Curierul Zilei - LETOPISEŢE DE AUR
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ Restaurant distrus de incendiu     Fapt divers *** ️ De două ori în arest, într-o zi!     Fapt divers *** ️ Patron de local, condamnat     Fapt divers *** ️ BCCO Piteşti a spart „cloaca“ din Piaţa Ceair     Social *** ️ Adio vouchere de vacanţă!     Sport *** ️ Finanţarea FC Argeş în pericol!     Fapt divers *** ️ În arest după ce şi-a bătut crunt nevasta!     Fapt divers *** ️ Ambulanţa a provocat accident     Social*** ️ Tot mai multe firme radiate!     Social *** ️ Adio vouchere de vacanţă!     Social *** ️ Nu toate faptele beneficiază de noile modificări     Social *** ️ Sfaturi pentru colectarea deşeurilor, la Mioveni     Sport *** ️ Tudor Gheorghe şi-a prelungit contractul    
 Publicitate pdf
LETOPISEŢE DE AUR Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 30 septembrie 2017

 CARTE NOUĂ

LETOPISEŢE DE AUR

 

Pe Aurel Sibiceanu îl dau afară din odaie manuscrisele nepublicate de ani de zile. Dar, din prea multă exigenţă, din prea multă nepăsare seniorială, din mult orgoliu de a nu apela la sponsorizări, din alte motive, îşi aşteaptă rîndul, cînd va fi să fie. Autorul se mulţumeşte deocamdată cu pagina lunară din revista „Argeş“, unde îşi oferă întreaga biografie. Şi cîte ceva din făptura intimă.


La prima vedere, are o înfăţişare de cleric blînd, gata de a se mărturisi şi de a primi spovedanie. Dar, în fond, un mare neliniştit, şi un căutător şi scormonitor în lumea misterelor.
Viaţă tumultuoasă. Neasemănătoare.
Nu repudiază aventura. De pildă, la o vârstă încă tulbure, intră în relaţii erotice nepermise cu o elevă focoasă, la o dată periculoasă, şi fug de acasă. Fără să ţină seama de nici un fel de convenţii. Le-a prins bine. Fata avea să ajungă şi ea o poetă recunoscută.
Şcoala primară, şcoală tehnică, operator chimist, şef de formaţie la combinatul de prelucrare a lemnului, azi ARPECHIMUL, pe ruinele căruia poate să plângă.
Nu s-a dat cu puterea. Declarat neutru, era şi acesta un păcat, dar sperau în reeducare. Între timp, împărtăşea ideile filosofului Noica, pe care le asculta chiar din gura lui, precum Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, fără să se teamă de urmări. Fostul exilat în Bărăgan a îndrăznit chiar să se manifeste împotriva regimului. Să facă parte din grupări subversive. Scăpat nevîrît după gratii, intrat în tranziţie cu fruntea sus. Nu a profitat, precum alţi revoluţionari, adevăraţi sau mimaţi. Nici spaţii comerciale, nici certificatele de revoluţionar, nici proprietăţi, nici conturi bancare, nici funcţii, nici ajutoare de vreun fel…
Poet elegiac, chiar din anii de ucenicie literară. Cum spune criticul literar Marian Barbu: „Deşi poetul lucrează cu concepte dintre cele mai abstracte şi este înclinat către poezia filosofică, meditaţiile sînt un efort de colorare a lumii, făcut cu ochii închişi. Ideile sînt înhămate la un discurs consultativ, centrat pe sentimentul stră-originalităţii. Uluirea şi spaima sunt reflexele stratului profund al făpturii ieşite din fiinţă în istorie, pentru a reface, prin similitudine, modelul ideal al creaţiei în utopia fragmentară a cărţii.
Noimele şi pildele sînt purtate sistematic, prin răzuire, în spatele scriiturii, aflându-se vechile semne. Un platonist de atelier, mobilizat tehnic şi tiranizat în sensul amplozităţii (G. Călinescu) de concret ajunge la o poezie a paradoxurilor şi concentrărilor antitetice.
Căutînd subţirele drum de lumină şi stăpânind şi mijloacele stilistice, Aurel Sibiceanu este indiscutabil un poet „vechi“, vîslind pieziş şi în contracurent cu poezia congenerilor.
    Poeme sibicene
   MORMÎNT DE BASARABĂ
Unui domn plecat în lupte
Îi dau moartea să se-nfrupte;
Domnului pierit,
În al femeii trup,
Cu neştiute mîngîieri,
Spaima mîinii i-o astup;
Domnului ridicător,
De altare cu găteli,
Îi dau cupe cu - ndoieli;
Domnului prea aplecat
Peste slovele cereşti
Îi dau iuţile caleşti.
Iară Domnului pribeag,
Şi fără de mormînt,
Tristeţea mea i-o dau toiag,
Şi criptă-i fac dintr-un cuvînt!

ACATIST - 1
vei crede că marea ce vine la tine,
însemnată de vînt şi de peşti,
este o carte ce ispiteşte pămîntul,
o cărare pe care la tine sosesc,
aducîndu-ţi pe braţe
un leş de lumină.
Păstoresc piatra şi iarba,
lăcusta şi nisipul
e tot ce mai poate lăsa urme,
pe Golgotha vîntului,
Şi vei crede
Că lumea fuge
Din puterile mele,
Şi că din minte îşi mută
Istovitele astre.

ACATIST - 2
În Valea Tristei Plîngeri
nisipul osteneşte cu piatra,
pasărea cu muntele, sămînţa cu ogorul.
Iată-ne pe Cale, au strigat,
Iată-ne cu armurile,
trudind la mireasmă, la colb,
au strigat cei mergînd,
cei visînd.
Ce este departe, un chip ne-a trimis,
O lacrimă ne-a trimis ce este aproape.
Tot ce nu este Departe, începe cu noi,
Tot ce este Aproape, cu Zeul începe.
Toate se trec şi se petrec,
În timp ce braţele noastre,
De iubire strălucesc.
Albastrul ridică lacrimii palat,
Cel ce plânge are ochii,
În privirile eremiţilor.

INIMA OSTATICĂ
ÎN MUGURI

Eşti aici, am timp să fiu singur,
Şi nu pot istovi cele de tine,
În care sînt umblător,
Ca-n văzduhul Sionului.
Fără de tine în de ea casa mea,
Fuge pe ascuns în răsuflarea
Marelui Babel, inima e ostatică în muguri,
Navele închise în Araratul putregaiului.
Ferecate-s toat! Pînă le firul de iarbă,
Este greul zăvor ce lasă vederii,
Abia poate primi subţirele drum de lumină.
Rodia, ca un astru, primejduieşte înul,
Pentru care uşor pot pieri în slova Pustiei…
Dar vorbeam despre casa pustie!
Pe ea, cum pe oseminte cereşti,
Cetatea drumeţeşte în văzduh.
Pe nisipurile Faraonului trag un meteor înfrigurat… („LETOPISEŢE DE AUR“, EDITURA ART  CREATIV, COLECŢIA „REGAL“, BUCUREŞTI, 2016).

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2568

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info