Curierul Zilei - Pescuitul la biban, în anotimpul rece
PRIMA PAGINA

*** „Noul ministru trebuie să rezolve blocajele din justiţie“     *** ️Ordinea partidelor de pe buletinele de vot     *** Ratele vor scădea!     *** Se opreşte curentul în Ştefăneşti     *** Mioveniul, buget de 25 milioane euro!      *** 850 de oameni şi-au căutat de muncă      *** Sfinţii zilei      *** Galaxy A60 şi Galaxy A40s, lansate oficial    *** Energie şi proiecte noi!    *** PULPĂ DE PORC CU CIUPERCI    *** Evenimente 19 aprilie de-a lungul vremii    *** DORUL s-a întors din Palma de Mallorca    *** Scranos, fură parolele utilizatorilor şi vă lasă fără bani!    *** Cîştigătorii concursului „Ştiu şi aplic”      *** Lucrările pe DN 73 bat pasul pe loc    *** Exerciţiu de amploare al pompierilor la spitalul TBC     *** Duster vs glisieră la Schitu Goleşti!     *** Nu se ţin slujbe în bisericile unde au loc renovări    *** Record de amenzi     *** 42 de percheziţii la proxeneţi     *** Tată şi fiu, spărgători de case!     *** Cinci bărbaţi reţinuţi după descinderi     *** Liga Campionilor     *** Mioveniul joacă marţi cu Petrolul!     *** CS Dacia, calificată la Turneul Semifinal     *** Handbalistele joacă în deplasare     *** O nouă identitate vizuală pentru FRF      *** Astra şi Viitorul, favorite!     *** Baraj între play-off şi play-out      *** 80 de piloţi la Raliul Argeşului!     *** Vor 3 puncte şi în Capitală!     *** „Joacă doar cine merită!“     *** Guvernul va finanţa construirea Sălii Polivalente!     *** Preda şi Ungureanu boxează la Campionatul European    

 Publicitate pdf
Pescuitul la biban, în anotimpul rece Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 14 octombrie 2017

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul la biban, în anotimpul rece

 

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, dar şi nade şi momeli pentru prinderea acestora. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la biban, toamna.      

Pescuitul bibanului oferă mari satisfacţii primăvara - toamna ca şi alte specii de peşti răpitori. Pescuitul bibanului se bazează pe proverbiala lui foame. Dat fiind că stă de regulă la pîndă în porţiunile mai liniştite ale rîurilor, în vecinatatea imediată a albiei, metoda de pescuit cu plumbul pe fund este cea mai recomandată, în lacuri, bălţi sau unde există vegetaţie abundentă papură, stuf etc. În pescuitul bibanului mai este recomandată undiţa cu plută.
Bibanul de altfel poate fi pescuit în tot cursul anului, dar rezultatele cele mai bune se obţin începînd din lunile de toamnă şi pînă în primavară, cînd se poate utiliza atît metoda cu voblerul, cît şi cu lingura. Primavăra şi toamna este eficientă şi metoda „pater noster“, care constă din cufundarea şi ridicarea momelii vii din apă şi schimbarea permanentă a locului de pe mal, în cautarea bibanului.

Cum îl localizăm

Ca nadă se pot utiliza şi rîme sau bucăţi de peşte, precum şi insecte şi peştişori mici vii. Dacă grupul numeros de bibani a părăsit locul unde pescuim, putem detecta noul loc unde s-a stabilit cu ajutorul „peştelui urmărit/capcană“. Acesta este tot un biban, dintre cei prinşi în prealabil, în gura căruia se fixează o bucată de aţă. La capătul acesteia se leagă o bucată de plută sau orice bucată de materie vegetală mai uşoara decît apa, care pluteşte la suprafată. Astfel „echipat“, bibanul este repus în libertate. El va urma fără greş grupul de bibani şi se va opri exact în locul unde se află grupul. Este deosebit de important ca pluta legată de peşte să fie foarte vizibilă, altfel nu poate fi urmărit şi, implicit, nu poate fi reperat locul unde s-a stabilit grupul de bibani.

Echipamentul necesar

Peştisorul utilizat ca nadă nu mai lung de 5 cm se înfige pe cîrlig prin orificiul nazal şi prin gură, sau sub pielea peştisorului, pe partea dorsală, aproape de regiunea cozii, îngrijindu-ne să nu-i rănim coloana vertebrală, pentru a-l menţine cît mai mult timp viu. Pluta trebuie reglată în aşa fel încît cîrligul să plutească la 20-30 cm de fundul apei. Varga mai puţin sensibilă, trebuie să aibă 2,2- 2,8 m. În cazul folosirii rîmei, trebuie înţepat cîrligul imediat ce am simţit muşcătura bibanului, în caz contrar, el înghite adînc cîrligul nădit, care se recuperează apoi mai greu din stomacul peştelui. Cînd se întrebuinţează peştisor ca momeală, sînt necesare cîteva clipe de răgaz dupa muşcătura bibanului şi abia după aceea se înţeapă cîrligul, pentru că bibanul are obiceiul să ţină mai întîi peştisorul în gură înainte de a-l înghiţi. Graba în acest caz se poate solda cu smulgerea cîrligului nădit, pe care peştele l-a şi apucat şi totodată cu pierderea capturii. În apele mai adînci se obţin bune rezultate prin aplicarea metodei cu plumbul pe fund. Plumbul, de dimensiunea unui bob de mazăre, se fixează Ia 15-20 cm mai jos de cîrlig. În cazul folosirii lingurii, firul nu trebuie să fie mai gros de 0,20-0,26 mm.

Înoată foarte repede

Bibanul atacă lingura din spate, moment în care toate cele trei ascuţişuri ale cîrligului triplu se implantează adînc în cavitatea bucală a peştelui, captura fiind sigură. În afară de apele montane, bibanul poate fi întîlnit în toate rîurile, începînd de la zona scobarului în jos. Preferă rîurile cu cursul liniştit şi cu porţiuni mai adînci, cu apele limpezi, în lacuri, bălţi, iazuri şi în apele stătătoare sau cu cursul foarte lent, se găseşte în preajma papurei sau a stufului, alegîndu-şi mai ales locurile unde albia este acoperită cu materiale tari. În rîuri, de asemenea preferă locurile unde fundul este acoperit cu pietriş sau nisip, deci tot materiale tari. Îi plac locurile unde rîurile primesc afluenţi, unde curenţii îi aduc hrană în cantităţi îmbelşugate. Şi bibanul se complace în zonele de lîngă diferitele construcţii din apă, picioare de pod, trunchiuri sau rădăcini de copaci cufundate în apă, în adînciturile din malurile spălate de ape, unde se poate ascunde pentru a sta la pîndă. Se găseşte şi sub diferite pontoane, ambarcaţiuni ancorate bărci, plute, bacuri, pontoane etc...întrucît în jurul acestora se formează mici vîrtejuri care atrag peştişorii cu care se hrăneşte, în locurile unde apele mai repezi se întîlnesc cu altele mai lente, există de asemenea hrană din belşug, deci bibanul caută aceste locuri cu aceeaşi predilec­ţie. De regulă, el poate fi găsit în vecinătatea albiei şi nu prea părăseşte locul pe care şi l-a ales. Poate înota extrem de rapid, dar înotul său este sacadat. La nevoie, îşi urmăreşte prada pînă cînd o ajunge din urmă şi o mănînc. Dinţii puternici din gura cu deschizătura mare îl ajută să nu mai scape prada odată ce a prins-o.

Vînează şi noaptea

Bibanii mai tineri, de obicei de aceeaşi vîrstă trăiesc în general în grupuri. Exemplarele mai în vîrstă duc o viaţă solitară. Bibanul vînează ziua, hrănindu-se cu o poftă nesăţioasă. Pe timp de vară stă la pîndă mai ales dimineaţa şi după amiază, odihnindu-se la umbră în orele cu arşiţă de la amiază. În timpul nopţii se odihneşte plutind în nemişcare la locul său de ascunziş, renunţînd la această odihnă numai în cazuri foarte rare, cînd prada i se iveşte pe tavă. Bibanul este foarte mîncăcios, atacînd toate vieţuitoarele comestibile pentru el. Pofta sa este constantă, inclusiv iarna. Consumă chiar şi peşti de mărime egală cu el, raci, scoici, rîme, insecte, larve de insecte, precum şi broaştele ce înoată la suprafaţa apei.

Atinge peste 2 kg

Bibanul este un peşte foarte prolific, care ajunge la maturitatea sexuală, de obicei, în cel de-al treilea an al vieţii. Foarte rar, el este capabil de a se reproduce şi la 2 ani în locurile unde există hrană din abundenţă. Depunerea icrelor are loc atunci cînd apa atinge temperatura de 10-12°C, adică în luna martie sau pe la începutul lui aprilie. Icrele sînt depuse în şiruri mucoase, avînd aspect de colier. Un astfel de colier de icre este lung de 1-2 m şi lat de 2-2,5 cm, iar bibanul îl fixeaza din instinct pe plantele ce cresc pe fundul apei. Adesea îşi depune icrele şi în apropierea malului, printre pietrele ce se găsesc în aceste porţiuni. Femelele depun peste 300.000 - 500.000 boabe de icre, în primele ore ale dimineţii. Puietul de biban de o vară, strîns în grupuri, se retrage odată cu venirea zilelor geroase de iarnă în porţiunile mai adînci ale apei, unde iernează, hrănindu-se foarte puţin. Primăvara însă se hrănesc din abundenţă, ceea ce se poate observa, avînd în vedere dimensiunile puietului de două veri. Acest lucru este deosebit de evident în unele ape nord şi est-europene, unde, la vîrsta de 3-4 ani, bibanii ating de regulă chiar greutatea de peste 2 kg. În apele din ţara noastră, deşi consumă foarte mult peşte, ritmul de creştere al bibanului este mai lent. 

Peştele, hrana preferată

Fiind un mare consumator de icre, bibanul dăunează celorlalte specii valoroase de peşti, în locurile unde populaţia de biban este în creştere, numărul celorlalte specii valoroase se află de obicei în scădere. Hrana sa preferată o constituie peştii. Bibanul devine peşte răpitor numai după ce atinge o anumită vîrstă, 6-8 luni. Ca puiet, el se hrăneşte cu organismele planctonice din apă sau cu materii organice de pe fundul rîului. Bibanul mănînca plevuşti, obleţi, care se apară de atacurile lui prin salturi deasupra apei. Îşi urmăreşte prada pînă la suprafaţă, dar nu sare niciodată din apă după ea, fenomenul de canibalism nu-i este străin, el consumînduşi chiar propria progenitură. Este atît de lacom, încît în stomacul sau se pot vedea adesea chiar 6 - 7 bucăţi de obleţi digeraţi pe jumătate, în timp ce îl ţine în gură pe cel de-al 8-lea. Pofta de mîncare excesivă a bibanului este cunoscută pescarilor experimentaţi, care ştiu să obţină maximum de folos de pe urma acestei caracteristici.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2125

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info