a lucrat la construcţia drumului Trans­făgărăşan. Nu a avut norocul să fie numărat printre eroii acestei epopei. Nici nu a avut pe cineva din familie care să lucreze aici. Nu are numele să­pat în piatră. Şi nu-i pasă de va fi dat uitării. El e mîndru şi fericit că a putut, în acest fel, să-i omagieze pe cei care s-au jertfit ca să creeze una dintre cele mai interesante şi frumoase realizări ale tehnicii mon­­diale.
Dar cine este Constantin Băjenaru? Salariat la stat, în serviciu comandat, pînă la pensia, venită prea devreme... Pescar amator? Iubitor de ta­ble? Stîlp de cafenea? Călare pe autobuze în excursii interminabile? Drumul bisericii şi al cimitirelor? Amant epuizat? Dimpotrivă, libertatea lui a însemnat, de data aceasta, munca fără ordin, din proprie iniţiativă, să pună umărul unde crede el că este necesar! Zeci de drumuri în Munţii Făgăraşului, chiar în condiţii nesigure, cînd era posibil să se desprindă din perete o stîncă sub care să i se sfîrşească a­ceastă aventură.
Şi nu s-a terminat bine acolo, cînd s-a implicat într-o altă poveste: un alt monument pe Transfăgărăşanul care vine din Ardeal…
Dar asta nu e tot! Viaţa în clocot îl atrage spre gazetărie. Dar nu presa de gîlceavă. Nu se amestecă în scan­daluri de nici un fel. El este autorul acela pasionat să ca­ute, să găsească şi să promoveze acele părţi care au mai rămas frumoase şi cît de cît sănătoase în societatea de azi. Să le facă bine cunoscute, să le protejeze şi să le aşeze într-o lume mai puţin bîntuită.
Pasiunea şi competenţa fac din ziaristul de probă unul repede amator şi fără aşteptare unul profesionist. Remarcat prin ce scrie în pagina de performanţă din fiecare număr al  publicaţiei Cronica Timpului, editată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Unde este şi editor senior.
Şi cînd pagina de revistă nu-i ajunge, iese în public precum un autor din Antichitate în Forumul Roman. Îndurerat, revoltat, acuzator, cum s-a întîmplat la recenta manifestare prilejuită de aniversarea Imnului Naţional. Fiecare cuvînt pă­rea rupt din fibra fiinţei lui de patriot. Oameni buni, nu e liniş­­te în ţară!                                                                                         
Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 5054

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info