Curierul Zilei - Vindecă-mă, Părinte!
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Vindecă-mă, Părinte!
(0 voturi)
Saturday, 07 October 2017

 ÎPS CALINIC ARGEŞEANUL, ÎN ULTIMA CARTE

Vindecă-mă, Părinte!

 

Apel. E Măicuţa Cecilia. Fosta mea elevă la Colegiul Naţional Zinca Golescu. Azi, măicuţă la Mănăstirea Aninoasa şi care are în grijă Editura Arhiepiscopiei.


Mă invită la lansarea cărţii „Vindecă-mă, Părin­te!“, mărturie între viaţă şi moar­te.
Autorul, Calinic Argeşeanul, nimeni altul decît ÎPS Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.
Sînt ispitit. Titlul cărţii mă atrage ca un magnet. Dar întîmplarea face să mă aflu într-un pat de spital. Volumul îmi soseşte, totuşi, prin mesager. Îl răsfoiesc. Nu pot să mă opresc. Sînt cucerit. Simt că mă vindec.
În nici o altă carte nu m-am regăsit ca în cea de faţă. Personajul sînt eu. Aici, cu acul în venă. Perfuzie, transfuzie, injecţii subcutanate, căruciorul pe roate. Drumul spre morgă se crapă sinistru între ziduri. Dar mă afund în lectură.
Un scenariu repetat. Prin ceea ce a trecut părintele trec şi eu. Inima. Inima, bat-o vina! Şi păcatele care au adus-o în această stare. „Rab­dă, inimă, şi taci,/ Ca pă­­mîntul pe care-l calci!/ Tu le faci, tu să le tragi!...“. Excese… Neglijen­ţe… Răceli… Boli banale, netratate. N-am fumat. N-am bă­ut. De iubit, am iubit. Păcatele noastre, Părinte! Ce m-a adus aici? Ce ne-a adus, Parinte? Mă folosesc de explicaţia dată în carte:
„Diagnostic: Endocardită! Ce înseam­nă această endocardită, beleaua cea mare care a dat peste viaţa mea de moşneag ecleziastic? Este vorba de o infecţie a endocardului şi a valvelor cardiace, cauzată de infecţii cu bacterii şi ciuperci. Survine din diferite cauze, cum ar fi: purtarea unei proteze valvulare, tratamentele dentare, intervenţiile chirurgicale ori atingerea inimii de atacuri reumatismale“.
Am călcat şi eu pe coridoarele Spitalului Victor Babeş, mai exact am fost dus pe sus, într-un scaun pe roate, ca şi Părintele. „A trebuit să mă obişnuiesc rapid cu celula medicală şi să rabd şase săptă­­mîni de internare şi perfuzii zilnice. Îmi venea să urlu cîte oleacă, apoi să strig din răsputeri la Dumnezeu…De frica acelor de seringă, venele Arhiereului Calinic dispăreau ca prin minune. Cîteva strădanii ale bietelor asistente, au încercat prin alte direcţii, căutînd poznaşele vene, spre disperarea groaznică ce nu mai lua sfîrşit“.
Mi s-a întîmplat, nu o dată, şi mie, ce i s-a întîmplat Sfinţiei Sale. „Vai, Pă­rinte! Mergi uşor, că eşti într-un pericol mare! Cum de te ţii pe picioare? Soro, dă repede un căruţ! Dînsul este inconştient de pericol!“.
Spitalul Universitar din Bucureşti. Etajul zece. Şi eu, şi Sfinţia Sa, rîd pe rînd, am stat în aceste saloane: “Investigaţii: plămîni, ficat, colecist, pancreas, rinichi.
Consult la inimă. Se miră doctoriţa că nu cad pe jos, totuşi, lăudînd pe Dumnezeu, pentru minunile Lui. Am aşteptat la rînd, ca alţii. Ce mi-au văzut ochii este greu de redat în scris.
Mari boli străbat lumea asta! Existenţa noastră este un mare examen!“.
Clericul. Om este şi el. Din carne şi din oase. Din sînge şi nervi. Din simţire şi raţiune. Din disperare şi aşteptare. Din durere şi din speranţă. Pe margine de prăpastie. Cu frica în măduva oaselor. Chiar dacă ar fi Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului… Nu am cunoscut altul mai viguros, mai vînjos, construit mai din plin. Desprins parcă din neam de titani. Şi cu sînge mai fierbinte. Şi mai hărţuit de ispite. Şi mai războinic cu sine. Şi mai necruţător… Îmi spunea, pe cînd nu era încă sfîşiat de boală: „Mă dărîm în fiecare zi pe mine şi mă lupt să mă rezidesc“. Omul făcut să domine. Să fie ascultat. Să fascineze mulţimile. Cînd nu a mai fost în stare, s-a clătinat. A ameţit. Nu-i venea să creadă. Ce poate să fie mai rău decît neputinţa? Calvarul. Ţucalul. Pamperşul. Doamne, ce umilinţă!
Dar nu a rămas nici un moment fără sprijin. În vizită, enoriaşi, preoţi, ierarhi, artişti, chiar Preafericitul Patriarh Daniel. Aici ne deosebim. Uşa salonului meu a fost deschisă decît de doctori, de asistente, de infirmiere, de bran­-
cardier. Nici prieteni, nici scriitori, nici artişti, nici gazetari… Asta e, să fie ei sănătoşi!...
În rest, două exemplare în oglindă. Endocardită. Reumatismală. Infecţioasă.
Înfundate venele şi orificiile în inimă. În auricule. În ventricule. Stenoză. Mitra­lă.   
Fibrilaţie. Bloc de ramură. Tensiune. Aritmie. Co­mă. Surescitare.
Nu ştiu dacă „Mireasa Neagră“ i s-a arătat şi Preacucernicului! Dacă l-a prins în braţe. Dacă i-a şoptit la ureche: „Vino! Totul s-a terminat“. Dar se mărturiseşte prea­încercat: „Cînd te ia Dumnezeu în primire, uiţi de tine şi gata! Eşti pe mîinile cele mai sigure…“.
Nu a trecut pe la Fundeni. Unde eu am fost operat pe cord deschis. De profesor doctor Pop D. Popa, părintele chirurgiei valvulare. Fugărit prin spital, în tranziţie, de un doctor mediocru, pe motiv că i-a acordat consult cardiac lui Ceau­şescu.
Însă Sfinţia Sa tot nu a scăpat de cuţit. A fost operat la Sibiu.
Voinic. Cu un cap mai mare peste noi. Voce dominantă. Ţinută măreaţă. Ca un Cavaler Medieval întors din războaie. Richard, Inimă de Leu. Nu-ţi vine să crezi că a trecut prin ce a trecut. Nici Lui. Dar cu cît plăteşte această ima­gine? Cîtă durere stăpîneşte? Cîtă neputinţă învinge? „M-am tot întrebat cum de şi-a făcut Dumnezeu de lucru cu noi? Sîntem aşa de sublimi şi aşa de ridicoli…“.
Dar IPS Calinic, omul, clericul, s-a ridicat măreţ deasupra tuturor acestor năpaste…
Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2674

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info