Curierul Zilei - Se vor înfiinţa Puncte Gastronomice Locale
PRIMA PAGINA

*** Se opreşte curentul la Călineşti     *** ️Elevii primesc bani de la şcoală     *** Ultima zi de achiziţionare a titlurilor Tezaur     *** DN 73 C, cel mai distrus din judeţ     *** Prins băut la volan      *** Pensionarul a donat 46.000 lei     *** Un şofer beat, a lovit un biciclist beat!     *** Boxerul i-a rupt maxilarul pentru o ţigară    *** Jandarmul, a prins-o pe ţigancă în flagrant    *** Incendiu într-o hală de prelucrare a lemnului    *** Viteza a distrus două maşini    *** Sesiune de comunicări     *** Două concerte Paula Seling la Mioveni într-o zi!      *** Ziua Cercetaşului, sărbătorită la Mioveni      *** Evenimente 22 februarie de-a lungul vremii     *** Sfinţii zilei      *** Schimbări, cadouri şi stres!     *** PUI CU USTUROI ŞI BUSUIOC ÎN SOS DE UNT ŞI ROŞII     *** Liga 1 Cifrele etapei a 24-a     *** Ce mai fac colegele de serie ale CS Mioveni şi FC Argeş     *** Au prezentat jucătorii transferaţi!     *** Programul şi televizările „sferturilor” Cupei României    *** Cursuri gratuite de înot, pentru elevii din Mioveni    *** Voleibalistele din Mioveni joacă duminică     *** Vor pe podium    *** Piteştiul va găzdui Cupa României!    *** „Întîlnim cel mai incomod adversar posibil“    *** Încă un transfer după termenul limită   

 Publicitate pdf
 
Se vor înfiinţa Puncte Gastronomice Locale Imprimare E-mail
(0 voturi)
joi, 26 octombrie 2017

Sub forma unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial,

Se vor înfiinţa Puncte Gastronomice Locale

 

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor organizează, începînd de astăzi şi pînă pe 30 noiembrie, o campanie de informare privind Punctele Gastronomice Locale. Această campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunoştinţă publicului larg detalii despre aceste unităţi de alimentaţie publică de tip familial şi de a oferi celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local.  


Punctele Gastronomice Locale ar urma să înceapă să funcţioneze de anul viitor şi vor oferi produse şi preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încît alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

Campanie desfăşurată prin medicii veterinari

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Daniel Lupu, ne-a spus că vor fi organizate întîlniri în zonele turistice cu potenţialii beneficiari, în special proprietarii de pensiuni care în prezent oferă doar cazare şi îşi pot extinde oferta în acest mod, punînd la dispoziţie clienţilor şi preparate specifice zonei.  
După finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr. 111/2008), Punctele Gastronomice Locale să înceapă să funcţioneze de la începutul anului viitor. Această campanie de informare va fi coordonată de către Direcţia Generală Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul ANSVSA şi se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, ai Circumscripţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi medici veterinari oficiali, responsabili de zonă.
Echipele respective vor organiza întîlniri, în care cei interesaţi vor fi informaţi asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor şi condiţiilor de igienă care trebuie respectate, dar vor şi răspunde întrebărilor invitaţilor. Materialele informative ale campaniei vor fi înmînate participanţilor la întîlnirile organizate de către DSVSA judeţene şi vor fi distribuite şi cu sprijinul primăriilor. Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor. Punctul Gastronomic Local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrînsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale şi eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Mîncarea va fi obligatoriu preparată şi oferită pentru consum în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cît posibil tradiţionale, respectîndu-se condiţiile de igienă în momentul preparării. Cei care doresc să înfiinţeze aceste Puncte Gastronomice Locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

Condiţii de autorizare

Prima condiţie, avînd în vedere aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 111/2008. Cererea tip poate fi accesată şi de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, secţiunea informaţii generale/înregistrare/autorizareunităţi/Model-de-cerere-pentru-înregistrare-vânzare-cu-amănuntul.doc. (http://www.ansvsa.ro/download/formulare_-_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc) sau de la sediul DSVSA.
Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să conţină şi: schiţa locului de producere a alimentelor; copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului comerţului; copie după actul de identitate. După această etapă, inspectorii din cadrul DSVSA vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, unde vor evalua unitatea, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate (stipulate în anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004). În caz contrar se vor notifica proprietarului deficienţele constatate, precum şi termenele de remediere. O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic. Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punîndu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.
  I.Ivănoiu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 2195

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics


























































Zi record

Miercuri, 23.01.2019

--- 4.353 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info