Curierul Zilei - DIN CASETA CU PORTRETE
PRIMA PAGINA

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
DIN CASETA CU PORTRETE Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 21 octombrie 2017


DIN CASETA CU PORTRETE

 

De cîte ori caut în buzunarul amintirilor, dau de ei trei. Toţi trei: Mona, Ecaterina şi Titel…

Trei şcolari de pe aceeaşi stradă, într-o clasă. Strada părea destinată: George Coşbuc. Poate că de pe atunci au fost contaminaţi cu morbul literaturii. De care nu aveau să scape toată viaţa.
Era la vremea cînd satul lor, Găvana, alipit oraşului Piteşti, devenea cartier industrial. Locuitorii încă îşi mai munceau pămîntul, care nu mai era al lor, în CAP, dar se calificau în diverse meserii. Ţăranii lăsau coarnele plugului, sapa şi cazmaua, biciul pentru vite, ca să devină strungari, sudori, frezori, montori, mecanici, şoferi şi tot felul de meseriaşi. Clasă muncitoare. În alianţă cu cei rămaşi acasă, socotiţi categorie inferioară.
Mama Monei, croitoreasă. Tatăl, meseriaş. Copilul aflat într-un sat şi într-un oraş în acelaşi timp, cu două mentalităţi colective, cu două orientări sociale.
În acest mediu au crescut cei trei copii de pe aceeaşi stradă, colegi în aceeaşi clasă.
S-au regăsit peste ani, toţi trei, în cancelaria celui mai performant pe atunci liceu din Piteşti, Nicolae Bălcescu, azi, Colegiul Naţional I.C. Brătianu. Profesori. Mona Vîlceanu, de Limba şi literatura română, Ecaterina Stroe, de Limba franceză, şi Constantin Vărăşcanu, profesor de Istorie cu doctorat.
Cu Mona Maria Vîlceanu aveam să mă întîlnesc la Cenaclul Literar al oraşului, al cărui lider avea să ajungă. La prima lectură, s-au repezit în creaţia ei, ca o haită de lupi. Poezie neconformistă. La timpul când literatura făcea parte din ideologie. Se abătea grav de la indicaţii şi recomandări. Erau la  modă, pe timpul acela, poemele cu tractoriste, cu macaragiste, cu mame eroine, cu mulgătoare fruntaşe. Cui îi păsa de ce se petrece înăuntrul fiinţei umane şi în mediul ei intim? Mona, pusă la zid, pentru poezie intimistă. Am căutat, pe cît am putut, să salvez poezia de alcov. Nu ştiu cît am reuşit.
Azi, Mona se prezintă cu un vraf de cărţi: versuri, romane, eseuri, comentarii, memorii, analize, sinteze. Traduceri şi difuzare în ţara cocoşului galic.
Constantin Vărăşcanu. Titel. Şi el copil ameţit în vîrtejul marilor prefaceri sociale. Tatăl, „tambur“ în muzica militară. Mama, rămasă acasă, în gospodărie, să-şi crească cei şase copii, să facă zile - muncă la CAP. Mi-a fost elev la acelaşi liceu. Elevul meu preferat. Încă de pe atunci, era curtat de muze. Şi nu le alunga, ba chiar alerga după ele. Poetul cu Patria în glas. La această dată cînd sînt uitate în dicţionare cuvinte ca dragoste de ţară, eroism, patriotism, putere de sacrificiu,naţionalismul bine înţeles… Nu există carte a lui care să nu mustească de spirit naţional şi patriotic, de duh neaoş românesc, de tradiţie, de speranţă în viitor. De la Ninge peste Bucovina pînă la Brâncuşiană…
Ecaterina Stroe. Fiică de preot, fapt care avea să-i aducă multe năpaste. Rămasă orfană. Mica franţuzoaică. Îndrăgostită de literatura franceză. Francois Villon, Victor Hugo, Rimbaud, Baudelaire, Verlaine, Appollinaire, Alfred de Vigny… Şi luna, ca un punct pe „i“, deasupra unei turle de biserici, că şi Alfred de Musset este fascinant…
Profesoară performantă. Căutată de elevi şi de părinţi. Cu prestigiu printre colegi. Admirată în tot oraşul.
Şi Stroe…Marea şi unica ei iubire…Nicio iubire nu e ca alta. Dar a lor a fost dincolo de iubire. Dragoste de femeie. De bărbat. De soţie. De mamă. De prietenă fidelă, până la moarte şi dincolo de ea…
Fără Stroe, nu ar exista automobilul românesc Dacia. Cunoscut pe toate meridianele lumii. De la pol la pol, ţesîndu-se preste Ecuator. Mereu chemat. Mereu plecat. Nopţi şi zile în uzină. Cunoscut de patroni, de miniştri, de preşedinţi de ţară, invitat în colocvii. Oferte ispititoare. Putea să aibă proprietăţi, vile, castele, plaje, insule în mări şi oceane. Au preferat să rămână în ţară. O casă. O criptă. În pământul românesc. Ecaterina i-a fost mereu alături, îndreptăţită să împartă succesul.
Trei copii de pe acea stradă, în aceeaşi clasă. Fiecare cu destinul lui…                                                                                        
Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1831

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info