Curierul Zilei - Alţi băieţi deştepţi
PRIMA PAGINA
Fapt diversl *** ️ Poştaşul din Căteasca, mort la Arad!     Fapt divers *** ️ Starea afaceristului, critică     Fapt divers *** ️ Accident cu descarcerare la Valea Ursului     Fapt divers *** ️ BMW distrus de foc pe A1     Editorial *** ️ Trei dovezi că ni se spune în faţă: PROŞTILOR!     Sport *** ️ Finala Cupei şi premierile AJF!     Social *** ️ Sâmbătă şi duminică se fac stropiri contra insectelor     Fapt divers *** ️ Trei fraţi erau liderii grupării     Fapt divers *** ️ Doi pompieri s-au pensionat!     Social *** ️ Vijelia a doborât mai mulţi copaci     Sport *** ️ 40 de ani de la al doilea tiltu în Trivale!    
 Publicitate pdf
Alţi băieţi deştepţi Imprimare E-mail
(2 voturi)
sâmbătă, 26 august 2017


Alţi băieţi deştepţi

 

Mă sună telefonul. De la capul firului, o voce, bineînţeles, feminină. Pe jumătate suavă, pe jumătate uscată, metalică, oficială. Îmi dă întîlnire într-un apartament de hotel, la o oră discretă, pe la zece şi jumătate. Ce va fi avînd de gînd cu mine? Nu sînt unul de cucerit. Dar sînt anunţat că am primit un premiu într-un concurs la care nu am participat. Mură-n gură, cum o să refuz? Este vorba de un aparat medical. Ca orice cetăţean, am şi eu probleme de sănătate. Ba ici, ba colea, ba altundeva. Nu-mi vine să cred. Ce firmă să fie aia care să dea ceva pe degeaba? Dar nu e glumă. Doctorii aşteaptă înşiraţi, unul după altul, ca mărgelele pe aţă.


   Mama, tata, bunicii, familia, neamul… Mă pune să îi prezint pe fiecare ce boli au avut. Incidente, accidente. Da­că le-a luat-o mintea razna.
   Mă pipăie, mă ciocăne, îmi ia tensiunea, mă caută în gît, îmi palpează ficatul, îmi ascultă inima. Cu tălpile goale, pe o placă metalică, mi se măsoară densitatea oaselor. Analize du­­pă analize, fără recoltări de sînge. Îţi scotocesc în măruntaie, cu raze fără radiere. Şi cîte altele, minuni ale tehnicii secolului.
 După care trebuie să asistăm la o expunere. O conferinţă cît o prelegere. Pentru aşa ceva au bătut ei atîta drum. Să ne scoată din ignoranţă. Să ne facă pe toţi conştienţi că sîntem răspunzători pentru sănătatea noastră. Să nu ne neglijăm. Să ne supraveghem în permanenţă. Să ne luăm măsuri de prevedere şi protecţie. Lumea în care trăim este plină de pericole. Apa pe care o bem este poluată cu substanţe toxice şi microorganisme. Cu produşi de plumb, de arsenic, de cupru, de aluminiu, de calciu, de mercur, de te mai miri ce. Concentrări de sare de sodiu, de potasiu, materie organică din descompuneri, bacterii…
  Alimentele, fie de origine animală, fie vegetală, poluate şi ele. Afectaţi de iradierile cosmice, de exploziile din soare, de influenţele astrale din comete şi galaxii.
  Nu avem nici o şansă? Sîntem sortiţi să rămînem victime?
  Ştiinţa ne-a pus la-ndemînă tot ce ne trebuie. Un adevărat scut prin care nu trece nici o nenorocire. Nu avem nevoie decît de voinţă, de pricepere şi de răspundere.
 Acel ceva care ne poate scuti de orice belea este medicamentul. Cu doctorii ne putem combate colesterolul, ne putem proteja fierea, ficatul, rinichii, plămînii, sîngele, nervii, cerebelul, ne putem feri de hepatite, de boli venerice, de indigestii, de insomnii, de somnolenţe, de instincte primitive şi agresive, când nimic nu ne e mai scump decât viaţa, nu se pune problema sacrificiilor, oricît de scump ar fi tratamentul, oricît de mult ar costa tratamentul. Nimic nu e mai scump decît viaţa, şi nu se mai pune problema sacrificiului material când este vorba de preţul medicamentelor. Nici un minut de întîrziere. Sînt pline de medicamente rafturile farmaciilor. Fiţi medicul vostru...
Cu aceste cuvinte se încheie expunerea. Nu a fost nevoie, tot cu totul, decît de două ore: consultare, analize, investigaţii, şi toate gratuite.
Cît ar fi trebuit să aştepţi programare la medicul de familie? Şi alta, la doctorul specialist? Şi la analize? Şi la in­­vestigaţii? Şi la reţete? Şi să umbli din farmacie în farmacie ca să găseşti medicamentele prescrise. Aici le găseşti pe toate gră­ma­dă. O jumătate din sală, o jumătate din camera de hotel, închinată cu ora, ca pentru alte plăceri, expoziţia de nu mumedicamente. Între timp, fiecare a­vem fişa în mînă. Multe, scumpe, dar sănătatea înainte de toate! Firma ne pune la îndemînă tot ce ne trebuie. Nimeni nu ştie cum se numeşte, de unde vine, de unde este. După cum nu ştiu nici autorităţile, sau se fac că nu ştiu.
Am primit o listă de un metru cu nume de medicamente. Nu trebuie să baţi drum prin diferite cartiere ale oraşului, ca să găseşti ce-ţi trebuie. Aici ai totul grămadă. Scoţi banii, plăteşti şi om te faci…
  O bătrînă năucită. Doctorii, care şi-au scos halatele, nu o lasă în derivă:
 - Dacă aveţi banii acasă, mergem cu dumneavoastră să vă ajutăm! Dacă vreţi să îi scoateţi de la  bancă,  vă însoţim ca să nu staţi la coadă!
Dar bătrîna se înveseleşte deodată şi se scutură ca o găină plouată. Un gînd năstruşnic îi trece prin minte:
- Ştiţi ceva? Ţineam nişte bani pentru ducă! Acum, dacă tot nu mai mor, de ce să-i mai ţin?
- Cu medicamentele noastre, nu muriţi niciodată, doamnă! Veţi trăi tinereţea fără bătrîneţe!
 Este politica firmei, parcă împrumutată.
 După ce îşi văd medicamentele vîndute, băieţii deştepţi îşi aranjează cravatele şi sacourile, se piaptănă în o­glindă, îşi iau valizele, se urcă în maşini şi pornesc spre o destinaţie necunoscută. Şi rămînem noi, cu pungile de medicamente şi fără bani în bu­zunare şi în case, şi aşteptăm mărirea salariilor promise de putere şi ştim că moartea nu mai vine!...   
Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3935

Comentarii (1)
Scris de I lie in 28-08-2017 09:57 - Vizitator
 
 
Acest lucru fac si prin telefon ...Am fost si eu chemat odata la Alcadibo ,mi s-a facut miste amalize la calculator ,fara recoltare se sange si apoi ni s-a prezentat tigai minune care nu ne mai inbolnavesc.Binentales ca neu nu am cumparat nimic ,am vazut ca-s niste escroci.
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 11.06.2019

--- 2.989 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info