Curierul Zilei - Omagiu filosofiei la cea de-a XVl-a aniversare
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Omagiu filosofiei la cea de-a XVl-a aniversare
(1 vot)
Saturday, 25 November 2017


Omagiu filosofiei la cea de-a XVl-a aniversare

 

 

      „Gînduri avem fiecare, dar idei au doar cei ce se apleacă asupra gândurilor“ (C-tin Noica)

      Caut idei, să le aşez frumos, aşa cum m-a învăţat filosofia pînă la acest timp al vieţii mele, pentru a reda succint aspecte din desfăşurarea evenimentului.  

     Sărbătorirea pe data de 17.11.2017, la Centrul Multifuncţional Piteşti, a „Zilei mondiale a filosofiei“ va rămîne în memoria mea afectivă şi mentală, pe o perioadă frumoasă a timpului care vine, eu fiind prezentă la ultimile patru aniversări.

     Există multe perspective din care poate fi privită  această sărbătoare.    
    Spectacolul cultural artistic s-a desfăşurat cu participarea unor artişti consacraţi şi formaţii renumite alcătuite din Corul Veteranilor, Corul Ars Nova precum şi formaţii alcătuite din elevi, studenţi, copii instituţionalizaţi, profesori, artişti profesionişti din jud. Argeş şi din ţară.
    Acest program cultural artistic  a avut genericul „Vers, cînt şi port străbun pe strunele filsofiei“.
   A avut loc şi Simpozionul Naţional „Educaţia viitorului versus viitorul filosofiei“, cu referate premiate incluse în revista „Repere educaţionale extraşcolare“, lansată şi dăruită celor participanţi la eveniment.
 Sărbătorirea s-a desfăşurat din iniţiativa  Asociaţiei pentru sprijinirea elevilor, ca­­dre­lor didactice şi a persoanelor cu diza­bilităţi „Pro Educaţia“, avînd ca preşedintă pe dna prof. Doina Patrăşcan şi ca parteneri Asociaţia Şcoala „Art Canto - Morena“, Dîmboviţa, avînd ca preşedintă pe prof. Daniela Calinet Petre.
    Educaţional vorbind, consider că acest eveniment, prin emoţiile transmise şi sentimentele create, pentru cei participanţi va rămîne în urbea noastră mult timp, el contribuind la formarea unei educaţii etice şi estetice a tinerei generaţii, aplicându-se principiul „folosirea înţeleaptă a timpului liber este un produs al culturii şi educaţiei“ (Bertrand Russell).
   Dintr-o altă perspectivă, pentru mine, ca dascăl de filosofie o bună perioadă de timp, aş sugera, pentru viitor, în organizarea acestui spectacol închinat filosofiei şi un alt mod pentru a se vedea valenţele şi valorile filosofiei în procesul de formare a gîndirii creative a unui tînăr în stabilirea unei dorinţe de cunoaştere a acestuia, la vîrsta adolescenţei cînd I. Kant arăta în „Critica raţiunii pure“ ce trebuie să ştie şi să cunoască un adolescent, iar în „Critica raţiunii practice“, ce trebuie să facă un tînăr în faţa problemelor vieţii pentru a le putea face faţă. Dascălii care au predat filosofia vor avea răsplată prin amintirile tinerilor pe baza ideii că în filosofie“nu se ştie cine dă şi cine primeşte“ (L.Bloy).
  Filosofia are rol de călăuză în metafizica sufletului uman, ajutîndu-l în devenirea sa prin înţelegerea sensului şi rostului omului în viaţă. Pornind de la hermeneutica filosofiei pentru viitor, aş sugera să fie invitaţi personalităţi de marcă în acest domeniu, unele provenind din jud. Argeş ca de exemplu prof. univ. dr Ion Tudosescu, prof. univ. dr Stefan Georgescu, prof. dr Stan Florea, prof. dr Constantinescu Cornel şi alţii.
      Aş mai propune şi iniţierea unor dialoguri imaginare într-o piesă de teatru susţinută de elevi sau studenţi şi unii dintre „monştrii sacri“ ai filosofiei ca: Socrate, Platon, Aristotel, Descartes, Kant, M. Eliade, E. Cioran, E. Ionesco şi alţii. Ar fi interesant de prezentat în faţa participanţilor şi unele lucrări nou apărute în ţară în domeniul filosofiei şi purtarea unor discuţii pe baza acestora.
  Pe parcursul sărbătoririi evenimentului, de apreciat, a fost activitatea intensă a dnei prof. Pătrăscan Doina, ca şi a dnei prof. Daniela Calinet Petre care s-au implicat activ în desfăşurarea acestei acţiuni, fapt pentru care merită recunoştintă, admiraţie şi preţuire din partea participanţilor.
  Sărbătorirea evenimentului a adus un plus de emoţie şi bucurie celor implicaţi prin dăruirea de diplome şi trofeu al folosofiei, însoţite de frumoase buchete de flori înfăşurate în tricolor.
 Surpriza a fost încheierea spectacolului cu urcarea pe scenă a tuturor actorilor cântând şi dansînd Hora Unirii şi Imnul Naţional,
 Evenimentul a marcat crearea unor aripi de dragoste şi dor pentru o remarcabilă reflecţie a lui  O. Goga „Nimeni niciodată nu are dreptul să fure frumosul din sufletul nostru“.
 Pentru marile sărbători ce vor veni, doresc tuturor argeşenilor să le petrecem cu pace şi sănătate, creîndu-ne micile bucurii ale vieţii urîndu-vă un călduros LA MULŢI ANI!    
Prof. Ana Vulcan Chirca             

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2698

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info