Curierul Zilei - Pescuitul la somn, în anotimpul rece
PRIMA PAGINA

*** O stafie bântuie prin România - stafia lui Zelea Codreanu      *** ️Se opreşte curentul în Piteşti     *** Cinema Lumina redat spectacolelor     *** Întîlnire a medicilor de familie, la Mioveni     *** Femeie de 90 de ani accidentată      *** Hoţi prinşi în flagrant!     *** Doi răniţi, în accident     *** Nebun cu un cuţit în mînă, pe stradă    *** Şofer turc, beat la volan    *** Pieton beat făcut una cu pămîntul    *** „Ţineţi mintea deschisă şi învăţaţi permanent!“    *** Ora să ştim     *** Biscuiţii Popular şi un mix de fructe, retraşi de la vînzare!     *** Teo Vlad, în expediţie pe Everest     *** Dacia a participat la Forul Industriei Auto     *** Sfinţii zilei      *** Moştenire şi avantaje materiale!     *** Ruladă de porc cu struguri     *** Evenimente 25 martie de-a lungul vremii     *** Rezulatete primei etape din preliminarii Euro 2020     *** Remiză albă la Petroşani!     *** Înfrîngere după greşeli în apărare    *** Naţionala U21, învinsă la limită     *** Pribeagu, locul 1 la Cupa Viva    *** Emil Săndoi a plecat de la FC Argeş!     *** Concurează cu un bolid de 200.000 euro!    *** Bianca Andreescu, în sferturi la Miami!    *** Campion de lupte la toate categoriile!   

 Publicitate pdf
Pescuitul la somn, în anotimpul rece Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 21 octombrie 2017

Curierul zilei vă prezintă speciile de peşti

Pescuitul la somn, în anotimpul rece

 

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, dar şi nade şi momeli pentru prinderea acestora. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la somn, toamna.    

Toamna tîrziu şi în timpul iernii, concomitent cu răcirea apelor, pofta somnului scade şi peştele se hrăneşte mai rar, dar odată cu sosirea primăverii, pe măsura încălzirii apelor, pofta lui creşte proporţional. Perioada optimă pentru pescuitul somnului ţine de la începutul lunii aprilie şi pînă la mijlocul lunii noiembrie mai ales în iunie şi prima jumătate a lunii iulie, dar asta nu înseamnă că ar refuza o masă gratis ce ar putea însemna un peştisor ameţit ori o bucată de ficat, splină ce au un miros deosebit de înmiresmat.
Există mai multe metode pentru pescuitul sportiv al somnului, în funcţie de condiţiile naturale din zonă: pescuitul cu plută, cu plumbul pe fund, cu lingura, voblerul, twisterul sau la clonc. Metoda cea mai răspîndită este pescuitul somnului cu plumbul pe fund, aplicată aproape în condiţiile tuturor apelor cu somn. Aceasta metodă dă rezultate optime în zori orele 3-4-6 dimineaţa, în primele ore ale după-amiezii orele 13-16 şi seara tîrziu, orele 22-24.

Coropişniţa şi broasca, eficiente

Nada cea mai eficientă ar putea fi coropişniţa, care constituie o adevărată delicatesă pentru somn, dar alţii folosesc cu succes broasca vie, puietul de peşte. Preferinţele celor ce aleg broasca dar şi ale celorlalţi sînt explicabile, întrucît spre exemplu în dorinţa lor de a scăpa, broaştele vii provoacă agitaţie în apă, lucru ce stîrneşte mai mult interesul somnului dect o altă momeală, eventual mai „gustoasă“, dar care stă în nemişcare. La metoda cu plumbul pe fund se nădeşte cîrligul cu o broască vie aproximativ de mărimea unei cutii de chibrituri, în aşa fel încît să-i oferim broaştei cît mai multe posibilităţi de a se mişca. În afară de cea „rîioasă“, toate speciile de broaşte ce trăiesc prin lacuri şi bălţi sînt potrivite acestui scop. Cîrligul trebuie ales cu tijă lungă, acesta se introduce printr-una dintre pulpele broaştei, înţepînd-o de sus în jos şi din interiorul pulpei spre exterior, pentru a o răni cît mai puţin. Este cunoscut faptul că cele mai multe dintre speciile de broaşte ce trăiesc la noi respiră prin plămîni, motiv pentru care din cînd în cînd trebuie să se ridice la suprafaţa apei pentru a respira. Este necesar deci ca pescarul să-i lase posibilitatea broaştei-nada să se ridice periodic pentru a respira aerul atmosferic, în felul acesta pescarul nu are decît de cîştigat, pentru că momeala va rămîne vie mult timp. Unii pescari mai inventivi rezolvă acest lucru prin legarea unui “colac de salvare”, confecţionat din plută, în jurul broaştei, care o ajută să se ridice la suprafaţa sau să rămîna în vecinătatea acesteia. Înotînd astfel continuu, vreme de mai multe ore, există mai multe şanse ca broasca să atragă atenţia somnilor din zonă. “Colacul” se confecţionează dintr-un dop de plută din care se taie un disc de 6-7 mm grosime, ce se fixează apoi pe spatele broaştei cu ajutorul unei aţe, la fel cum se fixează şi ceasurile de mînă, trecînd aţa în jurul batracianului, pe la „subsuori“. La capătul firului se fixează o bucată de plumb de mărimea unei jumătăţi de nucă, de forma rectangulară, cu muchii, a cărei greutate nu-i permite broaştei să se deplaseze în orice direcţie, dar îi dă posibilitatea pescarului să menţină tot timpul contact direct cu cîrligul. Pe timp liniştit, cînd nu bate vîntul, întrebuinţarea broaştelor cu „colac de salvare“, fixate în cîrlig ca nadă, poate da rezultate excelente. Un alt avantaj al acestei nade îl constituie faptul că broasca nu este ciupită de alţi peşti, dispărînd cu timpul complet şi lăsînd cîrligul gol. În unele ape de la noi, broasca se foloseşte ca nadă în lunile mai-iunie şi apoi în lunile mai reci de toamnă.

Peştele viu, momeala ideală

La pescuitul cu plumbul pe fund se mai poate folosi ca nadă şi scoica interiorul, ficat proaspăt, însîngerat, maăruntaie alterate, puternic mirositoare, maţe de pasăre sau bucăţi de brînză puternic aromată, care apeleaza toate la simţul olfactiv bine dezvoltat al somnului, atrăgîndu-l spre cîrlig. Cele mai bune momeli rămîn însă tot cele vii. În lunile mai calde, în sezonul principal de pescuit al somnului, se obţin rezultate dintre cele mai bune cu cîrligul nădit cu grindel, ţipar, caras, caracuda, oblet sau plătică vie, care în aceste săptămîni constituie adevărate delicatese pentru somn. Peştele viu trebuie înţepat în cîrlig în vecinătatea înotătoarei dorsale, dar fără a-i vătăma coloana vertebrală. Cîrligul poate fi însă trecut şi prin gură şi scos prin opercul. Peştişorii morţi se leagă de cîrlig cu un fir mai subţire. La fixarea momelii, principiul de bază este întotdeauna acela ca peştişorul-nadă să rămînă cît mai mult timp viu, deci trebuie rănit cît mai puţin, principiu valabil, de altfel, pentru orice momeală vie. Dacă se foloseşte rîma, trebuie înţepată cu grijă pe cîrlig, pentru a nu o rupe, în caz contrar peştii carnivori mai mici o consumă înainte ca somnul sa poata ajunge în preajma sa. Cînd nada o constituie lipitorile, este de preferat să se fixeze mai multe exemplare deodată, întrucît mişcarea lor pe cîrlig este mai evidentă pentru somnul pe care dorim să îl prindem.
Pentru a avea o captură frumoasă de somn, folosiţi mai multe feluri de nadă, de preferinţă vii, pe care le schimbati succesiv pe cîrlig, cunoscînd faptul ca somnii mai tineri înoată toată ziua în căutarea hranei. O momeală care a dat rezultate bune într-un loc nu trebuie schimbată cu o alta.

Frîna mulinetei, foarte importantă

Pescuitul somnului la clonc se aplică cu precădere, în rîurile noastre, în zonele unde există gropi mai adînci şi îndeosebi în orele după-amiezii, înainte de apusul soarelui. Aplicînd aceasta metodă nu trebuie să ne aşteptăm la un atac violent al somnului asupra cîrligului oferit: mai degrabă putem vorbi de o impresie asemănătoare cu cea pe care o dă agăţarea cîrligului într-un obstacol subacvatic. În acest moment este necesar să mai aşteptăm puţin, lăsînd firul să se curbeze, apoi tragem brusc, adică înţepăm cîrligul. Obosirea somnului se face şi în acest caz mai uşor din barcă decît de pe mal şi oferă şi mai multe clipe plăcute. La metoda de pescuit cu lingura, voblerul sau twisterul se foloseşte o vargă uşor rigidă, dar totuşi flexibilă, şi mulinetă multiplicatoare. Şi în acest caz nu trebuie folosit nailon mai gros de 0,40 mm. Varga, mulineta şi firul trebuie să „conlucreze“ perfect. Sistemul de frînă al mulinetei trebuie să funcţioneze ireprosabil şi este recomandabil să verificăm înainte şi rezistenţa firului, pentru aceasta se desfăşoară de pe mulinetă circa 50-80 m de fir, al cărui capăt se leagă de un copac, după care, reglînd frîna mulinetei la maxim, tragem de mai multe ori firul cu toata puterea. Numai după astfel de verificări putem pescui liniştiţi la somn cu lingura, voblerul sau twisterul, avînd siguranţa că firul nu se va rupe. În acelaşi timp trebuie verificată şi rezistenţa frînei mulinetei.

Firul nu trebuie să fie foarte gros

Cele mai potrivite vergi pentru metoda de pescuit cu plumbul pe fund s-au dovedit a fi cele semirigide. Frîna mulinetei trebuie dinainte reglată cît mai bine, întrucît joacă un rol foarte important în cazul cînd pescarul reuseşte să înţepe în cîrlig vreun exemplar de 15-25 kg, pe care trebuie apoi să-l obosească. Pe mulinetă se înfăşoară 50-60 m de fir, cu o grosime corespunzătoare rigiditătii vergii, de preferinţă fir de 0,40 mm. Nu este indicat un fir mai gros nici chiar în cazul în care încercăm să prindem un somn de 30-40 kg. Obosirea somnului este dificilă de pe mal, motiv pentru care, ori de cîte ori condiţiile acvatice şi regulile de pescuit permit, pescuitul din barcă este recomandabil. Obosirea somnului durează în funcţie de mărimea exemplarului respectiv, dar de obicei timpul este destul de îndelungat. Nu trebuie să încercăm să scoatem în barcă sau pe mal decît exemplarele pe care le-am obosit bine. Se întîmplă uneori, mai ales cu pescarii mai neexperimentaţi, ca somnul pe care l-au crezut epuizat fizic şi pe care, de aceea, s-au grabit să-l scoată la mal, să scape cu o zvîcnire bruscă, luînd cu el toate sculele pescarului. Pescarul experimentat ştie încă din primele clipe ale obosirii mărimea relativ exacta a somnului pe care l-a prins în cîrlig. Metoda pescuitului cu plumbul pe fund este cea mai sigură.

Urmăriţi mişcările somnului

De obicei, somnul stă aproape de fundul apei, motiv pentru care după aruncarea momelii artificiale trebuie să aşteptăm cîteva clipe pentru ca aceasta să se aşeze pe fund sau în apropierea fundului, fapt confirmat de curbarea firului, la un moment dat. Numai după aceea vom trece la tragerea momelii pe fundul apei sau în imediata apropiere a acestuia, în clipa în care somnul muşcă nu se simte o smucitură bruscă, cum se manifestă la muşcătura ştiucii. De cele mai multe ori nu este necesar să înţepăm cîrligul, pentru că, datorită greutăţii sale corporale mari, somnul se agaţă singur, astfel încît nu mai poate scapa, în loc de înţepare se poate vorbi de aceea mai repede de agăţare, mişcare pe care pescarul o repetă de mai multe ori, pentru ca vîrful cîrligului să pătrundă cît mai adînc între oasele din cavitatea bucală a peştelui. După agăţare, toate mişcările somnului trebuie urmărite cu mare atenţie şi ţinînd mereu firul bine întins menţinînd permanent contactul cu el. Uneori, peştele se îndreaptă către pescar fără a opune aproape nici o rezistenţă, alteori însă „se culcă“ pe fundul apei sau într-o groapă, o adîncitură, iar în acest caz nu ne rămîne decît să încercăm să-l scoatem de acolo prin înălţarea repetată a vîrfului vergii, eventual ciupind firul întins pentru ca această vibraţie îl deranjează şi acesta se desprinde mai uşor de fundul apei.

Scoateţi peştele cu harponul

Nu este recomandat să tragem peştele imediat în apropierea malului sau a bărcii în care ne aflăm. Cît timp somnul mai are rezerve de forţă, este bine să-l obosim fără a-l apropia de noi. Semnul sigur al faptului ca somnul a obosit este apariţia unor bule de aer pe suprafaţa apei, lucru ce nu se poate observa la alte specii de peşti. Chiar şi după apariţia acestora, somnul trebuie obosit în continuare, pînă cînd el se arată la suprafaţa apei, cu burta în sus. Acum îl mai solicităm pentru o ultima „repriză“, un ultim efort, iar dacă după aceasta deschide gura, îl agăţam cu un harpon şi îl scoatem din apă. Somnul prins şi legat de maxilare poate fi ţinut în apă, rămînînd viu mult timp, uneori chiar vreme de mai multe zile.

Varga solidă şi fir gros, ideale la plută

Pescuitul somnului cu pluta este metoda utilizată mai ales în apele stătătoare sau în zonele mai liniştite, cu curenţi foarte lenţi, ale unor rîuri mai mari. În aceste locuri albia este acoperită de regulă cu mîl, motiv pentru care trebuie să prevedem posibilitatea agăţării cîrligului de diferite obstacole. Varga trebuie să fie solidă, firul de 0,50-0,60 mm, în timp ce mulineta trebuie să fie destul de mare pentru a putea înfăşura pe ea chiar 100 m de fir. Dacă cunoaştem bine locul respectiv şi ştim că albia este lipsită de obstacole, putem folosi şi scule mai uşoare şi fir ceva mai subţire. Vom căuta deci cu predilecţie locurile spălate de sub mal, unde apele au săpat gropi mai adînci, unde putem spera să pescuim avînd ca echipament undiţa cu plută. Dacă reuşim să prindem un exemplar de somn într-un astfel de loc, este bine să rămînem în continuare acolo, pentru că sînt şanse mari ca în zona respectivă să se mai găsească şi alte exemplare. Nada şi modul de fixare a acesteia pe cîrlig corespund cu cele descrise la metoda de pescuit a somnului cu plumbul pe fund. Pe timp de vară, dacă observăm apropierea unei furtuni, putem merge la pescuit de somn, pentru că aceste momente oferă cele mai mari şanse de a prinde somn, nu numai cu pluta, ci si cu toate celelalte metode de pescuit a somnului.    


M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2145

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info