Curierul Zilei - Pescuitul carasului, în anotimpul rece
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ Restaurant distrus de incendiu     Fapt divers *** ️ De două ori în arest, într-o zi!     Fapt divers *** ️ Patron de local, condamnat     Fapt divers *** ️ BCCO Piteşti a spart „cloaca“ din Piaţa Ceair     Social *** ️ Adio vouchere de vacanţă!     Sport *** ️ Finanţarea FC Argeş în pericol!     Fapt divers *** ️ În arest după ce şi-a bătut crunt nevasta!     Fapt divers *** ️ Ambulanţa a provocat accident     Social*** ️ Tot mai multe firme radiate!     Social *** ️ Adio vouchere de vacanţă!     Social *** ️ Nu toate faptele beneficiază de noile modificări     Social *** ️ Sfaturi pentru colectarea deşeurilor, la Mioveni     Sport *** ️ Tudor Gheorghe şi-a prelungit contractul    
 Publicitate pdf
Pescuitul carasului, în anotimpul rece Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 30 septembrie 2017

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul carasului, în anotimpul rece


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, dar şi nade şi momeli pentru prinderea acestora. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la caras toamna pe ape sălbatice.    


Deşi pescuitul carasului este încă considerat de unii pescari ca şi ABC-ul în ale pescuitului, iată că, de cîţiva ani, atît carasul ce nu lipsea aproape din nici o băltă, cît şi alte specii îşi fac apariţia din ce în ce mai rar. Bineînţeles în afară de braconaj putem enumera şi alte aspecte, de exemplu nepăsarea unor patroni de bălţi care prin modul de administrare a bălţii nu se mai ocupă de popularea carasului şi spun că este suficient, pentru că se înmulţeşte an de an. De cîţiva ani buni, populaţia de peşti „autohtoni“ de la noi este afectată direct de la eclozare, chiar mai devreme, de cînd icrele sînt depuse, pe plantele de suprafaţă sau alte structuri, acolo face ravagii considerabile somnul pitic american. Alte cauze care au dus la împuţinarea carasului sînt braconajul şi poluarea.

Momelile natrurale dau rezultate

La pescuitul carasului e indicat ca toamna să folosiţi momeli de natură animală, respectiv rîme roşii de bălegar, viermuşi, pentru că peştele are nevoie de un aport mai mare de proteine, atît după ieşirea din anotimpul rece, cît şi înainte de intrarea în iarnă. Este bine să nu vă bazaţi pe o singură momeală, întrucît carasul este un peşte cu toane şi se poate întîmpla ca în cursul unei partide de pescuit să fiţi nevoiţi să schimbaţi momeala de mai multe ori, în funcţie de preferinţele de moment ale acestuia.
Rîmele pe care le luaţi la pescuit puneţi-le într-o cutie din orice alt material decît metal. Aveti grijă să aibă pămînt suficient şi umezit. La locul de pescuit puneţi-le la umbră sau în barcă în apa de pe fundul acesteia. Controlaţi-le din cînd în cînd, mai ales în zilele calde, pentru a nu rămîne fără momeli.

Carasul, un peşte migrator

Descrierea va începe cu peştii ce nu fac unele deplasări care nu se pot numi chiar migraţii, în înţelesul strict al cuvîntului, deşi deplasările se produc cu aceeaşi regularitate şi datorită aceloraşi stări intime şi funcţii ale peştelui, reproducerea şi nutriţia. Faptul însă că deplasarea se face în aceleaşi medii şi pe distanţe mai restrînse a făcut pe unii oameni de ştiinţă să le numească deplasări locale sau semimigraţii. Considerăm însă că argumentele nu sînt valabile şi că migraţia nu este în funcţie de distanţă, ci de faptul că peştele este silit, la un moment dat, să părăsescă locul său obişnuit de cantonare şi să pornească în căutarea unui alt biotop, cu condiţii deosebite, pentru a-şi desăvîrşi un act vital, indiferent de distanţa pe care parcurge. Noţiunea de migraţie cuprinde toate călătoriile şi deplasările pe care le fac peştii cu scopul amintit.

Cîrligele recomandate

Cîrligele folosite la pescuitul carasului pot avea mărimile cuprinse între numerele 8 şi 14 (în funcţie de momeala folosită şi de mărimea peştilor), respectiv, dacă folosim mămăligă sau porumb, atunci vom utiliza un cîrlig mai mare (nr. 8), iar dacă folosim ca momeală larve sau viermuşi, atunci vom folosi un cîrlig mai mic (nr. 12 - 14). În cazul unui pescuit aproape de mal, puteţi utiliza cîrlige cu vîrful drept, iar dacă pescuiţi la distanţă (cu match-ul de exemplu), atunci e mai bine să utilizaţi cîrlige cu vîrful uşor adus spre interior (cioc de papagal), pentru că acestea reţin mult mai bine peştele. Plutele folosite la monturile pentru caras pot avea greutatea cuprinsă între 1 şi 3 grame şi forma care vă convine cel mai mult pentru a semnaliza bine muşcăturile. Pe baza puterii putem alege firul corespunzător. Astfel, rezistenţa firului trebuie să fie de maximum 7 ori puterea vergii. Dacă avem de exemplu lansetă cu puterea 800 g (deci 10 - 30 g greutatea plumbului, înscrisă pe ea), firul optim este de maximum 5 - 6 kg. Un fir mai gros poate pune în pericol varga.

Culoarea nadei face diferenţa

În sezonul în care temperaturile scad pe timpul nopţii şi al zilei, peştii devin mult mai letargici, activitatea lor se reduce, apa devine mai curată şi ei devin mai fricoşi şi mai selectivi. O nadă neagră elimină, încă din start, orice pericol ca peştii să fie alungaţi de posibilul contrast pe care l-ar putea face cu substratul. Astfel în majoritatea cazurilor, o nadă neagră pe un substrat negru va inspira mai multă încredere peştelui decît o nadă brun-deschisă sau roşie pe un substrat negru. Acest principiu de bază al pescuitului se aplică în special în sezonul rece, dar poate fi aplicat şi confirmat şi în sezonul cald. Un alt avantaj îl reprezintă granulaţia şi particulele care se regăsesc în nadă. Granulaţia fină spre medie a Special Concursului Black şi fină a nadei Ice Mix Black se completează perfect, astfel nu vor sătura peştii care vin şi se aşază pe vad. Particulele de culoare roşie din nada Special Concurs împreună cu aroma de larve a nadei Ice Mix atrag şi ţin pe vad peştii datorită contrastului dintre culoarea roşie a pîinii engleze şi şi culoarea neagră a nadei. În acest caz viermele alb sau roşu reprezintă o momeală apetisantă şi care iese foarte bine în evidenţă.

Rubeziana, cea mai eficientă

Peştii paşnici mari stau de obicei la distanţă apreciabilă de mal, deci putem exclude din start pescuitul lor cu vergi fixe de 4, 5 metri. Metodele de pescuit cele mai eficiente sînt:
- Pescuitul cu varga rubeziană (ce atinge lungimi considerabile, de 14 metri sau chiar mai mult) şi pescuitul în stil sheffield (folosindu-se lanseta de calitate în jur de 4 metri lungime).
- Undiţa de 3 - 4 metri, aşa numita caţaveică. Obletele nu este un peşte sperios, fiind atras cu nădire corespunzatoare pînă aproape de mal. Acţiunea undiţei trebuie să fie mai degrabă una telescopică decît una de vîrf pentru a proteja gura peştelui. Fiindcă la acest pescuit ţinem tot timpul undiţa în mînă şi lansăm de nenumărate ori, greutatea acesteia trebuie să fie cît mai mică. Varga de carbon ar fi excelentă, dar şi una bună din fibra de sticlă este alternativă.

REŢETE DE NADĂ PENTRU CARAS

Nadă recomandată tot anul:
INGREDIENTE
Maros mix cu betaină 1 kg
TTX 500 gr
Cînepă fiartă 500 gr
Porumb conservă (Bonduelle) 500 gr
Aditiv CSL 100 ml
Mod de preparare:
Se pune TTX-ul într-un vas şi se toarnă apă peste el cît să-l acopere - apa se va pune în etape, urmărind să obţinem o consitenţă ca un terci moale. Lăsăm TTX-ul să absoarbă apa şi într-un alt vas amestecăm celelalte componente. Porumbul poate fi pus cu tot cu zeama din conservă. După umectarea corespunzatoare a TTX-ului, se va lua din acesta şi se va pune peste restul nadei, puţin cîte puţin, pînă vom obţine consistenţa dorită. Dacă nu găsiţi nadă Maros cu betaină, puteţi folosi betaina separat, punînd circa 30 gr la întreaga compoziţie.
Nadă recomandată în perioada rece:
INGREDIENTE
Nadă Turbo Campion 2 kg
Nadă Ice Mix 1 kg
TTX 500 gr
Aditiv Brasem cca 300 ml
Mod de preparare:
Se umecteaza TTX-ul cu apa în care s-a amestecat aditivul (Brasem). Într-un alt vas se amestecă în stare uscată pînă la omogenizare celelalte două nade, apoi se umectează prin adaugarea TTX-ului şi, dacă mai e nevoie, putem să mai adăugăm apa luată direct din locul unde pescuim. Este o nada care da rezultate bune la mai multe specii de peşti şi care a fost testată pe ape sălbatice.
Nadă simplu de preparat:
INGREDIENTE
Pesmet 500 g
Biscuiţi măcinaţi 300 g
Srot de floarea soarelui 200 gr
Alune nesărate prăjite, măcinate 200 gr
Faină de mălai 200 gr
Zahăr vanilat 5 gr
Mod de preparare: Se am
estecă toate ingredientele şi se adaugă apa pînă la consistenţa dorită. Nu necesită fierbere.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1971

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info