Curierul Zilei - Pescuit la avat, în anotimpul rece!
PRIMA PAGINA
 

*** România, codaşă la construcţii!     *** Săptămîna Europeană a Sportului, în Argeş     *** Dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, la Mioveni      *** PASTILA de UMOR      *** „Argeşul, locul cel mai românesc din România“     *** Adrian Tase, la Congresul de la Sinaia!     *** La 16 ani, s-a întors de la majorat, în sicriu     *** Şoferul a făcut infarct      *** Copilul s-a spînzurat      *** Nu s-a asigurat şi a lovit trei maşini     *** Fost campion naţional la box, contrabandă cu ţigări     *** Filmaţi în timp ce furau bere dintr-un magazin     *** Raicu eliminat de la Mondiale     *** Cursuri gratuite, la Şcoala de Arbitraj a AJF Argeş     *** Un gol, din două faze de poartă     *** CS Mioveni - ASU Poli Timişoara 1-0 (1-0)     *** Au avut victoria la îndemînă     *** Memorialul Dorel Ştefănescu, la ediţia a treia     *** Învinşi de propriul portar!     *** „Rezultatul final este mincinos“     *** Popovici: „O victorie foarte importantă“     *** CSU Piteşti va juca în Divizia A!    

 
Pescuit la avat, în anotimpul rece! Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 09 decembrie 2017

Curierul zilei vă prezintă speciile de peşti

Pescuit la avat, în anotimpul rece!

 

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, dar şi reţete culi­nare pe bază de peşte. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate cap­turi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la avat în anotimpul rece.      

Avatul, cu toate ca face parte din familia crapului (Cyprinidae), este un peşte răpitor, foarte violent în atac şi necruţător, veşnic în căutarea prăzii. De aici şi denumirea populară de „căpcăun al apelor“ sau „lupul obleţilor“. Lungimea obişnuită a avatului este de 35-50 cm, cu o greutate de 1-1,5 kg. În mod excepţional poate ajunge la 60-80 cm, cu o greutate de 3-7 kg. Pe Dunare s-au prins de-a lungul anilor şi exemplare mari, de 8-14 kg, din ce în ce mai rar însă. La noi în ţară, avatul populează majoritatea apelor curgătoare din zona subcolinară (Prut, Siret, Someş, Criş, Bega etc.), Dunărea cu braţele şi canalele Deltei, dar se mai poate găsi şi în unele lacuri de acumulare din zona colinară.

Descrierea şi felul de viaţă

Avatul este unul din cei mai zgomotoşi răpitori atunci cînd vînează. Primăvara îl vom găsi în straturile superioare ale apei, pe lîngă maluri, obstacole naturale sau artificiale, în căutarea speciilor de peştişori mici ce ies să se încălzească în apele mai calde, deci la adîncimi mai mici. Vara pe caldură, avatul se mută în zonele cu ape mai adînci şi mai oxigenate, la confluenţe cu ape mai reci. Lunile iulie - august sînt cele mai propice pentru pescuitul avatului, în aceste luni avatul nesfiindu-se să atace cîrdurile de mărunţis pînă lîngă malurile apelor, într-o continuă vînătoare. Toamna, după răcirea apelor, avatul coboară în zonele adînci, odată cu deplasarea cîrdurilor de albitură şi trebuie căutat la adîncime (1,5 - 4 m). Totuşi dimineaţa şi seara, mai ales cînd temperaturile sînt mai ridicate pentru acest sezon, nu se dă în lături să iasă la apă mică după mărunţiş.

Atacă violent prada

Avatul este un peşte solitar, dar atunci cînd reuşim să detectăm unul putem fi siguri că în zonă pot fi şi alte exemplare ieşite la vînătoare. Pe timp senin, avatul muşcă foarte bine dimineaţa şi seara, iar în zilele înnorate, cu presiune atmosferică constantă, muşcă foarte bine, la fel ca majoritatea răpitorilor, numai dimineaţa. Avatul are un corp conic de culoare verzui-cenuşie, cu laturile albicioase, burta de culoare sidefie cu solzişori mici, mărunţi. Corpul se termină cu o gură mare la care falca interioară este oblică. Hrana avatului este variată, fiind alcătuită în special de peştişori vii (obleţii sînt primii în meniul avatului), rîme şi viermi mari, dar nu refuză nici insectele căzute pe suprafaţa apelor. Pescuitul avatului este un pescuit incitant, datorită forţei şi brutalităţii cu care muşcă acest peşte. De multe ori poate smulge lanseta din mînă sau poate rupe nylonul în momentul muşcăturii, mai ales dacă frîna mulinetei nu este reglată corect. Avatul va muşca fulgerător, se simte o lovitură brutală în lansetă, chiar dacă de cele mai multe ori este un avat de dimensiuni mai mici. După aceasta, peştele se lasă dus la mal fără a opune mare rezistenţă, unde putem să-l scoatem cu ajutorul unui minciog sau, mai simplu, cu mînă introdusă cu repeziciune sub operculele peştelui. Avatul nu este un peşte cu deosebite calităţi gastronomice, asta datorită în primul rînd oaselor multe pe care le are. Dacă totuşi ne-am hotărît să nu îl eliberăm trebuie să avem în vedere că nu este un peşte foarte rezistent în juvelnic şi trebuie, în cazul unor partide şi drumuri lungi, eviscerat şi sărat.

Obleţii, hrana preferată

Avatul se mai poate pescui şi folosind momeli naturale, cu pluta sau cu monturi pe fundul apei, îndeosebi primăvara devreme şi toamna tîrziu. Cei mai buni peştişori momeală s-au dovedit a fi obleţii, dar avatul, mai ales cei de dimensiuni mai modeste, nu refuză nici rîmele, buchetul de viermuşi sau anumite insecte (lăcuste, muşte mari bîzîitoare etc.). Dimensiunea minimă la care se poate pescui avatul este de 30 cm.

Echipamentul necesar

Cel mai frumos şi sportiv pescuit la avat este cel cu momeli artificiale. La avat vom folosi o vargă rigidă de 2,40-2,70 m, cu acţiune de vîrf. Pe mulineta cu tambur fix vom pune un fir de 0,20-0,25 mm de bună calitate, avînd întotdeauna grijă să reglăm frîna mulinetei pentru a nu avea surprize neplăcute. Agrafa cu vîrtej de dimensiuni mici nu trebuie să lipsească de la capătul coloanei de fir. Pe deoparte, vîrtejul nu permite răsucirea firului şi pe de alta parte, putem să schimbăm foarte repede năluca, lucru deosebit de important atunci cînd trebuie să lansam cît mai repede acolo unde am observat că avatul vînează. Cîteva minute pot fi foarte importante în pescuitul avatului, deoarece acesta îşi schimbă foarte repede locul de vînătoare. Firul subţire şi greutatea nălucii folosite ne permit să aruncăm la distanţe mari acolo unde pot vîna avaţii. De obicei, pe malurile rîurilor mari, cum este Prutul de exemplu, avaţii vînează în malul opus, la distanţe de cele mai multe ori destul de apreciabile.

Nălucile dau rezultate

Dintre nălucile, cele mai utilizate de pescarii sportivi sînt linguriţele rotative cu palete ovale sau alungite (frunza de salcie), numerele 2, 3, 4, cu greutăţi cuprinse între 5-14 grame. Putem folosi şi linguri oscilante mici în formă de peştişori sau pişcot, lungi de 4-7 cm şi cu o plajă de greutăţi cuprinsă între 9-14 grame. Avatul se mai poate pescui şi la twistere sau voblere de suprafaţă, cele mai prinzătoare fiind modelele shad (peştisor) de 4-9 cm, culorile cele mai des folosite fiind acelea naturale, care imită obletele, albul sidefiu sau orice peştisor pradă existent în apa respectivă. Streamerele sînt şi ele preferate de mulţi pescari de răpitor. Recomandăm în acest sens ceva din modelele de muşte artificiale. La pescuitul avatului pe rîu se ţine întotdeauna cont de viteza şi direcţia curentului. Pescarul, ca un adevărat vînător, va detecta locurile în care se hrănesc avaţii şi va lansa năluca în imediata apropiere a locului atacului de avat. Năluca (rotativă, oscilantă, shad, vobler) se va recupera cu viteza, cît mai aproape de suprafaţa apei.

Avat cu pilaf caramelizat:

- Ingrediente pentru 6 porţii:
- 6 bucăţi de avat de 150 grame fiecare, 100 ml ulei de măsline, 150 grame pilaf de orez, două oua, două linguriţe de smîntînă, cîteva fire de şofran.
- Ingrediente pentru caramel: piper boabe verde, roz, negru, o jumătate de linguriţă din fiecare, 100 grame zahar tos, o linguriţă de apă, 50 ml de oţet de vin.
- Ingrediente pentru sosul de unt: o lingurită de ceapă dulce tocată, 50 ml de vin alb sec, o jumătate de linguriţă de piper măcinat, 50 ml de apă, 200 grame de unt, sare.
Mod de preparare:
- Într-un vas termorezistent puneti zahărul cu o lingură de apă şi cele trei feluri de boabe de piper.
- Cînd începe să se caramelizeze, frecaţi cu o lingură de lemn să nu se ardă.
- Stingeţi cu oţetul de vin.
- Lăsaţi să fiarbă foarte încet 3 minute.
- Tapetaţi cu caramel şase forme mici, 6 cm diametru, din teflon sau metal rezistent la căldură. Încorporaţi în pilaf ouăle, smîntîna, şofranul.
- Distribuiţi compoziţia în cele şase forme şi puneţi-le asezate într-o tavă cu apă, în cuptor încins la 140-150 grade Celsius, timp de 20 min.
Prepararea sosului de unt:
- Într-o tigaie căliţi puţin ceapa tocată, adăugînd vinul alb, oţetul şi apa.
- Pe foc foarte mic adăugaţi untul tăiat bucăţele şi amestecaţi repede ca să se topească.
- Puneţi sare după gust şi păstraţi sosul la cald.
- Prăjiţi bucăţile de avat în ulei de măsline încins, asezînd peştele cu partea cu piele în jos. În timpul prăjitului nu se acoperă şi nu se întorc bucăţile de peşte.
- Cînd pielea pare să fie rumenită, luaţi peştele de pe foc, săraţi şi piperaţi.
- Pe fiecare farfurie aşezaţi o bucată de avat prăjit, o porţie de pilaf caramelizat şi adăugaţi sosul alb.
   M.Duinea

Vizualizari: 1283

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Sâmbătă, 08.09.2018

--- 4.387 vizitatori unici ---





































Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info