Curierul Zilei - „Cred nelimitat în importanţa şi necesitatea profesiei de asistent social!“
PRIMA PAGINA arrow Social Economic arrow „Cred nelimitat în importanţa şi necesitatea profesiei de asistent social!“
 Publicitate pdf
„Cred nelimitat în importanţa şi necesitatea profesiei de asistent social!“
(1 vot)
Wednesday, 30 August 2017


„Cred nelimitat în importanţa şi necesitatea profesiei de asistent social!“

 

Argeş, fosta reşedinţă a voievozilor, se ridică în picioare pentru asistenţa socială! Pe data de 7 septembrie 2017, filiala Argeş a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) ridică întreg judeţul în picioare pentru asistenţa socială, organizînd alături de oficialităţile judeţului, cu ocazia a 20 de ani de existenţă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, un eveniment dedicat asistenţilor sociali şi oficialităţilor judeţene ce susţin profesia de asistent social. Judeţul nostru se alătură celorlalte judeţe prin care a trecut Caravana CNASR: Gorj, Sibiu, Neamţ, Bacău, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Vaslui. Doru Buzducea, preşedintele organizaţiei reprezentative a comunităţii asistenţilor sociali, ne-a acordat un scurt interviu despre campania pe care a declanşat-o, campanie ce a ajuns iată şi la Piteşti!    

Domnule profesor, a venit rîndul Argeşului să se ridice în picioare pentru asistenţa socială?
- În primul rînd, vă mulţumesc pentru atenţia ce ne-o acordaţi. Sîntem onoraţi pentru invitaţia primită de a participa la evenimentul aniversar organizat de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. Aşadar, pe 7 septembrie, caravana CNASR poposeşte la fosta reşedinţă a voievozilor, pe tărîmul încărcat de istorie, unde ne aşteaptă una dintre cele mai serioase, şi mai active, şi mai de încredere filiale ale CNASR, condusă cu măiestrie de către Nelida Ghiţulescu - unul dintre liderii noştri redutabili, cu o capacitate de organizare şi mobilizare demnă de respectul nostru, cu multă carismă şi înţelepciune, un om pasionat de profesia de asistent social, un profesionist apreciat şi un prieten adevărat.
Spuneţi-ne două cuvinte despre campania pe care o coordonaţi la ora actuală...
- „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială“ este titlul turneului nostru naţional ce cuprinde pas cu pas toate judeţele ţării. Sper ca în curînd întreaga Românie să fie acoperită de sigla CNASR. Ne dorim pe de o parte să reînviem spiritul de breaslă al comunităţii asistenţilor sociali pe care îi reprezentăm, iar pe de altă parte, să redăm sclipirile pe care le merită această nobilă profesie. Aducem în atenţia autorităţilor, dar şi a opiniei publice neajunsurile sistemului de asistenţă socială simultan cu realizările, căci ar fi nedrept să discutăm doar despre minusuri cînd sînt atîtea plusuri în jurul nostru. Evenimentele noastre diferă de la judeţ la judeţ, ne adaptăm specificului judeţului şi capacităţii filialei noastre locale, dar există două constante ale campaniei, indiferent de judeţul în care poposim: aducerea la acceaşi masă cu asistenţii sociali a oficialităţilor locale, a prietenior şi susţinătorilor, precum şi „cucerirea“ mass-mediei locale - un partener solid şi cu influenţă maximă la nivelul fiecărui judeţ.
Ce speraţi să obţineţi în urma acestui periplu naţional?
- Dorim să redăm demnitatea asistentului social, profesionistul care, prin chemare şi pregătire profesională, stă mereu în picioare precum un cavaler neînfricat în faţa lipsurilor şi nedreptăţilor sociale! Dorim să repunem pe coordonatele autorităţilor centrale şi locale importanţa profesiei de asistent social, dorim ca statutul asistentului social să fie respectat şi valorizat. Cred nelimitat în importanţa şi necesitatea profesiei de asistent social la nivel naţional!
Vă rog să explicaţi, pe înţelesul cititorilor noştri, ce înseamnă asistenţă socială şi ce face un asistent social?
- Ne referim la sprijinul profesionist oferit de către asistenţii sociali, acei profesionişti pregătiţi în amfiteatrele universităţilor, pentru toate categoriile sociale ce trec prin dificultăţi temporare sau permanente, fie că discutăm de persoane cu dizabilităţi, de victimele violenţei domestice sau despre orice altă situaţie de impas existenţial. Includem în cadrul serviciilor oferite: consiliere, informare, servicii de prevenire şi suport, conexiunile cu instituţiile statului, asigurarea accesului la resursele comunităţii. Asistentul social este, dacă doriţi, „interfaţa“ dintre persoana aflată în dificultate şi instituţiile statului sau ale societăţii civile. Este profesionistul ce nu ar trebui să lipsească din nici o comunitate locală.
Un asistent social este la curent cu problemele sociale dintr-o localitate, cunoaşte nevoile oamenilor, pe cei aflaţi în situaţie de risc social, este pregătit să intervină, să prevină sau să ofere suport profesionist atunci cînd o persoană traversează văi adînci, văi întunecate. Iată de ce milităm cu atîta determinare ca în fiecare comună şi în fiecare sat, ca în fiecare primărie să fie angajat cîte un asistent social. Putem dezvolta mult pe marginea subiectului dacă doriţi...
Cum sînt percepuţi, în România, asistenţii sociali?
- Ca fiind valoroşi. La una dintre întîlnirile din cadrul campaniei noatre, primarul din comuna Adunaţii Copăceni din Giurgiu, domnul Daniel Cezar Rusu, a spus foarte frumos, profeţind chiar: „un primar are viaţă lungă datorită unui asistent social“. Sînt mulţi asistenţi sociali angajaţi în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivel judeţean, dar a sosit vremea să facem pasul mai departe susţinînd comunităţile locale, comunele şi satele să angajeje asistenţi sociali, iar acest lucru se poate realiza prin susţinerea salarizării acestora de la bugetul central întrucît multe primării au dificutăţi majore în a se susţine de la bugetul local.
În plus, acest obicei nefast de a scoate în continuare de către primăriile „bogate“ posturi pentru persoane cu atribuţii în asistenţă socială pentru a fi ocupate de persoane cu influenţă la nivel local trebuie eradicat total, trăim alte vremuri şi alte timpuri, avem deja peste 36.000 de absolvenţi de studii universitare de asistenţă socială pregătiţi, echipaţi să preia frîiele problemelor sociale de la nivel local. Asistenţii sociali din România sînt valoroşi. Mulţi sînt angajaţi în străinătate şi cu rezultate pe măsura faimei lor. De asemenea, la nivel naţional avem şi comunităţi locale care au concesionat servicii de asistenţă socială de la cabinete individuale de asistenţă socială şi acest fapt ne bucură.
Ce trebuie să facă şi ce nu un asistent social?
- Să respecte codul deontolgic şi standardele profesionale în domeniu, să „pună suflet“ în intervenţiile sale profesioniste, să fie curajos în acţiunile sale de redare a demnităţii celor care trec prin situaţii şi suferinţe de orice fel, să lupte pentru drepturile celor pe care îi reprezintă şi să nu abandoneze nicicînd chemarea şi crezul ce-l însufleţeşte. Iar dacă întrebarea dvs. se referea la responsabilităţile şi atribuţiile profesionale, vă promit că vom dezvolta subiectul cu altă ocazie, momentan întreaga noastră atenţie se concentrează pe promovarea şi valorizarea profesiei de asistent social.
Trebuie să ai vocaţie pentru a deveni asistent social? Poţi obţine aplecare către această profesie şi după ce ai devenit asistent social?
- Da, este nevoie de o chemare specială, de o deschidere către fiinţa umană şi către nevoile acesteia, este nevoie de empatie cu suferinţele şi cu nedreptăţile sociale pe care oricare dintre noi le putem traversa la un moment dat. Da, te poţi „îndrăgosti“ de această profesie şi după ce ai devenit asistent social cu acte în regulă, chiar dacă nu a fot „dragoste“ la prima vedere. Poţi obţine aplecare către această profesie, cum frumos v-aţi exprimat, şi după ce dai piept cu realitatea profesiei.
Sînt asistenţii sociali respectaţi şi apreciaţi, la adevărata valoare, pentru ceea ce fac?
- Dacă ne referim la respectul şi aprecierea ce vine de la beneficiari, angajatori, prieteni şi susţinători, atunci putem să spunem că da, asistenţii sociali sînt respectaţi şi apreciaţi. Am un indicator clar şi concret de măsurare în acest sens: voturile acordate asistenţilor sociali concurenţi la Gala Naţională de Excelenţă în Asistenţă Socială. Anual zeci de mii, uneori peste suta de mii de voturi online se înregistrează la acest concurs naţional de a recompensa pe acei colegi care depăşesc stadiul de „foarte bine“, mergînd spre excelenţă, devenind modele de urmat în societate. Aici daţi-mi voie să o felicit pe doamna Ghiţulescu pentru premiul primit la ediţia 2015 a Galei, premiul pentru promovarea profesiei liberale de asistent social.
Dacă ne referim la recunoaşterea statului oglindită în nivelul de salarizare raportat la munca depusă, la încărcătura mare de cazuri per asistent social, la condiţiile dificile de muncă, atunci cu siguranţă vă pot spune că încă aşteptăm din partea autorităţilor centrale ale statului această recunoaştere. Acesta este şi scopul campaniei noastre de altfel, promovarea şi valorizarea profesiei de asistent social.
Cum colaboraţi cu structura teritorială Argeş a CNASR?
- Excelent! Din priviri aş putea spune... Nobleţea şi măreţia istoriei locurilor argeşene îşi spun cuvîntul. Filiala Argeş a CNASR este una dintre cele mai mari, şi mai puternice, şi mai mature, şi mai înţelepte filiale ale cărei acţiuni puse în scenă cu măiestrie de către doamna Ghiţulescu depăşesc cu mult graniţele judeţului. Am apreciat atît generozitatea, dar mai ales viteza de reacţie şi capacitatea de a face pe loc din imposibil posibil. Iată de ce cred în filiala Argeş, iată de ce sînt ataşat de argeşeni.
Doru Buzducea este profesor universitar, decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. Conducător de doctorat în sociologie, preşedinte al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, autor de cărţi, studii şi cercetări de specialitate, redactor-şef al Revistei de Asistenţă Socială şi preşedinte al Asociaţiei Şcolilor de Asistenţă Socială.
M.Sandu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4425

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

RMN şi computer tomograf de ultimă generaţie!
exact.aparatul rmn face investigatii doar la coloana.restul la muntenia.platim taxe la stat sa ne tratam la privat
19/01/20 10:32 Mai mult...

Doar victoria contează!
Pentru echipa Pitestiului conteaza Ioane ,ca acum primaria e la psd asta e mai putin important,ce ai vrea sa nu sustina ...
19/01/20 10:26 Mai mult...

Tinerii vor avea CI de la 12 ani
Romania fiind sluga poponarilor de la Bruxelles se conformeaza la tot ce ordona strainii. Iar poporul hastag rezistent s...
19/01/20 09:17 Mai mult...

Martori cercetaţi de DNA pentru nesinceritate!
Schiopul Cornel nu este cumva preot?!
19/01/20 00:20 Mai mult...

Hotel Regal în paragină!
Pe Coasta de Azur un frate mai mare, hotel Negrescu este și astăzi unul dintre cele mai scumpe și admirate. Când pro...
18/01/20 18:37 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info