Curierul Zilei - Pescuitul la mreană, în anotimpul rece
PRIMA PAGINA

*** Meditaţii gratuite pentru elevi, în şcoli     *** ️Cinematografele din Cîmpulung, încotro?     *** Se schimbă programul de ridicare a gunoiului      *** 2 miliarde lei pentru Prima Casă     *** Taxa auto, înapoi pînă în iunie     *** Atenţionări privind arderea miriştilor      *** Sfinţii zilei      *** Relaxare şi generozitate!    *** PLĂCINTĂ CU CARNE ŞI CIUPERCI    *** Evenimente 23 februarie de-a lungul vremii    *** Filmele săptămînii 22-28 februarie    *** Conducea o maşină neînmatriculată    *** Transporta muncitori fără permis    *** Elevi chiulangii, prinşi la păcănele!     *** Bucureşteni, în arest pentru contrabandă    *** Instanţele din Argeş sufocate de dosare     *** Cu gîndul doar la victorie     *** Vor să ia 3 puncte la Baloteşti!    *** CS Mioveni, nenvinsă şi în retur!     *** Cum se păstrează coropişniţele     *** Curierul zilei vă prezintă speciile de pescuit    

 Publicitate pdf
Pescuitul la mreană, în anotimpul rece Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 04 noiembrie 2017

Curierul zilei vă prezintă speciile de peşti

Pescuitul la mreană, în anotimpul rece

 

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, dar şi nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la mreană, toamna.   


Mreana se hrăneşte cel mai mult în lunile de toamnă, înainte de a intra în perioada de hibernare. Trebuie ţinut minte şi că o apă foarte limpede vă poate trăda prezenţa, de aceea este bine să alegeţi locurile cu apă mai tulbure, pentru că mreana nu doar că nu vă va simţi prezenţa, însă se va simţi şi mai protejată.

Stă în apele cu curenţi puternici

Mreana poate fi foarte uşor deosebită de restul speciilor de peşti care se întîlnesc în apele populate de aceasta. Corpul acestui peşte este fusiform, puţin subţiat în apropierea cozii, are botul foarte pronunţat, iar gura este dispusă în jos. În privinţa coloritului, spatele mrenei este verde spre brun, iar flancurile sînt mult mai deschise la culoare. Însă nu aspectul este cel care îi atrage pe cei mai mulţi dintre pescari ci comportamentul acestui peşte. Mreana este de obicei foarte activă, însă, în acelaşi timp, este şi precaută şi uneori sfioasă. Tocmai pentru că este mai sperioasă din fire, mreana stă mai mult pe fundul apei şi de aici îşi procură şi hrana, aceasta fiind reprezentată de moluşte, diverse insecte şi viermi. În timpul zilei, mreana stă fie în locurile în care curenţii sînt puternici, chiar în mijlocul apei. În timpul iernii, mreana intră într-o perioada de hibernare, perioadă din care va urma să iasă în primavară, iar pescuitul la mreană este permis de cele mai multe ori începînd cu luna aprilie, uneori spre sfîrşitul acesteia.

Perioadele optime de hrănire

Mreana se hrăneşte pe fundul apei, mai mult noaptea, cu insecte, viermi, moluşte, larve. Iarna se adună în cîrduri, în cuptoarele de sub maluri şi pe fundul bulboanelor, fără să se hrănească. Perioadele optime de hrănire ale mrenei sînt martie - aprilie, cînd iese din hibernare şi septembrie - octombrie. Perioada de reproducere este primăvara, în lunile aprilie - mai, cînd migrează pentru depunerea icrelor, urcînd spre amonte. Locurile în care se va căuta sînt: marginile suvoiului, după diferite obstacole din apă - copaci, stînci, insulite, golfurile din marginea vadului şi în curentul puternic al apelor. Factorii prielnici sînt apa tulbure, crescută după ploaie, şi zilele căldute, cu cerul acoperit. Nădirea se va face cu cîtiva bulgări de pămînt amestecati cu grîu, arpacaş sau viermuşi. La mreană se pescuieste mai ales cu două tipuri de momeli:
- Primăvara şi toamna sau vara, pe apă tulbure, cu rîme de pămînt mari, roşii sau cafenii.
- Vara, pe caldură, cu brînzeturi -caşcaval, brînză topită etc., cît mai fermentate, amestecate cu mămăligă făcută cocoloaşe.

Pescuitul cu plumb pe fundul albiei

Se poate folosi o lansetã de 2.40-3.00 m, cu acţiune 40-80 g, echipată cu o mulinetă medie, iar pe tambur va fi un fir de 0.27-0.35 mm.
- Cîrligele Cristal nr. 2-6, cu tijă lungă sau scurtă, în funcţie de momeală, vor fi legate cu forfac de 0.25 mm.
- Plumbii vor fi suficent de grei pentru a susţine momeala pe loc în şuvoi. În cîrlig se vor pune larve de rusalii sau burlăi, rîmă roşie, coropişnită, greiere, lipitoare, brînză fermentată - cu miros pronunţat, vierme de carie, sînge închegat, buchet de viermuşi, mămăligă, pîine.
Aruncarea se va face oblic, în susul apei, calculînd, după curent, unde se va aseza plumbul greu.
- După ce plumbul s-a aşezat în albie, se verifică dacă nu s-a prins de vreo piatrã şi dacă struna alunecă uşor prin gaura din plumb. Din cînd în cînd se mişcă plumbul sau chiar se ridică uşor, ca să se mute, purtat de forţa curentului, mai la vale. Ţinînd mîna pe vargă, se simte necontenit o vibraţie, produsă de struna care taie apa.
- Muşcătura mrenei este destul de brutală, urmată de cîteva smucituri puternice, de parcă ar bate cineva struna în adîncime. Acesta este momentul cînd se va răspunde prompt. Înţeparea trebuie sa fie energică, dintr-o singură mişcare, pentru a învinge curentul apei şi frecarea strunei prin plumb, după care se poate învinge mreana prin calm şi pricepere.
Frîna mulinetei, foarte importantă
Mreana este un peşte puternic, care o va lua, de obicei, în josul apei, tîrînd plumbul greu la fund. Dacă e foarte mare, trebuie să i se elibereze fir sau, dacă malul este liber, să fie petrecută de-a lungul lui. Tot timpul trebuie strunită , frîna mulinetei are o mare importantã, cu firul permanent întins şi ţinută departe de malul cu vegetaţie sau de alte ostacole. În acelaşi timp se încearcă ridicarea ei la suprafaţă. Din cînd în cînd, mreana se opreşte, înţepenindu-se la fund şi dînd impresia că s-a agăţat de ceva. Atunci, cîteva smucituri scurte ale vergii, sau lovirea repetată a acesteia cu dosul mîinii o vor face să plece iarăşi. Aducînd-o încet spre mal, se va încerca ridicarea ei cu botul deasupra apei.

Montura LEGER dă rezultate

Mrenelor le place să se ascundă sub plantele acvatice, ramurile scufundate, rădăcinile copacilor şi alte obstacole submerse. Astfel prinderea lor devine o sarcină foarte dificilă. Monturile Leger par a fi răspunsul la această problemă. De multe ori, anumite monturi, dacă nu sînt confecţionate corect sau sînt aruncate inexact, se pot încurca sau pot face ca peştele să scape. Daca nu poti arunca bine, montura poate cădea în apă prea departe de locul unde se ascunde mreana şi acesta nu se va duce să atace momeala, mai ales dacă lucrul acesta se petrece în timpul zilei. O montură bine echilibrată, nu numai că permite pescarului să lanseze la distanţa dorită, dar permite acestuia să lase momeala să curgă uşor în aval, spre locul unde este posibilă captura. Nu va mai fi necesar să faci o lansare într-o zonă cu o suprafaţă mică, acum poţi arunca în amonte, apoi poţi lăsa uşor momeala să curgă pînă în apropierea locului unde stă ascunsă mreana sau cleanul, chiar dacă acest loc este sub un mal, crengi sau alte aluviuni. Cheia unei monturi LEGER, confecţionate corect, este de a distribui greutatea corect pe toată lungimea monturii. Practic, este nevoie ca greutatea să fie împărţită, astfel încît montura sa se scufunde rapid atunci cînd varga trece pe deasupra unor resturi de copaci sau alte aluviuni. Dacă undiţa este lăsată în pace, montura va rămîne pe loc pînă cînd un peşte va ataca momeala sau o crenguţă sau aluviunile aduse de apă vor lovi firul principal. Dacă ridici uşor vîrful undiţei, montura se va ridica uşor de pe fundul apei, şi va aluneca în aval, apropiindu-se astfel de locul unde ar putea fi un peşte. O dată ajunsă montura în locul dorit, lasă din nou vîrful lansetei în jos, ceea ce va face să se aşeze pe fundul apei, gata să aştepte o nouă muşcătură. Această mişcare poate fi repetată de mai multe ori, pînă cînd ai prins un peşte sau pînă cînd montura a ajuns în locul dorit de tine. Această montura ofera pescarului posibilităţi unice. În cazul în care se agaţă, ea se desprinde destul de uşor de linia principală, prin urmare, este foarte utilă pescarilor şi în acelaşi timp sigură. Montura LEGER este o montură perfecta pentru pescuitul în ape curgătoare, cu multe aluviuni, crengi sau vegetaţie.
Cum se confecţionează
Pentru a confecţiona această montură nu ai nevoie de foarte multe materiale. Cîrlig, fir monofilament sau textil pentru legarea cîrligului, două vîrtejuri rezistente, fir pentru linia principală şi cîteva biluţe de plumb pentru echilibrarea monturii.
A - cîrligul folosit trebuie să fie potrivit speciei de peşte pe care doreşti să îl pescuieşti dar şi mărimii momelii folosite. Cînd pescuieşti la mreană foloseşte un cîrlig foarte puternic.
B - firul de legare al cîrligului trebuie să fie suficient de rezistent pentru a face faţă luptei pe care o va da mreana pentru a se elibera. Dacă vrei să foloseşti monofilament, alege un fir cu rezistenţă la rupere de 6-10 lb (2.5-4.5 kg), iar dacă foloseşti un fir textil, alege unul de 12 lb (5.5 kg).
C - Cea mai bună metodă de a lega montura la linia principală, este să foloseşti un vîrtej rezistent sau o agrafă cu vîrtej.
D - un  şirag de biluţe de plumb, este accesoriul perfect pentru a echilibra montura LEGER. Ataşeaza mai întîi de linia principală un vîrtej, după care prin inelul liber al acestuia se  trece un fir, formînd o buclă. Cele două capete libere se lipesc unul de altul şi se fixează cu bilele de plumb. Avantajul acestui mod de legare este acela că şirul de plumb se poate desprinde uşor de linia principală atunci cînd se agaţă şi dacă ai un peşte în cîrlig, poţi încerca mai departe să îl aduci la mal sau să îl scoţi din apă.
E - firul principal trebuie să fie un fir rezistent la rupere 6-10 lb (2.5-6.5 kg), fir care ar trebui să reziste la toate situaţiile în care ai prins mreană sau clean.   Sursa: ghidul-pescarului.ro.
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1740

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics
Zi record

Luni, 28.01.2019

--- 4.246 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info