Curierul Zilei - Ce mai citim, ce mai scriem?
PRIMA PAGINA

Redacţia Curierul Zilei *** ️ vă urează un Paşte Fericit şi sărbători frumoase alături de cei dragi!     Social *** ️ Pastorala de Paște     Social *** ️ Vinerea Mare - Ziua răstignirii lui Iisus     Social *** ️ Programul instituţiilor de cultură în perioada sărbătorilor     Social *** ️ A fost sfinţită noua raclă pentru moaştele Sfintei Filoteia     Fapt divers *** ️ De la o măicuţă a luat foc o casă...     Fapt divers *** ️ Prins sub maşină la 84 de ani!     Fapt divers *** ️ La împăcare s-au bătut de au ajuns la spital!     Social *** ️ Ultimul veteran, Paraschiv Simăn a fost sărbătorit     Social *** ️ Măturătorii vor fi scutiţi de impozit!     Sport *** ️ Dornici de revanşă!“     Sport *** ️ „Ne dorim un nou titlu de campion”    
 Publicitate pdf
Ce mai citim, ce mai scriem? Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 26 august 2017


Ce mai citim, ce mai scriem?

 
Din cărticica de teatru „POARTA SPRE ETERNITATE“, semnată de Nicolae Radu, Editura Inspirescu, Satu Mare, 2015
PERSONAJELE
MONA
ALEX
MARTA
PITICUL
CĂLĂUL  Scena este împărţită în două. La dreapta, biroul Călăului. La stînga, o anticameră.
 Biroul Călăului. Pe peretele din fundal, numele firmei: POAR­TA SPRE ETERNITA­TE. Litere aurite pe un fond albastru. De o parte şi alta a firmei, două tablouri identice, înfăţişînd un personaj în mantie neagră cu glugă roşie care îi acoperă faţa. Între cele două tablouri, la perete, un scrin nu prea înalt, negru, avînd pe uşi blazoane asemănătoare cu două securi poleite, încruci­şate. De o parte şi de alta a scrinului două fotolii grena. Pe scrin o cutie de table. Deasupra lui, agăţat un pistol. În dreapta camerei şi mai în faţă, perpendicular pe planul scenei, mare şi tot negru, biroul Călăului. Pe el un telefon şi un interfon. Pe de o parte, scaunul Călăului, masiv, negru, impunător. De cealaltă parte, scaunul clientului, aducînd cu un scaun electric.
 În stînga, anticamera. În fundal, o canapea, cîteva fotolii comode, două ghivece mari cu plante exotice. Deasupra un ceas rotund, cum mai sînt în gări. Între biroul Călăului şi anticameră, o uşă. În dreapta ei, o masă cu telefon şi interfon pe ea.
 La ridicarea cortinei, Călăul în biroul său, cu capul prins între palme, priveşte spre tabloul din dreapta. Tăcere lun­gă, apăsătoare, tulburată doar de ticăitul ceasului.
 În anticameră intră Piticul. Scund, slab, puţin cocoşat. Se apropie timid de uşă.
 Călăul: (Vorbeşte cu personajul tabloului din dreapta ) Recunoaşte că sînt mai bun decît tine! Cel puţin la table.
(scoate de sub masă o sticlă cu coniac, îşi umple un păhărel. Se ridică, se apropie de tablou, ridică paharul în semn de salut, apoi ia pistolul).
Piticul ciocăne discret la uşă.
Călăul: (Nu l-a auzit, priveşte gînditor pistolul, în timp ce vorbeşte cu personajul din tablou). În jocul de table nu trebuie să te bazezi doar pe noroc. Acesta are obiceiul să plece cînd ţi-e lumea mai dragă.
  (Piticul bate din nou. Neprimind răspuns, deschide uşa).
  Piticul: Bună dimineaţa! Am venit în legătură cu anunţul din ziar.
  (Călăul se întoarce spre el. La vederea bărbatului cu un pistol în mînă. Piticul are un moment de spaimă. Se trage un pas înapoi. Călăul îl studiază cîteva momente. Nu-l deranjează ce vede, „clientul e client“. Pune pistolul pe birou, apoi).
   Călăul: Bine aţi venit ! Poftiţi, luaţi loc! (îi arată scaunul electric, scaunul clientului).
  Piticul: (Ezită. Arată spre scaun). Funcţionează?
  Călăul: Acum nu. Însă dacă veţi dori...
   Piticul: (Repede) Nu, mulţumesc! (Se aşază cu grijă pe scaun).
   Călăul: Vă ascult. (Piticul îşi roteşte privirea prin cameră. Este nedumerit de ce vede. Are cîteva momente de cumpănă: să plece… să rămînă… Călăul piteşte sticla cu coniac sub ma­să, apoi).
 Călăul: Vă înţeleg. Nu vă puteţi hotărî încă. (Se ridică, se îndreaptă spre o masă, ia de pe ea un pliant. Se întoarce spre Pitic. Deschide pliantul, îi arată o fotografie).
Călăul: Vedeţi securea a­ceas­­ta? A fost făcută din lama unei ghilotine rămase din timpul Revoluţiei Franceze.
(Mîn­gîie fotografia). Brici! Niciodată nu am avut nevoie de două lovituri! Una, pac, şi capul se rostogoleşte. (Piticul nu înţelege nimic. Este speriat. Se ridică de pe scaun, vrea să se îndrepte spre uşă. Călăul se aşază în faţa lui, întoarce pagina de la pliant).
 Călăul: Sau poate preferaţi ştreangul?
 Piticul:  Scuzaţi! Cred că am greşit uşa. În anunţ era vorba despre altceva.
Călăul: Despre ce?
Piticul: Despre postul de secretar.
Călăul: (S-a lămurit). Păi de ce nu spui aşa, omule?!
Piticul: S-a ocupat?
Călăul: Pînă acum, nu. (Îi arată un teanc de hîrtii de pe masă) .Dar uite câte cereri s-au strâns! (Îl studiază pe Pitic, rotindu- se în jurul lui). Cred că am găsit omul potrivit.
 Piticul: Sînteţi sigur?! Nu prea am experienţă.
  Călăul: Să lăsăm modestia la o parte! (Mică pauză). Ei, ce-ai învîrtit pînă acum?
   Piticul: Proxenet.
  Călăul: Vai, vai, vorbim în termeni juridici! Pe şleau: Peşte!
   Piticul: Cum doriţi.
  Călăul: Fetiţe… dimineaţa, bilanţul… Cît ai produs? Cinci sute… Puţin. Ia dezbracă-te, putoare, să văd unde ai ascuns restul de bani! Sau i-ai dat chiombaliului acela care se ţine după tine?! Las’ că te învăţ eu minte! Cîteva crestături pe buci, o ţigară stinsă pe burtă… Cunoaştem, cunoaştem…
   Piticul: Nu vă luaţi după ce scriu ziarele…
(pag. 6 - 12, „POARTA SPRE ETERNITATE“, de Nicolae Radu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2845

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---
Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info