Curierul Zilei - Veteranul de la Păuliş
PRIMA PAGINA
 
Veteranul de la Păuliş Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 02 septembrie 2017

CASETA CU PORTRETE

 File de istorie

Veteranul de la Păuliş

 

 File nepieritoare de vitejie şi patriotism au înscris în cronica celui De-al Doilea Război Mondial ostaşii Detaşamentului Păuliş.

    Recent, împreună cu ec. Ştefan Alexandrescu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Argeş, i-am făcut o vizită unuia dintre puţinii luptători în viaţă ai acestui detaşament eroic. Este vorba de veteranul Mihai Popescu, de 94 de ani, maior în retragere, preşedinte al ANCE „Regina Maria“, subfiliala Mărăcineni .
Ştiind că îl vizităm, eroul nostru ne aştepta ca o santinelă în faţa casei sale din Mărăcineni, în curtea căreia flutură permanent tricolorul României, simbol sub care a luptat alături de camarazii săi, în urmă cu 73 de ani.
  Sîntem conduşi într-o încăpere, unde, pe o măsuţă, sînt etalate medaliile, ordinele şi distincţiile primite de-a lungul timpului, printre care ordinul „Bărbăţie şi Credinţă“ şi medalia „Crucea comemorativă a celui De-al Doilea Război Mondial“.
  Apoi, ne invită în sufragerie, unde, cu documente, publicaţii şi fotografii, dă curs amintirilor şi evocă secvenţe din viaţa sa şi fapte de arme din timpul războiului.
  Mihai Popescu s-a născut pe 3 noiembrie 1923 în comuna Vieroşi, judeţul Muscel.
Aici a urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale. Apoi a fost înscris la Şcoala de cîntăreţi bisericeşti Cîmpulung, de la Mănăstirea „Negru Vodă“. Aceasta avea trei secţiuni: cîntăreţi bisericeşti, contabilitate - bănci şi agenţi sanitari. A urmat cel de-al doilea profil.
 La 1 noiembie 1943 primeşte ordin de încorporare, fiind repartizat la Regimentul 31 Dorobanţi Calafat, de unde, la 10 noiembrie, este trimis la Şcoala de Subofiţeri de Rezervă Infanterie nr. 5 Radna. Aici va fi repartizat în Batalionul 2, Compania 6 Infanterie, destinată intervenţiei rapide.
 La 23 august 1944, îşi aminteşte veteranul, ne aflam în cantonament în satul Dorgoş, comuna Ususău, judeţul Timiş - Torontal. În ziua următoare, la ora 5, a sunat alarma. În numai 5 minute, ambele plutoane ale Companiei erau în poziţie de luptă, cu echipament de război.
Trupele maghiare şi germane au trecut la ofensivă, pe mai multe direcţii, la graniţa de vest a României. Pe malul drept al Mureşului acţiona o grupare de forţe armate hitleristo-horthyste, de circa 20.000 de oameni, între care şi Divizia de Blindate „Budapesta“, unitate de elită. La 5 septembrie 1944, inamicul a invadat România, iar la 11 septembrie a ocupat Aradul, avînd ca obiectiv cucerirea Defileului Mureşului şi înaintarea spre Alba Iulia.
În faţa acestei situaţii dramatice, cei  800 de elevi ai Şcolii militare Radna, proveniţi din toate judeţele ţării, au fost încadraţi în „Detaşamentul Păuliş“, din care mai făceau parte şi alte unităţi: Regimentul 96 Infanterie Caransebeş (în care o vom întîlni pe Elena Chiriţă, sergent sanitar din Suseni - Bogaţi, Argeş) şi Divizionul 61 Artilerie Grea, Craiova. Comandantul Detaşamentului a fost desemnat col. Alexandru Petrescu, care se afla şi la comanda Şcolii militare.
Prin lupte grele, cu un inamic superior numeric şi bine înarmat, elevii oştaşi şi ceilalţi militari ai Detaşamentului Păuliş au stăvilit ofensiva germano-maghiară în Defileul Mureşului, iar Divizia Blindată „Budapesta“ a fost obligată să se retragă în Ungaria.
În Ordinul de Zi nr. 15 din 14 noiembrie 1944, Ministrul de Război evidenţiază Şcoala de Subofiţeri Radna, care „s-a acoperit de glorie, cu ocazia luptelor dintre 14 şi 20 sept. 1944, în regiunea Păuliş - Ghioroc - Cuvin“.
     În timpul luptelor, 42 de elevi au făcut sacrificiul suprem, 22 au fost luaţi prizonieri (2 au reuşit să evadeze), iar 83 au fost răniţi. Primul ajutor l-au primit răniţii de la maicile Mănăstirii Radna, devenită ulterior spital militar.
   Inamicul a fost urmărit pînă la graniţă, câînd a sosit ordinul Ministrului de Război ca şcolile militare să fie scoase de pe linia frontului.
  Trupurile eroilor au fost aşezate în Cimitirul Eroilor de la Radna. Printre aceştia se află şi cpt. Ion Fătu, comandantul Companiei a VI-a, locotenenţii Gheorghe Cismaru şi Darius Popescu, comandanţi de pluton, dar şi eroina Elena Chiriţă din Regimentul 96 Infanterie.
 În 1965, veteranul Mihai Popescu a început demersurile pentru reîntîlnirea foştilor camarazi de arme la Radna.
Prima întîlnire a avut loc în 1969, iar următoarea în 1974, cînd a fost dezvelit Monumentul Eroilor de la Păuliş. După 1989, veteranii se întîlnesc anual. Anul acesta este aşteptat ministrul Apărării Naţionale.
Dintre cei 800 de elevi de odinioară ai Şcolii Militare, mai sînt în viaţă doar 4. Dintre aceştia, 2 au luptat alături de Elena Chiriţă: mr. (rtg.) Mihai Popescu, 94 ani, din Mărăcineni, şi mr. (rtg.) Victor Oltei, 93 de ani, din Boţeşti, Argeş. Veteranul Mihai Popescu este Cetăţean de Onoare al comunelor Păuliş, Ghioroc şi Mărăcineni. De ce nu şi al Argeşului şi Muscelului?
Prof. Constantin Vărăşcanu

 Un nume brav de fată
  Eroinei Elena Chiriţă


Printre eroii ţării, cu fruntea însîngerată,
Avem la loc de cinste un nume brav de fată;
O conştiinţă trează, cu chip de muceniţă,
   Trecută în nemurire - Elena lui Chiriţă.
 Lumina a fost veghe la al ţării căpătîi,
Şi-apoi, ostaş în luptă, în linia întîi.
Cînd strămoşescul sînge în vine îi zvîcnea,
Cu toată vitejia ce se-ntrupa în ea,
Sergent cu mîna mică, chip dulce de femeie,
Trăgea cu mitraliera, pitită în tranşee.
Veni însă o schijă, din clocotul urgiei
Şi reteză în floare o floare-a României.
          Gemea rănită Ţara, vitează între femei,
 Cînd dat-ai al tău sînge, ca să-l opreşti pe-al ei.
  O, mândră eroină, la chipul tău mă-nchin,
Şi-o floare din grădină de numele-ţi anin,
Tu, gingaşă făptură, simbol al vitejiei,
 Frumoasă muceniţă, mireasa veşniciei.

1947 Mihai Popescu, veteran de război din Detaşamentul Păuliş

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2985

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Miercuri, 23.01.2019

--- 4.353 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info