Curierul Zilei - Cînd Consiliul Judeţean dă cu piciorul culturii
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Cînd Consiliul Judeţean dă cu piciorul culturii Imprimare E-mail
(4 voturi)
sâmbătă, 12 august 2017


Cînd Consiliul Judeţean dă cu piciorul culturii

 

Ce se mai aude despre Centrul pentru Promovarea şi Conser­varea Culturii Tradiţionale?

Vorbe după moarte. Elogieri. Clevetiri… Pe zidul frontal, în loc de o placă de marmură, cu litere aurite, este inscripţionat: „Centrul Cultural - o tîrfă“. Dacă asta a ajuns, cine i-au fost amanţii? Preşedintele Consiliului Judeţean, doctor Dan Manu, este expert în disecţii, iar doamna Simona Brătulescu, vicepreşedintă prin asocierea partidului ALDE la putere, expertă în ce?
Am mai scris despre această instituţie. Nu s-a terminat cerneala în călimară. Şi nici ei n-au isprăvit să o terfelească.
Aici a fost odată Casa de Creaţie, care coordona întreaga activitate artistică de amatori din judeţ. Şi nu prin indicaţii, recomandări şi îndrumări. Ci prin participare. Cu instructori de muzică, de dans, de teatru, cu îndrumători literari. Care ţineau cursuri la Centru, dar şi participau efectiv la pregătirea spectacolelor, a serbărilor şi festivalurilor de ansambluri corale, de artişti amatori din sate şi oraşe. Îndrumau primii paşi ai scriitorilor începători, tipăreau reviste, editau cărţi. Şi băteau cu autobuzele sau pe jos drumurile şi potecile, pentru descoperirea şi promovarea creatorilor anonimi. Şi se băteau cu autorităţile locale pentru spaţii de repetiţii şi spectacole, pentru finanţarea activităţii.
Au fost aprofundate studiile de arhitectură tradiţională, de descoperire şi îmbogăţire a Tezaurului de obiecte artistice şi de uz gospodăresc, dar cu elemente estetice, costume naţionale, porţi sculptate, ceardacuri şi prispe, cusături, ţesături, chimire, marame, lăzi de zestre, doniţe, juguri, oglinzi, icoane, mori de apă şi mori de vînt, arme de vînătoare şi multe altele. Etnologia, folclorul, dansul popular, rapsozii, meşterii populari, depozitarii de poveşti şi întîmplări, căutaţi prin toate aşezările, înregistraţi, filmaţi pentru arhive şi documentare, cu specialişti dăruiţi ca poeta Magda Grigore, doctor în ştiinţe literare, Alexandru Mărchidan, venit de la Catedra de Filozofie a Universităţii din Piteşti, Sorin Mazilescu, profesor, doctor, specialist în etnografie, însoţiţi de neastîmpăratul şi scormonitorul Sorin Dănuţ Radu, s-a creat un adevărat centru cultural recunoscut în toată ţara. Cărţile publicate aici, apreciate ca unele cu valoare naţională, ba chiar academică, stau pe rafturile de sus în orice bibliotecă de elită.
Dar tocmai în această perioadă de certitudini şi avînt, nu se înţelege de ce i s-a pus pata conducerii judeţului pe CJPPCT Argeş , care a ajuns să fie primul desfiinţat din această ţară. Aşa, dintr-o lovitură. Dintr-o toană. Fără avertisment, fără motivaţie clară, fără un minim studiu de impact, fără calcularea dezastrului. Printre alte motive trase de păr, doamna Simona găseşte vinovat CJPPCT că nu a adus bani la buget. Absurd! El a fost creat, ca toate celelalte, să stimuleze şi să promoveze actul cultural, nu să i se ceară contribuţie financiară.
Ce ar fi vrut doamna? Să-i pună la plată pe bătrînii satelor, care de-abia îşi mai găsesc timp şi putere să se lase înregistraţi cu poveştile şi amintirile lor, să răspundă la întrebări pentru eternitate? Şi  să pună impozite pe poezii, pe melodii, pe pictorii care de-abia învaţă să ţină pensula în mînă?! Şi aceasta în timp ce milioane de lei se scurg din fondurile culturale ale Consiliului pe te miri ce, cum ar fi acele excursii de agrement organizate de firme particulare pe bani mulţi şi, se presupune, cu multe conturi grase.
Mai există şi alte motive care să ducă la destabilizarea şi desfiinţarea CJPPCT? Dacă este vorba de o simplă răzbunare a unei persoane din conducerea judeţului asupra cuiva, fapta aceasta este şi mai gravă! Cum să ucizi o activitate eficientă, necesară, ca să obţii satisfacţia învingătorului într-o treabă care te priveşte numai pe tine? Aceasta este o faptă condamnabilă din punct de vedere moral. Am zice, chiar penală. Mazilit, Sorin Mazilescu, doctor în ştiinţe, cadru universitar cu studenţi de peste hotare, ce este silit acum să-şi ducă activitatea de cercetare într-o chilie, sub acoperişul Şcolii de Artă Populară, laolaltă cu acei copii care învaţă să descifreze solfegiile şi să facă primii paşi de balet. Învaţă să dansezi, să cînţi pe note, la nivel de viitor artist amator!
Fostul CJPPCT a căpătat destinaţia de sediu pentru fanfara municipală, necesară şi ea pentru un festival anual care ţine patru zile, cu defilare pe Strada Mare. Goarne, trompete, clarinete, toba mare, tobe mici, talere, uniforme, marşuri triumfale, îi creşte inima în pieptul iniţiatoarei şi este exaltată de fericire. Asta da activitate culturală! Răsunătoare, nu ca mutul şi tăcutul CJPCCT! Mai e bună fanfara şi pentru catafalcul funerar al persoanelor care au fost înălţate pe diferite trepte ale ierarhiei. Este disponibilă să fie şi închiriată la nunţi, la baluri, la sindrofii, la întîlniri ale romilor barosani, pe stadioane, la zilele comunelor şi întîlnirile cu fiii satului. Dar de ce, oare, nu cîntă şi în parc, de sărbători, cu cetăţenii la promenadă? În Trivale, chiar a fost construit, cu mulţi bani, un chioşc anume pentru fanfară. Cresc bălăriile, urlă bufniţele, se înmulţesc liliecii.
Bătută în cap de arşiţa soarelui, fanfara repetă sub cerul liber. Nu s-a terminat renovarea sediului. Nu-i nimic, mai vine o toamnă, mai vine o iarnă… La umbra zidurilor stau întinşi pe iarbă aurolacii şi boschetarii. Şi cîinii comunitari, care clănţăne după muşte. Şi în aerul condiţionat, mai marii Consiliului Judeţean sînt mulţumiţi că activitatea culturală merge ca pe roate.
Dar mai este supus unei alte mari încercări:  „Zilele Fiilor Argeşului“. Fără îndoială că au şi fost angajate formaţiile de cîntăreţi vestiţi, poate cu VIP -uri date în bărci, fiţe intrate în admiraţia populară. Dacă manifestarea va eşua în derizoriu, cu melodii ţipate, cu dansuri deşucheate, cu o masă festivă sub cort, cu discursuri de duzină, cu fasole şi cîrnaţi, cu diplome trase la xerox şi înmînate într-o festivitate plictisită şi obosită invitaţilor aleşi pe sprînceană, că nu toţi Fiii Argeşului sînt egali, dacă se vor mulţumi cu pozele luate de la înălţime cu drona, înseamnă că tradiţia a leşinat. Dar dacă va fi o splendidă reuşită, şi se poate şi această minune, Consiliul Judeţean are de ce să fie felicitat.
    Şi se va spăla de o parte din păcate…    
    Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 5163

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info