Curierul Zilei - Pescuit la amur şi lin!
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ S-a răsturnat cu maşina în şanţ     Fapt divers *** ️ A distrus o maşină de epocă     Fapt divers *** ️ Casă distrusă de o oală cu ceară uitată pe foc     Social *** ️ Firmele îşi plătesc cu greu facturile!     Sport *** ️ Meci doar pentru palmares!     Sport *** ️ Proiectul de învăţare a primului ajutor, un succes!     Social *** ️ „Campionii Bucuriei” a reunit la start 200 de copii!     Sport *** ️ Piteştenii Preda şi Ungureanu, favoriţi la medalii!     Sport *** ️ Strategii folosite primăvara la crap    
 Publicitate pdf
Pescuit la amur şi lin! Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 06 ianuarie 2018

Curierul zilei vă prezintă speciile de peşti

Pescuit la amur şi lin!


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă, vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, dar şi reţete culinare pe bază de peşte. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta pescuitul la amur şi lin.   
   

Cteno sau amurul este singurul crap fitofag , de interes competiţional pentru pescarii de crap din ţara noastră. Majoritatea din bălţile pe care pescuim au mai mult cteno decît crap comun. Cteno poate trăi peste 20 ani şi ajunge la greutăti de 40-50 kg chiar şi mai mult. Se deosebeşte de crapul comun prin forma sa mult alungită şi aplatizată lateral, precum şi prin culoarea generală a corpului mai deschisă.

Aduce cîştiguri substanţiale

Consumă cu plăcere mari cantităţi de plante acvatice, alge şi plancton vegetal. De fapt, această particularitate a modului său de hrănire l-a impus în bălţile din Europa, cteno fiind un excelent sanitar al bălţilor invadate de stuf, vegetaţie acvatică, mătasea broastei etc. Practic nu există baltă gestionată de un piscicultor serios şi priceput care să nu aibă cantităţi moderat - mari din acest peşte. În plus, ritmul de crestere al cteno este foarte bun, peste cel al crapului comun.  Amurul exploatează superior o parte din potentialul trofic al bălţilor şi devine în acest fel un generator de cîştiguri substanţiale pentru piscicultori.

Nădirea este obligatorie

Amurul este un peşte foarte suspicios, greu de prins, care mănîncă de regulă numai într-o anumită parte a zilei, atunci cînd temperatura apei joacă un rol important.
Ctono trebuie căutat în apa limpede şi în vegetaţie. Nu îl prea putem păcăli decît rareori cu boilies de fructe, dar putem insista la porumb şi grîu. Începem partida de pescuit cu un studiu al băltii în vederea depistării zonelor cu vegetaţie acvatică bogată. Nu putem să pescuim cteno pe vreo întinsură cu fund tare şi fără vegetaţie, fără o nădire considerabilă. Căutăm pajiştile subacvatice pline de ierburi, căutăm zonele de confluentă cu stufăriş sau cu papură, covoarele de nuferi etc. În plus, observînd apa, vom remarca dese sărituri la suprafaţa apei a acestor peşti. Tenii îşi desconspiră destul de frecvent prezenţa şi putem să remarcăm în mod eficient locurile bune de pe baltă, acolo unde densitatea de cteno ni se pare promiţătoare. Cu o pereche de ochelari polarizaţi vom avea surpriza de a-i vedea patrulînd pe lîngă malurile pline de vegetaţie sau la buza stufului. Odată ales locul vom face şi un studiu al acestuia cu markerul şi plumbul căutător.

Momeli recomandate

Din punct de vedere al momelilor şi nadei, nu spunem nici un secret că amurul va fi atras mereu de boiliesuri cu arome de fructe şi de particule ca porumbul, grîul, tiger nuts, mazăre, fasole. Pe ape sălbatice tot porumbul face legea. O altă nadă mai puţin folosită de pescarii de competiţie, dar frecvent utilizată de marea masă a pescarilor din ţara noastră este mămăligă. Sub formă de bombă, babaros, pătrăţică, cocoloş, mămăliga este „vinovată“ de multe capturi frumoase de cteno. Un pat de nadă compus din porumb, mazăre dulce fiartă şi grîu, plus nişte pellete CSL este în majoritatea cazurilor suficient pentru a atrage cteno pe zona unde pescuim. Dacă adăugăm peste nadă şi o aromă cu miros puternic de fructe, lucrurile stau şi mai bine. Deseori cteno intră la monturile cu 3-4 boabe de porumb şi o bucată de spumă flotantă. O altă nadă interesantă este şiragul de boabe de grîu, legate cu un fir textil foarte subţire, şirag care se leagă sub cîrlig. Cînd nimic nu merge, încercaţi şi un carcalete din porumb, mazăre şi grîu, pe un rig foarte fin şi mai lung decît în mod normal (de cca 7-8 cm), pot apărea surprize care să vă salveze ziua de pescuit.

Drilul este de vis

Monturile nu sînt diferite faţă de cele cu care pescuim în mod normal. Poate o mai mare fineţe în executarea acestora va diminua suspiciozitatea caracteristică amurului. Recomandăm folosirea unor cîrlige mai mici decît în mod normal, asta deoarece dimensiunea particulelor folosite este destul de mică şi un cîrlig mare nu poate fi mereu ascuns în spatele momelii. În general, cînd un cteno mare umblă la monturile noastre, vom semnala cîteva lovituri uşoare în lansetă. E bine să ţinem swingerele sau hangerele sus, pentru că în general cteno „lasă fir“. Un piuit de senzor ne arată că e cazul să înţepăm. După înţepare urmează două faze al drillului care au făcut renume acestui peşte. În prima fază, cteno vine spre mal relativ uşor, oricum mai uşor decît crapul comun, dar odată simţit malul sau plasa minciogului, începe nebunia! Asiguraţi-vă întotdeauna că aproape de mal, frîna mulinetei dvs. este setată corect, iar corect la cteno înseamnă moale. Ideea este că acest peşte va fi nemilos cu sculele dvs. şi este bine să fiţi pregătit să-i daţi fir cît vrea, fără să solicite echipamentul. Nu de multe ori acesta cedează sub acţiunea unui cteno bătrîn, chiar sub ochii dumneavoastră la mal.
Manipulaţi minciogul cu blîndete, dar ferm şi o să aveţi şanse mai multe de a vedea cteno pe mal. Nu depozitaţi aceşti peşti în saci (chiar şi textili) pentru cîntărire. Cteno este deosebit de sensibil la depozitare în saci sau juvelnice şi în proporţie de aproape 100 % un cteno ţinut în sac timp de 1-2 ore, va muri. Pescarii de competiţie trebuie să ia în serios acest peşte, pentru că nu puţine sînt bălţile pe care se organizează competiţii şi care au populaţii serioase de cteno, perfect punctabile în clasament. Exemplul cel mai concludent şi poate cel mai cunoscut este Lacul Săruleşti, loc în care la Cupa Mondială din 2004, diferenţa a fost făcută tocmai de cteno. În concluzie, cteno este o specie de crap greu de prins, mofturos şi cu toane, cu un drill cel puţin interesant, dar cu greutăţi corporale ce ne pot satisface la orice partidă de pescuit.

Linul ajunge şi la 3 kg!

Linul este o specie de peşte care poate fi găsit în marea majoritate a apelor de pe continentul nostru, excepţie făcînd cele din partea de nord a Europei, dar şi cele din Marea Britanie, unde nu există o foarte mare cantitate din aceşti peşti. În România, linul este prezent în multe lacuri, iazuri şi bălţi. El preferă apele stătătoare, de aceea este foarte rar întîlnit în rîuri. În ceea ce priveşte aspectul său, linul are un corp îndesat şi lat. Solzii săi sînt mărunţi şi îi acoperă toată suprafaţa. Gura peştelui este relativ mică şi îngustă în comparaţie cu corpul său, la fel ca şi ochii săi. De remarcat faptul că majoritatea masculilor din această specie sînt mai mici decît femelele. Aceştia pot fi diferenţiaţi faţă de femele prin faptul că au înotătoarea ventrală mai groasă. Linul poate avea mai multe culori, în funcţăţie de apa în care trăieşte. Astfel, el poate fi negru, cu nuanţe de verde şi galben dacă trăieşte în ape mlăştinoase şi verde, cu nuanţe de cafeniu şi galben, dacă peştele îşi are habitatul în zone precum crescătoriile de crap.
Puţinii lini care trăiesc în ape curgătoare au spatele verde şi burta galben-aurie. Lungimea medie a unui lin este între 20 şi 40 de centimetri, în vreme ce greutatea se situează între jumătate de kilogram şi un kilogram. În unele situaţii, această specie poate atinge şi lungimi de pînă la 70 de centimetri şi greutăţi de pînă la trei kilograme.
Linul se simte cel mai bine în apele mlăştinoase, cu vegetatie subacvatică din belşug. În aceste zone el îşi caută de mîncare cel mai mult. Icrele femelelor de lin se depun pe algele de la fundul apelor. Pe timp de iarnă, acest peşte îşi construieşte un culcuş în mal, unde-si petrece tot anotimpul friguros. În ceea ce priveşte hrana linului, aceasta este constituită în principal din insecte de apă, larve, melci, rîme şi scoici. De asemenea, el mănîncă şi mugurii plantelor subacvatice.

Saramura de lin, excelentă

Deoarece este un peşte foarte lent, el îşi consumă cu greutate hrana şi tocmai din acest motiv alte specii pot profita şi îi pot fura mîncarea. De obicei, linul devine matur din punct de vedere sexual dupa trei-patru ani de viaţă. Reproducerea are loc la jumatatea primăverii şi se încheie pe la sfîrşitul verii. Temperatura apei trebuie să fie în jur de 25 de grade pentru ca acest proces să aibă loc cum trebuie. O singură femelă de lin depune cîteva sute de mii de boabe de icre (pînă la 500.000-600.000, uneori chiar şi mai mult). De aceea, specia este recunoscută drept una dintre cele mai prolifice din acest punct de vedere. Carnea de lin nu este neapărat extraordinară, asta în principal deoarece se simte foarte bine gustul de mîl. Totuşi, dacă este ţinut în apă curată, după cîteva zile, acest gust nu mai este atît de pregnant, iar saramura de lin este una excelentă.

Pescuitul în România este interzis

Dacă doriţi să încercaţi să pescuiţi lin, atunci trebuie să ştiţi că metodele pe care le puteţi folosi se apropie de cele utilizate în cazul carasului. De regulă, pe cîrlig trebuie să puneţi insecte, rîme, cocoloaşe de pîine sau mici bucăţi de mămăligă. Întrucît linul trăieşte în acelaşi locuri ca şi crapul sau carasul, există posibilitatea să prindeţi şi aceste specii de peşti. Pentru a beneficia de o pradă îmbelşugată, utilizaţi o vargă de trei-patru metri. Asiguraţi-vă de faptul că aceasta are un capăt subţire şi o plută mică.
Cel mai bun cîrlig pentru capturarea linului este cel de 6-8, deşi unii pescari folosesc unul chiar mai mic. După ce a fost scos din apă, linul nu moare imediat, el rămînînd viu o perioadă de timp suficient de îndelungată, încît să vă permită să-l aduceţi acasă viu, singura condiţie fiind să-l înveliţi în ceva umed. În prezent, în ţara noastră, pescuitul linului este interzis, populaţia lui a scăzut destul de simţitor, în unele locuri dispărînd cu desăvîrşire. Braconajul şi poluarea sînt factorii cei mai importanti pentru decimarea acestei specii. Dacă aveţi şansa să prindeţi un lin făceţi-vă o poză cu el, apoi eliberaţi-l.   
M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 15758

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info